škodaturkey.com
SKODA MODELLERİ => Fabia I => Konuyu başlatan: Mafstyle - 01 Ocak 2012, 19:41:50
-
bugun aracımla dışarı cıktıgımda 15 dk yol gittikten sonra istop ettim aracı .daha sonra calıstırmak isteğimde araçta kontak donuyor ışıklar yanıyor ama marş basmıyor.sorun ne olabilir ? bugun acık servis bulamadım oyuzden bi ustaya danısamadım
-
Akü bitmiş olabilir.
-
ışıklar yanıor farlarda öyle göstergelerde sorun yok
-
Farketmez, onların yanmaları demek akü'nün bitmemesi demek değil, kaldı ki görmedim zaten sorunu ihtimallerden biri sadece bu, aynı benzeri başıma geldi, aküm bitmişti.
-
İmmo Olmasın ?
-
immo nedir ?
-
immo nedir ?
İmmobiliser.
1. Çip
Immobiliser çipi aracın anahtarının içine konumlandırılır. Genelde manyetik bir elemandır. Sistemin immobilizer kodunu mayetik sinyaller halinde antene iletir.
2. Immobiliser anteni
Bir ucu kontakta, bir ucu Immobiliser modülünde entegre edilmiş parçadır. Anahtar kontağa takıldığında çipten gelen sinyalleri Immmobiliser Modülüne yönlendirir.Tam bir köprü görevi görür.
3. Immobiliser modulu
Anahtardan anten vasıtası ile gelen sinyalleri çözer, kod doğrulaması yapar. Gelen sinyaller doğru ise bunu Motor Elektronik Konrol Ünitesine (ECU) ileterek aracın çalışması için engeli kaldırmış olur.
4. Motor kontrol unitesi (ECU)
Immobiliser modülünden gelen kodu denetler , eğer sistemde kayıtlı olan kod ile uyuşuyor ise ateşleme ve enjeksiyon sistemlerinin çalışmasına izin verir ve buna istinaden araç çalışır. Kodun yanlış veya hatalı olması durumunda ECU tarafından ateşleme ve enjeksiyon yapılmaz.
Immobiliser çalışmıyorsa belirtileri nelerdir ?
Marş basar ancak motor çalışmaz, ateşleme ve enjeksiyon sistemleri iptal olur.
Neden Çalışmaz?
Sistemin çalışmaması için yukarda bahsi geçen elemanlardan birinin veya bir kaçının görevini gerçekleştiremez hale gelmesi gerekmektedir.En çok sorun yaşanan parçalar çip, modül ve antendir. Aracın anahtarının darbe görmesi, su içine düşmesi v.b. durumlarda çip zarar görebilir, dış dünya ile en çok temas halinde olna sistem elemanıdır. Anten de bir ucu kontak etrafında bulunduğu ve temelinde bir kablo bulunduğu için zarar görebilir.
Her hangi bir eleman zarar gördüğünde değiştirilmeli ve sisteme tanıtılmalı yani kodlanarak eşleştirilmelidir.
Kod nedir ?
Bu sistemin bulunduğu her aracın Immobiliser elemanları (Çip,Anten,Modül,ECU) üretim esnasında manyetik/elektronik şifreler ile biribirine eşleştirilir. Her aracın şifresi kendine hastır bu sayede her araç kendi anahtarı ile çalışır. Buna immobilizer kos sistemi denir.
Kodlama çeşitleri:
Anahatar açıp kapama yöntemi:
Bu sistem mors alfebesine gibi düşünülebilir. Rakamlar gösterge panelinde yanıp sönen ışık sayısı kullanılarak girilir.
Aracın önce kod girme modu getirilmesi gerekir. Bunun için kontak bir kaç defa açılıp kapanır. İşlem sık biçimde tekrarlandığında ekranda Immobiliser uyarı ışığı hızlı şekilde yanıp sönmeye başlayacaktır.Bundan sonar ışığın yavaşlaması beklenir. Işık yavaş yavaş yanıp sönmeye başladığında mors alfebesinden yararlanılmasının tam zamanıdır. Örneğin ışık 3 kez yanıp söndüründe tam sönme anında kontak kapatılır. Bu şekilde 3 rakamı girilmiş olur. Işık yanıp sönmeye devam eder uygun bir sönme anında kontak tekrar açılır, sistem yeni rakamı girmeye hazırdır örneğin 5 kez yanıp söndükten sonar kontak tekrar kapatılır. 5 rakamı girilmiş olur. Şu an 35 olarak kod girmiş olduk. Bu sistemin elemanları tek kullanımlıktır.
İkinci yöntemde diagnos cihazi ile kod girilmesi:
Burada da ayni sekilde ureticiden kod alinir bazi markalarda bu kodu girmek icin belli zaman gerekmektedir yoksa kodun yeniden alinmasi gerekmektedir. Bu yöntemde diagnos cihazı ile kod girme, eski anahtarın kayıdını silme tekrar kodlama gibi çok çeşitli işlemler yapılabilir. Yapılacak isleme göre üretici tarafından ayrı kod verilebilir. Cihazla kod girme islemi klavye ile yapılır ve kodun tamami sayisal degildir, Rakam ve harflerden oluşur. Eski sisteme göre daha basit ve kullanımlıdır.
-
İmmobilizer Sistemi , Bir Nevi Şifreli Anahtar. Anahtarın İçinde Ufak Bir Çip Var Buna Transponder Chip Deniyor. Kontaktaki Anten Bu Transponder Chipten Bilgi Alamazsa Araç Çalışmaz.. Bazı Araçlar Hiç Marş Basmaz Bazıları Bastıgı Halde Çalışmaz.. Birde Aracın Diger Anahtarı İle Denermisiniz
-
süpersiniz bir deneyyip hemen geliyorum.
-
yok marş basıo ama araba calısmıyor.
-
Zorlamayın daha fazla derim, başka sorunlar açabilir, basit bir akü bitmesi ise sorun, 100-120 liraya yeni aküyle bitecek bir iş çünkü. Yol yardımı çağırıp çektirin servise direk ya da takviye yapıp deneyin başka arabadan. Çalışırsa zaten aküden olma ihtimali yükselecek.
-
akü 3 aylık daha önceden benzer br sorun vardı. sarj dinamaso bozulmustu ama ozmn marşda basmıyordu. şimdi ise marş basıyor ama çalışmıyor.
-
farlar yanıyorsa normal ışık değerindeyse aküde sorun yok bu bir..
marş bastığı için marş motorunda da sıkıntı yoktur..
marş basıyorsa araç çalışmıyorsa ya immo da sıkıntı vardır yada yakıt basmıyordur araç. şok kaptöründe benzeri bir sistem var fakat bunun için aracın kaza geçirmesi gerekir.. En iyi yol yine yardım çagırmak olacaktır. Geçmiş olsun
-
saolun bugun gidemedim yarın gidicem umarım pahalı birşey cıkmz :S
-
bana göre aku zira aynısı başıma gelmişti.
-
bujilerde kaynaklıyor dediler . motor yagı , cam motor kumandaları (sağ ve sol ön )
filtreler temizlenecek , hava filtreleri değişecek , enjektörler değişicek ,hararet minşuru sanırım adnı hatırlayamıorum , bujiler temizlenecek yada değişicekti hatırlamıyorum . 850 tl dedi yap dedik bakalım sonu ne olucak :/
-
Bence Şarj dinamosundan kaynaklanıyor