škodaturkey.com

TEKNİK => Teknik Bilgi Paylaşımı => Konuyu başlatan: hiko - 01 Ekim 2010, 17:16:13

Başlık: İçten Yanmalı Motorlar
Gönderen: hiko - 01 Ekim 2010, 17:16:13
:ok:İçten Yanmalı Motorlar

(http://www.teknikvideo.tk/wp-content/uyelerden/4-Stroke-Engine.gif)
İçten yanmalı motorlar, yakıtın motor içinde yanma odası adı verilen sınırlanmış bir alan içinde yakılması ile enerji (http://tr.wikipedia.org/wiki/Enerji) elde edilen motorlardır.
Bu motorlara bu ismin verilmesinin sebebi , bu motorlardan önceki motorlarda yani dıştan yanmalı motorlarda (http://tr.wikipedia.org/wiki/D%C4%B1%C5%9Ftan_yanmal%C4%B1_motor) (örneğin; buhar makinesi (http://tr.wikipedia.org/wiki/Buhar_makinesi), Stirling motoru (http://tr.wikipedia.org/wiki/Stirling_motoru)) yakıtın motor dışında bulunan başka bir ortamda yakılması ile enerji elde edilmesidir. Buhar makinelerinde yakıtın motorun dışında bir bölümde yakılması ile elde edilen ısı (http://tr.wikipedia.org/wiki/Is%C4%B1) enerjisi suyun buharlaştırılmasında kullanılıyordu. Buhar basıncı ile hareket ettirilen pistonlardan da mekanik enerji elde ediliyordu.
İçten yanmalı motorlarda yanma odasının motorun içine taşınmasıyla birlikte oldukça kompakt motorlar üretilebilmiştir ve otomobillerin oluşması sağlanmıştır.
Çalışma Prensibi

Yakıt, karbüratör (http://tr.wikipedia.org/wiki/Karb%C3%BCrat%C3%B6r) veya Yakıt enjeksiyonu (http://tr.wikipedia.org/wiki/Yak%C4%B1t_enjeksiyonu) sistemiyle belli bir oranda hava ile karıştırılarak yanma odası denilen silindirin içine gönderilir. Karışım piston tarafından sıkıştırılarak buji (http://tr.wikipedia.org/wiki/Buji) yardımıyla ateşlenir. Dizel motorlarda (http://tr.wikipedia.org/wiki/Dizel_motor) ateşleme buji yerine yüksek basıç altında sıkıştırmayla yapılır. Karışım CO2 (http://tr.wikipedia.org/wiki/Karbondioksit) ve CO’e (http://tr.wikipedia.org/wiki/Karbonmonoksit) dönüşür. Bu reaksiyon hacim ve ısı yaratır. Buda pistonların salınım hareketi Krank mili (http://tr.wikipedia.org/wiki/Krank_mili) yardımıyla mekanik enerjiye dönüştürülerek iş yapılmış olur. Yakıt olarak önceleri gazyağı kullanılmış günümüzde ise benzin, mazot ve LPG (http://tr.wikipedia.org/wiki/LPG) (Sıvılaştırılmış Petrol Gazı) oldukça yaygındır.