škodaturkey.com
SKODA MODELLERİ => Octavia A7 => Konuyu başlatan: NafirKeyh - 06 Ağustos 2016, 22:57:43
-
Merhaba Arkadaşlar,
Bir kaç konuda görmüştüm, galiba merak ediliyor bu kontrol bakımı.
Aracı alıken 3000 km devirdikten sonra servise bir uğramamı söylemişlerdi, ben de gittim.
Tekirdağ Şarköy'de bulunduğum için yüncüler otoya, bir gün önceden arayarak, randevu almak için aradım. Telefonu açan bayan çok kibar şekilde randevu almamın gerek olmadığını, 10 dk kadar bir işlem olduğunu söyledi, ok deyip kapattım.
Ertesi gün uğradığımda ise, daha önceden de pazarlık için tanıştığım Ali bey ile görüştüm. Aracı almadan bir sıkıntı olup olmadığını sordular. Çok çok nadir de olsa vitesin (manuel, DSG'den ciddi anlamda çekiniyorum. HALA) geçmediğini ve hill holderın (kapatma olsa kapatırım) aracı tutunca hafif bir koku yaptığını söyledim. Bunların çok normal olduğu söylendi (Ben de öyle düşünüyorum, sıfır araç) ve dedikleri gibi 10-15 dk sonra araç geldi.
Yapılanlar, plakalıklar değişmiş (sizi siziiiii, aracıma zarar vermedikleri sürece menunum, ne de olsa bakımada yüncülere getiricem), lastik havalarımı indirmişler, 32 yapmışlar (çıkınca hemen 33 yaptım, klavuzda da öyle yazıyor, sonuçta 3-4 kişi biniyoruz). Bunları da aracı verirken söylediler. Öyle yağ değiştirmedir, bilmem ne yapmadır yok. Olay bu kadar.
Öğrenmek istiyenlere duyurulur.
-
ben 35 de kullanıyorum; çünkü 32 de araba yüklüyken dsg çok zorlanıyor özellikle de 2 de
-
Dsg sini uzun yıllar kullanmak ve kavrama değiştirmek istemeyenler 34 den aşağı kullanmasın
-
lastik basınclarıyla nasil bir etki yapıyor vites gecislerinde dsg peki
-
Bende merak ettim şimdi . hep 32 kullanırım
-
merakım hala gitmedi :D
-
Hep 32 basardım ancak araç dolu olacağı zaman yazın bir ara 34 yaptım ve sonra öyle kaldı. Aracın gidişi daha serileşti ve kolaylaştı. Dedim acaba psikolojik mi benimki ama demek gerçektende etki ediyor şanzımana :) DSG geçişleri çok hassastır şöyle düşünün lastik biraz inik olduğunda yuvarlanma katsayısı şanzımana sinyal gönderiyor ve araç sanki daha ağır hissi veriyor. Araç dolu olduğunda da şanzıman yüksek devire çıkıyor mesela. Ancak lastik daha diri olduğunda zemin üzerinde gidişi kolaylaşıyor ve araç bir nevi daha hafifleşiyor. Bu durumda şanzımana etki ediyor ve şanzıman bir sonraki vitese daha rahat bir şekilde geçebiliyor. Tahminim bu yönde yanlışım varsa düzeltin lütfen.
-
Ben görüşünüzün tamamen psikolojik olduğunu düşünüyorum, onlarca AR-GE mühendisinden bir tanesi bunu durumu düşünüp,benzin kapağına Dsg için hava değerlerini ayrı olarak yazardı diye sanıyorum. Aracımı aldıktan sonra 2200 km 39 psi ile dolaşmışım (2000 senesinde sıfır aldığımız astramızada fazla hava basılmıştı,acaba bunada basmışlarmıdır şeklinde kontrol ederken farkettim)fazla havayı fark ettimden sonra 32 psi'a indirdim.şu an aracım 4500 km'de ve önceki basınç ile aralarında vites geçişinde hiç bir fark göremedim.
-
Arkadaşlar deneyimdir. Aracı Dsg titreme yapıyor diye götürdüm. Sadece yük olunca ve ısınınca yapıyordu. Sonra EFe Honda'da bir arkadaş kış lastikleri ile ilgili olabilir dedi çıkarınca getirin dedi. Mantıklı geldi. Sonra aklıma lastik bu kadar etkiliyorsa hava da etkiler dedim. 15.000 km 32 de kullanmıştım. Amartisörleri biraz daha yumulşak yapıyordu. sonra havayı 35 yaptım kapakda yazan gibi. Şimdi bagajı full+full doldurup içine de 5 adam almazsam yapmıyor titreme. aracım 53 binde