škodaturkey.com
TEKNİK => Teknik Bilgi Paylaşımı => Konuyu başlatan: Balaban75 - 28 Kasım 2014, 22:53:18
-
Turbo hakkında çoğumuzun bildiği şeyleri tekrarlamış olacağız ama sorun yaşayanın çözüme daha çabuk ulaşılması,yaşamayanın daha bilinçli davranması açısından fayda sağlayabilir diye düşündüm.
Konuya gelirsek;Turbo denilen şey çok basit mekanik bir parça aslında,iki pervane bir mil ile egsoz gazı çıktıkça dönerde döner, 3 Nolu bölgedeki pervaneyi egsoz döndürür ,2 nolu bölgedeki pervane buna bağlı olarak havayı emer.Ne kadar çok egsoz o kadar çok devirli dönen pervane ve o kadar çok emilen hava demektir..Bu basit mekanik parçayı akıl edeni tebrik etmek lazım yeri gelmişken.Şimdi resmi ekleyelim ve lafı uzatmadan konuyu özetleyelim
(http://i.imgur.com/gwC9YfH.png)
1 nolu bölge: Bana göre en hayati bölgedir turbo mili buradadır, bu mil ne kadar aşınmamış olursa turbo o kadar dengeli dönüyordur ve verimlidir.Bu durum tamamen motor yağının doğru ve özelliğini yitirmemiş olmasına bağlıdır.Bu sebeple yağ değişimi sadece motor ve parçalarını korumaz, turboyu da korur.
2 nolu bölge:Hava emişinin yapıldığı bölgedir ki her zaman içerisinden temiz ve tozsuz hava geçmelidir.150-250.000 devir yapabilen pervaneye çarpan yabancı cisim(kum,toprak vs) kanatçığı yamultabilir hatta kanatla hazne arasına sıkışıp dağılmasına neden olabilir.Öncelikle temiz filtre sonrasında emiş hattındaki kelepçe ve boruların sızdırmadığından emin olacağız ki içeriye bişeyler çekmesin turbo..
3 nolu bölge: Burası bana göre en az riskli bölge tabi motor yanma odasından kayalaşmış bir kurum parçası yada başka bişey çıkıp pervaneye çarpmazsa.
-
Elinize sağlık. Güzel bir anlatım olmuş. Klasik bir soru: start-stop sistemi turboya zarar verir mi? Örneğin yüksek hızla yüksek devirle gidiyorsunuz ve birden kırmızı ışık yandı hızla yavaşlamak zorunda kaldınız ve start stop devrede motor durdu. Bu soruyu geçenlerde servis danışmanına sordum. Start stop sistemi devredeyken motorun farklı bir şekilde stop ettiğini, bu sırada turboda yağlamanın devam ettiğini bu nedenle de turbonun hasar görmeyeceğini söyledi. Ne dersiniz?
-
Elinize sağlık. Güzel bir anlatım olmuş. Klasik bir soru: start-stop sistemi turboya zarar verir mi? Örneğin yüksek hızla yüksek devirle gidiyorsunuz ve birden kırmızı ışık yandı hızla yavaşlamak zorunda kaldınız ve start stop devrede motor durdu. Bu soruyu geçenlerde servis danışmanına sordum. Start stop sistemi devredeyken motorun farklı bir şekilde stop ettiğini, bu sırada turboda yağlamanın devam ettiğini bu nedenle de turbonun hasar görmeyeceğini söyledi. Ne dersiniz?
Start stoptada araç rölanti devrindeyken stop eder yani turbo için zararsız duruş şekli..Bu bekleyip stop etme işi şehir efsanesi olmuştur araç rölanti devrindeyken 3-5 sn bekleyin stop edin..Aracımı 194.000 km de sattım orjinal turbosu üzerindeydi ve hep bu şekilde kullandım.
-
Bekleyip stop etme işini servis danışmanına sordum. Açıkcası ben de yeni turbo motorlarda bunun artık sorun oluşturmayacağını tahmin ediyordum. Ama servis danışmanı evet stop etmeden önce bir süre bekleyin yoksa turbonuza zarar verebilir diyince tereddüte düştüm. Hadi yüksek devirle kullandıktan sonra bir süre rölantide beklemek ve öyle stop etmek sorun değilde ya start stop sistemi? Devre dışı bırakmayı bile düşünmeye başladım
-
Turbo rölanti devrindeyken stop edilince 5-10 sn içerisinde durmuş oluyor bu süre içerisinde mil yağsız kalmaz yani aşınmaz..Gaza basıp stop etmek risklidir ,turbo devri artar stop edildiğinde durma süresi uzar ,mil yağsız kalıp aşınabilir.
Bakın videoda 1:07-1:12 dk arası turbo tamamen hareketsiz kalıyor
http://www.youtube.com/watch?v=sd142Zg2ZiI
-
Bekleyip stop etme işini servis danışmanına sordum. Açıkcası ben de yeni turbo motorlarda bunun artık sorun oluşturmayacağını tahmin ediyordum. Ama servis danışmanı evet stop etmeden önce bir süre bekleyin yoksa turbonuza zarar verebilir diyince tereddüte düştüm. Hadi yüksek devirle kullandıktan sonra bir süre rölantide beklemek ve öyle stop etmek sorun değilde ya start stop sistemi? Devre dışı bırakmayı bile düşünmeye başladım
Servisleri sevmem hele ki kulaktan dolma bilgi satan ustacıklarla sohbet bile edemem.
-
Enteresan..Açıkcası ben bir servis danışmanının bilgilerinin güncel olmasını beklerdim. Yüksek devirle dahi giderken hızla yavaşlayıp start-stop sisteminin devreye girmesinin turboya zarar vermeyeceğini net bir şekilde söyleyebiliyorsunuz o zaman..
-
Enteresan..Açıkcası ben bir servis danışmanın bilgilerinin güncel olmasını beklerdim. Yüksek devirle dahi giderken hızla yavaşlayıp start-stop sisteminin devreye girmesinin turboya zarar vermeyeceğini net bir şekilde söyleyebiliyorsunuz o zaman..
Start-stoplu bir araç hiç kullanmadım stop ederken devir saati rölantide ise dert edecek bişey yoktur.
-
Turbo gerçekten basit ama çok büyük hassasiyetle üretilmesi ve detaylı mühendislik hesapları gereken bir mekanizma.
Dediklerinize ek olarak turbo dizel araçları ani gaza yüklenmelerle is oluşturacak şekilde veya çok yüksek devirlere çıkarak kullanmanında turboya zarar verdiğini düşünüyorum.
Dediğiniz gibi yağlama sistemi çok önemli turbo için ama stop etmeden şu kadar beklenecek efsanesinin çok da doğru olduğunu sanmıyorum. Çünkü araç stop ettiğinde yağ pompası duruyor evet ancak sistemdeki basınçta küt diye düşmüyor.
Bildiğiniz gibi dünyada turbo üreten belli başlı bir kaç firma var(Honeywell, Garrett, Brog Warner vb.) Çoğu farklı marka-model araçta aslında aynı turbo kullanılıyor ancak kiminde turbo 150.000 de gidiyor kiminde 300.000 de. Buna neden olan müşteri de değil araçların, motorların, yağlama sistemlerinin tasarımınında buna etkisi var.Bir yerden sonra müşterinin de kontrolünden çıkıyor malesef. Hee ama hep kullanıcı hatasıdır o ayrı tabi.
-
Güzel faydali bir konu olmus.
Eniştesin 206 hdi araci vardi. 100 bin kusur km de turbo patlatti. Servis beklemedigin icin oldu demis. O zamana kadar hic beklemeden calistirmis ve istop etmis. Simdi dikkat ediyor.
Benim aracim da 160 binde. 35 binde almistim. En ufak bir turbo arizasi otme vs olmadi . Bu bekleme isine cok dikkat ederim.
Tabi sehir efanesi de olabilir ama ben pek bir zararini görmedim. Zaten bizim araclar isinmadan ölü essek gibi bassan da gitmiyor Illa icindeki mazot ısınacak.
Turbo konusunda en önemlisi hava filtresi sanirim En son 2000 km once degistirdim. Su konuyu okuduktan sobrq tekrar değiştiresim geldi . Zira Turkiyede hvavada toz oranı cok. Ortadoguya yakiniz havadan cok çöl tozu geliyor. Bence ufak tefek gidiyordur içeri
-
Benim fioda 58000de sifirlandi turbo
-
Bence turbo'lu araçların çalıştırma ve stop etme kriterlerine dikkat etmekte fayda var uzun bir yolda veya kısa bir mesafe de olsa yüksek devirli kullanımdan sonra aracı stop etmeden 15-20 saniye kadar rölantide çalıştırın turbo mili yavaşlasın veya dursun ondan sonra stop edin ilk çalıştırmada da 5-10 saniye bekleyin hemen hareket etmeyin. Benim aracımda start stop var ben çoğunlukla düğmeden iptal ediyorum ama turbo ile ilgili değil park etme esnasında bile stop etmesini sevmiyorum start stop sisteminin turboya zararı yok araç stop etse de kontağı kapatmadığınız için yağlama devam ediyordur. Kaldı ki araç üretilirken bu konu düşünülmüştür zararı olasaydı start stop sistemini koymazlardı. Fakat siz stop etmeden önce rölantide çalıştırmayı ihmal etmemeye özen gösterin.
-
Devirli kullanımdan sonra yağ sıcaklığı belli bir limiti geçince start stop sistemi devre dışı kalıyor diye biliyorum aynı şekilde motor soğukkende devreye girmiyor diye hatırlıyorum.
Turbonun biraz detayını inecek olursan yağla soğutulan bir mil yapısı var bu da aşınmayı minimum seviyeye indiriyor tabi doğru yağ kullanımında oluyor bu durum.Yukarıda Abdurrahman abininde belirttiği gibi turbo ciddi bir devir çeviriyor bu devir sonucunda uzun yolda devirli kullanımda kor hale geliyor ve siz aracı direk stop ederseniz mil zamanla ısınıp soğumaktan iç kimyasal özelliğini kaybediyor ve eğiliyor bu da size balans olarak geri dönüyor mil balans yapınca paller de zamanlar çevresindeki metale sürterek boşluk yapıyor bu seferde meşhur ıslık sesi ortayı çıkıyor :)
Uzun yolda 400 km boyunca durmadan gittiğimde motoru kapatıp kaputu açtığımda turbonun hafif kırmızılaştığını çok defa görmüşlüğüm var :)
2.0 TSI motordan bir örnek
[YOUTUBE]9qisxbll8GE[/YOUTUBE]
-
Turbo ,çevirilen yüksek devir neticesinde egsoz gazıyla kor hale gelebilir.Burada normal kullanıcılar olarak bulunuyoruz anormal kullanım şartlarına göre değerlendirme yapmak doğru olmaz.Isı farkından dolayı turbo hasar görürse bu fabrikasyon hatadır,doğru malzeme kullanılmamıştır.Yağlanma eksikliği sonucu mil aşınması ve neticesindeki sıkıntılar ise kullanıcı hatası yada yanlış işçilik hatasıdır.Şunu söylemeye çalışıyorum doğru kullanımla orjinal turbo kolay arızalanacak parça değildir.İlk mesajda bunu ifade etmeye çalıştım.Stop ederken rölanti devri yeterlidir bekleyelim soğusun dinlensin gereksizdir,ilk çalıştırmada ise 20-30 sn beklemeli bu turbo için değil motor için gereklidir.Turbo zaten ilk sn itibariyle yağlanır fakat motor komplike bir yapıda olduğu için anında yağlanamaz.Kemer takılır,aynalar kontrol edilir,radyo ayarlanır vs derken 20-30 sn geçer ve harekete geçilir.
-
Normal kullanıcı olarak bende bu yorumu yaptım.Malzeme yorgunluğu denen bir gerçek var şimdi teknik verileri girip olayı karmaşık hale getirmek istemiyorum sadece herkes bilsin istedim devirli kullanınca turbo ister istemez az yada çok kor hale geliyor özellikle yüksek sıkıştırma oranlı motorlarda bu da çok belirgin hale geliyor.Milin soğutmasıda yağlama ile yapıldığından aracı stop etmeden önce her zaman 10 ile 30 sn arasında çalıştırmakta yarar var özellikle uzun yoldan gelindiğini var sayarsak dikkat edilmesi gerekir.
-
Stop ederken rölanti devri yeterlidir bekleyelim soğusun dinlensin gereksizdir,ilk çalıştırmada ise 20-30 sn beklemeli bu turbo için değil motor için gereklidir.
Rölanti deviri yeterli derken sanırım bir kaç manevra ile park yapmayı kastediyorsunuz çünkü park yaparken manevra esnasında turbo mili biraz yavaşlayacaktır. Fakat uzun bir yolda mola veya yakıt için durduğunuzda rölanti devirine düşmeden aracı durduğunda ve hemen stop etmeniz bence turbo sağlığı için zararlı olabilir.
Ben her iki durumda da dikkat ediyorum bir kaybım yok 10-15 saniye beklemek sadece yakıt tüketimine minumum bir etkisi olur öte yandan oluşabilecek çok daha büyük masrafların ve sorunların da önüne geçmiş olursunuz. Benim kullanma sitilim ilk çalıştırmada 10-15 saniye beklerim garajın çıkışı dik olduğundan aracım DSG ilk harekette ve garaj çıkışında manuel de kullanıyorum. Manuel viteste ilk 500 -600 metre motor devirini çok yükseltmeden devam ettikten sonra D sürüş pozisyonuna geçiyorum. Daha sonrası size kalmış vitesi istediğiniz mod'a alabilirsiniz.
-
Bu konunun ele alınması harika oldu. Hele benim gibi ilk kez turbolu bir otoya sahip olanlar için. Teşekkürler Abdurrahman Bey :gaz:
-
Rölanti deviri yeterli derken sanırım bir kaç manevra ile park yapmayı kastediyorsunuz çünkü park yaparken manevra esnasında turbo mili biraz yavaşlayacaktır. Fakat uzun bir yolda mola veya yakıt için durduğunuzda rölanti devirine düşmeden aracı durduğunda ve hemen stop etmeniz bence turbo sağlığı için zararlı olabilir.
Ben her iki durumda da dikkat ediyorum bir kaybım yok 10-15 saniye beklemek sadece yakıt tüketimine minumum bir etkisi olur öte yandan oluşabilecek çok daha büyük masrafların ve sorunların da önüne geçmiş olursunuz. Benim kullanma sitilim ilk çalıştırmada 10-15 saniye beklerim garajın çıkışı dik olduğundan aracım DSG ilk harekette ve garaj çıkışında manuel de kullanıyorum. Manuel viteste ilk 500 -600 metre motor devirini çok yükseltmeden devam ettikten sonra D sürüş pozisyonuna geçiyorum. Daha sonrası size kalmış vitesi istediğiniz mod'a alabilirsiniz.
Biraz daha açalım konuyu..Turbonun devri yanma odasından çıkan egsoz miktarına bağlıdır yani ne kadar gaza basarsak o kadar hızla döner turbo palleri.Rölanti devrine düştüğünde turbo x miktardaki egzoz gazına maruz kalıyor ve atıyorum 20.000 devir ile dönüyordur.Yani biz ayağımızı gazdan çektiğimiz andan belki 2-3 sn sonra turbo rölantideki devri olan kabul ettiğimiz 20.000 devre düşmüştür.Kontağı çevirip stop ettiğimizde egsoz kesilir ve turbo kendi ataletiyle bir kaç sn döner ve durur.İlk sayfada 5 sn gibi bir sürede turbo pallerinin tamamen hareketsiz hale geldiğini ıspatlayan bir video eklemiştim.Yani kontak kapatıldığında turbo ne kadar düşük devirde ise o kadar iyi zira yağ pompası çalışmadığı için mil aşınmaya maruz kalır hızla dönüyorsa.Bu sebeple diyorum ki uzun yol, otoban şu bu farketmez turbo egsozla döner araç rölantiye düşünce devri bellidir 1 saat beklesekte o devir altına düşmez .
-
Kisa mesafe ya da sikistirmadan kullanimlarda 10sn yeterli olacaktir ancak uzun yoldan geldiginizde veya arabayi sikistirdiginizda birkac dakika beklemek gerekmektedir. Cunku olay sadece turbo pallerinin yavaslamasi degil turbo salyangozunun sogumasi olayidir. Ozellikle benzinli/lpg li bir aracta saglam sikistirdiginizda acin bakin nar gibi kizarmis turboyu gorun sonra iciniz bir anda kapatmaya el veriyorsa kapatin. Su/yag ile turbonuzun guvenli sekilde sogutulmasi gerekmektedir. Yoksa catlaklar carpilmalar olmasi kuvvetle muhtemeldir.
Ayrica sabahlari ilk marsta rolantide beklemek ve motor isinana kadar motora yuklenmemek devir cevirtmemek sakin sakin akitmak gerekmektedir. Cunku soguk yagin viskozitesi yeterli yaglamayi yapacak seviyede degildir. Dogru yaglama olmadan motorunuza ve turbonuza zarar verirsiniz.
-
Doğukan ,hala ısrarla aynı mevzuyu anlatıyorsun, turbo sıcakken dışarıdan su tutulup ani soğutmaya maruz kalmadığı sürece yamulmaz ,çarpılmaz.Yağ sadece turbo merkezindeki milin aşınmasını engeller soğutma görevi ikinci plandadır.yani kontak kapatılınca turbo kendi kendine soğur tıpkı motor gibi.Kısaca beklemeden stop edersen yamulmaz turbo .Herkes böyle ordan burdan duyduğuyla o öyledir bu böyledir derse doğru bilgiye ulaşılamaz.
-
Abdurrahman bey servisin ve uzmanların söylediği uzun yol veya kısa farketmez yüksek devirlere çıkılan kullanımdan sonra hemen stop edilmemesi yönünde tamam turbo mili rölanti devrinde tabiki yavaşlayacak ve hızı düşecektir ama stop etmeden biraz beklemenin kimseye yakıttan başka zararı da yoktur. Benim bildiğim kadarı ile turbo 1500 devirde devreye giriyor yani rölanti deviri olan 800 rpm olduğunda zaten devreden çıkar ve yavaşlar hatta durur yani bu gösteriyor ki biz 10-15 saniye rölanti devirinde 800 rpm beklediğimizde turbo yavaşlayıp tamamen duracaktır sizin söylediğiniz gibi egsoz gazından dolayı çalışmaya devam etmeyecektir çünkü rölanti devirinde eksozda turbonun çalışmasına yetecek basınç oluşmayacaktır veya tamamen durmasa bile turbo mili çok düşük devirlere inecektir. Anlatmak istediğim üst mesajda da yazdığım gibi uzun bir yolda yüksek devirlere çıkıp uzun süre kullanımdan sonra bir anda durduğunuzda hemen stop ederseniz o anda belki 40.000 d/d dönen turbo mili hemen duramayacak ve kontağı kapattığınız için de yağsız kalacaktır ilerleyen dönemlerde bu size turbo arızası olarak geri dönecektir.
-
Biraz daha açalım konuyu..Turbonun devri yanma odasından çıkan egsoz miktarına bağlıdır yani ne kadar gaza basarsak o kadar hızla döner turbo palleri.Rölanti devrine düştüğünde turbo x miktardaki egzoz gazına maruz kalıyor ve atıyorum 20.000 devir ile dönüyordur.Yani biz ayağımızı gazdan çektiğimiz andan belki 2-3 sn sonra turbo rölantideki devri olan kabul ettiğimiz 20.000 devre düşmüştür.Kontağı çevirip stop ettiğimizde egsoz kesilir ve turbo kendi ataletiyle bir kaç sn döner ve durur.İlk sayfada 5 sn gibi bir sürede turbo pallerinin tamamen hareketsiz hale geldiğini ıspatlayan bir video eklemiştim.Yani kontak kapatıldığında turbo ne kadar düşük devirde ise o kadar iyi zira yağ pompası çalışmadığı için mil aşınmaya maruz kalır hızla dönüyorsa.Bu sebeple diyorum ki uzun yol, otoban şu bu farketmez turbo egsozla döner araç rölantiye düşünce devri bellidir 1 saat beklesekte o devir altına düşmez .
Turbo hiç bir zaman yağlamayı kesmez bu konuda yanlışınız var.
Doğukan ,hala ısrarla aynı mevzuyu anlatıyorsun, turbo sıcakken dışarıdan su tutulup ani soğutmaya maruz kalmadığı sürece yamulmaz ,çarpılmaz.Yağ sadece turbo merkezindeki milin aşınmasını engeller soğutma görevi ikinci plandadır.yani kontak kapatılınca turbo kendi kendine soğur tıpkı motor gibi.Kısaca beklemeden stop edersen yamulmaz turbo .Herkes böyle ordan burdan duyduğuyla o öyledir bu böyledir derse doğru bilgiye ulaşılamaz.
Bence siz anlamak istemiyorsunuz.Arıza çıkaracak parçalar belli ya milin balans yapması,kesmesi yada paller zamanla şeklini kaybetmesi,deformasyonu.Burda kimse salyangozun arızasından vs bahsetmedi korunması gerek parçalar mil ve paller bunlarda yağ ile soğutulduğuna göre her halukarda beklemek zorundayız verimli bir soğuma için.Bir Metalurji mühendisi olarak her maddenin bir yorulma direnci vardır ve şuan piyasadaki bir çok firma ömürlük parça üretmez hepsine bir sınır koyulur bu km olur çalışma saati olur vs.Ve siz ne kadar ısıl dirence karşı dayanıklı desenizde biz önlemimizi almazsak bu yorgunluk zamanla arıza yapmaya yol açacaktır.
-
Abdurrahman bey servisin ve uzmanların söylediği uzun yol veya kısa farketmez yüksek devirlere çıkılan kullanımdan sonra hemen stop edilmemesi yönünde tamam turbo mili rölanti devrinde tabiki yavaşlayacak ve hızı düşecektir ama stop etmeden biraz beklemenin kimseye yakıttan başka zararı da yoktur. Benim bildiğim kadarı ile turbo 1500 devirde devreye giriyor yani rölanti deviri olan 800 rpm olduğunda zaten devreden çıkar ve yavaşlar hatta durur yani bu gösteriyor ki biz 10-15 saniye rölanti devirinde 800 rpm beklediğimizde turbo yavaşlayıp tamamen duracaktır sizin söylediğiniz gibi egsoz gazından dolayı çalışmaya devam etmeyecektir çünkü rölanti devirinde eksozda turbonun çalışmasına yetecek basınç oluşmayacaktır veya tamamen durmasa bile turbo mili çok düşük devirlere inecektir. Anlatmak istediğim üst mesajda da yazdığım gibi uzun bir yolda yüksek devirlere çıkıp uzun süre kullanımdan sonra bir anda durduğunuzda hemen stop ederseniz o anda belki 40.000 d/d dönen turbo mili hemen duramayacak ve kontağı kapattığınız için de yağsız kalacaktır ilerleyen dönemlerde bu size turbo arızası olarak geri dönecektir.
Motor çalıştığı sürece turbo dönmeye devam eder ,devrede olma durumu diye bişey yoktur.
-
Turbo hiç bir zaman yağlamayı kesmez bu konuda yanlışınız var.
Bence siz anlamak istemiyorsunuz.Arıza çıkaracak parçalar belli ya milin balans yapması,kesmesi yada paller zamanla şeklini kaybetmesi,deformasyonu.Burda kimse salyangozun arızasından vs bahsetmedi korunması gerek parçalar mil ve paller bunlarda yağ ile soğutulduğuna göre her halukarda beklemek zorundayız verimli bir soğuma için.Bir Metalurji mühendisi olarak her maddenin bir yorulma direnci vardır ve şuan piyasadaki bir çok firma ömürlük parça üretmez hepsine bir sınır koyulur bu km olur çalışma saati olur vs.Ve siz ne kadar ısıl dirence karşı dayanıklı desenizde biz önlemimizi almazsak bu yorgunluk zamanla arıza yapmaya yol açacaktır.
1-Motor durduğu anda yağ pompası da durur turboya yağ gitmez.
2-Kim size turbonun ömürlük parça olduğunu söyledi?
3-Siz istediğiniz kadar bekleyebilirsiniz stop etmeden.Yazdıklarım anlamak isteyenler içindir
-
1-Motor durduğu anda yağ pompası da durur turboya yağ gitmez.
2-Kim size turbonun ömürlük parça olduğunu söyledi?
3-Siz istediğiniz kadar bekleyebilirsiniz stop etmeden.Yazdıklarım anlamak isteyenler içindir
1-İnsanlarada yanlış bilgi veriyorsunuz mesele ben değilim yani bunlar kulaktan dolma şeylerde değildir.Turonun yağlaması hiç bir zaman kesilmez eğer kesilseydi 1 saat rolantide çalışan aracın turbo mili sizin mantığınıza göre yanacaktır yani biraz mantıklı olalım..
2-Siz söylüyorsunuz size göre aracın bakımlı yapıldıktan sonra ne kadar sıkıştırırsan sıkıştır eve gel kontağı kapat turboya birşey olmaz diyip duruyorsunuz bunu ben uydurmuyorum.Aynı zamanda bir çok filo arabası turbo patlatıyor üstelik servis bakımlı araçlar bunlar neden diye düşündünüz mü hiç?
3-Şuana kadar yazdıklarınaz kaç kişi destek verdi de anlamak istedi hiç dikkat ettiniz mi?
Siz bu olayı kafanızda bitirmişsiniz ve insanlara direterek anlamasını istiyorsunuz biraz interneti karıştırıp yabancı forumları incelemenizi tavsiye ederim:ok:
-
1-İnsanlarada yanlış bilgi veriyorsunuz mesele ben değilim yani bunlar kulaktan dolma şeylerde değildir.Turonun yağlaması hiç bir zaman kesilmez eğer kesilseydi 1 saat rolantide çalışan aracın turbo mili sizin mantığınıza göre yanacaktır yani biraz mantıklı olalım..
2-Siz söylüyorsunuz size göre aracın bakımlı yapıldıktan sonra ne kadar sıkıştırırsan sıkıştır eve gel kontağı kapat turboya birşey olmaz diyip duruyorsunuz bunu ben uydurmuyorum.Aynı zamanda bir çok filo arabası turbo patlatıyor üstelik servis bakımlı araçlar bunlar neden diye düşündünüz mü hiç?
3-Şuana kadar yazdıklarınaz kaç kişi destek verdi de anlamak istedi hiç dikkat ettiniz mi?
Siz bu olayı kafanızda bitirmişsiniz ve insanlara direterek anlamasını istiyorsunuz biraz interneti karıştırıp yabancı forumları incelemenizi tavsiye ederim:ok:
Bilmediğim ve emin olmadığım hiçbir şeyi yazmam .Tavsiyem yazdıklarımı düzgünce okuyun önce ,polemik yapmayın.Araştırın okuyun öyle cevap verin.
-
Bilmediğim ve emin olmadığım hiçbir şeyi yazmam .Tavsiyem yazdıklarımı düzgünce okuyun önce ,polemik yapmayın.Araştırın okuyun öyle cevap verin.
Araştırdım okudum merak etmeyin bende bilmediğim hiç bir konuda yazmam yanlış anlatılan yazılara da ayrı bi antipatikliğim vardır
Buyrun sizde okuyun:
http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm
-
Araştırdım okudum merak etmeyin bende bilmediğim hiç bir konuda yazmam yanlış anlatılan yazılara da ayrı bi antipatikliğim vardır
Buyrun sizde okuyun:
http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm
Benimde bi konu hakkında fikri olmayıp ordan burdan duyduklarını satmaya kalkanlara acaip antipatim var..Yukarıda yazdıklarını bir oku arkadaşım,benim söylemediklerimi isnat etmeye çalıştın teknik bir dayanağı olmadan salladın.Daha turbonun ne zaman yağlaması kesilir onu bilmiyosun bide ahkam kesiyosun.Konuyu kirletme ,benim senin gibi fikri sabitlere anlatacağım bişey yok.Artık cevap verme fena bozarım.Oku araştır öyle gel
-
Motor çalıştığı sürece turbo dönmeye devam eder ,devrede olma durumu diye bişey yoktur 1-Motor durduğu anda yağ pompası da durur turboya yağ gitmez..
Abdullah bey bende aynı şeyi söylüyorum tabi ki motor durduğunda kontak kapandığında turbo yağlanmaz. Burada start stop sistemini ayırmak gerekiyor çünkü her zaman devreye girmez uygun şartlar oluşmadığı sürece. Zaten anlatmak istediğimizde bu değil mi motor çalıştığı sürece turbo mili ve pallerde dönmeye devam eder ama bir turbonun devrede olup 40-50 bin devirde dönmesi birde rölanti devrinde dönmesi düşünülürse arada çok fark var. Egzos gazı basıncı rölanti devrinde yok denecek kadar azdır anlatmak istediğim çok yüksek devirlerde dönen turbo milinin biraz rölanti devrinde çalıştırıp beklemeli sonra stop etmek gerekir. Bunu zaten servis kendisi de aynen söylüyor. Ben de Teknik lise mz. 31 yıl otomotiv ve makine sanayi plastik ve saç kalıpçısı olarak çalıştım. İsteyenin istediği gibi kullanması kendi iradesidir. Eğer rölantide beklemek gerekli olmasa idi turbo timerler de olmaz veya bu cihazlara gerek kalmazdı diye düşünüyorum.
-
Kullanım kılavuzunda sadece uzun süreli motor yüklemesinden sonraki sürüş sonunda motoru hemen durdurmamalı, aksine yaklaşık 1 dakika daha rölantide çalışmasını sağlamalısınız. Böylelikle durmuş olan motordaki ısı birikimi önlenir demekte. İşte tamda bu noktada acaba uzun süreli motor yüklemesinden sonra start stop devreye girip motor stop edince acaba bir sıkıntı olur mu diye bir soru akla geliyor. Detaylı bilgi yok. Start stop sistemini geliştiren mühendisler bunu düşünmüştür mutlaka denebilir. Ama teknik anlamda net bilgiye ihtiyaç var.
-
Önce soğuk motoru çalıştırıp giderken nelere dikkat edeceğiz...
Turbo türbinlerini birbirine bağlayan housing içindeki mil motor yağı ile yağlanır. Bu yağlama işlemi motor soğukken, yani yağ da soğukken verimli yapılamaz. Motor soğukken turbon türbinlerinin yüksek basınçla yüksek devirlere çıkmasını engellemek gerekir. Turbo türbinlerinin yüksek devirlere çıkmaması için, motor devrinin fazla yükseltilmemesinin yanı sıra gaz pedalına da fazla basılmaması gerekir. Zira turbo türbinlerinin dönüş hızını ve ürettikleri basıncı belirleyen iki faktör vardır; - motor devri - gaz pedalının konumu.
Yani motor soğukken ortalama bir dizel araçta takriben 2500 devirin üstüne çıkılmamalıdır. Mümkünse 2000 devirde vites yükseltilmelidir. Yalnız bu durum sadece motor soğukken geçerlidir.
Ayrıca gaz pedalına motor soğukken yarısından çok basılmamalıdır. Zira bu hareket de türbinleri yüksek basınçla döndürür.
Şimdi motor normal sıcaklığına ulaştı. Peki şimdi en ekonomik ve verimli olarak turbo dizel aracımızı nasıl kullanabiliriz?
Dizel araçların en verimli çalıştığı aralık max tork bandıdır.
Dizel bir araç için maksimum beygir üretilen deviri geçmek gereksiz ve zararlıdır. zaten maksimum beygirin üretildiği devirden sonra dizel motorlar karakteristik olarak tork kaybeder. yani maksimum beygir devrinden sonra dizellerde çekiş genelde düşer.
Sonuç olarak, herkes aracının hangi devir bandında maksimum torku sağladığını bilmeli ve bu band üstünde kalmaya çalışmalıdır.
Örneğin bir dizel motor 1750 - 3800 d/d bandında maksimum torkunu üretiyorsa bu araçta vites yükseltmek için 3000 d/d yeterlidir. hızlı ivmelenme isteniyorsa 4000 d/d ya çıkılabilir. ama normalde 3000 d/d üstü gereksizdir.
normal sürüş için ise dizel aracı motorun çektiğini hissettiğiniz en düşük devirde kullanın. bu devir genelde turbonun yeterli basıncı ürettiği devir veya bunun 250 d/d üstüdür.
Bir diğer nokta ise dizel araçlarda mazot pompası enjeksiyon sisteminin en önemli parçasıdır. Benzinli bir aracı rölanti devrinde kullanabilirsiniz. Yani çok düşük devirlerde vites yükselterek motoru tekletseniz bile motora ekstra kurum oluşumundan fazla pek bir zarar veremezsiniz.
Ancak dizel bir motorda eğer rölanti devri civarında, yani 1000 devir civarında aracı hızlandırmaya çalışıyorsanız, mazot pompanızı aşırı yüklüyorsunuz demektir. Dizel aracın devirli kullanılması gerektiği sözü de burdan gelir.
Dizel aracı viteste yol alırken veya kalkışta kesinlikle rölanti devrine düşürmemek gerekir. bu mazot pompasını zorlayabilir. ama performans beklenmiyorsa 1500 d/d ya kadar düşülmesinde bir zarar yoktur. ama bu devirlerde ivmelenme gerektiğinde gaza yüklenmeden önce vites düşürmek gerekir.
Sonuç olarak aracınızda eğer o anda hızlanmayı amaçlamıyorsanız 1500 devir civarında kullanabilirsiniz. Ancak bu devirin altı özellikle mazot pompanız açısından pek de sağlıklı olmayacaktır. Ayrıca kurum oluşumu hızlanacaktır. Hızlanmak için turbonun yeterli basınca ulaştığı 2000 devir civarında gaza yüklenin. Aksi uygulamalar yanlıştır. Zaten genelde maksimum tork da bu devirlerde başlar. Zaten kullanıcıı da bu 2000 devirden itibaren aracın ivmelenmeye başladığını gözlemler...
Aracımızı çalıştırdık. Yol aldık. Ve şimdi de stop edeceğiz. Peki nasıl?
Herkes bilir ve söyler ki turboşarjlı araçlarda motor stop edilmeden önce bir miktar rölantide beklenmesi ve ara gazı verilmemesi gerekir.
Ama nedir bunun mantığı?
Turbolu araçlarda kontak kapatılmadan önce beklemek gereksinimi hızla dönen turbo türbinlerini birbirine bağlayan milin yağlamasının, kontak kapatılınca kesilmesidir.
Turbo yağlaması motor yağı ile yapılır. Haliyle motor stop edilince de yağlama biter.
Yüksek basınç altında çalışan turbo türbinleri, kontak kapatılmadan önce bir süre beklenirse normal devrine düşer. Kontak kapatılınca da kısa sürede durur. Böylelikle yağlamanın kesilmesinden kaynaklı mil kesme durumları oluşmaz.
Normal şartlarda yüksek basınçla dönen turbo türbinlerinin aracı stop etmeden önce bir miktar (çoğu zaman maksimum 1 dakika yeterlidir) rölantide bekletmek gerekir. Bu sürede turbo türbinlerindeki yüksek basınç düşer. Yani yüksek hızda dönen turbo türbinleri yavaşlar.
Türbinler durur demiyorum. Çünkü motora hava girişi olduğu sürece türbinler döner.
Eğer aracınızı gaza fazla yüklenmeden, yani turbo türbinlerinin basıncını fazla arttırmadan kullanmışsanız bu bekleme süresi daha da kısaltılabilir.
Ancak bu bekleme süresi aslında gidilen yoldan bağımsızdır. Yani uzun yola gitmedim. Öyleyse beklememe gerek yok düşüncesi yanlıştır.
Siz evinizden çıkıp tırmandığınız ilk yokuşta turbo türbinleri yüksek basınçla dönmeye başlamıştır bile.
Yani gittiğiniz yol kısa da olsa, eğer gaza biraz fazla basarak aracınızı devirli kullanıyorsanız aracınızı stop etmeden önce muhakkak bir müddet rölanti devrinde bekleyiniz. En azından 30 saniye beklemek çok faydalı olur.
Çok faydalı gördüğüm bir alıntıdır bilginize sunulur...
-
Abdullah bey bende aynı şeyi söylüyorum tabi ki motor durduğunda kontak kapandığında turbo yağlanmaz. Burada start stop sistemini ayırmak gerekiyor çünkü her zaman devreye girmez uygun şartlar oluşmadığı sürece. Zaten anlatmak istediğimizde bu değil mi motor çalıştığı sürece turbo mili ve pallerde dönmeye devam eder ama bir turbonun devrede olup 40-50 bin devirde dönmesi birde rölanti devrinde dönmesi düşünülürse arada çok fark var. Egzos gazı basıncı rölanti devrinde yok denecek kadar azdır anlatmak istediğim çok yüksek devirlerde dönen turbo milinin biraz rölanti devrinde çalıştırıp beklemeli sonra stop etmek gerekir. Bunu zaten servis kendisi de aynen söylüyor. Ben de Teknik lise mz. 31 yıl otomotiv ve makine sanayi plastik ve saç kalıpçısı olarak çalıştım. İsteyenin istediği gibi kullanması kendi iradesidir. Eğer rölantide beklemek gerekli olmasa idi turbo timerler de olmaz veya bu cihazlara gerek kalmazdı diye düşünüyorum.
Neden rölantide bekliyoruz, turbonun rölanti devrine düştüğünde hala yüksek devirlerde dönmeye devam ettiğini mi düşünüyorsunuz.Turbo pallerine atalet veren egsoz gazıdır dolayısıyla rölantiye düşülmesinin hemen akabinde paller rölanti devrine düşer bu süre 20- 30 sn asla değildir.Beklemek isteyen bekleyebilir.Yeni sattığım aracım 194.000 km deydi hiç 3-5 sn den fazla beklemedim, hala çok sağlıklı bir turboya sahip idi.Her parçanın bi ömrü olduğu gibi turbo da belli bir devir döngüsü sonrası mil boşluğu yada pal eğilmesi-kırılması ile ömrünü doldurabilir.Lütfen aynı şeyleri tekrarlatmayın bana.Kafanıza takılan birşey varsa onu sorun ki biliyorsak cevaplayalım.Bizde kendi çapında araçlarla fazla haşir neşir olan bi mühendisiz.Otomobilden anlamak için otomotiv okumam gerekmiyor sanırım.Kendim yaptığım muhtelif çalışmalar da var.Emme manifold temizliği egr valfi iptali, kızdırma buji olçüm testi gibi.Başka bir forumda hepsini resimli şekilde paylaştım.Ne hikmetse burası otomotiv proflarıyla doluymuş herkes bilip bilmeden karşı çıkıyor.Bişeyler anlatıyoruz ve bu işe fazlaca kafa yorup mantıklı açıklamalarıyla sunduğumuz halde hala servis söyle diyo usta böyle dedi deniliyor.Sanayiler deneme yanılma ile iş yaptığını sanan ustacıklarla dolu.İyi ustalar malesef çok çok az.Mevla herkese beyin vermiş illa turbo uzmanlık sertifikası mı almak lazım inandırıcı olmak için .Yazdıklarım size cevap değil genel bir serzeniştir.
-
Otomotiv geliştirmesi bünyesinde çalışan bir mühendis olarak yazdıklarınızı dikkatle takip ediyorum. Otomotiv firmaları ve mühendisleri için turbo ömrü başlı başına bir sorun iken ve hiç bir şekilde bir söz birliği oluşmamışken burada bir birinizi kırmaya gerçekten değmez.
Servislerin de pek teknik bir altyapıyla bu görüşü savunduklarını sanmıyorum. Bir den çok faktör var aslında ama kesin olarak şu denilmiş bir şey yok. Yağlamanın çok önemli bir olay olduğu kabul ediliyor ancak araç çalışırken olan yağlama sorunları mı yoksa stop ederken oluşan kısa sürede olan arızalar mı bilinmiyor.
Turbo konusu çözülmüş bir sorun değil malesef ve hala üzerine yatırım yapılıyor. Sorunlar aracın tasarımından da olabilir sadece sizin kontağı hemen kapatmanızdan değil.
Bir kaç hususa değinmek de isterim;
- Turbo şu devirden sonra devreye girer terimi doğru değildir. Turbo her zaman devrededir ancak verimli olduğu bir devir aralığı vardır. Zaten bu aralığı kullanıcı da hisseder.
- Yağlama sistemleri de krank milinden tahriğini alan pompa ile çalışır. Motor durduğu zaman yağ pompası da durur ancak motor elemanları üzerindeki yağ birden gitmez tabi. Start-stop larda ekstra elektrik tahrikli bir yağ pompası olduğunu düşünmüyorum zaten dönmeyen bir motoru yağlamanın da bir gereği yoktur. Start-stop fren vakum seviyesinden sürücü kapısının durumuna kadar bir çok parametreyi izleyerek karar veriyor. Yüksek performanslı sürüşler sonrası yükselen sıcaklığı da takip ediyor olabilir. Ayrıca Start-stop sisteminin de henüz oturmadığını düşünüyorum.
-
Bu turbo konusu tam bir muamma turbosuna hic bir sey olmayan kopek gibi giden yuksek km sirket araclarini gorunce fazla mi abartiyorum diye dusunmuyor degilim.
-
Bakin anlamak istemediginiz bazi seyler var.
1. Si ayni turboyu kullanan farkli motorlarda turbo omru farklidir. 1.4tdi pd ve peugeotun kullandigi garret 1544 turbo. Pd motorda uzun yillar tik demeden calisirken peugeotta 100 binden sonra patlama ihtimali bas gosteriyor.
2. Turbo milinin birkac saniye icerisinde durdugunun farkindayiz hepimiz zaten. Sorunda o degil.
3. Bazi araclarda (orn: 1.9tdi pd motor skoda superb vs.) turbosunda su sogutmasi da bulunuyor. Sizce bir terslik yok mu? Ki dizel aracin turbosunu nar gibi kizartmak harbi beceri isidir (dizelin yandiktan sonra cikarttigi isinin az olmasindan oturu) buna ragmen neden su sogutmasi var sizce? Yaglama kadar isida bir problemdir.
Her ne kadar inanmak istemeseniz de, malzeme muhendisi kadir kardesin ve 2. Sinif malzeme bilimi dersi hocamin da soyledigi gibi "ozellikle hareketli parcalardaki isi degisimleri cok onemlidir." Ani ve yuksek miktarda isi degisimleri turbo parcalarinin yorulmasini arttiracak ve ÖMRÜNÜ kisaltacaktir. Evet lastiginde arabanin icindeki yakitinda bir omru var. Ancak ikisininde omrunu uzatip kisaltmak kullanicinin elinde sanirim bunda hem fikiriz. Peki neden turbonun omrunu bir miktar daha uzatip kisaltmak elimizde olmasin? Mesele bu.
Birde sunu dusunun dunya devlerinden biri olan hks neden turbo timer gibi bir urun uretiyor? Hadi biz salagiz takiyoruz dunya genelinde 1000+hp araba yukleyen benzinin sinirlarini bitirip farkli yakitlarla calistiran adamlarda mi salak da bunu kullaniyolar?
Bakin bos konusmuyorum. Neyi ne kadar bilip ne kadar tecrube ettigimi anlatacak hic degilim. Ancak dunya capinda kabul gormus mantikli sebeplerim burda. Lutfen bilimsel olarak aciklayin bana stabil sogumanin turbo omrunde hicbir sey degistirmeyecegini. Vw muhendisleri basta olmak uzere hepimizi aydinlatin :)
-
Kullanım kılavuzunda sadece uzun süreli motor yüklemesinden sonraki sürüş sonunda motoru hemen durdurmamalı, aksine yaklaşık 1 dakika daha rölantide çalışmasını sağlamalısınız. Böylelikle durmuş olan motordaki ısı birikimi önlenir demekte.
Vag muhendisleri de buyuk aciklamayi bekliyolar. Yeni passatin kullanim klavuzunu sizin soylediklerinize gore yazacaklarmis.
Bide meb de bir aciklama bekliyor sizden dunya duz mu degil mi? Ona gore ders kitaplarinda degisiklige gideceklermis. Malum coluk cocuk ilminizden mahrum kalmasin.
-
Vag muhendisleri de buyuk aciklamayi bekliyolar. Yeni passatin kullanim klavuzunu sizin soylediklerinize gore yazacaklarmis.
Bide meb de bir aciklama bekliyor sizden dunya duz mu degil mi? Ona gore ders kitaplarinda degisiklige gideceklermis. Malum coluk cocuk ilminizden mahrum kalmasin.
Garip bir yorum olmuş yazdıklarınız. Nesi zorunuza gitti anlamadım.
-
Garip bir yorum olmuş yazdıklarınız. Nesi zorunuza gitti anlamadım
Zoruma giden bisey yok ki; sacmalamayi bu konuda ben baslatmadim. Sadece konunun seyrine uygun sacmalamaya devam ettim :)
-
Şüüphesiz tartışmanın en saçma yorumu olmuş bingo :)
-
Şüüphesiz tartışmanın en saçma yorumu olmuş bingo :)
Yok mu arttiran? :)
Balaban beye ithafen yazmistim. Belirtmeyi unutunca yanlis anlasildi sanirim :)
-
Çoluk çocuğun ahkam kestiği foruma gelmişim meğer.Moderatör arkadaşlar açtığım konu ve mesajlarım sadakam olsun , üyeleğimi silin.Kalın sağlıcakla.
-
Beyefendi burada kimsenin sizin sadakaniza ihtiyacı yok.Lutfen ettiğiniz lafa dikkat edin.Kisilerle probleminiz varsa onlarla iletişime geçin.
-
Çoluk çocuğun ahkam kestiği foruma gelmişim meğer.Moderatör arkadaşlar açtığım konu ve mesajlarım sadakam olsun , üyeleğimi silin.Kalın sağlıcakla.
Abdurrahman Bey sizi daha önce üslubunuz konusunda uyaracaktım, ancak siz düzeltirsiniz diye yapmadım. Aynı üslupla devam ediyorsunuz. Genel olarak forumda özellikle de bu konuda sizin tabirinizle "çoluk çocuk" olan kimse olduğunu düşünmüyorum. Bir konuda bir argümanınız varsa saygı çerçevesinde tartışırsınız, sonuca ulaşamadığınızı düşünüyorsanız belirtir ve konuya yazmayı bırakırsınız. Önceki mesajlarınızdaki ve bu mesajınızdaki gibi diğer üyeleri rencide edici beyanda bulunmazsınız, bulunamazsınız da.
Benim nacizane tavsiyem, mesajlarınızı gözden geçirmeniz ve belirttiğim yöndeki mesajlarınızı düzenlemeniz; sonra da kaldığınız yerden devam etmenizdir. Yok eğer böyle olsun derseniz de hiç sorun değil, hem mesajlarınızı silerim hem de üyeliğinizi tamamen kapatırım...
-
Tutmayin kucuk enisteyiii almanyadan vw muhendisleri feyz almaya geliyolarmis ona basi kalabaliktir simdi :D
-
Abdurrahman Bey sizi daha önce üslubunuz konusunda uyaracaktım, ancak siz düzeltirsiniz diye yapmadım. Aynı üslupla devam ediyorsunuz. Genel olarak forumda özellikle de bu konuda sizin tabirinizle "çoluk çocuk" olan kimse olduğunu düşünmüyorum. Bir konuda bir argümanınız varsa saygı çerçevesinde tartışırsınız, sonuca ulaşamadığınızı düşünüyorsanız belirtir ve konuya yazmayı bırakırsınız. Önceki mesajlarınızdaki ve bu mesajınızdaki gibi diğer üyeleri rencide edici beyanda bulunmazsınız, bulunamazsınız da.
Benim nacizane tavsiyem, mesajlarınızı gözden geçirmeniz ve belirttiğim yöndeki mesajlarınızı düzenlemeniz; sonra da kaldığınız yerden devam etmenizdir. Yok eğer böyle olsun derseniz de hiç sorun değil, hem mesajlarınızı silerim hem de üyeliğinizi tamamen kapatırım...
Çoluk cocuk laf salatası yapıp kendince eğlenirken uyarma gereği duymuyormusun..Mesajları adam gibi bi oku bakalım kim uslup bozmuş önce..Yukarıda hepsi var..Uzatmadan silin konu ve mesajlarımı ve üyeliğimi.Fena konuşacağım yoksa şu klavye delikanlılarına.Bana tekrar cevap yazdırmayın.
-
Arkadaşlar kongrelerde bilimsel konularda konusunda dünya çapında otör bilimadamları birbirleriyle tezat birçok düşünce ileri sürüyor ve tartışıyorlar ama hiçbiri saygı sınırını aşmıyor öyle saçmalama vs muhabbetine girmiyor. Bu adamlar dünya çapında kompetan tipler öyle çoğumuz gibi amatörde değiller ve mütevaziler ve saygılılar. Biz burada neyi paylaşamıyoruz anlamıyorum. Benim naçizane bu konularda ben bilirim iddiam zaten olamaz. Burada birşeyler öğrenmek için varım. Yazdığım mesajda da otomobilin kullanım klavuzunda uzun süreli motor yüklenmesinden sonra motorun 1 dk rölantide çalışmasını önerdiğini yazmışım. Bu atmosferik olsun turbo olsun çoğu araçın kullanım kılavuzunda vardır. Vurgulamak istediğim nokta kullanım kılavuzunda bu noktada acaba turboya atfen mi yapılmış bu açıklama yoksa genel olarak mı yine belirtilmiş bu açık değil. Benim aracım uzun süreli motor yüklenmelerinde dahi bir kırmızı ışığa rastlayıp hızla durduğumda stop ediyor. Bu da beni tedirgin etti. Bunu belirtmek istedim. o kadar
-
Çoluk cocuk laf salatası yapıp kendince eğlenirken uyarma gereği duymuyormusun..Mesajları adam gibi bi oku bakalım kim uslup bozmuş önce..Yukarıda hepsi var..Uzatmadan silin konu ve mesajlarımı ve üyeliğimi.Fena konuşacağım yoksa şu klavye delikanlılarına.Bana tekrar cevap yazdırmayın.
Sinirlenmemeyi salık verdim bu ara kendime...
Bazı üyelerin forumdan ayrılmasını kayıp olarak gördüm bu zamana kadar; ama sizin ayrılmanız foruma hiçbirşey kaybettirmeyecek. Siz istediniz diye de değil artık forumdan hakikaten gitmeniz gerektiğini düşündüğüm için sizi forumdan uzaklaştırdım...
-
Ozel mesajlarim acik bay balaban istediginiz gibi gorusebiliriz sikinti yok :)
-
Konu kapandı mı şimdi?? ben de bir iki bir şey yazacaktım...neyse, kaçırdık...
turbo, turbodur...turboya ''turbo'' demeyen arkadaşlara teessüf ederim, turbo 3 kola ayrılır, sonra bu kollar bir yerde birleşir...bilmem anlatabildim mi?? bitti...
(100 numaralı adam, K Sunal...)
-
Yau, sayfalarca öyle bir tartışmışsınız ki şu turbo meselesini , şimdi gördüm, şaşırdım kaldım.
Sanki VW nin, Skoda'nın ve bilumum oto firmalarının çok da ipindeydi şu turbolar. Şu konuyu okusalar gülmekten katılırlar.
Horoza sormuşlar, tavuk mu yumurtadan çıkar, yoksa yumurta mı tavuktan diye. Ben işime bakarım demiş.
Hakikaten öyle, adamlar işine bakıyor. DSG gibi komple sorunlu bir sistemi bile ısrarlar satmaya devam ediyorlar, millet de deli gibi alıyor.
Yani odur, budur, şudur tartışmak manasız.
Ayrıca, internet ortamında , insanlar ister istemez yanlış anlaşılabiliyor. Dolayısıyla insanları kırmaya değmez. Gündelik hayatta ensesine şaplak atıp "Naber lan !" diyeceğin adam, yanında gülüp geçiyor da, şurda iki çift kelam edince kin ve nefret ortamı doğabiliyor.
Bu yüzden, millete açık açık küfür etmedikten sonra , herhangi bir üyenin hesabının silinmesine, kapatılmasına karşıyım. Herşey unutulur gider, değmez bence tartışmaya.
-
Aslında herkes aynı şeyi söylemiş...
-
Konu kapandı mı şimdi?? ben de bir iki bir şey yazacaktım...neyse, kaçırdık...
turbo, turbodur...turboya ''turbo'' demeyen arkadaşlara teessüf ederim, turbo 3 kola ayrılır, sonra bu kollar bir yerde birleşir...bilmem anlatabildim mi?? bitti...
(100 numaralı adam, K Sunal...)
Konu kapanmadı tabii ki, sadece farklı yönlere götürülüyorfu onu engelledik.
-
Bu yüzden, millete açık açık küfür etmedikten sonra , herhangi bir üyenin hesabının silinmesine, kapatılmasına karşıyım. Herşey unutulur gider, değmez bence tartışmaya.
Üyenin uzaklaştırılması için illa ki küfretmesi gerekmiyor. Üslup da önemli. Zaten daha önceki mesajlarda kendisini uyardım, kararinı da gözden geçirmesini tavsiye ettim. Hayatta herşeyin bir sınırı var, sınır geçildi mi gereken neyse o yapılır. Forum ortamı insanlara ağza gelenin söylenebileceği, çoluk-çocuk diye itham edilebileceği ve hatta tehditler savrulabileceği bir ortam da değil.
-
... 1 dakika daha rölantide çalışmasını sağlamalısınız. Böylelikle durmuş olan motordaki ısı birikimi önlenir demekte. İşte tamda bu noktada acaba uzun süreli motor yüklemesinden sonra start stop devreye girip motor stop edince acaba bir sıkıntı olur mu diye bir soru akla geliyor. Detaylı bilgi yok. Start stop sistemini geliştiren mühendisler bunu düşünmüştür mutlaka denebilir. Ama teknik anlamda net bilgiye ihtiyaç var.
Tebrikler hocam; ilginç bir konuya değinmişsiniz. Bundan sonraki ilk uzun yolculuğumda dikkat etmeye çalışacağım.
-
... saçmalama vs muhabbetine girmiyor. Biz burada neyi paylaşamıyoruz anlamıyorum. Benim naçizane bu konularda ben bilirim iddiam zaten olamaz. Burada birşeyler öğrenmek için varım... Bu da beni tedirgin etti. Bunu belirtmek istedim. o kadar
Hakan Bey, alınmayın. Tepki size değil; gönderilen/giden arkadaşa :ok:
-
Start stop sistemini geliştiren mühendisler bunu düşünmüştür mutlaka denebilir. Ama teknik anlamda net bilgiye ihtiyaç var.
Mail atip sorabilirsiniz Skoda genel merkezine. Merkez derken Yüce Auto değil tabi :P
-
Üyenin uzaklaştırılması için illa ki küfretmesi gerekmiyor. Üslup da önemli. Zaten daha önceki mesajlarda kendisini uyardım, kararinı da gözden geçirmesini tavsiye ettim. Hayatta herşeyin bir sınırı var, sınır geçildi mi gereken neyse o yapılır. Forum ortamı insanlara ağza gelenin söylenebileceği, çoluk-çocuk diye itham edilebileceği ve hatta tehditler savrulabileceği bir ortam da değil.
+1
buraya kavga etmeye değil, stres atmaya, arkadaş edinmeye, sohbet ve bilgi paylaşımına geliyoruz...bir de sinirli insanların kaprisiyle uğraşılmamalı...