Merhabalar aranıza kısa bir zaman önce 2018 model 1.6 tdi Octavia alarak katıldım. Yaşadığım ve henüz çözemediğim bir sorunum hakkında yardım arıyorum.
Aracım ara sıra marşı geç alıyor. Bu sorun son günlerde daha da arttı. Şöyle bir şey fark ettim. Arabayı biraz sıkınca yani biraz süratli gidince yolculuk bittikten sonra park ediyorum diyelim, 15-20-30 dk gibi bir süre sonra tekrar çalıştırdığımda marşı baya geç aliyor.
Akü kontrolü yaptım sorun yoktu yine de değiştim, Yakıt filtresini 2 ay önce değişmiştim tekrar kontrol ettirdim. Marş dinamosu sağlam denildi, Mazot pompası (şamandıra) değiştirdim sorun düzelmeyince eskiye döndüm. Rail borusu sorun olabilir dediler onu da değiştim ama yine düzelmeyince eskisini taktırdım. (Bir tek enjektörler kaldı bakılmayan)
Adım adım sorunu arıyoruz bu sırada Usta şunu gördü aracımın mazot deposunda anormal bir hava basıncı var gibi.. Yakıt alırken pompacının yanında izledim bende fark ettim. Yakıt deposunun kapağını açınca bir hava basıncı bırakıyor üzerimize. Yine aynı şekilde yukarıda belirttiğim şamandıra değişim anında da baya hava var dediler depoda.
Acaba aracımın deposu havayı tahliye edemediğinden dolayı mı marş geç alma sorunu oluşuyor? Sanayide depo, deponun valfi gibi sorunlara bakamıyorlarmış. Parçaları yok. Yetkili servise randevu oluşturdum. O gün gelene kadar sizlere sormak istedim. Başına böyle bir durum gelen var mı? Aracımda herhangi bir hata uyarısı yok. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var şimdiden teşekkürler..
Benim artaçta da aynı durum var, 2013 TDI octavia. Durum üzerinde 5-6 yıldır tespit yapmaya çalışıyorım. Rail borusu ve şamandra değiştirmedim, ancak akü şarjı, mazot filtresi ve yakıt kalitesine sürekli dikkat ediyorum. Bazen belirsiz zamanlarda geç çalışıyor. Çok can sıkıcı değil, ancak süre bazen uzuyor 3 saniyelere kadar.
Pompacılar tabanca ile genleşme bölümünün valfini açarak daha fazla yakıt koymaya çalışırlar. Halbuki bu kısım sıcakta vs durumlarda genleşen yakıtın basıncını dengelemek ve depoyu havalandırmak için vardır. Bu kısmı kontrol ettirme şansınız oldu mu?
Bu tespit nasıl yapılır? Genleşme bölümüne elle müdahale edildiğini ve yakıt doldurulduğunu ilk defa sizden duyuyorum. İşin mantığını anlayamadım. Biraz daha açar mısınız konuyu.