škodaturkey.com

TEKNİK => Teknik Bilgi Paylaşımı => Konuyu başlatan: hakanerdogan - 29 Mayıs 2009, 22:00:44

Başlık: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 29 Mayıs 2009, 22:00:44
tork-beygir karmaşasıdır sürüp gidiyor. motorun verdiği tork ayrı, beygir ayrı. büyük karmaşa.

maximum tork devri ve maximum beygir devri. peki hangisinde daha çok güç var? motorun en pis kaçışı hangi devirde? max tork mu max horsepower mı?

kafamı kurcalar durur bu. yola kendi aracımdan çıktım. madem ciğerine inecez ciğerini bildiğimiz bişey olsun :)

fabrika verisi tork ve beygir grafiğini önüme koydum. birbirinden hayli alakasız artma-azalma eğilimindeler.

gelelim nerden esti, max tork devri dakikada 2200 krank turundadır diyor. yav ben 5 te gazı 3000 d/d de bıraktım, araba 2200 rpme kadar indi, koydum gazı yere tekrar, güzel yiyor amenna, ama neden 3500 de bıraktığım, 3000 de aslıdığımda daha güzel daha pis yiyor?

demem o ki olay max torku almakta bitmiyor, beygirde mühim, peki ya neden 4000 den sonrada şişiyor o gerideki devirler kadar istekli davranmıyor. işte burda olay kopuyor, hassas bir kullanıcı zaten birazdan aşağıda göreceğiniz olayı kullanım özelliklerinden çıkarır, ama forum ortamında kağıda dökeyim istedim.

gelelim nası yaptık, howstuffworks internet sitesinden torku beygir cinsine çeviren bir formül aldım. ve aracımın her devirdeki tork ve beygirini çıkardım.
torklarıda beygire çevirip bide kendi verdiği beygirle topladım.


ama burdan şöyle bir tartışma doğabilir, ulan bu araba 3000 devirde 172 beygir mi? elbette hayır, 0 torkla belki evet, ki bu gitmeye yetersizdir, torksuz gidilmez, ağırlık taşıyamaz o motor, ama her iki gücüde eş cinse çevirip toplarsak ve bunu devir devir yaparsak optimum tork-beygir kombinasyonunu yakalarız diye düşünüyorum, direksiyona geçince anlaşılıyor zaten haklı olduğum.

yani torkla beygiri birbirine çevirip toplayıp 'şu kadar beygir ediyor' demek yerine 'bu kadar birim güç, mesela X birim' diyebiliriz.



bi kaç çeviri ve hesaptan sonra çıkan sonucu grafiğe dökersek, bu ne tork, nede beygir grafiği, her iki gücün karışımı diyebiliriz devirlere dökülmüş hali ile. :) :) :)


(http://img154.imageshack.us/img154/227/grafik.jpg) (http://img154.imageshack.us/my.php?image=grafik.jpg)




görüldüğü üzere en güçlü devir ne max beygir, nede max tork devri. 3500 civarı 1.4 TDI 80 hp BNV kodlu stock motor için en güçlü devir konumunda, gazlayın, fark edeceksiniz :hhh:


Ahmet Abiden aldığım birde chiplenmiş BNV motor grafikleri mevcut. aykırı bi dalgalanma yaratmamış, sadece grafiği aynen tutup şeklini hiç bozmadan yukarı taşıyın, olay o :)

aşırı devirlenmelerde güç kaybı orada mevcut, ama altları bariz canlandırmış.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 29 Mayıs 2009, 22:10:50
bu arada 1.4 dizel haricinde bana tork beygir grafiğini verirseniz, yada forumda varsa motorunuzu söylerseniz bu tarz bişi çıkarabilirim rahat zamanlarda.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 26 Haziran 2009, 01:00:15
Kesinlikle ana fikre katılıyorum. Geçtiğimiz aylarda benim standardıma göre oldukça yoğun araç kullanmış olarak, bunu aynen belirttiğin gibi "direksiyon başında yaşayarak" gördüm.
 
Hatta benim de dikkatimi şu çekti; arkadaşım, bu aracın motoru 2000 devirde 190'a yakın tork üretmiyor mu ? Üretiyor. Öyleyse bu motordan tam olarak aynı torkun üretildiği 2500 devir civarındaki tırmanma performansına benzer bir performans beklersiniz.
 
 
Hakan senin de dediğin gibi:D İŞTE BURDA KOPUYOOOORR!
 
Deneyin görün, araç kabadayı bir yokuşta 2000 devirde gürleyerek, hafif titreyerek; yani kısaca pek de mutlu olmayarak tırmanırken, 2500'de, hatta daha az torkun üretildiği daha üst devirlerde (gene aynı viteste iken hem de) çok daha huzurlu, umarsız bir tırmanış sergiliyor. Hatta aynen Hakan'ın da belirttiği gibi 2000'den hızlanışıyla, 2500'den sonraki hızlanışı çok farklı.
 
 
Buna bir süre anlam veremedim. Ama sonra aklıma bir şey geldi. Burası artık mühendisliğe giriyor ya; ben gene de dedim, belki de motorun üst devirlerde halihazırda sırf çevirdiği devir itibariyle daha yüksek bir momentumu vardır. O anda mevcut momentumu artırmak için alt devirde gerekenden daha az bir torka gerek duyuyor olabilir. Şimdiki bilgi seviyeme mantıklı gelen bir düşünce.:)
 
 
=================================================
 
 
Ha; bir de bilmeyenler için güç hesaplama formülünü vereyim. Pek çok yanlış bilgiyi sırf bu formülle çürütmek mümkün.:)
 
 
(kw cinsinden) GÜÇ = (kg.m cinsinden) TORK X devir
 
Yani güç ve tork bağımsız şeyler değil. Torkun yüksek olması, o devirdeki gücünüzü arttırıyor.:ok:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 26 Haziran 2009, 01:05:48
:+1:

mesela hem beygir hemde tork birbirine yakın devirlerde gelse :hanz::hanz:

gaza asılınca devir saati 3500 devre kadar dahada hızlanarak artıyor, o gazla 4000 e de geliyor, ama 4000 den 4600 devir çevirtene kadar 5. viteste bi kaç dakika beklemek gerekiyor :kiki:

hoş işin içinde artan rüzgar direncide var ama alt viteslerdede öyle, 3500 a kadar parçalayarak geliyor, 4000 de şişip yavaşlıyor.

işte sabit devirli dizel makinesinın damarı bu, bu motor 3500 krank turunda iken yoğuruyor şanzıman dişlilerini :hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 26 Haziran 2009, 01:21:10
Zaten doğruluğu tartışılabilir olsa da dediğine benzer bir genelleme duymuştum: "İyi bir kalkış aracında maks tork devrinin maks güç devrine yakın olması avantajdır" diye.
 
Dediğim gibi, mantığı biraz tartışılır. Zaten maks torku yukarılarda olan araç, az önce verdiğim formül gereği otomatikman güçleniyor. (bkz. 75 hp-101hp 1.4) Yani aynı tork eğrisini tepesinden tut, maks değerini arttırmadan sadece grafikte sağa çek, maks gücün dehşet artabilir.
 
 
Bu arada; artık 4000 olayına tam katılmıyorum. Şartlara göre değişiyor. Genelde 4300 ideal büyütme devri bence. Ama şartlar senden yanaysa (rampa iniş vb) 4500 olur; negatif etki varsa icabında biraz düşer.
 
Ama belli devrin altına düşüyorsa, farklı bir durumla karşılaşmış olabilirsin.
 
Şöyle ki;

Çayyolu'nu İncek'e bağlayan bir bağlantı yolu var. 4-5 yıl önce yapıldı. İdeal sürüş eğitim sahası ve araç test yeridir.
 
Orda Çayyolu istikametinden İncek'e giderken 2 baba rampa var. Orda aracı çok zorladım. Mesela orda araç da yüklü (sürücü + 200 kg) ise 3. viteste 3500 devir civarına kadar hızlanıp orda sabit kalıyor. O noktada vites de büyütsen, devir 2200'e gelse gene hızlanamazsın artık.
 
 
Neyse bu biraz farklı bir konu oldu. Kısaca şunu söyleyeyim. Genel anlamda çabuk hızlanmak için 4300 devre kadar normal. Yüklüysen vb. bu değer biraz düşebilir.(erken büyütmen gerebilir) Ama baktın baya baya düştü bu değer (benim 3250'de olduğu gibi) hızlanmaktan ümidi kes. Vites büyütmenin anlamı yok, bilakis, araç şişip hız kaybedebilir.
 
 
Aslında keşke aynı yerde sen de denesen aracı. Ben orda yük vb. durumuna göre çok farklı sonuçlar aldım. Bazen elde ettiğim sonuç araca küfrettiriyor. Sizin Fabia'nın teker daha küçük. 4. viteste ciddi hızlanma imkanı olacaktır sanırım.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 26 Haziran 2009, 01:44:45
bak birde benim tavşanın videosu var sen yoktun ben bunu eklediğim vakitler.


düzlük bir yer bulmaya çalıştım, en azından mantıklı olması bakımından, 4. saniye civarı başlıyorum harekete, 14. saniye civarı 100 ü buluyor 3. viteste, 110 dan sonra 4 lemişim, 5 e aldığımda düzlük bitti ciddi bir tırmanış başladı ama baktım boş devam edeyim dedim (http://www.skodam.com/smileys/smiley36.gif) daha güzel kopyordu 5. viteste ama burda biraz tıkanıyor. sabah çektim dönüşte iniş aşağı yine 202-203 zorladı kesiciye girdi (http://www.skodam.com/smileys/smiley1.gif)

hızlanma esnasında tam 4500 e kadar asılıp kestirmek istemedim. bi 2. viteste ipin ucu kaçtı.

rampa yukarı ıkına sıkına yine iyi hızlandı bence(5. vites ve sonrası tırmanışa sardı) . 3 pistonlu motor sonuçta (http://www.skodam.com/smileys/smiley2.gif)


http://www.dailymotion.com/relevance/search/1.4+fabia+TDI/video/x8mghx_fabia-14-tdi-0190-kph_auto
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 26 Haziran 2009, 21:10:44
Oldukça başarılı.:ok: 5. viteste pozitif eğimde o devri görebilmek büyük iş.
 
Bu arada sizin araç, maşallah, gerçekten iyi durumda. Donanimhaber'de falan daha yüksek süratlere ulaşabilene denk gelmedim. Sayende bizim Cordoba'nın da maksimum hızını tahmin edebiliyorum artık.:lol:
 
 
Yalnız, aman diyeyim; artık en azından Fabia için görüntü kaydından vazgeç. Artık ötesi yok zaten. Daha ne yapacan, 0-200-0 mı yapacaksın artık:lol:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 26 Haziran 2009, 21:21:08
araziye çıktık :lol:

burda aracın içinde 5 kişiyiz, çayın özelliklerini bilmediğimden direksiyonu agalara terk ettim :++:

http://www.dailymotion.com/relevance/search/fabia+off/video/x95q98_fabia-offroadin_auto

aracın son süratine gelince, kesinlikle çok çok rahat bi şekilde 180 yapıyor, düzlük güzel yolda 190 kapayıp gidilebiliyor. iniş aşağı meyili verdin mi 200 görüyor.

mesela ankara optimumdan çıktım çevreyoluna, hızı hemen 190 yapıverdım yol bilgisayarını sıfırladım, istikamet Düzce idi. kaynaşlı gişelerden çıktıktan sonraki varış bilgileri:

kat edilen yol 225 km, zaman 1 sa 15 dk idi. ortalama hız tam 180 idi :) düzlükler 190-200 gittim, virajlarda gazı bıraktım 150-170 le pist mantığıyla döndüm en düşük virajına göre.

buda devir-hız bakımından fikir verebilir, 4500 gibi gözüksede çubuk kalın olduğundan aslında biraz fazla 4500 den, yani redline'a sokabildim.

ayrıca bu devirde senin araban daha hızlı gider, tekerin büyük eş şanzımanda.


(http://img229.imageshack.us/img229/6798/sany1814m.jpg) (http://img229.imageshack.us/i/sany1814m.jpg/)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 26 Haziran 2009, 21:50:32
OOoooo, işte buna bayıldım, en güzel vidyo.:gut: Vallahi arkanıza takılıp konvoy yapasım geldi orda.:heyo:
 
====================================
 
 
Hızlara gelince; onları kaçırmadım, okumuştum önceden.:ok: Zaten hız ilişkisini ordan çıkardım. Teker çap farkımız %3. Yani 202+6 gibi bir redline hızımız var. Düzde de 190+5küsür maks hızımız var muhtemelen.
 
Tabi bunları sadece 0.30'luk güzel bir rüzgar direncimiz olduğu için iddia edebiliyorum. Rüzgar direncimiz daha kötü olsaydı teker büyümesi bir avantaj sağlamazdı muhtemelen.:)
 
====================================
 
 
Bu motor gene de biraz az gelmeye başladı bana... Ben zaten maks sürat meraklısı değilimdir. Benim için hızlanma çok önemli. Sürüş tarzım da bu şekilde zaten. Bu motor araçta tek başımayken benim ihtiyacıma karşılık veriyor. Ama +1 kişiden itibaren giderek belli aşamalarla canımı sıkabiliyor. Galiba beklentilerim biraz(!) arttı.:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 26 Haziran 2009, 21:55:46
aynen. genel gidişini severim,yüklü ikende 3500-4000 arası kükreterek gitmek tatlı oluyor, 2000 lerde gitmez zaten. :D

ama yükten kastim 5 kişi+full bagaj mesela.

ama gerçekten bir ''V'' motorlu ''otomobile'' sahip olmak istiyorum. kocaayak fronterayı iyi uçuruyor V6 bile.

bi V8 amerikan düşünmüyor değilim orta vade planlarımda var gibi. 1500 devirde tınlamadan gitmek... :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Haziran 2009, 13:41:26
Alıntı yapılan: hakanerdogan;21650
aynen. genel gidişini severim,yüklü ikende 3500-4000 arası kükreterek gitmek tatlı oluyor, 2000 lerde gitmez zaten. :D
 
ama yükten kastim 5 kişi+full bagaj mesela.
 
ama gerçekten bir ''V'' motorlu ''otomobile'' sahip olmak istiyorum. kocaayak fronterayı iyi uçuruyor V6 bile.
 
bi V8 amerikan düşünmüyor değilim orta vade planlarımda var gibi. 1500 devirde tınlamadan gitmek... :)

 
Ne yaptın yav; o kadar da değil.:kiki: 2500-3500 arası iyidir.:favo1::ok:
 
Benim ihtiyacımı Cordoba için 1.9 TDI bile karşılar aslında. Hatta şu yazılım işlerine girersem "Custom" denilen özgür olayı tercih ederim sanırım. Bana lazım olan deli gibi zorlayıp orta devirlerde 105 hp güç, 245 nm tork elde etmek değil. Bu orj halde bile 1. viteste delirebiliyor.
 
Ben maks torku 220 seviyesinde falan sınırlayıp, özellikle üst devirlere bolca tork takviyesi yaparak hem daha az riskli (maks tork olayı konusunda sen de endişeliydin sanırım), hem de üst devirlere asıldığımda tam tatmin eden bir motor elde etmek isterim. O yüzden öyle rastgele bir "usta çip at, güçlendir şunu" tavrı takınmayacağım. Başında durup tork eğrisine müdahale etmem lazım.:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 27 Haziran 2009, 13:52:57
değişken geometrili turbo olmadığı müddetçe zor gibi, yapabilirsen aynısından bende alayım :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Haziran 2009, 14:19:37
Alıntı yapılan: hakanerdogan;21706
değişken geometrili turbo olmadığı müddetçe zor gibi, yapabilirsen aynısından bende alayım :)

 
Zor değil, zor değil.
 
Şöyle mesela;
 
Adam sana normalde maks 245 nm civarı bir torku sağlıklı sınır olarak sunmuyor mu ? Sen o "maksimum sağlıklı tork eğrisi"ni alıp, hiçbir noktada mesela 220 nm'yi geçmeyecek şekilde kısıtlayacaksın. Aha da oldu.:) Kastettiğim o 220'nin tüm devirlere yayılması değil tabii. Göreceli bir "yayvanlık" idi benim kastettiğim. Mesela 4000 devirde şimdiki 145nm'nin yerine bir 180 civarı verse mükemmel olur.
 
 
"Custom" denilen yöntem ile mümkün. Hatta hesaplarıma göre istediğim maksimum güç de 95 hp falan.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: Ugur A. - 29 Haziran 2009, 15:45:00
Roomster 1.4 TDI 70 HP azamî torkunu 1600-3800 d/d arasında sabit olarak (155 NM) veriyor ancak aracın hızlandığını hissetmek için 2000 d/d' yi görmek şart.:wnk:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 29 Haziran 2009, 15:59:07
tabi ki, birde şunu anladım, 1 haftadır V6 3.2 Isuzu benzinli atmosferik motorunu 1.8 tonluk bi araçta kullanıyorum, benzinlinin torku bambaşka bir olay.

2900 devirde 300 civarı bi tork veriyor olmalı ve bu devrin çok çok altlarındada canlı namussuz, o kasayla fabia ile 2500 ün altında çıkılmayacak rampayı 1500 devirde ''vites düşürmeksizin hızlanma isteği'' ile alıyor.

ciddi bi 2.0 TDI kullanmışlığım var, V6 ya nazaran daha düşük devirde daha çok tork veriyor. lakin 1600-1800 devir bandından sora açılıyor. buna mukabil V6 danda daha az devir bandı oluşu dezavantaj.

yani anladığım şu, tork çok çok önemli ama, beygirde işi değiştiriyor, hemde çok fazla. üst devirlerde verilen bir şey olsa bile potansiyei yetiyor, V6 205 bg ama 2.0TDI 140. ciddi fark.

hele ki 4000-5000 den sonra V6 sesiyle, kaçışıyla yardırıp yok ediyor, tork daha az ama beygirden tokatlıyor.

bu motor bir otomobilde olsa ne can yakardı ya, daha bir kavşakta düzgün dönmedim, gazı yarıya ittirir ittirmez 1.8 ton cüssesiyle feci yan veriyor otomatik şanzımanda bile, drift yapmayıda beginner seviyesinde öğrendim sayılır.

yani benzinli ve kuvvetli bir motor hiç bişeye değişilmez, kaza yapınca 1 hafta kaskonun 97 beygir Erasına bindim, 1.4, motor değil, 1.4 TDI ona ters tokat çarpıp düz yamultur.

ama V motorda hacim artınca iş değişiyor. benzinli daha keyifli.

ama hala dizelden yanayım :++:

95 km gezmişim, 50 TL benzin almışım. ama bunun içinde bi 5-6 km lik  off-road maceram var 4 çekerde, anlık 50 nin altına inmiyordu ordada yaktık baya.

hiç bir zaman dizelden vazgeçemem, V6 dizel olacaktı of of...

verim=dizel forever :adm:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 17:16:03
Ben de bir iki örnek olay eklemek isterim.:)
 
Mesela benim arkadaşın 1.6 Vectra'sı (araç 1250 kg civarı, 101 hp) benim bir zamanlar pek ciddiye almadığım bir rakipti. Taki bir kaç değişik koşulda onu sınayana kadar... Zira araç yüksüzken pek can yakıcı hareket edebiliyor. Ayrıca düşük devirlerdeki sürüş konfordu değil bizim 1.4 TDI, 1.6 dizelleri bile "yer". Benim 1. viteste yarım debriyajla aracı ıkındırarak geçtiğim kasisleri debriyaja dokunmadan geçiyor. Hatta benim için debriyajsız imkansız olan 2. vitesle kasis geçişini bile bazen rahatça gerçekleştirebiliyor.
 
 
Ha bir de rampa çıkışı var. O eski "tdi rampada ezer" sözleri her şart için geçerli değil. Benim toplam 3 kişi artı bagaj ile pek de hoşnut olmadan çıktığım rampaya arkadaşın aracını da sürdük birkaç ay önce. Hani o da rezil olsa gam yemem. Ama araçta toplam 4 kişi artı lpg tankının ağırlığına, aracın 150.000 küsürde olmasına, motorunun ciddi performans kaybı yaşıyor olmasına rağmen bizim 60-70 ile girip ancak 90 civarı ile çıktığımız rampayı, onun aracıyla aşağı yukarı aynı hızla girip 75-80 ile çıktık. Üstelik onun aracı hatrı sayılır ölçüde daha yüklü idi. Az önce saydığım yıpranmışlığı, bakım ihtiyacı da cabası. (Bu arada LPG tankının sadece ağırlığı dezavantajdı. Zira denemeyi benzin ile yaptık.)
 
Ben o denemeden sonra bu işi daha çok düşündüm. O ağırlığına ve diğer sıkıntılarına rağmen Vecta sahibini pek de utandırmıyor. Gerçi bunda Opel'in o mükemmel ötesi motorunun da payı var. Günümüzde bile genel ihtiyacı rahatça karşılayacak, tork gayzeri karakterli bir motor.(3600 devirde 150 nm. Üstelik daha eski modellerde 3200'de veriyordu aynı torku:hanz:) Ama bizim "torku iyi değil" deyip küçümsediğimiz benzinli motorlar bizimkine yakın, denk ya da üstün gelen rampa performansları sergileyebiliyorlar.
 
Öte yandan pek çok rampada da bizim araçlar 2500 civarında seyirdeyse rampa çıktı diye de vites küçültülmez. Yani biz aracı hızlandırmak gibi özel bir amaca sahip değilsek girdiğimiz vitesle rampayı bitiririz. Atmosferik benzinlilerde standart seyir için kullandığın viteste rampa bitirmek çok zor. (benim kıyasladığım rampalarda imkansız idi)
 
Yani rampa tırmanışı söz konusu olduğunda normal bir kullanıcı için torku bol bir dizel hakikaten çok avantajlı. 100'lük benzinliden 80'lik dizele geçen rahat eder. Ama işi bilen ve performans talep eden bir sürücü iseniz, amaç girdiğiniz rampayı hızlanarak çıkmaksa, en yüksek hızla çıkmaksa tork yanıltıcı olabilir.:D
 
===================================================

 
Sonuçta düşünülmesi gereken pek çok püf noktası var. Çok devir çeviren makinenin kısa şanzıman kullanabilme avantajı, performans talebinde üst devirlerde üretilen torkun önem kazanması, kısa şanzıman ile teker torkunun uzun şanzımanlı yüksek torklu araca kıyasla üstün olması vb...
 
 
=====================================================
=====================================================
 
 
 
Bu arada Hakan; bizim motorun VGT'lisi de var desem ne dersin ?:hanz::kiki::rm::heyo:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 17:26:46
Alıntı yapılan: SEAHAWK;22388
Ben de bir iki örnek olay eklemek isterim.:)
 
Bu arada Hakan; bizim motorun VGT'lisi de var desem ne dersin ?:hanz::kiki::rm::heyo:


yeni ibiza derim :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 17:52:38
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22391
yeni ibiza derim :)

 
Ben de değil derim.:kiki:
 
 
Linkini aşağıda veriyorum. Meğersem biz aylardır boşuna konuşup duruyormuşuz. Audi, A2 modeli için 75'lik 1.4 TDI'ın üzerine bu motoru geliştirmiş 6 yıl önce.:D
 
Yalnız bizim basit bir-iki modifikasyon olarak gördüğümüz işlem, AUDI tarafından bir hayli karışık bir şekilde ele alınmış. Pek çok ilave modifikasyon mevcut. Sanırım bunun getirdiği ilave maliyetin de etkisiyle (belki de söylendiği gibi 1.9'un önünü kesmesin diyedir:D) bu motoru ortalıkta göremiyoruz.
 
Motor belli bir aralıkta 230 NM tork ve 4000 devirde 90 hp güç üretiyor.:ok:
 
 
 
http://www.worldcarfans.com/103111011117/page2/new-audi-a2-14-tdi-with-90-bhp-engine
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 17:57:48
gerçekten müthiş, hem daha hafif, hem daha güçlü :) çok can yakar bu.

peki yeni Ibızada'ki bizim motor torku niye 1800-2200 arası sabit 195 olarak veriyor?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 18:07:39
Ben onun hala bir hata olduğunu düşünüyorum.:) Ona bakarsak sitede 105'lik 1.6 benzinlisinin 0-100'ünün de 6.5 saniye olduğu yazıyordu bir ara.:hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 18:08:58
hatadır ya, yoksa ben kafayı yerim.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 30 Haziran 2009, 18:10:11
Benim kafam karıştı yazıları okuyunca şimdi Benim kıyasım şöyle olucak bizim arama mesela 3000 devir altına düşünce ölü gibi çabuk toparlanamıyor ama 3500-4000 arası istediğin kadar yüklen çek yap banamısın demiyor fırlıyor bunun nedeni torkun o devirde düşük olması mı yüksek olması mı tam olarak ne oluyor?
 
Tork aracın ivmesini sağlamıyormu şimdi? Kafam iyice çorba oldu aslında ikisi arasındaki orantıyı sağlayamadım
 
Mesel şu örneklerden bi heseplama yaparsak?
 
Biri 1.4 superB
 
http://skoda.arabalar.com/superb/14-125-hp-elegance/6081
 
Biride octi 1.8T
 
http://skoda.arabalar.com/octavia/18t/627
 
superB 1600 devirde 200 tork alıyor bende 1750 devirde 210 tork alıyorum biri 125 hp biri 150 şimdi fark ne arada 25 hp fark var ama tork farkı 10?
 
Ayrıyetten ben aracı 5700 devirde mi kullanayım ki atak olsun yoksa 1750 devirde mi?
 
Biraz detaylı bilgi istiyorum sizlerden k.bakmayın bi taraftanda yoruyorum :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 18:11:45
il sayfa, ilk mesaj oku.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 30 Haziran 2009, 18:15:55
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22401
il sayfa, ilk mesaj oku.

Benim dediğim o araç o beygirle o torku nasıl yakalıyor?
 
200 tork alıyor bende 210 tork alıyorum 25 hp fark var arada üstelik?
 
1.8TSI da 160 hp arada 10 hp fark var tork olarakta o 250 tork ben 210 etmen ne olması lazım turbo desen bu tork+beygir sağlar peki beygir düşük tork nasıl bu derecede?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 18:27:37
Kadir abi; sorunuzun cevabı güç formülünde gizli.
 
Örnek vereyim:
 
OPEL-FIAT'ın, CDTI-Multijet motorunu herkes bilir. 90 hp üreten VGT'li bir versiyonu var. Maks torku 200 nm'dir. Gücü 4000 devirde 90hp'dir.
 
Aynı motoru kullanan Lancia Ypsilon'da bunun bir 105 hp'lik modeli var. Onun da maks torku 200 nm.:) Peki bu 15 hp'Lik güç farkı nerden geliyor ?
 
Şurdan; 90'lık olan 200nm'ye ulaştıktan sonra torku giderek azalıyor. Bir noktada ( o nokta 4000 devir noktası) torkunun azalışı devrin artışının önüne geçiyor. O nokta artan devirle birlikte artan gücün yükselişinin son bulduğu nokta. 105'likte ise 4000 devir gene bu nokta. Ama 105'lik Multijet o noktaya kadar daha yüksek bir tork bandına sahip olduğundan, o sözünü ettiğimiz "maks noktasında" daha yüksek bir güce sahip. Hatta verdiğim formüle dayanarak o noktada ürettikleri torku yazayım:
 
 
90'lık Multijet'in 4000'de ürettiği tork: 66kw/4 = 16.5 kg.m = 161 NM
 
105'lik Multijet'in 4000'de ürettiği tork: 78kw/4 = 19.6 kg.m = 192 NM
 
Burdan 105'Liğin neredeyse sadece altta ürettiği torku koruyarak bile dünya kadar güç ürettiğini de görmüş olduk bu arada.:heyo:
 
 
========================================================
 
 
Hakan, bu arada şimdi orjinal siteyi kontrol ettim. Orda da o kadar ciddi bir site hazırlanmış olmasına rağmen gene aynı bilgi var. (1800-2200 olayı) Sanırım sen haklısın. Bu gerçek bir veri olabilir.
 
Ama bunu yapmak için gene de VGT şart değil. Chip tuning misali, alt devirler güçlendirilip 1800-2200 arası tork limitörü uygulanmış olabilir.:ok: (mümkünse bize de uygulasınlar:hanz:)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 18:31:26
yani kafayı yememek elde değil, alt devirlerdeki bayıklık gidecek düşünsene :)

bu yazılımı istemek lazım aslında.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 30 Haziran 2009, 18:38:31
Bu arada ben sizden küçüğüm yaş 16 beni böyle merak sarar sürekli öğrenmek istedim az buçuk çözdüm işi sanırım :)
 
Birde biraz şu VGT dediğniz olaya baktım internette normal turbodan farkı nedir bunun?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 18:40:05
VGT değişken geometrili turbodur.

paller açıklığını devre göre ayarlar.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 18:40:32
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22410
yani kafayı yememek elde değil, alt devirlerdeki bayıklık gidecek düşünsene :)
 
bu yazılımı istemek lazım aslında.

 
Haklısın.:) Ama aslında tek suçlu da motor değil, biliyor musun ? Bugün yolların fatihi, tork gayzeri Ford Focus 1.6 TDCI'ın şanzıman oranlarını hesaplayıcı da hesaplattım; 4 ve 5 hariç bizim Cordoba'dan kısa oranları var neredeyse.:confused: Bizim 1.4 TDI'lar (75 ve 80'likler) hacim ve güçlerine göre abartılı uzunlukta şanzımanlara sahipler. Özellikle 1,2 ve 3. vitesleri ile ancak çok güçlü motorlar benzer uzunluğa sahip.
 
Sanırım şanzıman biraz kısalsa motor da alt devirlerde daha rahat hareket eder.:kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 18:42:26
Alıntı yapılan: SEAHAWK;22413
Haklısın.:) Ama aslında tek suçlu da motor değil, biliyor musun ? Bugün yolların fatihi, tork gayzeri Ford Focus 1.6 TDCI'ın şanzıman oranlarını hesaplayıcı da hesaplattım; 4 ve 5 hariç bizim Cordoba'dan kısa oranları var neredeyse.:confused: Bizim 1.4 TDI'lar (75 ve 80'likler) hacim ve güçlerine göre abartılı uzunlukta şanzımanlara sahipler. Özellikle 1,2 ve 3. vitesleri ile ancak çok güçlü motorlar benzer uzunluğa sahip.
 
Sanırım şanzıman biraz kısalsa motor da alt devirlerde daha rahat hareket eder.:kiki:

doğru diyorsun, 2 de 80 yapan 1.4 dizel pek azdır zannımca :hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 18:50:00
Alıntı yapılan: kadir_;22411
Bu arada ben sizden küçüğüm yaş 16 beni böyle merak sarar sürekli öğrenmek istedim az buçuk çözdüm işi sanırım :)
 
Birde biraz şu VGT dediğniz olaya baktım internette normal turbodan farkı nedir bunun?

Allah Allaaah; e ben bu nikle 30 küsür yaşında bir abimizin katılımda bulunduğunu hatırlıyorum ? Hatta Skoda sitelerinde en az 1 yıldır bildiğim bir nik ve araç sizinkisi.:hanz:
 
 
 
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22414
doğru diyorsun, 2 de 80 yapan 1.4 dizel pek azdır zannımca :hanz:

 
Orası öyle canım; iş asılmaya geldiğinde özellikle 1. vitesin uzunluğu çok işe yarıyor.:hanz: Sert kalkışlarda bas debriyaja, bas gaza, 3 devirde çek ayağını debriyajdan... Zemin yeterince kuru ve sürtünmeliyse çok kararında bir patinajla fişek gibi fırlayıp kalkıyorsun.:gaz:
 
Zaten bu geçen 8-10 ay içinde araç kullanarak en çok da o eski "1. vites" görüşlerimin yanlışlığını gördüm. Hatırlarsan "turbo devreye mi girmiyor acaba" falan diyordum. Yerim ben o turboyu; kuru zeminde bile alt devirlerde asılırsan 3000 civarı öyle bir çekiyor ki.:heyo: (bu arada bu devir olayı senin bu başlıktaki anafikrini de çok güzel destekliyor; doğru yoldayız.:ok::kiki:)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 18:55:27
Alıntı yapılan: SEAHAWK;22415
(bu arada bu devir olayı senin bu başlıktaki anafikrini de çok güzel destekliyor; doğru yoldayız.:ok::kiki:)

matematik ve düşünerek, kullanarak elde edilmiş fikirin birlesimi, yanılmaz asla. :hhh:

bu motorun en ölümcül devri 3500 dür. :huh:


4500-5000 e kanırtıp kalkarsan, devir geri düşecek ortalık leş gibi balata kokacaktır, 2500-3000 arası kavratıp 4000 e dek asılırsan baskıyı paraçalarcasına hızlanır, geri düşmez :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: mygokhan - 30 Haziran 2009, 22:13:10
Şu yorumlardan bide 1.2 için rica etsek :D

1.2 HTP 70 HP (5500d/dk)    3000 d/dk'da  max. tork..112 nm

En ekonomik sürüş devri max. torkun alındığı 3000 devirmidir?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 22:14:32
Alıntı yapılan: mygokhan;22440
Şu yorumlardan bide 1.2 için rica etsek :D

1.2 HTP 70 HP (5500d/dk)    3000 d/dk'da  max. tork..112 nm

En ekonomik sürüş devri max. torkun alındığı 3000 devirmidir?


Grafik ekle, biraz zaman ayırabilirim şu an.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 30 Haziran 2009, 22:21:59
tamam buldum, ayrı başlık açıcam 1.2 için.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 30 Haziran 2009, 22:23:29
Alıntı yapılan: SEAHAWK;22415
Allah Allaaah; e ben bu nikle 30 küsür yaşında bir abimizin katılımda bulunduğunu hatırlıyorum ? Hatta Skoda sitelerinde en az 1 yıldır bildiğim bir nik ve araç sizinkisi.:hanz:
 
 
 
 
 
 
Orası öyle canım; iş asılmaya geldiğinde özellikle 1. vitesin uzunluğu çok işe yarıyor.:hanz: Sert kalkışlarda bas debriyaja, bas gaza, 3 devirde çek ayağını debriyajdan... Zemin yeterince kuru ve sürtünmeliyse çok kararında bir patinajla fişek gibi fırlayıp kalkıyorsun.:gaz:
 
Zaten bu geçen 8-10 ay içinde araç kullanarak en çok da o eski "1. vites" görüşlerimin yanlışlığını gördüm. Hatırlarsan "turbo devreye mi girmiyor acaba" falan diyordum. Yerim ben o turboyu; kuru zeminde bile alt devirlerde asılırsan 3000 civarı öyle bir çekiyor ki.:heyo: (bu arada bu devir olayı senin bu başlıktaki anafikrini de çok güzel destekliyor; doğru yoldayız.:ok::kiki:)

Babam hep benim aldığım nickleri kullanıyor hala öyle arada girip yazıyor bu arada 30 yaşlarında dediğinizi duysa sevinirdi kesin 44 yaşında kendisi :kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 30 Haziran 2009, 22:59:08
Alıntı yapılan: kadir_;22446
Babam hep benim aldığım nickleri kullanıyor hala öyle arada girip yazıyor bu arada 30 yaşlarında dediğinizi duysa sevinirdi kesin 44 yaşında kendisi :kiki:

 
Hah; ben de sonra fark ettim. Yaş bölümünde "ben 16 babam 44" yazılmış.:kiki: Baba yaşına gelince; zaten 1.8 TURBO kullanan bir insan kaç yaşında olursa olsun, genç gösterir; genç ruhludur. Bunu da iletebilirsin.:ok::D
 
 
 
Mygokhan; sizin araçla aynı motora sahip olan yeni İbiza'nın testinde "motorun hem ekonomik hem de canlı olduğu aralık" yanılmıyorsam 2500-3000 olarak belirtilmişti.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 30 Haziran 2009, 23:09:18
Alıntı yapılan: SEAHAWK;22469
Hah; ben de sonra fark ettim. Yaş bölümünde "ben 16 babam 44" yazılmış.:kiki: Baba yaşına gelince; zaten 1.8 TURBO kullanan bir insan kaç yaşında olursa olsun, genç gösterir; genç ruhludur. Bunu da iletebilirsin.:ok::D
 
 
 
Mygokhan; sizin araçla aynı motora sahip olan yeni İbiza'nın testinde "motorun hem ekonomik hem de canlı olduğu aralık" yanılmıyorsam 2500-3000 olarak belirtilmişti.

 
Sormayın o konuda zaten çok haşin arabayı çok sert kullanıyor 18 lik gibi :kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 21 Temmuz 2009, 20:45:58
Alıntı yapılan: SEAHAWK;25577
Valla ben bu dinamometrenin güç ölçüm mantığını bile tam bilmiyorum aslında. Mesela bu test için "en son vitesin bir altı" kullanılır derler. Neden ?
 
O yüzden bir şey diyemiyorum. Ama şunu biliyorum; oraya kimi çıkartsan böyle ilginçlikler oluyor. Mesela Focus TDCI için de maks tork değeri 2500 civarında geliyordu. Fabrika verisinde olduğu gibi 1000 küsürlerden gelen sabit bir tork söz konusu değildi.
 
Kim bilir, belki de şu konuştuğumuz "güç-tork" karışımı grafiği elde etmişlerdir.:hanz:
 
 
Bu arada; biz bu konuya 1.4 TDI'ın ciğerinde devam edelim istersen. Konuyu dağıtıyormuşuz gibi bir hisse hapıldım nedense.:blm:


bak bu 1.4 75 hp motorun stock ve chipli grafiklerinin üstüne yapışımı. stock olarakda fena değil, 200+ tork takıntım var, 5 nm ile kalmak istemiyorum :lol:


http://www.superchips.co.uk/curves/vw14tdi.pdf
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 21 Temmuz 2009, 20:57:23
Hakikaten çok ilginç...
 
Sadece maks tork değeri ve devri değil, güç eğrisi de çok ilginç... 2500-4000 arası aynı gücü üretiyor neredeyse.:confused:
 
Bu işi fabrikaya sormak lazım aslında. Bende onların grafik testlerinde bir fark var. Hani şu benim kafayı taktığım "alt devirlerde üretilen tork" olayı...
 
Araç hareket halinde iken, motorun aynı torkları ürettiği 1750 devir ile 3000 devirdeki gidişi gerçekten aynı değil. Hani isterse 1750 değil, 2000 olsun. Gene 3000'de daha iyi ve rahat hareket ediyor.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 21 Temmuz 2009, 21:10:29
işte orda ilk sayfadaki momentum ve beygir fazlalığı devreye giriyor. 1750 devirde 3000 deki tork aynı ama 3000 de pis kaçıyor doğru, hatta 2500 devirde 216 tork bassın, 3250 den falan daha feci kavrıyor, su götürmez bir gerçek bu değil mi?


gelelim şahsi kanaatime, bunun sebebi bence momentum ve yakıt. sonuçta 3000 devirde daha çok mazot tüketilmiyor mu? daha çok ısı, kalori, enerji vs... ve buna bağlı olarak daha fazla ittirme gücü oluşmuyor mu? oluşuyor bence, ve zaten hızlı dönen o motoru dahada hızlandırmak ''sınırsız mazotla'' (anlık 15 litre gibi) daha kolay oluyor.

e tork noldu?

aslında torka bir şey olmadı. 2200 krank turunu max tork kabul edersek, aslında o devirdede motor çok dirençli, hemde az yakıyor :hanz:

bizzat deneyebilirsin, şahsen tecrübe ettim, aracımla saatte 200 km/s kadar hıza çıktım, stock 1.4 dizel ile bunu yapacak pek baba yiğitde tanımıyorum, 1-2 çıkarsa anca çıkar, sağlam sürerim bu makineyi iddialıyım.

feci rampalara 4000 le falan daldım. hergün gidip geldiğim ve bunu kasıtlı deneyerek elde ettim, durum şu;

ciddi bir pozitif eğimli yer var çevreyolunda. girmeden evvel gazı yere koyuyuoruz, araba 180-190 a kadar neyse işte asılıyor sonuçta 4000 civarı bi devir 5 te, tırmanma çok ciddi ama, bilene diyim eskişehir ayrımının ora.

araba 3500-3800 lere kadar devir kaybediyor ve hızı 155 e kadar falan düşüyor 4 kişi ile.

başka bir gün, 3000 d/d ile girdim.........biraz gaz artırımı ile 3000 d/d ile çıktım, ama 4200 kadar bi devirle dalınca gazı döşemeden hiç kaldırmadığım halde 3800 3500 lere indi.

haa şunuda unutmayalım, gaz yerde girip kayıp vererek çıktığımda tüketim 11 litre falan, 3000 d/d de 7-8 litreyle dalıp, 16.2 litreyi gördüğümü hatırlıyorum.....

daha çok yakıt çekti çakaaaall....... yakıt faktörünü atlıyoruz hep...
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 22 Temmuz 2009, 20:22:17
Abi ben özellikle o "momentum" olayını mantıklı buluyorum.:ok:
 
Yakıt konusunda emin değilim; aracımın 3000 devirde alt devirlerden az yaktığını çok kez gördüm. Düz yolda 75 civarı bir hızda 3. vites 3000 devirle gidersen de çok yakmıyor yani araç. Yeterki ayak o çok canlı aralıkta hızı korumak için azıcık basmayı becerebilsin. (biraz yüklendin mi ciiuuvv:hanz:)
 
Aslında bu olayı (3000 devirde pek de yakmaması olayını) bile başlı başına momentum teorimize bağlayabiliriz.:D (mantık aynı)
 
==============================================
 
 
1.4 TDI'ın en kral sürücülerinden olduğuna kesinlikle katılıyorum.:ok: Hatta sizinkinden daha iyi eğitimli bir 1.4 TDI görmedim sanırım.:hanz: O yüzden deneyimlerini paylaşmaya devam et.
 
Şaka maka bu motorun mıçtığından gücünü ölçecek hale geldik.:kiki:
 
 
==============================================
 
 
Ha unutmadan, bir de devir kesici olayına değinelim. Devir kesici araç vitesteyken ne zaman devreye giriyor, dikkat ettin mi hiç ?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 22 Temmuz 2009, 22:57:07
devir kesiciyi benim aracımda bir tek forumda üye adı ''s.alkan'' olan servis müdürü Serkan abimiz devreye soktu, Düzce buluşmasında turbo kompresyonlarımızı karşılaştırıyordu vag com ve bilgisayar vasıtası ile, kesinlikle redlinedan sonra devreye giriyor diye aklımda kaldı, 5200 küsürlü bişeyler idi. tabi rölantide araç dururken.

inan 1.-2.-3. viteste daha hiç gazı yere koyup uzun süre beklemedim girse girse bu viteslerde girer kesiciye, kendi prensibim gereği küçük viteslerde makineye asılmıyorum :)

caldır culdur dönüyor kafa zıplatıyor sağa sola çekiyor çok rahat ve ani yüksek devire düşük hızda ve düşük viteste çıkmasını sağlıklı bulmadığımdan bu soruna cevap veremeyeceğim.

 ama 5. viteste gaz yerde 1 saat gittim hiç kesici devreye girmedi, 4550-4600 kadar bir devirde gayet mutlu mesut gidiyordu. :lol:


çok yakması durumuna gelince, bahsettiğim 3000 devir ile girip, gazı biraz artırıp aracın hız ve devrini koruma çalışması başlayınca daha çok yaktığı idi. mesela 3000 devirde anlık 7 litre ile girdim, kayıp vermeye başladığını hissettim gazı artırdım direk ikiye katladı tüketimi. bu demek istediğim.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: Ugur A. - 23 Temmuz 2009, 12:19:50
Alıntı yapılan: SEAHAWK;25581
...1750 devir ile 3000 devirdeki gidişi gerçekten aynı değil. Hani isterse 1750 değil, 2000 olsun. Gene 3000'de daha iyi ve rahat hareket ediyor.
Motor-mekanik olarak değil de insan gibi düşünsen 1750 adım atanla 3000 adım atan adamın gidişi tabii ki bir olamayacaktır.:wnk:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 23 Temmuz 2009, 12:38:13
Alıntı yapılan: Uğur@k@r;25938
Motor-mekanik olarak değil de insan gibi düşünsen 1750 adım atanla 3000 adım atan adamın gidişi tabii ki bir olamayacaktır.:wnk:

hızlı koşan atın b.ku seyrek düşer ama, daha sık b.k, daha çok tork :kiki::kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: lrfan - 23 Temmuz 2009, 12:59:07
Alıntı yapılan: hakanerdogan;25944
hızlı koşan atın b.ku seyrek düşer ama, daha sık b.k, daha çok tork :kiki::kiki:

 
:aman:  :aman:
 
:hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: dgn - 23 Temmuz 2009, 13:15:11
Kısaca binek arabada V6 dizelin olacak:kart:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: Ugur A. - 23 Temmuz 2009, 13:20:25
Alıntı yapılan: hakanerdogan;25944
hızlı koşan atın b.ku seyrek düşer ama, daha sık b.k, daha çok tork :kiki::kiki:
:++::++::++: O ne be?!:++::++::++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 23 Temmuz 2009, 13:21:20
Alıntı yapılan: Uğur@k@r;25976
:++::++::++: O ne be?!:++::++::++:

bir Atasözü :kiki: bizim Atalar işte bi ömür :lol:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 23 Temmuz 2009, 23:00:30
Alıntı yapılan: hakanerdogan;25845
devir kesiciyi benim aracımda bir tek forumda üye adı ''s.alkan'' olan servis müdürü Serkan abimiz devreye soktu, Düzce buluşmasında turbo kompresyonlarımızı karşılaştırıyordu vag com ve bilgisayar vasıtası ile, kesinlikle redlinedan sonra devreye giriyor diye aklımda kaldı, 5200 küsürlü bişeyler idi. tabi rölantide araç dururken.
 
inan 1.-2.-3. viteste daha hiç gazı yere koyup uzun süre beklemedim girse girse bu viteslerde girer kesiciye, kendi prensibim gereği küçük viteslerde makineye asılmıyorum :)
 
caldır culdur dönüyor kafa zıplatıyor sağa sola çekiyor çok rahat ve ani yüksek devire düşük hızda ve düşük viteste çıkmasını sağlıklı bulmadığımdan bu soruna cevap veremeyeceğim.
 
ama 5. viteste gaz yerde 1 saat gittim hiç kesici devreye girmedi, 4550-4600 kadar bir devirde gayet mutlu mesut gidiyordu. :lol:
 
 
çok yakması durumuna gelince, bahsettiğim 3000 devir ile girip, gazı biraz artırıp aracın hız ve devrini koruma çalışması başlayınca daha çok yaktığı idi. mesela 3000 devirde anlık 7 litre ile girdim, kayıp vermeye başladığını hissettim gazı artırdım direk ikiye katladı tüketimi. bu demek istediğim.

 
Hmm, ben de boşta hiç gaza yüklenmedim. Ama 1. viteste şehir içinde kritik bir anda devir kesiciye gelmiştim. (aynısı 2'de de olmuştu galiba, hatırlamıyorum) Ama belirttiğim gibi, "kritik durum" olduğundan gösterge tablosuna bakma imkanı yoktu.
 
Bu arada hiç de beklediğim gibi bir devir kesici ile karşılaşmadım. Hatta devir kesiciye geldiğimiz sadece aracın hızlanmayı kesmesinden anladım. Öyle "rın rın rın" falan yapmıyor. Lark diye de kesmiyor aracın hızını. Hani çakal ağzıyla "sektirme" yapmıyor diyeyim.:D Sanki o son devre gelip orda devir sabitleniyor gibi düşün. (tork yetmediğinden araç devir kesiciye ulaşmıyor da olabilir:D)
 
============================
 
 
1-2-3 olayına gelince; bu viteslerde yüklenmezsem başka hiçbir viteste yüklenmem. Bugün şehir içinde birkaç saat içinde aralıklı olarak toplamda 150 km kadar yol yaptım. Bir kısmı İstanbul Yolu, Anadolu Bulvarı vb. içerikliydi. O kadar tehlikeli yollar ki, yol kenarından yola karışmak için ya 3-4 dakika bekleyeceksin, ya da benim gibi hırt (tekerden çıkan ses:D) diye hızlanıp ilk 3 vitesi 4200 devir ile bitireceksin. (mükemmel yöntemdir ha:hanz: birkaç saniyede sana doğru süratle gelen araçlarla aynı hıza ulaşıyorsun)
 
Her neyse; zemin bozuk olmadığı sürece (ya da tırmanış değilse) kafa da çok kontrolsüz hareket etmiyor. Ama sizin Fabia'da daha küçük teker var; daha deli bir teker torku olduğundan daha şiddetli kafa çekme sorunu olabilir.
 
 
=================================================
 
 
Aaah ah... Maşallah, şu makineyi pek seviyorum aslında. Sesi falan gürül gürül... Tek ihtiyacı olan sesinin hakkını verecek bir güçlendirme çalışması.:adm:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 24 Temmuz 2009, 03:49:49
tabi bendeki tork çılgınlığının sebebini küçük tekerin yanı sıra, 2005 üretim 43 bindeki kelek lastiklerede bağlayabiliriz :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 12 Ağustos 2009, 13:37:25
Hep güç, hep tork, hep hız, hep yardırma...:hanz:
 
Biraz da konfor ve yakıt tüketimi konularına değinelim.:ok:
 
 
Öncelikle, son 2 haftada yaptığımız mecburi otoyol sürüşlerinde pek çok gözlemde bulundum. Bu motorun hem ekonomi hem de sessizlik bakımından sihirli bir devri var: 2250 devir. Şayet kruz kontrolünüz varsa 2250 devir 100 km/s'ye sabitleyin, farkı göreceksiniz.
 
Bu devir/hız kombinasyonunun 2 avantajı var.
 
1.si, inanılmaz bir sessizlik sağlıyor. 2250'nin biraz üstü ya da altı çok daha gürültülü bir sürüşe neden olurken 5. vites 2250 devirdeyken araçta sadece lastik ve rüzgar sesi duyulabiliyor.
 
2. olarak da yakıt ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Normalda düz gidişte 5. vitesin mümkün olan en düşük devri tabii ki daha ekonomik. Ancak örneğin 5. viteste 1900 devre sabitlerseniz, karşınıza çıkacak en ufak eğimde bile aracın ciddi bir şekilde zorlandığını görebilirsiniz. 2250 devirde ise hemen her rampayı zorlanmadan (4. vitese inmek zorunda kalmadan) aşmanız mümkün. Bu sayede konforlu bir şekilde yakıt ekonomisini de gözetmiş olursunuz.:ok:
 
İşte bu 2 sebepten ötürü, yol müsaitse, aceleniz yoksa, kruz kontolünüz varsa 100 km/s'ye hızınızı sabitleyip sessiz sedasız ve ekonomik bir şekilde aracınızla yollarda akabilirsiniz.:ok: Şiddetle tavsiye ederim.:boks:
 
=========================================
 
 
Yakıt tüketimi konusunda da bir kaç veriyi paylaşayım, fikir olsun.
 
Öncelikle verilerim Hakan'ın verileri ile son derece uyumlu. Aynı hız ortalamalarında benzer yakıt tüketimleri elde ettim.
 
Örneğin 128 km/s yol bilgisayarı ortalamalı hızlı bir seyirde (seyir genelde 130-150 km/s hızlarda) 2 kişi + 50-60 kg yük ile yarı zamanlı klima kullanımıyla da beraber 6.2 litrelik tüketim değeri elde ettik. Son derece tatmin edici bir değer, insana dizel otomobilin en büyük avantajını hatırlatıyor, keyif veriyor.:)
 
115 km/s ortalamalı gece yolculuğunda (klima kapalı, onun dışındaki şartlar aynı) 5 litrelik tüketim elde ettik. Bu seyirde genel hız 130-140 km/s idi. Gene oldukça hızlı tempolu bir yolculuktu. Klima da kullanmayınca 5 litre gibi iyi bir değer verdi.
 
105 km/s'lik yarı zamanlı klima kullanımlı yolculukta ise 4.5 litrelik tüketim elde ettik. Burda genel hız 110-120 km/s idi.
 
 
Bütün bu yolculuklar İstanbul-Ankara otobanında gerçekleşti. Yani yol faktöründe pek bir değişiklik yok. Bu motorun özellikle yüksek performanslı kullanımda elde ettiği tüketim değerini çok seviyorum. Bana göre dizelin en güzel yanı bu; gönlümce gaz pedalını dibe yapıştırabilmek. Zaten Hakan da belirtmişti, 180 km/s'lik yol bilgisayarı ortalamasında bile 7.8 litre mi ne yakmış.:hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 12 Ağustos 2009, 13:46:32
sana bi değer vereyim, bu araba, yani bu motor :D 4 te 80 ile giderken en az tüketimini sergiler. 3.X leri rahat görürsün.

angarayı bilin, ben şehir içi eryamandan merkeze 4. fitez 80 ile gidince 4.0 yakar max. değeri.

mesela düzceye 185 ortalamadan önce beytullah abinin yanına bi kere daha gitmiştim, 4. vites 80 ile tam 225 km sabrettim ulvi bi güç ile, 3.6 mı ne idi ortalama.

hatta koyum varmış forumda :D


(http://img19.imageshack.us/img19/8205/sany1608.jpg) (http://img19.imageshack.us/my.php?image=sany1608.jpg)
(http://img19.imageshack.us/img19/8476/sany1609.jpg) (http://img19.imageshack.us/my.php?image=sany1609.jpg)
(http://img19.imageshack.us/img19/3548/sany1610.jpg) (http://img19.imageshack.us/my.php?image=sany1610.jpg)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 12 Ağustos 2009, 13:52:05
O yazını takip etmiştim, bilgim var. Hatta en ekonomik yöntemin o olduğunu da aynen katılıyorum. Ama otoyolda öyle bir deneme yapmam mümkün değil.:hanz: Hem gene de iddia ediyorum, 5. vites 2250 devir sessizlik namına en iyi uygulama. Tatlı bir lastik sesi motor sesini tamamen bastırıyor, aç klasik müzik dinle istersen o an.:kiki:
 
Aslında bir gün de senin gibi 4. vites 80'e kasıp 3.5 görmek isterim. Ama vakit yok, ne yaparsın.:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 12 Ağustos 2009, 13:54:07
eee 1 sene Eryaman-Gölbaşı (git gel 90 km) her Allah'ın günü yapınca insan işin profesörü olup çıkıyor.

Gölbaşından dönerken 3.1 ile dönerdim (eryaman alçakta baya) giderken 4.0 ile giderdim...
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 12 Ağustos 2009, 14:04:18
Bu konu yakında 1.4TDI'ın ciğerini sökelim olmazsa neyim :D:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 12 Ağustos 2009, 14:06:18
Abi gene Eryaman-Gölbaşı yapılır da, o otoyolda kırdığın rekor hakikaten saygı duyulası bir olay. Hem teknik, hem sabır.:kiki: Ben de bir bahane çıkarsa Ankara-Sivrihisar arasında denemek istiyorum böyle bir şeyi. Dayanabileceğim uzunlukta bir yol.:D
 
 
==============================================
 
 
Bu arada aklıma gelmişken bir izlenimimi daha aktarayım. Araç 5. viteste 160km/s civarı ile sert bir rampaya girdiğinde doğal olarak hız kaybediyor. Çok sert bir rampaysa çaresizce 130-140 seviyesine iniyor. İyi ki 80'lik TDI'ın peşinde koşmuşum diyorum. Eğer 70'lik Fabiş alsaymışız büyük ihtimalle tatmin olmam çok daha zor olacaktı. Malum, ortada alttaki gibi bir fark var.
 
http://img248.imageshack.us/img248/1686/7080hpfarknetice.jpg
 
 
=============================================
 
 
Ha bir de, 2 hafta önce yaşadığım dehşet dolu anlardan çıkardığım bir dersi sizinle paylaşayım;
 
75'lik ve 80'lik TDI sahipleri asla dik bir yokuşu (ya da benim yaşadığım gibi dik bir garaj girişini) geri vites ile çıkmaya çalışmasın. Eğer orta yerde durup tekrar kalkmak zorunda kalırsanız yaşayacaklarınızdan ötürü gözünüz falan seyirebilir, öyle diyeyim yani.:heyo::acl:
 
 
Ayrıca geri vitesi bu kadar uzun yapan mühendisin de:ban::kafa:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 12 Ağustos 2009, 14:08:32
R dişlisi cidden çok uzun, geri geri 60 yapılıyor galiba.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 12 Ağustos 2009, 14:16:53
Alıntı yapılan: hakanerdogan;29148
R dişlisi cidden çok uzun, geri geri 60 yapılıyor galiba.

 
Yapılanı bilmiyorum, ama sana yapılamayanı söyleyeyim: Kızılaydaki yeraltı otoparklarından pek dik girişli bir tanesinden geri geri çıkılamıyor. Daha doğrusu çıkılıyor da; sonrasında kaputun kenarlarından fışkıran simsiyah duman (kaputun sol kenarından sürücüye yakın bir yerden) Kızılay'ın orta yerinde adamı rezil ediyor. (debriyajın eriyip bittiği korkusu da cabası)
 
Vallahi etrafta panik havası oluştu; yürümekte olan bir ablamız bile kafayı çevirip "balata mı yandı?" diye cırtlak bir sesle sordu.:boks: (duman etrafı sardığından yüzünü tam göremedim; kaç yaşlarındaydı hatırlamıyorum:kiki:)
 
 
Neyseki sorun olmadı. Sonrasında binlerce km yapıldı, maşallah koç gibi kavrıyor.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 12 Ağustos 2009, 14:24:24
yarım çıkmışın sen ama, geriden kaptırıp debriyajı boş bırakıp biraz hızlıda olsa dikkatle çıkman gerekirdi zannımca :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 12 Ağustos 2009, 20:33:19
haftasonu bi Çankırı yapıp geleceğim, git gel ortalamasında o pis gidiş geliş yollarda sana bi rekor kırayım :++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 14 Ağustos 2009, 18:25:57
Alıntı yapılan: hakanerdogan;29151
yarım çıkmışın sen ama, geriden kaptırıp debriyajı boş bırakıp biraz hızlıda olsa dikkatle çıkman gerekirdi zannımca :)

Kaptıracak yer yoktu yav.:hanz: Tam girdim, daha zemin düzleşmeden "aha, garaj dolu" dedim. Ne içerde dönüp 1. vitesle çıkacak, ne de kaptırıp rahat çıkacak yer vardı...
 
Hatta bir de çıkışa tadilattan artma çuvallar koymuşlar, yardıra yardıra çıkıp "aha kurtuldum" dediğim anda takılıverdim. Arka teker çuvala denk gelmiş.:kafa: Azıcık inip o hayvani rampanın ortasında durup, paşa paşa tekrar kalkmam gerekti. İlk seferinde sadece koku gelmişti; 2. kez aynı şeyi yapınca kaputun kenarından mangal dumanı gibi duman çıkmaya başladı.:eek::rm:
 
Neyse, çok şükür sorun çıkmadı. Bana da ders oldu. Bir daha yeraltı garajına girerken önden adam gönderecem.:D
 
 
Alıntı yapılan: hakanerdogan;29256
haftasonu bi Çankırı yapıp geleceğim, git gel ortalamasında o pis gidiş geliş yollarda sana bi rekor kırayım :++:

 
Kır tabii, ilk imkan da ben de bir iki deneme yapmak istiyorum.:ok:
 
3.5 litre mümkün müdür, ne dersin ?:wnk:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 20 Ağustos 2009, 02:38:04
3.5 lt ortalama tutturmak mesele değil, 3.1 ortalamam bile var ama rakım farkından mütevellit. aynı yolu git gelde (yani başlama ve bitiş yükseltisi eş) 3.5 çıkardığım oluyor, koyduydum bi yerlere.

ama mesela Ankara-İstanbul-Ankara da yapmak mühim olan :D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 23 Eylül 2009, 22:39:13
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22391
yeni ibiza derim :)

Alıntı yapılan: SEAHAWK;22395
Ben de değil derim.:kiki:

Alıntı yapılan: hakanerdogan;22396
peki yeni Ibızada'ki bizim motor torku niye 1800-2200 arası sabit 195 olarak veriyor?

Alıntı yapılan: SEAHAWK;22398
Ben onun hala bir hata olduğunu düşünüyorum.:) Ona bakarsak sitede 105'lik 1.6 benzinlisinin 0-100'ünün de 6.5 saniye olduğu yazıyordu bir ara.:hanz:

Alıntı yapılan: SEAHAWK;22409
Hakan, bu arada şimdi orjinal siteyi kontrol ettim. Orda da o kadar ciddi bir site hazırlanmış olmasına rağmen gene aynı bilgi var. (1800-2200 olayı) Sanırım sen haklısın. Bu gerçek bir veri olabilir.
 
Ama bunu yapmak için gene de VGT şart değil. Chip tuning misali, alt devirler güçlendirilip 1800-2200 arası tork limitörü uygulanmış olabilir.:ok: (mümkünse bize de uygulasınlar:hanz:)

 
 
Amanın, yukarıdaki konuda bir hayli yanılmış olma ihtimalimiz var. :favo1::plc:
 
worldcarfans.com'da eskiden kalma bir yazı okuyordum. Yeni İbiza'da kullanılan motorun aynını kullanan bir Polo modeli ile ilgili. Bu yazıda motorun ayrıntılı özellikleri verilmiş. Yazının bir kısmı akşam akşam "has" çektirdi.:boks:
 
 
İşte yazının o bölümleri;
 
 
"In a world premier at the Geneva Auto Salon, Volkswagen presents the extremely economic Polo BlueMotion. Performance: 59 kW / 80 hp: Average consumption: 3.9 liter diesel. Savings compared to the equally strong and already very economic Polo TDI versions Trendline, Comfortline and Sportline: 0.5 liter. The CO2 emissions are reduced by 16 g/km. The consumption and emission reductions were achieved through longer transmission translations, aerodynamic fine tuning and internal motor modifications. The Volkswagen is shifted via a manual five gear transmission. The Polo, manufactured in Pamplona, Spain, will have its market introduction in Switzerland, Austria and Germany in the summer of 2006.
The diesel particle filter (DPF) comes standard with the Polo BlueMotion and despite being considerably economic is very agile. With 1,800 rpm the three-cylinder turbo diesel fuel direct injection reaches a maximum torque of 195 Newton meters which is consistent up to 2,200 rpm. This is owed to the turbo charger with variable turbine geometry. More than enough to ensure a confident accession from the rotation basement. Further key data: 176 km/h maximum speed and 12.8 seconds for the 0-100-km/h-sprint. The driving performance and the modified chassis optic underline that the Polo follows a more dynamic positioning than the world champion in saving, the Lupo 3L TDI with 45 kW / 61 hp, which was built until then end of 2005. Also on the plus side of the new Polo BlueMotion are its grown up interior space and unlimited day to day capabilities."
 
......
 
 
"Engine

The first technical column for the average consumption under four liters diesel per one hundred kilometers, is the 1,422 cm3 large three cylinder TDI of the Polo BlueMotion It achieves 59 kW / 80 hp at 4,000 rpm and when reaching 1,800 rpm develops a maximum torque of 195 Newton meters. This new engine generally distinguishes itself through modifications in the areas charge changing (turbo charger with variable turbine geometry) and optimized exhaust gas recirculation (EGR) with an improved EGR cooler and electrically powered EGR valve. With a CO2 emission of only 103 g/km the CO2 emissions of the Polo BlueMotion are reduced by 16 g/km in the basic equipment version in comparison to the equally strong Polo TDI of the latest generation."
 
 
 
 
:confused::confused::confused:
 
 
Yazının tam linki
 
http://www.worldcarfans.com/10602277654/volkswagen-polo-bluemotion-world-premiere
 
=========================================
 
 
 
 Bu durumda, Hakan; senin de belirttiğin gibi bir VGT söz konusu galiba... E bana mantıksız gelen şu; koskoca VGT'yi ekleyip de maks tork değerini 1800-2200 arasına yaymaktan başka bir değişiklik yapmamayı nasıl becermişler ? Belki de 2200-4000 devir aralığında standar 80'liklere göre daha fazla bir tork söz konusu olabilir (tork eğrisi görmek lazım); ama 4000'deki tork güç formülü gereği hala 145nm civarı bir şey. (4000 devirde 80 hp üretmenin mecburi koşulu)
 
Öte yandan; güç artışını kasıtlı olarak engellediklerini de düşünmek mümkün. Zira VW hala 1.9 TDI'ın 100'lük versiyonunu kullanmakta. (hatta 90'lık bile hala kullanımda olabilir) Belki bununla ilgili bir durumdur.
 
Belki de günümüzde 1.4 TDI'ın yavaş yavaş yerini almaya başlayan 1.6 TDI'ın gelişimi önceden planlandığı için 1.4 TDI'ı geliştirmekle fazla uğraşmamış olabilirler.:ok:
 
Benim aklıma gelenler şimdilik bu şekilde. Ama sebep(ler) ne olursa olsun, bu uygulama 80'liğe çok iyi bir ilaç olmuş aslında... İlk servis ziyaretinde ayrıntıları sormayı düşünüyorum.:ok: Bakarsınız uygun maliyetli bir uygulama mümkün olur.:favo1:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 24 Eylül 2009, 00:17:05
vay be, değişken geometriyi 1.4 TDI da gördüm ya, gam yemem daha....

çalışma basit ve ölü, ses getirmedi, dediğin 1.6 TDI beklentisi çok fazla o yüzden olabilir. haklısın. yoksa bu 1.4 TDI'ın VGT ile biraz daha üzerine düşülse çok çok harika sonuçlar çıkardı.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Eylül 2009, 13:34:19
Bu arada bu bişi kurcalarken fark ettim; bizim 1.4 TDI ödüllü motormuş meğer.:kiki:
 
 
Kullandığımız makineler 2001 yılında 1.0-1.4 litre kategorisinde yılın motoru ödülünü almış.:wnk:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 27 Eylül 2009, 13:37:30
ama rakipler kimmiş ki?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Eylül 2009, 13:41:49
Onu bilmem, kim varsa silmiş işte.:huh:
 
 
Linki;
 
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Volkswagen_Group_diesel_engines#1.4_TDI_51-66kW
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 27 Eylül 2009, 13:51:45
hemde Internationalmış, Europe değil, gerçi worldwide bi rakip olarak düşünürsek ABD de 86 cu in motor desek çapa motoru falan sanarlar :++: :++: yok ya valla ben planlar inşaallah işlerse 2 seneye...büyük makine :adm:

he bak bide ne dicem, benim turbo hortumunda biraz bişiler var, bu olay ne, yağ gibi sank??? tabi şindi benim arabanın hırçın ruhunun sebebi belli oldu, hantal KKK alman turboları değilde ateşli İtalyanlarda gördüğümüz Garrett imis :D :D

bu konunun en altındaki foto.


http://www.skodaturkey.com/showthread.php?t=2525


hadi koyim dur. burda bi nane var. kafama takılıyo.


(http://img34.imageshack.us/img34/7334/sany2872.jpg) (http://img34.imageshack.us/i/sany2872.jpg/)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Eylül 2009, 14:07:54
Turbo tabii Garrett. Hatta 75'lik versiyondaki turbonun tam ismi Garrett T15. Muhtemelen bizimki de aynıdır.:ok: (gerçi fotoda "Garret 043" görünüyor) (75'likle ana farkımızın enjeksiyon sistemi ile ilgili olduğunu düşünüyorum. Zaten kullanılabilen yakıtlar da farklı. Bir de 75'liğin redline'ı daha yüksek)
 
 
Turbo hortumuna gelince;
 
Açıkçası pek bir fikrim yok. Ama umarım bizim motor yağ kapağının etrafındaki "terleme" benzeri zararsız bir şeydir. Zaten senin motor, maşallah, sorun yaşıyor olsa bu kadar verimli olmazdı.:ok: Ha; şu koyduğun Bor Power olayı uzun vadede ne yapar bilemiyorum, o konuda şüpheliyim.:confused:
 
 
Bu arada;
 
Wikipedia'da 1.4 TDI için şu motor kodları verilmiş: AMF, ATL, BAY, BHC, BMS, BNM, BNV, BWB
 
Bunları da bir listelesek güzel olur.:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 27 Eylül 2009, 14:15:31
ben bildiklerimi yazıveriyim :D

BNM 51 kw

AMF 55 kw

BNV-BMS 59 kw
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Eylül 2009, 14:23:58
Ha; güzel. Ben de şimdi wikipedia'nın verdiklerini yapıştırıyorum.
 
 
 
51 kilowatts (http://www.skodaturkey.com/wiki/Kilowatt) (69 PS (http://www.skodaturkey.com/wiki/Metric_horsepower); 68 bhp (http://www.skodaturkey.com/wiki/Horsepower#Brake_horsepower)) @ 4,000 rpm (http://www.skodaturkey.com/wiki/Revolutions_per_minute); 155 newton metres (http://www.skodaturkey.com/wiki/Newton_metre) (114 ft·lbf (http://www.skodaturkey.com/wiki/Foot-pound_force)) @ 1,600-2,800 rpm — (BNM:- Polo: 04/05-, Ibiza & Cordoba: 05/05-, Fabia: 10/05-, Roomster: 07/06-), (BWB:- Polo: 05/06-) 55 kilowatts (http://www.skodaturkey.com/wiki/Kilowatt) (75 PS (http://www.skodaturkey.com/wiki/Metric_horsepower); 74 bhp (http://www.skodaturkey.com/wiki/Horsepower#Brake_horsepower)) @ 4,000 rpm; 195 newton metres (http://www.skodaturkey.com/wiki/Newton_metre) (144 ft·lbf (http://www.skodaturkey.com/wiki/Foot-pound_force)) @ 2,200 rpm — (AMF:- Polo: 10/99-09/01, Arosa: 10/99-05/03, Lupo: 05/99-07/05, A2: 06/00-08/03, Ibiza & Cordoba: 05/05-12/05, Fabia: 04/03-10/05), (BAY:- Polo: 11/03-06/05) (BHC:- A2: 09/03-08/05) (discontinued) 59 kilowatts (http://www.skodaturkey.com/wiki/Kilowatt) (80 PS (http://www.skodaturkey.com/wiki/Metric_horsepower); 79 bhp (http://www.skodaturkey.com/wiki/Horsepower#Brake_horsepower)) @ 4,000 rpm; 195 newton metres (http://www.skodaturkey.com/wiki/Newton_metre) (144 ft·lbf (http://www.skodaturkey.com/wiki/Foot-pound_force)) @ 2,200 rpm — (BMS:- Polo BlueMotion: 05/06-, Ibiza & Cordoba: 06/06-, Roomster DPF: 07/06-, Fabia DPF/GreenLine: 01/07-) (BNV:- Polo: 04/05-05/08, Ibiza & Cordoba: 05/05-, Fabia: 10/05-, Roomster: 05/06-) 66 kilowatts (http://www.skodaturkey.com/wiki/Kilowatt) (90 PS (http://www.skodaturkey.com/wiki/Metric_horsepower); 89 bhp (http://www.skodaturkey.com/wiki/Horsepower#Brake_horsepower)) @ 4,000 rpm; 230 newton metres (http://www.skodaturkey.com/wiki/Newton_metre) (170 ft·lbf (http://www.skodaturkey.com/wiki/Foot-pound_force)) @ 1,900-2,300 rpm — (ATL:- Polo: 01/00-04/00, A2: 11/03-08/05) (discontinued)
 
Yani güzelce yazmak gerekirse;
 
 
70'lik olarak BNM ve BMW,
 
75'lik olarak AMF, BAY, BHC,
 
80'lik olarak BMS ve BNV
 
90'lık olarak da ATL mevcut.
 
 
Ama örneğin 80'liklerin arasındaki fark meçhul...:confused:
 
İrfan Hocamız aylar önce VW gruptaki aynı motorların, farklı araçlar üzerinde farklı yazılımlarla kullanıldığından bahsetmişti. Hatta ben de bundan şüphelenip bizim elimizdeki 80'lik 1.4 TDI tork grafiğini sorgulamıştım. Zira grafiğin üstünde Roomster yazıyordu...
 
Belki olay sadece yazılımla alakalıdır, ha ?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 27 Eylül 2009, 14:30:32
olabilir, çok markası var, farklılık gösterebilir. bak adam e-bayde seattan sökmüş satıyo.

BMS ama 80 lik :)

http://cgi.ebay.co.uk/SEAT-IBIZA-POLO-1.4-TDI-PD-ENGINE-BMS-CODE-MOTOR-MOTEUR_W0QQitemZ170384832471QQcmdZViewItemQQimsxZ20090920?IMSfp=TL090920161001r3606


heeee 2009 diyo, belki şu VGT olan BMS dir.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 27 Eylül 2009, 14:37:08
:++: Süper ya; bir de "tork makinesi" diye satılıyor.:kiki:
 
O değil de; bak bu bana ipucu verdi şimdi. Motor BMS ve güncel İbiza'dan sökülmüş. Yani bu BMS dediğimiz motor 1800-2200 arası maks tork üreten VGT'li versiyon olabilir.:)
 
Düzenleme yapmışsın da görmemişim, aynı noktaya dikkat etmişiz.:hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 27 Eylül 2009, 14:40:07
yalan mı tork makinesi tabi :hih: satıcının adı ama olsun :D

bende öle düşündüm BMS vgt lidir diye.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 01 Ekim 2009, 00:29:29
Öhöm öhöm;
 
Bugün itibariyle yeni 1.4 TDI yakıt tüketim rekorunu kırmış bulunmaktayım.:heyo:
 
 
 
Güzergahı aşağıya ekledim.
 
Sürüş şartları;
 
11 km'lik yol, 3. vites 55-58 km/s arası kruz kontrollü sabit hız. Sıcak motor ile sürüş halinde başlangıç. Hava sıcaklığı 24 santigrat derece civarı. Klima kapalı; havalandırma açık. Mp3 çalar ve farlar açık. Araçta sadece sürücü mevcut. Bagaj yarı dolu. Hava filtresi yeni değişti; cillop gibi.:hanz:
 
Google Earth'den kontrol ettiğim kadarıyla kayda değer bir rakım farkı yok.
 
 
Haritadaki yeşil top yaklaşık başlangıç noktam. Kırmızı nokta ise ortalama tüketim değerini ölçtüğüm, yoğun trafiğin başlaması sebebi bile CC'yi devreden çıkardığım nokta.
 
 
Ortalama hız yol bilgisayarına göre 54 km/s.
 
 
 
Ortalama tüketim değeri ise 3.5 litre/100km:heyo::kavga:
 
 
 
Söz konusu güzergah aşağıda. Eskişehir yolundan Yeni Bulvar'a dönüp gitmem saçma gelebilir. Vaktim boldu, akşam trafiğinde şehir merkezine gitmek için yolu uzatmak pahasına bir deneme yapmak istedim. Zira Eskişehir Yolu akşam vakti çok yoğun oluyor.
 
Zaten radardan da tırsmışım; 55 ile gidiyorum. Dedim, bari hiç olmazsa inat edeyim de bir deneme yapayım. Nitekim ilk denemede rekoru da gömdüm.:wnk:
 
 
 
 
(http://img269.imageshack.us/img269/8936/rekor2.th.jpg) (http://img269.imageshack.us/i/rekor2.jpg/)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 01 Ekim 2009, 00:37:14
şincik değer güzel, ölçüm ise sağlıklı mı? belki. ama sadece orası için :)

bir tüketim değerinin forum ortamında resmi rekor kabul edilebilinmesi için, araç çalıştıktan sonra Yol bilgisayarına hiç bir müdahalede bulunulmaksızın, aynı noktaya geri dönüş ile gözlenmiş olması gerekir, kullanma kılavuzu yazısı gibi oldu.  :D :D :D :D

bu tarz kısıtlı ölçümlerde 2.x ler bile tutturulabilinir, dümdüz yolda ayakkabının ağırlığını ver 3. yada 4. viteste zaten 2 li bişey yakıyor.

cık, ben geçerli görmedim. YB ye hiç dokunmadan git, kaydet, sonra aynı yere geri dön, aritmetiğini al (2 saati geçerse dönüşe başlangıç) kupayı devredeyim... :hih: :hih: :hih:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 01 Ekim 2009, 00:43:47
Allah Allaaaah... Daha ne yapayım arkadaşım.:hanz: Ayrıca yol dümdüz falan değil; yeni bulvarda pek çok tepeyi tırmanıp inmek zorundasın. Ölçüm çok sağlıklıydı; ona laf yok bikerem.:huh:
 
Ha; aynı yere dönme olayı ancak çevre yolunda olur; ona da gerek yok. Rakım farkı yok. Hatta belki de bittiği yer daha yüksektir.:hanz:
 
 
Hatta asıl rekoru belirteyim. O akşam trafiğinde şehir içine girip de 6-7 km daha yaptığımda (önce Beşevler, sonrasında Maltepe tarafları) tüketim sadece ama sadece 4.2'ye yükseldi.:eek::favo1:
 
Dokunma rekoruma; sanki senin 3.6 gidiş geliş idi.:++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 01 Ekim 2009, 00:47:31
Alıntı yapılan: SEAHAWK;38016
Allah Allaaaah... Daha ne yapayım arkadaşım.:hanz: Ayrıca yol dümdüz falan değil; yeni bulvarda pek çok tepeyi tırmanıp inmek zorundasın. Ölçüm çok sağlıklıydı; ona laf yok bikerem.:huh:
 
Ha; aynı yere dönme olayı ancak çevre yolunda olur; ona da gerek yok. Yakım farkı yok. Hatta belki de bittiği yer daha yüksektir.:hanz:
 
 
Hatta asıl rekoru belirteyim. O akşam trafiğinde şehir içine girip de 6-7 km daha yaptığımda (önce Beşevler, sonrasında Maltepe tarafları) tüketim sadece ama sadece 4.2'ye yükseldi.:eek::favo1:
 
Dokunma rekoruma; sanki senin 3.6 gidiş geliş idi.:++:


genelde nereden ne şekilde gidersen git, başladığın yere geri dönersen, rakım farkı ''0'' genellikle :D :D :D



ama işin içine böle şeyler karıştırdın ya, bunun altında kalmam bilesin :hanz::hanz::hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 01 Ekim 2009, 00:49:50
Alıntı yapılan: hakanerdogan;38017
genelde nereden ne şekilde gidersen git, başladığın yere geri dönersen, rakım farkı ''0'' genellikle :D :D :D
 
 
ama işin içine böle şeyler karıştırdın ya, bunun altında kalmam bilesin :hanz::hanz::hanz:

 
Çevre yolunu demiyorum yav; benim güzergahı diyorum.:kiki: Yok artık.:hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 01 Ekim 2009, 00:53:04
Alıntı yapılan: SEAHAWK;38018
Çevre yolunu demiyorum yav; benim güzergahı diyorum.:kiki: Yok artık.:hanz:

ya evden çık bi yere git, bide geri gel ya, böle kandırıyon milleti, olmaz ki canım :kiki::kiki::kiki:



şaka bir yanada, hakikaten 3 lü değerler falan çok komik tüketimler aslında, çoğu motorsikletten az yakıyor :++: :++:

aynı testi benzinli 1.6 bir makine ile yapsan 5.5 falan olurdu en iyi ihtimal, hemde benzin o yani :hanz::hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 01 Ekim 2009, 01:01:12
:kiki: Cık cık; ben o kadar Eskişehir Yolu'nda, Yeni Bulvar'da üstün sabrımla yol alayım; ön kapısını havalandırma için açan minibüsler bile sol yanımdan geçsin en sağ şeritte iken; sen beni destekleyeceğine benle dalga geç.:huh::++: Hatta yolun yarısını batıya, yarısını da doğuya giderek düzenli rüzgar etkisini de sıfırlamış oldum bak.:hanz:
 
 
Şaka bir yana; cidden felaket inat ettim. Sollamayan bir Allah'ın kulu kalmadı...
Gerçi bir 1.6 Mazda 3 Eskişehir yolunda inatla arkamdan takip etti. Eğer doğru vitesteyse o da inmiştir 4.8'e falan diye tahmin ediyorum.:ok: Eğer o hızda senin dediğin gibi 5.5'te falan kalıyorsa benzin satışını falan engellemek lazım artık.:hanz:
 
Makinelerimizin becerilerini her alanda yaşıyor ve sergiliyoruz. 1.4 TDI bizimle altın çağını yaşıyor diyebiliriz.:kus1::++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 01 Ekim 2009, 01:04:15
yav o minibüsçülere deliriyorum, 100 metre ilerde duracak dip gaz dip firen... eğitilseler çok daha fazla kâr ederler ama zaten çileli iş adam bide ona mı kasacak :hanz:

icabında 50 TL den 1.7 TL çıkarırken Ankara gibi memlekette koca minibüsle ilerliyorsun, zor iş vesselam :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 03 Ekim 2009, 18:26:57
Bu arada geçen gün kırdığım rekorun etkisiyle sürüş tarzım bir hayli değişti.:hanz: Gaza falan nazik nazik basarak, maksimum ekonomi düşünere kullandığım sürüşlerde yakıt tüketim ortalaması abartısız 2-3 litre düşüyor. Normalde aracın 8 litre'yi göreceği şartlarda bile 6 litre'ye ulaştım 2 gün önce.
 
 
Burdan bir kere daha en önemli yakıt ekonomisi faktörünün sürüş tarzı olduğunu çıkarabiliriz. Özellikle de şehir içinde.:ok: A noktasından B noktasına tamamen aynı şartlarda 6 litreyle gitmek de bizim elimizde; 8-8.5 litreyle gitmek de...
 
 
======================================
 
 
Hakan;
 
Motor beynini kontrol ettim. Bizim araçtaki beynin markası BOSCH.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 03 Ekim 2009, 18:34:01
Alıntı yapılan: SEAHAWK;38673
Bu arada geçen gün kırdığım rekorun etkisiyle sürüş tarzım bir hayli değişti.:hanz: Gaza falan nazik nazik basarak, maksimum ekonomi düşünere kullandığım sürüşlerde yakıt tüketim ortalaması abartısız 2-3 litre düşüyor. Normalde aracın 8 litre'yi göreceği şartlarda bile 6 litre'ye ulaştım 2 gün önce.
 
 
Burdan bir kere daha en önemli yakıt ekonomisi faktörünün sürüş tarzı olduğunu çıkarabiliriz. Özellikle de şehir içinde.:ok: A noktasından B noktasına tamamen aynı şartlarda 6 litreyle gitmek de bizim elimizde; 8-8.5 litreyle gitmek de...
 
 
======================================
 
 
Hakan;
 
Motor beynini kontrol ettim. Bizim araçtaki beynin markası BOSCH.

En önemli faktör bence mesela sürekli benzinli araç sürmüş birisi dizele binerse bence fazla yaktırır alışana kadar ve hataları çok olur malum alışkanlıklar çabuk bırakılmıyo :)
 
Dizelde fark çok bariz oluyo kalkışta daha hafif gaz vererek kaldırmak mümkün sanırım alt devirde yüksek tork verdiğinden oluyor benzinlilerde arap atı gibi sonradan açılıyor :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: dgn - 03 Ekim 2009, 19:23:28
Valla bizim rekor(uzun yol rekoru) Fabiada uzun yolda 4 kişi+ ful bagaj(tepeleme doldurduk) bi depoyla 52 litre 1100 km yaptık menzil 50 felan gösteriyodu.52 litreye 140 lira vermiştik yani 130 kuruş yakmışız ortalama hızda yol pcsi 94 km diyodu.Sizce iyimi diyorum yarışmacı arkadaşlara başarılar diliyorum:D:D:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 03 Ekim 2009, 21:50:43
Doğan ortalama gayet iyi, az yakar güzel gider bu motor.


bir diğer konuya değineceğim. bugün Eryaman'dan teee Haymana'ya gittim. yollar kötü, slalomlar, gidiş gelişler, bozuk asfalt vs....

araba 5 yetişkin, 4 viteste slalomlarla 3250 rpm (TDI canavarlaşır kendi çapında) gittim, he bide İnceğe kadar çevre yolundan gittim belki bi 25-30 km. hızım 170 altına inmedi-195 görüldü yer yer, gaz yerde idi anlayın işte yav :hanz:



yaklaşık 80-90 km sürdü tek gidiş. o kadar zorlu koşul altında ortalamam 5.9 litreydi. yok arkadaş, kimse bana 1.6 atmosferiğini savunmasın. noktayı koyuyorum. (burda olmasada, etrafta küçümseyerek gezeleyen tip çok)

tek diyeceğim, boş arabayla iniş aşağı geçersin, tek onu yaparsın zati, hadi daha iyi kaç her koşulda lafım yok, ama o benzine oturacak lüksüm de yok :hanz:

LPG mi? zaten hiç girmem o konuyla alakam olmaz.


sonra dönüşte yasal nedenlerden ötürü aracı kullanmamam icab ettiğinden, bir abim geçti direksiyona, çok sağlam güvendiğim bi insandır, babamın da arkadaşıdır, adam hayatı boyunca 1.4 benzinli R9 sürmüş, aracıda sıkıştırmak istemediğinden tedirginliğinden ötrü az gazla sürüyor. 2000 de tutmaya çalışıyor devri :lol:


5 te 4 te 2000 de gitmiyor, ama 2500 de parlıyor, o eşiği bi tek kullananlar bilir, böle bi dağınıklık yaygınlık yoktur, 1 rpm bile fark eder. :lol:

yav benim araba bak burda 3 te gidiyor, bak burda yiyo vitesi falan dedi. bu çok kuvvetli değil mi neden böyle titriyor diyor.

anlatmak istediğim bu motorlar =tekrar söylüyorum= sabit devir makinesi, max turbo verimi aldığınız devir 3500 dür, aracı ekonomik olarak kaldırıp esnekçe götüreceği devir 2500+ dır en az.

vites oranı uzun diyorum tabi herkes anlamıyor bu olaydan, her arabanın 3 ü aynı zannediyor, dedim abi bas 2 de 3000 devre, haaa... dedi, dedim atma bas bassss....

araba 2 de 85 e kadar çıkıyor, senin renoşunda bak bakalım 4500 devirde 2 de kaç gidecek, ben 1 de geçerim...

demem o ki şanzımanımız uzun (GGV code) düz ve tatlı meyillerde devri 1900-2000 e kadar düşürüyorum tabi ekonomi için ama kafa yukarı kalkacaksa, kaldır devir saatini 3000 e, sakız gibi uzar o araba.

şu da teyit ettiğim, desteklediğim bir noktadır, herkes bu motoru güzel kullanamaz, benzinliye alışıksa hele ki kafaya takmayan düşünmeyen bi kullanıcı elinde o 1.4 TDI için şimdiden üzülürüm, vites seçemez, yola göre ayarlayamaz devri, yesin diye basar 2000 de, tamam yer ama ömründen ömür gider.

benzinli kullanmak daha kolaydır.


NOT: motor gürültülü olduğundan 2500 devre gelince tanımayan insan psikolojik olarak vites yükseltme ihtiyacı hisseder, tavsiyelerim yukarda, sese değil, devir saatine yönelin :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 03 Ekim 2009, 22:01:56
Ben babamdan biliyorum hayatta devir saatine bakmaz ne kulaktırki o motorun devrini içinde hissediyo o derece:D
 
Ama babamda sürekli söylüyor 3500 ün altına düşmiceksin araba şişiyor gaza basınca fırlayamıyor bir alt vitesi istiyor eğer 3500-4000 arası ise hiç üzmüyor..
 
Ama genelde dizelciler en azından cevremdekiler düşük devirde kullanıyorlar 2000-2500 şehir içinde ben şaşırıyorum arabada bayılmıyor gayet seri hatta 307 hdı ile 2 viteste kaldıranı gördüm o derece:)
 
Ama ne yazıkki skodada yalıtım kıtlığı var yol lastik motor alayını içeri alıyor malesef ki :)
 
O yüzden dizele geçsek bile sıkıntı çekmeyiz ses konusunda eminim:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: mygokhan - 04 Ekim 2009, 21:54:53
Fabia II dizelmi alsak ne yapsak bilmiyorum :D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 25 Ekim 2009, 20:11:11
Hakan, geçen sefer sorduğun sorunun cevabını yukarıdaki mesajlarda yazmıştım; ama arada kaynadı.
 
Bizim aracın motor beyni belirttiğim gibi "BOSCH" marka. Herhangi bir anlamı var mı senin için; yorumun nedir ?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 26 Ekim 2009, 08:08:42
Alıntı yapılan: SEAHAWK;43519
Hakan, geçen sefer sorduğun sorunun cevabını yukarıdaki mesajlarda yazmıştım; ama arada kaynadı.
 
Bizim aracın motor beyni belirttiğim gibi "BOSCH" marka. Herhangi bir anlamı var mı senin için; yorumun nedir ?


olma mı :)


magneti marelli ve siemens beyinler çok görüyorum-duyuyorum. hiç biride kadranı 200 e oturtamamış :kiki: 190 a bile oturtamayan var durum o kadar vahim. :lol:

(80 lik değiller ama, 75 lik. 80 liklerde var mı bu iki marka beyin merank ediyorum, hoş pek 80 göremiyorumda yakın çevremde hangi 1.4 TDI'a rastlasam 75 lik :))


hatta bu sabaha karşı memleketten geldim, parçaladım yok ettim arabayı 5 ton yük vurdum :lol: :lol: :++: :++:

akşama paylaşırım sabahın köründe forumdayım şimdi biz tarlada dünyadan uzakta idik haftasonu saatler geri alınmış yanlışlıkla bi saat erken kalktımda takılıyorum, fakülte bekçisi gibi gitmeyelim  :D :D :D


şaka maka dün arabada hesaplarıma göre ~470 kg kadar yük vardı. çankırıdan ankaraya 25 km köy yolu + 3.-4. viteslerde yer yer 5 te 4.5 lt/100 ortalama ile geldi.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 26 Ekim 2009, 13:29:29
Bence 75'liklerin son süratte sıkıntı yaşaması normal. Tork eğrisine baktığımızda gördüğümüz üzere 80'liğin ürettiği torku 75'lik ancak 250 devir önce üretebiliyor. Yani 80'lik TDI örneğin 4350 devirde son noktaya ulaşmışken, 75'lik olan aynı torku 4100 devir civarında üretebiliyor; dolayısıyla 42.5 x 0.25 = 10 km/s kadar bir hız kaybı yaşaması normal bence.:ok:
 
Ama şunu da tekrar belirtmek lazım; senin araç da "alelade" bir örnek değil. Her 1.4 TDI'dan da aynı performansı bekleme artık.:hanz:
 
Son paragraf içinse sadece "olay budur" diyorum.:ok:
 
Hatta ben de dün Eskişehir yolunda yaklaşık 30 km'lik yol boyunca 3.3 tüketim elde ettim; ama bu sefer biraz rakım farkı vardı sanırım.:hanz: (Google Earth 80 metre kadar olduğunu söylüyor) Aynı yolu tersten tekrar deneyip elde ettiğim değerle güncelleyeceğim.:ok:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 29 Ekim 2009, 22:00:44
Alıntı yapılan: SEAHAWK;43700
Hatta ben de dün Eskişehir yolunda yaklaşık 30 km'lik yol boyunca 3.3 tüketim elde ettim; ama bu sefer biraz rakım farkı vardı sanırım.:hanz: (Google Earth 80 metre kadar olduğunu söylüyor) Aynı yolu tersten tekrar deneyip elde ettiğim değerle güncelleyeceğim.:ok:

 
Bugün aynı yolu bu sefer de belirttiğim gibi tam ters yönde katettim. Sıcak motorlarla, aynı yükle, tam aynı noktalar arasında. Bu seferki ort. tüketim 3.7 litre/100km. Yani ortalamada gene 3.5 litreyi yakalıyorum.:)
 
Sanırım 3.5 l/100km bu aracın inebileceği son değere oldukça yakın. Zira oldukça zorladım aracı... (ekonomik anlamda:hanz:)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 29 Ekim 2009, 22:03:57
en iyisini yapmışın. benimde tüm faktörler sabitken yapabildiğim en iyi değerdi galiba 3.5 olacaktı.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 29 Ekim 2009, 22:08:21
Daha iyisi için alt devirlerin güçlenmesi şart.:D Ya BMS'deki gibi 1800-2200'de maks tork alacağız, ya da sonradan motora elleşerek...:boks:
 
Ama bizim bu değerimiz bile iyi. 3'leri giç görmeyen kullanıcılar var.:ok:
 
 
Ben diyorum bak Hakan; "1.4 TDI bizimle altın çağını yaşıyor...":++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 29 Ekim 2009, 22:10:40
valla sana veriyorum bayrağı ben, nedense artık ekonomi falan yapmıyorum arabada familya yokken, onlar varkende zaruri güvenlik için...

na bugün yine 3000-3500 asılıyordum :lol:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 29 Ekim 2009, 22:17:06
Alıntı yapılan: hakanerdogan;44477
valla sana veriyorum bayrağı ben, nedense artık ekonomi falan yapmıyorum arabada familya yokken, onlar varkende zaruri güvenlik için...
 
na bugün yine 3000-3500 asılıyordum :lol:

 
Çaktırmaa; bu 3.7'lik denemeden sonra bolca yardırma yaptım bugün.:D Hatta bir ara ayarını kaçırmışım; devir 4500'e fazla yaklaştı, lark diye yavaşladı araç birden.:hanz: (benim "tork eksikliğinden kaynaklı doğal devir kesici" teorim ile ilgili sanırım:kiki:)
 
Ama işin tadı yeri geldiğinde yardırıp yeri geldiğinde yakıtı sadece damla damla harcayarak yol almak. Ruh haline ve bütün diğer şartlara (araç, yol, yolcu, sürücü koşulları vb.) bakar.:ok:
 
Yalnız şu kesin; ne kadar yardırırsam yardıyarım, çok acelem yoksa daima yokuş inişlerinde cut off'dan çok faydalanıyorum. 3.3 yaptığım yolun aynını bugün ekonomi kaygısı olmadan, 4500'e toslayarak:hanz: katettim. Elde ettiğim tüketim 3.3 değil de 4 litre idi.:ok: Tek sebebi inişlerde yardırmadan sadece cut off kullanmamdı.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 29 Ekim 2009, 22:23:45
motor cidden çok garip bi motor.

çevir beni diyor :D

2000 altında bildiğin ölü :) ama 4-5 viteslerde 3000 den sonra hele hele sırtınde 450-500 kg varken, cebimde metelik olmasa o gürleme sesi, o çekme güdüsü kışkırtıyor beni, çok köpekleşiyor, zaten o yükle yavaşlasamda gitmez :kiki: :lol:

bakalım turbom sızıntı yapıyor, servis normal diyor... nolacak bilmiyoz :lol: çok saldım toparlamam lazım :++: :++: :++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: mygokhan - 31 Ekim 2009, 19:58:38
Dizi film gibi hergun baska macera :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: dgn - 18 Aralık 2009, 16:34:16
Geçen hafta Puntonun depoyu doldurdum hesapladım 440 kuruş yakmış.O günden beri Punto kapıda duruyor:DForza Tdı:adm:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: FF - 18 Aralık 2009, 23:32:09
Alıntı yapılan: hakanerdogan;44480
motor cidden çok garip bi motor.

çevir beni diyor :D

2000 altında bildiğin ölü :) ama 4-5 viteslerde 3000 den sonra hele hele sırtınde 450-500 kg varken, cebimde metelik olmasa o gürleme sesi, o çekme güdüsü kışkırtıyor beni, çok köpekleşiyor, zaten o yükle yavaşlasamda gitmez :kiki: :lol:

bakalım turbom sızıntı yapıyor, servis normal diyor... nolacak bilmiyoz :lol: çok saldım toparlamam lazım :++: :++: :++:

Turbo yetmiyor,büyütmen lazım :hanz::hanz::hanz::hanz::hanz::hanz: Garrett kitler var elimde,çakalım hemen :hanz::hanz::hanz::hanz::hanz::hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: YÜKSEL - 18 Aralık 2009, 23:37:40
Alıntı yapılan: FF;55969
Turbo yetmiyor,büyütmen lazım :hanz::hanz::hanz::hanz::hanz::hanz: Garrett kitler var elimde,çakalım hemen :hanz::hanz::hanz::hanz::hanz::hanz:

Baki buldun "yardır king" tarikatı üyesi birini daha veriyorsun gazı. :D
 
Bu arada uzun zamandır yoktun özlettin kendini (gerçi ben de  yoğunluktan bayadır yazamıyorum)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 18 Aralık 2009, 23:41:02
Alıntı yapılan: FF;55969
Turbo yetmiyor,büyütmen lazım :hanz::hanz::hanz::hanz::hanz::hanz: Garrett kitler var elimde,çakalım hemen :hanz::hanz::hanz::hanz::hanz::hanz:


Alt devirleri ölmese veranın :) fındık kadar 3 pistonza motur :) zaten yakmıyo hangi gazla çevirecek büyük durboyu :) :) :)

sen gazlarsan ayrı kapitan :p

:lol:

Alıntı yapılan: YÜKSEL;55971
Baki buldun "yardır king" tarikatı üyesi birini daha veriyorsun gazı. :D
 
Bu arada uzun zamandır yoktun özlettin kendini (gerçi ben de  yoğunluktan bayadır yazamıyorum)


Zaten sizlede sanki her gün muhabbetin redline'larında geziyodukta :hih: :hih:

:kiki::kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: YÜKSEL - 18 Aralık 2009, 23:42:16
Alıntı yapılan: hakanerdogan;55973
Alt devirleri ölmese veranın :) fındık kadar 3 pistonza motur :) zaten yakmıyo hangi gazla çevirecek büyük durboyu :) :) :)
 
sen gazlarsan ayrı kapitan :p
 
:lol:
 
 
 
 
Zaten sizlede sanki her gün muhabbetin redline'larında geziyodukta :hih: :hih:
 
:kiki::kiki:
:bnn::huh::kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: FF - 18 Aralık 2009, 23:43:55
Alıntı yapılan: YÜKSEL;55971
Baki buldun "yardır king" tarikatı üyesi birini daha veriyorsun gazı. :D
 
Bu arada uzun zamandır yoktun özlettin kendini (gerçi ben de  yoğunluktan bayadır yazamıyorum)

Abim ön ayak olmak lazım bu işlerde "bir turbo bir gazcı daha" demek atasözümüz var :hanz::hanz::hanz::hanz:
Abim evet giremedim bir süredir :( benim fırsatım olmadı aynen :(bende sizleri çok özledim sorma,fırsat buldukça bu aralar dadanmaya başladım gene işte :hanz::hanz::hanz::hanz:
Bir ara gazlayalım abim :hanz::hanz::hanz::hanz: havalar tam virajlarda kontralık :hanz::hanz:salalım bir yan yan yavruları :hanz::hanz::hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: YÜKSEL - 18 Aralık 2009, 23:46:48
Alıntı yapılan: FF;55976
Abim ön ayak olmak lazım bu işlerde "bir turbo bir gazcı daha" demek atasözümüz var :hanz::hanz::hanz::hanz:
Abim evet giremedim bir süredir :( benim fırsatım olmadı aynen :(bende sizleri çok özledim sorma,fırsat buldukça bu aralar dadanmaya başladım gene işte :hanz::hanz::hanz::hanz:
Bir ara gazlayalım abim :hanz::hanz::hanz::hanz: havalar tam virajlarda kontralık :hanz::hanz:salalım bir yan yan yavruları :hanz::hanz::hanz:

Ya ben yine kışlık papuçlarını taktırdım Choice'un 180 Km hız endeksli, kısıtladım kendimi. Hele yaz gelsin dayarız ibreyi 218 km'ye:kart::ok:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: FF - 18 Aralık 2009, 23:46:58
Alıntı yapılan: hakanerdogan;55973
Alt devirleri ölmese veranın :) fındık kadar 3 pistonza motur :) zaten yakmıyo hangi gazla çevirecek büyük durboyu :) :) :)

sen gazlarsan ayrı kapitan :p

:lol:




Zaten sizlede sanki her gün muhabbetin redline'larında geziyodukta :hih: :hih:

:kiki::kiki:

Pistonlarıda değiştirip hacmide büyütürüz :hanz::hanz::hanz::hanz: kafaya koymayıversin insan yeter ki :hanz::hanz::hanz::hanz: ki çevirir çevirir,Skoda bu 2 pistonla bile çevirir :hanz::hanz::hanz::hanz:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: bugraGT - 19 Aralık 2009, 19:57:55
selam 1.4 tdi cılar
 
hang devirde vites değiştiriyorsunuz?
 
diyelim 4000de bi üst vitese attınız  vites geçişinden sorna devir saati kaça düşüyor?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: mustisahin - 19 Aralık 2009, 20:09:40
genelde 2.500 de vites degistiriyorum,
4.000 de vites degistirince, üst vitesde devir saati 2.500 e düsüyor yanlıs hatırlamıyorsam.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 19 Aralık 2009, 20:38:31
Alıntı yapılan: bugraGT;56101
selam 1.4 tdi cılar
 
hang devirde vites değiştiriyorsunuz?
 
diyelim 4000de bi üst vitese attınız  vites geçişinden sorna devir saati kaça düşüyor?

Böyle bir genelleme yapılamaz, 1 den 2 ye değişir, 4 ten 5 e değişir. Diferansiyel denkleminden hesaplardım vites vites ama bi üşengeçlik var üzerimde :hanz:


Alıntı yapılan: mustisahin;56109
4.000 de vites degistirince, üst vitesde devir saati 2.500 e düsüyor yanlıs hatırlamıyorsam.


daha fazla olmalı diye düşünüyorum.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: dgn - 19 Aralık 2009, 21:38:45
Alıntı yapılan: bugraGT;56101
selam 1.4 tdi cılar
 
hang devirde vites değiştiriyorsunuz?
 
diyelim 4000de bi üst vitese attınız  vites geçişinden sorna devir saati kaça düşüyor?


Eskiden 2500 devirde değitiriyoduk 2 aydır shell gtl konunca 3500 e doğru kaçıyo:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 19 Aralık 2009, 22:15:23
Alıntı yapılan: bugraGT;56101
selam 1.4 tdi cılar
 
hang devirde vites değiştiriyorsunuz?
 
diyelim 4000de bi üst vitese attınız vites geçişinden sorna devir saati kaça düşüyor?

 
Bu olay o an bulunduğunuz vites ile sonradan geçtiğiniz diğer vitesin birbirine oranına bakar. Eğer aracın her vitesteki 1000 devir hızlarını ezbere biliyorsanız bunu kolayca hesaplayabilirsiniz.
 
Örneğin bizim 1.4 TDI'da bu hızlar 1,2,3,4 ve 5. vites için sırayla ve kabaca 10 - 16 - 25.5 - 34.5 - 44km/s'dir.
 
1'den 2'ye geçerken 4000 devir kullandığınızı düşünelim. 4 x 10 = 40km/s (vites değişimi anındaki hız)
 
40/16 = 2.5 Yani 2500 devir  (2. viteste aracın 40 km/s hız ile sahip olacağı motor devri)
 
 
Birbirine yakın oranlı vitesler arası geçişlerde devir farkı daha az olur. Örneğin 4'ten 5'e geçtiğinizde (gene 4000 devir kullanıldı diyelim) motor devri 3000'in üstünde kalıyor. (3100 civarı)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: bugraGT - 19 Aralık 2009, 23:21:32
Alıntı yapılan: SEAHAWK;56149

 Örneğin 4'ten 5'e geçtiğinizde (gene 4000 devir kullanıldı diyelim) motor devri 3000'in üstünde kalıyor. (3100 civarı)

merak ettigim buydu net olmasada aşagı yuakrı ne kadar devir düşüyo diye :)
 
ekstra bilgiler için tesekkür ederim sorarken belirtmedigm için(aşağı yukarı kelimesini) ugrastırdık sizi
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: Ugur A. - 21 Aralık 2009, 09:49:37
Alıntı yapılan: FF;55976
Abim ön ayak olmak lazım bu işlerde "bir turbo bir gazcı daha" demek atasözümüz var :hanz::hanz::hanz::hanz:...
Bir gazcı bir insan bir insan bir lisan.:adm:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: fenomen - 21 Aralık 2009, 11:08:06
yaw arkadaşlar ben 2500 devirdeykende 2900 dayken de yol bilgisayarı yakıt göstergesi aynı,devirlerdeki gösterge ile pc uyuşur mu sizce bu ölçü değilmidir?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 22 Aralık 2009, 12:18:12
Alıntı yapılan: bugraGT;56187
merak ettigim buydu net olmasada aşagı yuakrı ne kadar devir düşüyo diye :)
 
ekstra bilgiler için tesekkür ederim sorarken belirtmedigm için(aşağı yukarı kelimesini) ugrastırdık sizi

 
Estafurullah, ne demek.:ok:
 
 
 
Alıntı yapılan: fenomen;56563
yaw arkadaşlar ben 2500 devirdeykende 2900 dayken de yol bilgisayarı yakıt göstergesi aynı,devirlerdeki gösterge ile pc uyuşur mu sizce bu ölçü değilmidir?

 
Hocam, kesin aynı olduğunu varsayarak şöyle bir şey söyleyebilirim: Aracınız o anda 2500 devir ile ilerlerken zorlanıyor; bu sebeple daha zengin karışım hazırlıyordur. (belli seviyede rampa olduğunu tahmin ediyorum) Ancak 2900 devirde iken zorlanma sona erdiğinden daha yüksek devirde olduğu halde daha makul bir besleme ile aynı değeri yakıyordur.
 
Bu olay 1.4 TDI'larda 2000 altı devirlerde gayet rahat gözlenebilir. (aslında belki de bütün turbo dizellerde) Örneğin 1600 devirde tırmanmaya çalışırken harcadığınız yakıtın belki de 3000-4000 devirde iken harcadığınız değere eşit olduğunu görebilirsiniz.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 22 Ocak 2010, 13:50:52
Ahanda size benden bedavaya denenmiş "Cold Start"


Görüldüğü üzere ben bu sabah yola çıkalı tam 6 km olmuşken motor daha 90 derece bile değil, ama hep 1500-2000 devir arası gittim bakam namıssız ısınacak mı diye :lol: 7 km de falan 90 yazdı :hanz: Bu kadar geç ısınmaya İst. Yolu+Çiftlikten 500 tane ışıkta durarak Beşevlere varış 4.6 litre idi yakıtıda.

(http://img685.imageshack.us/img685/7628/hakan454.jpg) (http://img685.imageshack.us/i/hakan454.jpg/)


Buda hava sıcaklığı :)

(http://img27.imageshack.us/img27/9792/hakan453.jpg) (http://img27.imageshack.us/i/hakan453.jpg/)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: dgn - 22 Ocak 2010, 13:58:15
iki gün öncede bizimki eryaman yenimahalle arası 6,4 yaktı:D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 22 Ocak 2010, 14:01:34
Alıntı yapılan: dgn;65361
iki gün öncede bizimki eryaman yenimahalle arası 6,4 yaktı:D


Amcam var Yenimahalle/Varlık'da, 4.2 ile gider 3.9 ile dönerim :D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: Ugur A. - 22 Ocak 2010, 14:26:41
Alıntı yapılan: hakanerdogan;65363
Amcam var Yenimahalle/Varlık'da, 4.2 ile gider 3.9 ile dönerim :D
Dönüşü rampa aşağı mı ki?:kiki:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 22 Ocak 2010, 14:28:34
Eryaman alçaktır biraz ;)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 01 Mayıs 2010, 19:57:21
1.4 TDI makinesini rölanti kudretine gelin :)

Hiç bir şekilde gaza dokunma yok, eğim ciddiye alınacak dereceli, araç hiç devrini oynatmadan sadece eğim arttıkça karışım oranıyla oynayarak o kadar mesut tırmanıyor ki, bir an altımda küçük bir V8 var sandım :hanz:

Ben varım yaklaşık 80 kg, 10 litre suyum var bagajda, 15 kg malzemem ve yaklaşık 35 litre mazotum var. Toplamda 1300 kg den kesinlikle fazlayız. Mini mini 3 pistoncuklu dizel devirsiz yürüyor hayvansı uzun 1. vitesinde :)

Yalnız bu başlığa bunu koymamın sebebi araçta hissettiğim değişim. 4 yıldır kullanıyorum ve hiç böyle olmamıştı. Geçen gün Boluya gidip geldim, yahu gazı koyduğum düzlükte şırak 190 yapıştırıyor, lastik olsa kapayıp gidecektim ama viraj dönemiyorum tekersizlikten, düzlük ya öle eğim falan değil 190 +-5 km net kitliyor.

Bir başka yaşadığım ilk ise 5. viteste 4750 çevirdi şakam yok. 200 küsür hıza net oturdu iniş aşağı, kadran 200 çubuğunun bariz dahada aşağısındaydı ne rampalardan aşağı burun verip anırtırdım 197 civarı kesilirdi çoğu kez.

Hatta ayda yılda bir babam dedi ben sürüyüm istersen tabi dedim ne demek dün dedi adam lan bu böle değildi diye. O bile fark etti. Ciddi tırmalıyor cihaz.

Peki ne değişti, 3000 km de bir hava filtresi değişiyorum, önceden 7.500 de bi değişirdim, 10.000-15.000 davasına bakmaksızın zaten 7.500 km de bir değişirdim ama Mobil 1 ESP ile değişiyorum (filtreyide tabi) yağını ve bu süreç 4 ayı geçmiyor, yani makine çalışıyor eskisi gibi az binmiyorum. Yağ mı fark etti acep diyorum.

Yakıt her zaman ki gibi Shell...


http://www.dailymotion.com/video/xd5bjh_tdi-goes-uphill-without-throttle_auto


Çıktığımız yol bu, tam ortadaki çukurluk civarları başladım.

(http://i938.photobucket.com/albums/ad224/hakanerdogan/SANY5574.jpg)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:07:57
Bunu bizim araba yeni olmasına rağmen bende farkettim geçen siteye gaz vermeden hafif eğimden giriş yaptım.Rölantide araba kendini götürdü.Roomster 1305 kg aynı motor
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:10:02
Ve şunu söyleyeyim dizelde kick down yapmak benzinliye göre daha bi hoş geliyor.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 02 Mayıs 2010, 00:10:57
Alıntı yapılan: roomster.;99640
Ve şunu söyleyeyim dizelde kick down yapmak benzinliye göre daha bi hoş geliyor.

Otomatik mi ki sizin ki?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:14:15
Hayır 1.4 tdi ların otomatiği yok
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:15:19
Açtığınız konu çok ilgimi çekti yalnız.Yaklaşık 6 senedir 1.4 Tdi skoda kullanıyoruz ....Siz anlayın artık..:D:D:Dİlgiliyim yani.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 02 Mayıs 2010, 00:16:24
Traktöre kurban :D
 
Bizim benzinliler olsa küt dedenek kalırdı orda hiç gelemez alt devirlere 1.viteste :D
 
Bu arada bende 1-2 sene önce bir şey farkettim rampa yukarı 1 vites dipleyince araç kesiciye girmemişti girmemeside iyi oldu bizim için makastan kurtulduk bu nasıl bir durum merak ediyorum?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 02 Mayıs 2010, 00:24:51
Alıntı yapılan: roomster.;99644
Hayır 1.4 tdi ların otomatiği yok


Otomatik olmayan araçta kick-down sanki pek olmaz :) Otomatik vites araçta gaz yere konduğunda derhal vites düşürme olayıdır, abartıp 2 vites aşağı bile çekebilir.

Buyurunuz, başrol oyuncusu, yönetmen ve kameraman benim :)

http://www.dailymotion.com/video/xbbj2a_frontera-3-2-v6-80-to-140-km-h-roll_auto





Alıntı yapılan: kadir_;99646
Traktöre kurban :D
 
Bizim benzinliler olsa küt dedenek kalırdı orda hiç gelemez alt devirlere 1.viteste :D
 
Bu arada bende 1-2 sene önce bir şey farkettim rampa yukarı 1 vites dipleyince araç kesiciye girmemişti girmemeside iyi oldu bizim için makastan kurtulduk bu nasıl bir durum merak ediyorum?


ECU'sel bir durum.

1. viteste bende 5000 falan çevirtebiliyorum çaktırma arada dokunuyor ama yüksek viteslerde tahrik çok daha fazla oluyor gerek rüzgar direnci gerek daha uzun oranlı şanzıman ile bu sebebten o kadarına izin vermiyor kanımca.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:27:22
Bugün yol biraz nemli hafif ıslak gibiydi.ESP açık dip gaz kalktım.Sizin değerler kısa sürede ulaştım.Bu tdi motorun kudretini 6 senedir çözemedim.Eş dost akraba dizel araba gitmez diyo.Biz 4.viteste 150 yapıyoz .milletin kafa hala aynı..Bence Benzinlide basacağına dizelde bas.Benzinli de nedense bana bi zorlanma ağırlık hissi geliyo ama dizel hala çözemediğim bi rahatlık sağlıyo...
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:30:42
Peki sen normalde senin araba kalkışı nasıl yapıyosun yarım debriyajda arabayı toparlayıp mı yoksa birden bi kaldırıyosun ayağını?
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 02 Mayıs 2010, 00:37:26
Alıntı yapılan: roomster.;99649
Bugün yol biraz nemli hafif ıslak gibiydi.ESP açık dip gaz kalktım.Sizin değerler kısa sürede ulaştım.Bu tdi motorun kudretini 6 senedir çözemedim.Eş dost akraba dizel araba gitmez diyo.Biz 4.viteste 150 yapıyoz .milletin kafa hala aynı..Bence Benzinlide basacağına dizelde bas.Benzinli de nedense bana bi zorlanma ağırlık hissi geliyo ama dizel hala çözemediğim bi rahatlık sağlıyo...

Torktan oluyor o. Aslında benzinli ile dizel başka dünyalar.

1.4 TDI Fabiaya kategorisinde rakip gördüğüm araç 101 liktir.

Buyrun karşılaştırın, TDI olan bana ait, 101 olan Serdar Abiye ;)

Benim davşan :)

http://www.dailymotion.com/video/x8mghx_fabia-1-4-tdi-0-190-kph_auto

Serdar Abinin 101 (hızı falan pek yüksek, seside güzel)

http://www.dailymotion.com/video/xad4vb_skoda-fabia-choice_auto



Ben performans kullanımlarda benzinli diyorum ama yük, tırmanma gibi yani yukarda koyduğum videodaki gibi düşük devir yüksek tahrik kapasitesinde dizel çakar ama hızdır, sportifliktir, benzin yani yanışı farklı, birde devir var onlarda yani pek benzer şeyler değiller. Benzinli yerine göre dizel yerine göre güzel.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: roomster. - 02 Mayıs 2010, 00:42:23
Hoş görün doğru düzgün benzinli araba sürmedim.1.6 Sport roomsterı 4 ay kullanabildik onda da hepsi bende değildi.Sonra yine dizel.....ve böyle sürüyooo....ama ilerde benzinli almayı düşünürüm.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 02 Mayıs 2010, 17:21:02
Alıntı yapılan: roomster.;99657
Hoş görün doğru düzgün benzinli araba sürmedim.1.6 Sport roomsterı 4 ay kullanabildik onda da hepsi bende değildi.Sonra yine dizel.....ve böyle sürüyooo....ama ilerde benzinli almayı düşünürüm.

Turbolu bir araç kullansan benzinli görüşün eminim ki değişicektir dizel ekonomi amaçlı daha çok pek haşin kullanımı sevmez böğürür duru benzinlinin devirlenirken sesi yeter bi kere ama o kadarda yakar :D
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: lazianke - 02 Mayıs 2010, 18:04:30
selametli tdi ile okulun önündeki bayağı eğimli bir yokuşu rolantide çok rahat çıkardım. hakanın yazdıklarına katılıyorum.
hava filtresi olayına gelince daha önce de savunmuştum, 5000 km de bir değişim iyidir diye. bana bu fikri trabzonda tdi oktavialı bir taksici önermişti.
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 05 Temmuz 2010, 00:10:51
Evet... Başlığımız açılalı 1 yıldan fazla olmuş. Edindiğimiz pek çok tecrübeyle yeni bir şeyler eklemek gerek diye düşündüm. Eskileri elden geçirdim anlayacağınız.:++:
 
 
 
 
Alıntı yapılan: SEAHAWK;21481

 
Ha; bir de bilmeyenler için güç hesaplama formülünü vereyim. Pek çok yanlış bilgiyi sırf bu formülle çürütmek mümkün.:)
 
 
(kw cinsinden) GÜÇ = (kg.m cinsinden) TORK X devir
 
Yani güç ve tork bağımsız şeyler değil. Torkun yüksek olması, o devirdeki gücünüzü arttırıyor.:ok:

 
Makineci kankam Oğuz Ziya'nın belirttiğine göre bu formul tam da böyle ifade edilmiyormuş aslında. Ama mantıken benzerlik taşıdığından, sizler bu formülü gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz. Çok ufak newtonmetre hatalarıyla hala geçerli. Pi'yi 3,14 yerine 3 mü almışız, tam tersi mi, bilmiyorum.:D
 
Formülün geçerliliğini adam gibi tork grafiklerinden de görebilirsiniz zaten. Hatta bu yöntemle hatalı bazı grafikler de tespit ettim.:ok: (Kia'nın resmi kataloğunda yayınladığı 1.6 CRDI grafiği örneğin)
 
 
 
 
Alıntı yapılan: SEAHAWK;21483
.......
Bu arada; artık 4000 olayına tam katılmıyorum. Şartlara göre değişiyor. Genelde 4300 ideal büyütme devri bence. Ama şartlar senden yanaysa (rampa iniş vb) 4500 olur; negatif etki varsa icabında biraz düşer.
 
 
Ama belli devrin altına düşüyorsa, farklı bir durumla karşılaşmış olabilirsin.
 
Şöyle ki;
 
Çayyolu'nu İncek'e bağlayan bir bağlantı yolu var. 4-5 yıl önce yapıldı. İdeal sürüş eğitim sahası ve araç test yeridir.
 
Orda Çayyolu istikametinden İncek'e giderken 2 baba rampa var. Orda aracı çok zorladım. Mesela orda araç da yüklü (sürücü + 200 kg) ise 3. viteste 3500 devir civarına kadar hızlanıp orda sabit kalıyor. O noktada vites de büyütsen, devir 2200'e gelse gene hızlanamazsın artık.
 
 
Neyse bu biraz farklı bir konu oldu. Kısaca şunu söyleyeyim. Genel anlamda çabuk hızlanmak için 4300 devre kadar normal. Yüklüysen vb. bu değer biraz düşebilir.(erken büyütmen gerebilir) Ama baktın baya baya düştü bu değer (benim 3250'de olduğu gibi) hızlanmaktan ümidi kes. Vites büyütmenin anlamı yok, bilakis, araç şişip hız kaybedebilir.
 

 
http://skodaturkey.com/showthread.php?t=6714&page=2 (http://skodaturkey.com/showthread.php?t=6714&page=2)
 
 
Bu linkini verdiğim başlıkta belirttiğim üzere her vites geçişinde, kullanılan viteslerin oran farkına göre farklı bir devir gerektiğini vurgulamak lazım şimdi. Yani ortada sabit bir "maksimum verim devri" yok. Benim iddiam bizim araçta mevcut şanzıman oranlarının da etkisiyle bu devirlerin sırasıyla 4300 (1'den 2'ye), 4200(2den 3'e), 4100(3'den 4'e) ve 4000(4'den 5'e) civarı olduğu yönünde. (üstteki yazının ilk paragrafına güncelleme)
 
 
Bu durumda üstteki yazının ilk paragrafından sonraki bölüme göre örneğin 3. viteste rampa tırmanıp 3750 devirde tıkanıyorsanız, yapacağınız başka bir şey yoktur. Ancak tıkandığınız devir 4300 ise bir üst vitese geçerek hızlanmanız mümkündür. (tabii 4100'de geçmemiş olmanız hatadır aslında, o ayrı)
 
 
 
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22091
tabi ki, birde şunu anladım, 1 haftadır V6 3.2 Isuzu benzinli atmosferik motorunu 1.8 tonluk bi araçta kullanıyorum, benzinlinin torku bambaşka bir olay.
 
2900 devirde 300 civarı bi tork veriyor olmalı ve bu devrin çok çok altlarındada canlı namussuz, o kasayla fabia ile 2500 ün altında çıkılmayacak rampayı 1500 devirde ''vites düşürmeksizin hızlanma isteği'' ile alıyor.
 
ciddi bi 2.0 TDI kullanmışlığım var, V6 ya nazaran daha düşük devirde daha çok tork veriyor. lakin 1600-1800 devir bandından sora açılıyor. buna mukabil V6 danda daha az devir bandı oluşu dezavantaj.
 
yani anladığım şu, tork çok çok önemli ama, beygirde işi değiştiriyor, hemde çok fazla. üst devirlerde verilen bir şey olsa bile potansiyei yetiyor, V6 205 bg ama 2.0TDI 140. ciddi fark.
 
hele ki 4000-5000 den sonra V6 sesiyle, kaçışıyla yardırıp yok ediyor, tork daha az ama beygirden tokatlıyor.
 
bu motor bir otomobilde olsa ne can yakardı ya, daha bir kavşakta düzgün dönmedim, gazı yarıya ittirir ittirmez 1.8 ton cüssesiyle feci yan veriyor otomatik şanzımanda bile, drift yapmayıda beginner seviyesinde öğrendim sayılır.
 
yani benzinli ve kuvvetli bir motor hiç bişeye değişilmez, kaza yapınca 1 hafta kaskonun 97 beygir Erasına bindim, 1.4, motor değil, 1.4 TDI ona ters tokat çarpıp düz yamultur.
 
ama V motorda hacim artınca iş değişiyor. benzinli daha keyifli.
 
ama hala dizelden yanayım :++:
 
95 km gezmişim, 50 TL benzin almışım. ama bunun içinde bi 5-6 km lik off-road maceram var 4 çekerde, anlık 50 nin altına inmiyordu ordada yaktık baya.
 
hiç bir zaman dizelden vazgeçemem, V6 dizel olacaktı of of...
 
verim=dizel forever :adm:

 
Dizel gerçekten verim makinesi... Bugün çevre yolunda çok dik ya da çok hafif olmayan bir rampada 5. vites ile tam gaz ile hızlanarak araç geçerken fark ettim; ayağım dipte iken, devir 2200-2400 arasında ağır ağır hızlanırken anlık tüketim değeri 12 küsür litreyi geçmedi... Dalga geçer gibi ya.:D
 
 
 
Alıntı yapılan: SEAHAWK;22388
Ben de bir iki örnek olay eklemek isterim.:)
 
Mesela benim arkadaşın 1.6 Vectra'sı (araç 1250 kg civarı, 101 hp) benim bir zamanlar pek ciddiye almadığım bir rakipti. Taki bir kaç değişik koşulda onu sınayana kadar... Zira araç yüksüzken pek can yakıcı hareket edebiliyor. Ayrıca düşük devirlerdeki sürüş konfordu değil bizim 1.4 TDI, 1.6 dizelleri bile "yer". Benim 1. viteste yarım debriyajla aracı ıkındırarak geçtiğim kasisleri debriyaja dokunmadan geçiyor. Hatta benim için debriyajsız imkansız olan 2. vitesle kasis geçişini bile bazen rahatça gerçekleştirebiliyor.
 
 

Bu koyu kısımdaki durum hakkında artık farklı düşünüyorum. İki noktada fark var:
 
1.si, bizim araçta kesinlikle aynı stop etme korkusunu yaşamıyorum. Sanırım hem araç hem de biz alıştık... Yayvan kasislerden çoğunlukla 2. viteste 750-1000 devir arasında geçiyorum. Küt kasislerde ise gene ister 2. vites ister 1. vites ile geç; araç kendi beslemesiyle kütür kütür geçiyor. Artık araç mı daha rahat hareket ediyor, ben mi araca daha rahat güveniyorum, bilemem. Ama çekinmeden ayağımı gazdan çekip debriyaja falan dokunmadan rölanti altı devirlerde geçişler yapabiliyorum.
 
Tabii hava filtresi 15 bin km'de bir değişseydi aynı yorumu yapabilir miydim bilmiyorum.:) Sonuçta bu deneyimlerimde en kirli hava filtresi 5 bin km kullanılmış oluyor.
 
 
2. olarak ise arkadaşın Vectra'nın en azından benim kullanımım sırasında çok da abartılı bir rölanti keyfi yaşatmadığını belirtmek lazım. Bizim eski Astra'nın çevirme gücü yok en azından. Tabii bu Vectra gayet sert şartlar altında 200 bin km'yi devirdi, o ayrı konu.:)
 
 
 
 
Alıntı yapılan: hakanerdogan;22410
yani kafayı yememek elde değil, alt devirlerdeki bayıklık gidecek düşünsene :)
 
bu yazılımı istemek lazım aslında.

 
Geçen haftalarda yaptığım olağan servis ziyaretinde sorduğum üzere, servisimizi olan Doğuş Oto'da böyle sıradışı yazılım istekleri pek karşılanamıyormuş. Yani daha önce bahsi geçen "80'lik yazılımını 70'liğe aktarın" tarzı bir yaklaşım en azından Doğuş tarafından pek kabul göreceğe benzemiyor. Bu iş için gene Chip Tuning uzmanlarından faydalanmak gerekecek gibi.(ya da özel servisler)
 
Alıntı yapılan: SEAHAWK;29138
Hep güç, hep tork, hep hız, hep yardırma...:hanz:
 
Biraz da konfor ve yakıt tüketimi konularına değinelim.:ok:
 
 
Öncelikle, son 2 haftada yaptığımız mecburi otoyol sürüşlerinde pek çok gözlemde bulundum. Bu motorun hem ekonomi hem de sessizlik bakımından sihirli bir devri var: 2250 devir. Şayet kruz kontrolünüz varsa 2250 devir 100 km/s'ye sabitleyin, farkı göreceksiniz.
 
Bu devir/hız kombinasyonunun 2 avantajı var.
 
1.si, inanılmaz bir sessizlik sağlıyor. 2250'nin biraz üstü ya da altı çok daha gürültülü bir sürüşe neden olurken 5. vites 2250 devirdeyken araçta sadece lastik ve rüzgar sesi duyulabiliyor.
 
2. olarak da yakıt ekonomisine büyük bir katkı sağlıyor. Normalda düz gidişte 5. vitesin mümkün olan en düşük devri tabii ki daha ekonomik. Ancak örneğin 5. viteste 1900 devre sabitlerseniz, karşınıza çıkacak en ufak eğimde bile aracın ciddi bir şekilde zorlandığını görebilirsiniz. 2250 devirde ise hemen her rampayı zorlanmadan (4. vitese inmek zorunda kalmadan) aşmanız mümkün. Bu sayede konforlu bir şekilde yakıt ekonomisini de gözetmiş olursunuz.:ok:
 
İşte bu 2 sebepten ötürü, yol müsaitse, aceleniz yoksa, kruz kontolünüz varsa 100 km/s'ye hızınızı sabitleyip sessiz sedasız ve ekonomik bir şekilde aracınızla yollarda akabilirsiniz.:ok: Şiddetle tavsiye ederim.:boks:
 

Koyu kısımdan pek emin değilim. Daha önce "az yakmak" isimli başlıkta da belirttiğim üzere CC'yi belli bir devre kilitleyip tırmanmak pek de ekonomik olmayabiliyor. Kaldı ki CC illa ki kullanılacaksa o "en ekonomik devir" 2200 midir, değilse kaçtır, bilemiyorum. Çok sayıda deneme yapmak lazım; zira 1600-2500 aralığında olduğunu tahmin çok sayıda ihtimal var.
 
 
 
Alıntı yapılan: SEAHAWK;29715
Kır tabii, ilk imkan da ben de bir iki deneme yapmak istiyorum.:ok:
 
3.5 litre mümkün müdür, ne dersin ?:wnk:

Şu kısmı görünce de hafiften "peh" çektim. Hey gidi günler hey.:D
 
3 litre mümkün müdür Hakan, ne dersin?:wnk::++:
 
 
 
Alıntı yapılan: SEAHAWK;36555
Benim aklıma gelenler şimdilik bu şekilde. Ama sebep(ler) ne olursa olsun, bu uygulama 80'liğe çok iyi bir ilaç olmuş aslında... İlk servis ziyaretinde ayrıntıları sormayı düşünüyorum.:ok: Bakarsınız uygun maliyetli bir uygulama mümkün olur.:favo1:

BMS kodlu motordaki değişikliklerin BNV kodlu motorda uygulanıp uygulanamayacağına dair bu soruyu servise sordum. Tahmin edeceğiniz üzere olmuyor.:D
 
Olsa da olmaz yani; öyle işte. Ama 3000 bin liraya yakın bir ücret karşılığı garantili yazılım modifiyesi yapıyorlar, haberiniz olsun.:D
 
 
Alıntı yapılan: kadir_;38753
Ben babamdan biliyorum hayatta devir saatine bakmaz ne kulaktırki o motorun devrini içinde hissediyo o derece:D
 
Ama babamda sürekli söylüyor 3500 ün altına düşmiceksin araba şişiyor gaza basınca fırlayamıyor bir alt vitesi istiyor eğer 3500-4000 arası ise hiç üzmüyor..

 
Kadir, sizin araç bildiğim kadarıyla 1750 ile 4000 küsür devir arasında sabit tork üretiyor. Sen ise 3500 gibi çok belirgin bir patlama noktası olduğunu söylüyorsun, öyle mi ?
 
Eğer sen de bunu söylüyorsan dizellerde kafamı çok kurcalayan bir meseleyi tekrar gündeme getirip tartışmamız gerekecek...
 
 
 
Alıntı yapılan: roomster.;99638
Bunu bizim araba yeni olmasına rağmen bende farkettim geçen siteye gaz vermeden hafif eğimden giriş yaptım.Rölantide araba kendini götürdü.Roomster 1305 kg aynı motor

 
Aracınız baz donanımda 1245 kg. Üst donanım paketinizin de etkisiyle 1305 kg'ye ulaşmış mıdır, emin değilim.
 
 
 
Alıntı yapılan: roomster.;99649
Benzinli de nedense bana bi zorlanma ağırlık hissi geliyo ama dizel hala çözemediğim bi rahatlık sağlıyo...

Sebep, dizel motorlarda göreceli olarak erken gelen tork. Normal kullanıcılar turbo dizellerde bu nedenle çok yüksek güç hissi elde ediyor. Çünkü aracın 2000-3500 devir arasında ürettiği güç hakikaten yüksek. Ancak genelde bu devirden sonra azalan tork gücü de az kılıyor. Yani 80 hp'lik dizel, gene 80 hp'lik benzinli gibi davranmaya başlıyor belli bir devirden sonra.
 
 
 
Alıntı yapılan: kadir_;99763
Turbolu bir araç kullansan benzinli görüşün eminim ki değişicektir dizel ekonomi amaçlı daha çok pek haşin kullanımı sevmez böğürür duru benzinlinin devirlenirken sesi yeter bi kere ama o kadarda yakar :D

 
Kim demiş ?:D 80 hp'lik TDI ile 100hp'lik benzinli motoru kıyaslayanımız çok olduğu için böyle bir kanı var Kadir. 110 hp'lik dizel ile 110 hp'lik atmosferik benzinli kıyaslandığında dizelin açık vereceği çok az nokta kalır. (tartışılır)
 
 
 
=================================================
 
 
 
Bir yazının daha sonuna geldik. Başlık... Artık canlansın.:kro:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: hakanerdogan - 05 Temmuz 2010, 00:24:29
Valla 1.4 dizel havamda hic degilim :D
 
Isten ciktik gecenin 1 i mi nedir, bizim mudur dedi gelin elemanlar atayim sizi, dedik olur 6 kisiyiz 3'umuzun bisikleti var sorun olur mu dedik yok olmaz dedi.
 
Takildik otoparka bi ciktik bir Suburban var herifte :D
 
3 bisikleti bagajina koyduk :D toplamda 7 kisi bindik yav yok bole bisiy cihazda 92 model :D
 
Adam 1000-1200 devri sasmadi yav komedi gibi ya kafayi yedim, 1200 devirde sardi rampaya cikti kolum gibide oranli 3 ileri var.
 
V8 kudreti hocam 350 small block idi birde :D
 
Benzinli atmosferik V makinenin uzerine cihaz tanimam daha :++:
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: kadir_ - 05 Temmuz 2010, 00:50:27
Abi gelince arabayı satmada bu gidişle niyeti bozucan :D

Serkan abi aynen öyle 3500 altında devirlenme biraz daha hantal kalıyor özellikle uzun yolda hiç düşürmez 3500 altına genelde bastığı anda devirlensin ister babam bu 3500 altında biraz hantal ağar kalıyor aracın map ında böyle sanırın o arada turbo-lag gibi birşey oluyor 3500 den sonrası canavar gibi dokundun mu kopup gidiyor :)
Başlık: Cevap: 1.4 TDI'ın ciğerine inelim
Gönderen: SEAHAWK - 10 Temmuz 2010, 19:17:28
Alıntı yapılan: hakanerdogan;121831
Valla 1.4 dizel havamda hic degilim :D
 
Isten ciktik gecenin 1 i mi nedir, bizim mudur dedi gelin elemanlar atayim sizi, dedik olur 6 kisiyiz 3'umuzun bisikleti var sorun olur mu dedik yok olmaz dedi.
 
Takildik otoparka bi ciktik bir Suburban var herifte :D
 
3 bisikleti bagajina koyduk :D toplamda 7 kisi bindik yav yok bole bisiy cihazda 92 model :D
 
Adam 1000-1200 devri sasmadi yav komedi gibi ya kafayi yedim, 1200 devirde sardi rampaya cikti kolum gibide oranli 3 ileri var.
 
V8 kudreti hocam 350 small block idi birde :D
 
Benzinli atmosferik V makinenin uzerine cihaz tanimam daha :++:

 
 
Hahah, ibretlik olay.:++:
 
 
Ama gene de söz konusu motorların yeri ayrı. Avrupa ekolünün verimi ile Amerikan ekolünün hacme dayalı basit zevki farklı konular. Onların dilinden konuşmak gerekirse; 70 MPG ile gezmek de ayrı bir zevk. Hatta o Amerikan zevkinin anca yakıtı ziyan etmenin bir başka yolu olduğunu söyleyecek kadar ileri de gidebilirim.:)
 
 
Ama yok; dedim ya, onun yeri ayrı. Orta vadede bir V6 planı bizde de var; bakma sen.:++: Ama 1.4 TDI'a dokunmadan.:hih:
 
 
 
 
 
 
Alıntı yapılan: kadir_;121842
Serkan abi aynen öyle 3500 altında devirlenme biraz daha hantal kalıyor özellikle uzun yolda hiç düşürmez 3500 altına genelde bastığı anda devirlensin ister babam bu 3500 altında biraz hantal ağar kalıyor aracın map ında böyle sanırın o arada turbo-lag gibi birşey oluyor 3500 den sonrası canavar gibi dokundun mu kopup gidiyor :)

 
Hmmm, ama sanırım senin bahsettiğin daha ziyade gaz tepkisi ile alakalı. Yani 2000'de gaza asılıp 6000'e kadar hızlanırken 3500'de patlama söz konusu değil?