škodaturkey.com
SKODA MODELLERİ => Fabia I => Konuyu başlatan: cmdrsn - 26 Mayıs 2015, 16:03:21
-
Merhaba arkadaşlar
malesef micir kamyonundan düşen taşlar kaputu bu hale getirdi buna napabilirim :((http://i.hizliresim.com/g5O1W2.png) (http://hizliresim.com/g5O1W2)
-
Göçük olmayan yerlere rütuş, olan yerleri de çektirme ve rütuş yapılabilir.
-
Göçük yok hiç biyerde ona çok sayıda nokta var rötuş için ugrasacaklarmi acaba komple boyatmakta sıkıntı offff
-
Rütuş için uğraşacak birşey yok, suluboya fırçasıyla, hasarlı yerlere sürülecek, o kadar...
-
boyatmaya girmeyin derim hiç ;)
tabi önceden boyalı değilse
ama önceden boyalıysa hiç acımayın bi daha boyatın.
(boyalı arabanın faydaları)
-
Rötuş yapacaksanız arabanın boya koduna uygub boyayi alip rötuş yapin,rötuş yaptığınız yere birde vernikle rötuş yapın,görüntü verniksize göre biraz daha iyi oluyor
-
bakıp kopya çekebileceğim bir link varmıdır nasıl yapılacağıyla ilgili bu konuyla ilgili bir bilgim yok :(
-
Benim kaputta da bunun 2 katı taş izleri var hepsini rötuş ile doldurdum 4-5 senedir bu şekilde kullanıyorum kafanıza takmayın uzun yolda bu tarz şeyler çokca başıma geliyor :)
-
benim ön kaput komple taş izi. burda yollar hep mıcır, bir defa da cam kıırıldı. boyatmadım, duruyor öyle
-
http://www.detailturkey.net/uygulama-fotolari-paylasimi/24376-tas-izleri-giderme-zimpara-polisaj-aquartz-nano-koruma-hepsi-bir-arada.html
-
Şu başlığını da görünce dedim tamam bu kesinlikle nazar:
http://www.skodaturkey.com/showthread.php?t=30953&page=2
Ne zaman arabanın resmini facebook'a şuraya buraya koysam birkaç gün içinde ya kaza yaparım ya da kaza atlatırım.
Ne zaman çocuğun resmini facebook'a koysam, akşamına hasta olur, ateşlenir, hastane hastane gezerim.
-
Gecmis olsun. Aman bu isler kolay isler degil. Zimpara filan tehlikeli isler. Sonucta vernikten yiyorsun. O parcayi surekli boya korumali kullanman gerekir.
Bi zamanlar bende ayni renk Fabiama girismistim. 2 hafta ugrastim. Sonuc negatif.
-
Ben bu mıcır kamyonu yüzünden ilk trafik cezamı yemiştim. Eleman damperi tam kapatmamış, saydıra saydıra gidiyor. Virajlı yerlerdeydik, 50'ye kadar yavaşladım arayı açsın bi yerde geçerim diye. Bu sefer rampaya denk geldik, elemanda yavaşladı. Bende geriden 140-150 kaptırdım geldim geçerim diye, çıktığım yerde kesik çizgi vardı ama geçerken düz çizgi oldu. Tam geçtim sağ şeride derken karşıdan polis arabası göründü rampanın başında. Selektör yapa yapa geliyor. Hatalı sollama gibi göründü tabi ona. Eleman radar kurmaya gidiyormuş.
İlerde durdurdular. Polisin algısı 3-4 tane genç, yardırking modunda gidiyorlar, kural tanımıyorlar oldu tabi. Artis artis konuşmasını çektim bide adamın olayı ne kadar anlatsamda. Videosunu da izlettiler. Zaten çokta hızlıydın, ondan da ceza yazarız daha fazla konuşursan dedi. Sollama yapıyorum herhalde hızlı olacam, bak böyle böyle geriden kaptırdım geldim falan desemde dinlemediler. Kamyonda damperi açık bir şekilde görünüyor ona niye bir şey yapmıyorsunuz desemde dinlemediler tabi.
Arabanın üstündeki eziklere mi yanarsın, cezayı mı, polisin artisliğine mi o anki ruh hali bir başka oluyor. Sonradan salllamıyorsun tabi arabanın üstündeki ezikler, çizikler artınca.
-
vallahi ne diyim ahmet geçmiş olsun :)
senin durum benimkinden çok daha vahimmiş :(
mstklc'ın dediği gibi resim koymamak lazım yada altına büyük harflarle maşallah yazmak lazım nede olsa okunuyor zorlada olsa dedirtmiş oluruz :D
mustisahin tamponda zaten bir sürtme var mecburen boyacıya gidicek onu yaptırırken diğer rötüşlerinide yaptırırım diye düşünüyorum
-
vallahi ne diyim ahmet geçmiş olsun :)
senin durum benimkinden çok daha vahimmiş :(
mstklc'ın dediği gibi resim koymamak lazım yada altına büyük harflarle maşallah yazmak lazım nede olsa okunuyor zorlada olsa dedirtmiş oluruz :D
mustisahin tamponda zaten bir sürtme var mecburen boyacıya gidicek onu yaptırırken diğer rötüşlerinide yaptırırım diye düşünüyorum
Şöyle dolanırken rastladım konuya,
Bendeki mevzuata göre ki basım yılı 2008 ilgili madde şöyle:
HIZ SINIRLARINA UYMA VE HIZIN GEREKLİ ŞARTLARA UYGUNLUĞUNU SAĞLAMA
Madde 101 - Sürücüler aksine bir karar alınıp işaretlenmemişse bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde belirtilen hız sınırlarını aşmamak zorundadırlar.
Araç sürülürken yapılan hız, radar ve benzeri teknik cihazlarla ölçülebileceği gibi kronometre veya değişik usullerle de ölçülerek tespit edilebilir.
Geçme sırasında, geçme kuralının mecbur kıldığı şartlar dolayısıyla, bu Yönetmeliğin aynı cins taşıtlar için tayin ettiği hız sınırlarını aşan taşıt sürücülerine Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz.
Çeşitli araç cinslerine göre bu Yönetmeliğin öngörmüş olduğu azami hız sınırlarını, %10 nispetinde aştığı kontroller sırasında tespit edilen sürücülere, Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz.
Yolun yapım ve bakımından sorumlu kuruluşlar tarafından yol ve trafik durumu dikkate alınarak hız sınırlarının azami haddini belirten trafik işaret levhalarının bulunduğu yerlerde, tayin edilmiş olan hız sınırında seyreden taşıt sürücüleri hakkında da Karayolları Trafik Kanununun 51 inci maddesine göre işlem yapılmaz.
Hız tahdidini belirleyen aksine bir işaret bulunmayan yerleşim birimleri içinden veya civarından geçen şehirdışı karayollarının bu kesimlerinde, can ve mal güvenliği açısından, karşıdan karşıya geçişler bir fiziki engelle yasaklanmış veya alt ve üst geçitlerle belirlenmiş ise ve hız yapmak yaya ve taşıt trafiği açısından bir engel teşkil etmiyorsa, taşıt sürücüleri yol ve trafik durumunu dikkate alarak yönetmeliğin kendilerine tayin etmiş olduğu azami hız sınırları içerisinde seyredebilirler.
Hız sınırlarını ölçen cihazların yerini tesbit veya sürücüleri ikaz edici her türlü cihazın imal ve ithali ile araçlarda bulundurulması yasaktır.
Hızın Gerekli Şartlara Uygunluğunu Sağlama;
Sürücüler,
a) Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, tepe üstlerine yaklaşırken, dönemeçli yollarda ilerlerken, yaya ve hemzemin geçitlerine, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım ve onarım alanlarına girerken, hızlarını azaltmak,
b) Hızlarını, kullandıkları aracın yük ve teknik özelliğine, görüş, yol, hava ve trafik durumunun getirdiği şartlara uydurmak,
c) Diğer bir aracı izlerken yukarıdaki fıkrada belirtilen durumları göz önünde tutarak güvenli bir mesafe bırakmak,
d) Kol ve grup halinde araç kullananlar önlerinde giden araçları, aracın cinsi itibariyle bu Yönetmeliğin 100 üncü maddesinde tesbit edilen yapabilecekleri azami hızlarının yarısı kadar metreden az olmayacak mesafeden takip etmek, zorundadırlar.
Bu madde hükümlerine uymayanlara, Kanunun 51 inci maddesine göre işlem yapılır.
Banada 21.12.2009 da Eskişehir çıkışında kamyon sürüsünü (!) sollarken 110 km ile ceza yazdılar. Bende zorla peşin ödedim ve 10 gün içinde bulunduğum ilden dava açtım. Bir yıl sonra davayı kazandım ve cezayı yasal faizi ile birlikte geri aldım.Şimdi video kayıtlarıda var iş daha kolay. Cezayı yediğim tarihe de dikkat edin.Yıl sonu. Neredeyse tüm trafik polisleri bunu yerli yersiz uyguluyorlar. Dünyanın hiç bir ülkesinin Bütçe yasalarında TRAFİK CEZALARINDAN atıyorum 4.5 milyar gibi rakkamsal GELİR BEKLENDİĞİ YAZMAZ. Bu resmen toplumdan bu parayı öyle yada böyle alacağım demektir.
Şimdi son Karayolları Trafik Kanununda hangi maddedir bilmiyorum. Ama hiç değişikliğe gidilmedi. Değişiklikler 100. md' de belirlenen hız limitlerinde yapıldı.