škodaturkey.com
TEKNİK => Teknik Bilgi Paylaşımı => Konuyu başlatan: Ugur A. - 30 Mart 2011, 10:34:25
-
Honda CRV’ye Daha Büyük Amperli Akü Taktırmak İstiyorum
2006 model Honda CR-V kullanıyorum. Aracıma 60 veya 72 amperlik akü taktırmak istiyorum. Ancak aracın müzik tesisatının veya genel elektrik sistemi 60 yada 72 amperden olumsuz etkilenir mi?
Oral Oral/E-posta
Sayın Oral Oral, Üreticiler, aracın ihtiyacı olan elektrik akımının sağlanması ve elektrik sistemi için gerekli olan akü kapasitesini belli hesaplar sonucunda tespit eder ve uygular. Bu uygulamalarda şarj etme ünitesi olan alternatörler de akünün kapasitesine uygun seçilir ve uygulanır. 60 Amper olan bir akü mevcut alternatör ile kısa sürede şarj edilir ve bu da hem motorun şarj süresinde zorlanması ile oluşan güç kaybı ve paralelinde yakıt tüketim artışını da engeller. Akünün yüksek amperli olarak tercih edilmesiyle fazladan eklenen donanımlar çalışırken enerjinin fazladan harcar. Yüksek amper şarj sisteminde bulunan kesinti sonrasında düşük amperli aküden biraz daha fazla gerilim üretir ve ancak o enerji çabuk biter. Sonuç olarak 45 amper olan aküyü 60 ampere yükselterek var olan alternatörünüzün sınırlarını kullanırsınız. Ancak 75 amper gibi bir akü aracı zorlama ihtimali yükseltir ve aracın alternatörüne de uygun değildir.
http://www.otohaber.com.tr/OkurMektuplari/2011/03/25/honda_crvye_daha_buyuk_amperli_aku_taktirmak_istiyorum
-
Bizim Hondalarda normalden büyük bir akü taktığın zaman alternatöre ekstradan yük bindiriyor. Aracın orjinal aküsü 45A ise alternatör de 45A'ya göre tasarlanmış. Alternatör akünün durumuna göre motora yük bindiriyor. Yakıt tüketimini azaltmak için kasmış japonlar :) Hatta bu da yetmiyor artık yeni araçlar alternatör yükünü azaltmak için fren gücünü ekstradan ayrı bir alternatör kullanarak elektriğe çeviriyor(Örn: BMW Efficient Dynamics). 2001 ve sonrası hondalarda gidip de iyi olsun diye 45 yerine 60A taktiğiniz zaman alternatör sürekli fazla yükte çalışıyor ve hem yakıt tüketimi artıyor hem de alternatör çabuk yıpranıyor.
diye yazmıştım zamanında :)
http://www.skodaturkey.com/showthread.php?t=10614&highlight=ak%FC+alternat%F6r&page=3
-
Benim takanın alternatörü 90A şarj kapasitesinde, o nedenle 44A sonrası 60A akü taktım ;) Servisin kendisi önerdi zaten 60A
-
Benim takanın alternatörü 90A şarj kapasitesinde, o nedenle 44A sonrası 60A akü taktım ;) Servisin kendisi önerdi zaten 60A
Her aracın huyu suyu farklı :)
-
Her aracın huyu suyu farklı :)
Elbette :ok:
-
Adamın ismide çok değişik oral oral ne yahu:D
-
Amperin yüksek olması sadece aküyü şarj ederken etkiler. Şarj süresi daha uzun sürer. Ama alıcıları (elektrikle çalışan cihazları) hiç bir zaman etkilemez. 60 A veya 90 A diye birşey yok. Oradaki yazılması gereken 60 veya 90 A/h. Yani birinde 60 amper kullanılması durumunda 1 saat yada 1 amper kullanılmasında 60 saat kapasitesi var anlamına gelir. Akünün dayanım gücü ne olursa olsun her bir bölmesi 2.2 V gibi bir değerdedir. Şarjlı bir aküyü 12 V kabul edersek araçtaki donanımların çekeceği akım tamamen iç direnciyle alakalıdır. Büyük kapasitedeki akü marş motoru, lamba, radyo yada anfi gibi donanımları hiç bir zaman etkilemez. Sadece alternatörü dolayısıyla yakıt tüketimini etkiler.
-
Adamın ismide çok değişik oral oral ne yahu:D
:xx::xx::xx:
-
hocam öncelikle eğer aracınızın üzerindeki akü orjinal ise bu akünün amper değerini baz almanınızı öneririm orjinal akü 60A ise yine 60A alın takın eğer aracı sonradan yaptınız ve aküden daha fazla güç talep eden cihazlar varsa müzik sistemi gibi amper değerini yükseltebilirsiniz ancak önerim herzaman fabrikanın ve aracının elk tesisatına uygun olan aküyü kullanmanızdır yüksek amper iletkenlerin aşırı ısınması gibi olumsuz durumlar oluşturabilir ve zamanla büyük tehlikeleri tetikleye bilir.