škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

İletileri Göster

Bu özellik size üyenin attığı tüm iletileri gösterme olanağı sağlayacaktır . Not sadece size izin verilen bölümlerdeki iletilerini görebilirsiniz


Mesajlar - Balaban75

Sayfa: 1 2 3 ... 6
1
Alıntı yapılan: enoktakenokta;488144
Abdurrahman Bey sizi daha önce üslubunuz konusunda uyaracaktım, ancak siz düzeltirsiniz diye yapmadım. Aynı üslupla devam ediyorsunuz. Genel olarak forumda özellikle de bu konuda sizin tabirinizle "çoluk çocuk" olan kimse olduğunu düşünmüyorum. Bir konuda bir argümanınız varsa saygı çerçevesinde tartışırsınız, sonuca ulaşamadığınızı düşünüyorsanız belirtir ve konuya yazmayı bırakırsınız. Önceki mesajlarınızdaki ve bu mesajınızdaki gibi diğer üyeleri rencide edici beyanda bulunmazsınız, bulunamazsınız da.
 
Benim nacizane tavsiyem, mesajlarınızı gözden geçirmeniz ve belirttiğim yöndeki mesajlarınızı düzenlemeniz; sonra da kaldığınız yerden devam etmenizdir. Yok eğer böyle olsun derseniz de hiç sorun değil, hem mesajlarınızı silerim hem de üyeliğinizi tamamen kapatırım...

Çoluk cocuk laf salatası yapıp kendince eğlenirken uyarma gereği duymuyormusun..Mesajları adam gibi bi oku bakalım kim uslup bozmuş önce..Yukarıda hepsi var..Uzatmadan silin konu ve mesajlarımı ve üyeliğimi.Fena konuşacağım yoksa şu klavye delikanlılarına.Bana tekrar cevap yazdırmayın.

2
Çoluk çocuğun ahkam kestiği foruma gelmişim meğer.Moderatör arkadaşlar açtığım konu ve mesajlarım sadakam olsun , üyeleğimi silin.Kalın sağlıcakla.

3
Alıntı yapılan: rocky62;487838
Abdullah bey bende aynı şeyi söylüyorum tabi ki motor durduğunda kontak kapandığında turbo yağlanmaz. Burada start stop sistemini ayırmak gerekiyor  çünkü her zaman devreye girmez uygun şartlar oluşmadığı sürece. Zaten anlatmak istediğimizde bu değil mi motor çalıştığı sürece turbo mili ve pallerde dönmeye devam eder ama bir turbonun devrede olup 40-50 bin devirde dönmesi birde rölanti devrinde dönmesi düşünülürse arada çok fark var. Egzos gazı basıncı rölanti devrinde yok denecek kadar azdır anlatmak istediğim çok yüksek devirlerde dönen turbo milinin biraz rölanti devrinde çalıştırıp beklemeli sonra stop etmek gerekir. Bunu zaten servis kendisi de aynen söylüyor. Ben de Teknik lise mz. 31 yıl otomotiv ve makine sanayi plastik ve saç kalıpçısı olarak çalıştım. İsteyenin istediği gibi kullanması kendi iradesidir. Eğer rölantide beklemek gerekli olmasa idi turbo timerler de olmaz veya bu cihazlara gerek kalmazdı diye düşünüyorum.

Neden rölantide bekliyoruz, turbonun rölanti devrine düştüğünde hala yüksek devirlerde dönmeye devam ettiğini mi düşünüyorsunuz.Turbo pallerine atalet veren egsoz gazıdır dolayısıyla rölantiye düşülmesinin hemen akabinde paller rölanti devrine düşer bu süre 20- 30 sn asla değildir.Beklemek isteyen bekleyebilir.Yeni sattığım aracım 194.000 km deydi hiç 3-5 sn den fazla beklemedim, hala çok sağlıklı bir turboya sahip idi.Her parçanın bi ömrü olduğu gibi turbo da belli bir devir döngüsü sonrası mil boşluğu yada pal eğilmesi-kırılması ile ömrünü doldurabilir.Lütfen aynı şeyleri tekrarlatmayın bana.Kafanıza takılan birşey varsa onu sorun ki biliyorsak cevaplayalım.Bizde kendi çapında araçlarla fazla haşir neşir olan bi mühendisiz.Otomobilden anlamak için otomotiv okumam gerekmiyor sanırım.Kendim yaptığım muhtelif çalışmalar da var.Emme manifold temizliği egr valfi iptali, kızdırma buji olçüm testi gibi.Başka bir forumda hepsini resimli şekilde paylaştım.Ne hikmetse burası otomotiv proflarıyla doluymuş herkes bilip bilmeden karşı çıkıyor.Bişeyler anlatıyoruz ve bu işe fazlaca kafa yorup mantıklı açıklamalarıyla sunduğumuz halde hala servis söyle diyo usta böyle dedi deniliyor.Sanayiler  deneme yanılma ile iş yaptığını sanan ustacıklarla dolu.İyi ustalar malesef çok çok az.Mevla herkese beyin vermiş illa turbo uzmanlık sertifikası mı almak lazım inandırıcı olmak için .Yazdıklarım size cevap değil genel bir serzeniştir.

4
Alıntı yapılan: kadir_;487800
Araştırdım okudum merak etmeyin bende bilmediğim hiç bir konuda yazmam yanlış anlatılan yazılara da ayrı bi antipatikliğim vardır

Buyrun sizde okuyun:

http://auto.howstuffworks.com/turbo.htm

Benimde bi konu hakkında fikri olmayıp ordan burdan duyduklarını satmaya kalkanlara acaip antipatim var..Yukarıda yazdıklarını bir oku arkadaşım,benim söylemediklerimi isnat etmeye çalıştın teknik bir dayanağı olmadan salladın.Daha turbonun ne zaman yağlaması kesilir onu bilmiyosun bide ahkam kesiyosun.Konuyu kirletme ,benim senin gibi fikri sabitlere anlatacağım bişey yok.Artık cevap verme fena bozarım.Oku araştır öyle gel

5
Alıntı yapılan: kadir_;487794
1-İnsanlarada yanlış bilgi veriyorsunuz mesele ben değilim yani bunlar kulaktan dolma şeylerde değildir.Turonun yağlaması hiç bir zaman kesilmez eğer kesilseydi 1 saat rolantide çalışan aracın turbo mili sizin mantığınıza göre yanacaktır yani biraz mantıklı olalım..
2-Siz söylüyorsunuz size göre aracın bakımlı yapıldıktan sonra ne kadar sıkıştırırsan sıkıştır eve gel kontağı kapat turboya birşey olmaz diyip duruyorsunuz bunu ben uydurmuyorum.Aynı zamanda bir çok filo arabası turbo patlatıyor üstelik servis bakımlı araçlar bunlar neden diye düşündünüz mü hiç?
3-Şuana kadar yazdıklarınaz kaç kişi destek verdi de anlamak istedi hiç dikkat ettiniz mi?

Siz bu olayı kafanızda bitirmişsiniz ve insanlara direterek anlamasını istiyorsunuz biraz interneti karıştırıp yabancı forumları incelemenizi tavsiye ederim:ok:

Bilmediğim ve emin olmadığım hiçbir şeyi yazmam .Tavsiyem yazdıklarımı düzgünce okuyun önce ,polemik yapmayın.Araştırın okuyun öyle cevap verin.

6
Alıntı yapılan: kadir_;487789
Turbo hiç bir zaman yağlamayı kesmez bu konuda yanlışınız var.



Bence siz anlamak istemiyorsunuz.Arıza çıkaracak parçalar belli ya milin balans yapması,kesmesi yada paller zamanla şeklini kaybetmesi,deformasyonu.Burda kimse salyangozun arızasından vs bahsetmedi korunması gerek parçalar mil ve paller bunlarda yağ ile soğutulduğuna göre her halukarda beklemek zorundayız verimli bir soğuma için.Bir Metalurji mühendisi olarak her maddenin bir yorulma direnci vardır ve şuan piyasadaki bir çok firma ömürlük parça üretmez hepsine bir sınır koyulur bu km olur çalışma saati olur vs.Ve siz ne kadar ısıl dirence karşı dayanıklı desenizde biz önlemimizi almazsak bu yorgunluk zamanla arıza yapmaya yol açacaktır.

1-Motor durduğu anda yağ pompası da durur turboya yağ gitmez.
2-Kim size turbonun ömürlük parça olduğunu söyledi?
3-Siz istediğiniz kadar bekleyebilirsiniz stop etmeden.Yazdıklarım anlamak isteyenler içindir

7
Alıntı yapılan: rocky62;487785
Abdurrahman bey servisin ve uzmanların söylediği uzun yol veya kısa farketmez yüksek devirlere çıkılan kullanımdan sonra hemen stop edilmemesi yönünde tamam turbo mili rölanti devrinde tabiki yavaşlayacak ve hızı düşecektir ama stop etmeden biraz beklemenin kimseye yakıttan başka zararı da yoktur. Benim bildiğim kadarı ile turbo 1500 devirde devreye giriyor yani rölanti deviri olan 800 rpm olduğunda zaten devreden çıkar ve yavaşlar hatta durur yani bu gösteriyor ki biz 10-15 saniye rölanti devirinde 800 rpm beklediğimizde turbo yavaşlayıp tamamen duracaktır sizin söylediğiniz gibi egsoz gazından dolayı çalışmaya devam etmeyecektir çünkü rölanti devirinde eksozda turbonun çalışmasına yetecek basınç oluşmayacaktır veya tamamen durmasa bile turbo mili çok düşük devirlere inecektir. Anlatmak istediğim üst mesajda da yazdığım gibi uzun bir yolda yüksek devirlere çıkıp uzun süre kullanımdan sonra bir anda durduğunuzda hemen stop ederseniz o anda belki 40.000 d/d dönen turbo mili hemen duramayacak ve kontağı kapattığınız için de yağsız kalacaktır ilerleyen dönemlerde bu size turbo arızası olarak geri dönecektir.

Motor çalıştığı sürece turbo dönmeye devam eder ,devrede olma durumu diye bişey yoktur.

8
Doğukan ,hala ısrarla aynı mevzuyu anlatıyorsun, turbo sıcakken dışarıdan su tutulup ani soğutmaya maruz kalmadığı sürece yamulmaz ,çarpılmaz.Yağ sadece turbo merkezindeki milin aşınmasını engeller soğutma görevi ikinci plandadır.yani kontak kapatılınca turbo kendi kendine soğur tıpkı motor gibi.Kısaca beklemeden stop edersen yamulmaz turbo .Herkes böyle ordan burdan duyduğuyla o öyledir bu böyledir derse doğru bilgiye ulaşılamaz.

9
Fabia I / Cevap: Kış lastiği
« : 03 Aralık 2014, 09:31:33 »
Bence idare eder lastik  yerine güvenilir yeni lastik takmalı.Mademki 7 derece altında yol tutuş ve frenaj için kış lastiği lazım ve her yılda mecburen kullanacaz neden yenisini almayalım.Aracımız yaklaşık 0,08 m2 temas yüzeyi ile yola tutunuyor lastik en hayati unsurdur araç için

10
Fabia I / Cevap: Arabayı kitleyince camlar kapanıyor mu?
« : 02 Aralık 2014, 22:12:45 »
Alıntı yapılan: axoactive;487707
Yani uzun basmayı denedim, kısa basmayı denedim, ard arda basmayı denedim hiçbirinde olmadı.

Belki serviste modül devreye alınabilir,benim 2000 model ibizamda vardı model itibariyle olmalı diye düşünüyorum bu araçta..Bazen akü değişimi sonrası aracın bazı kodlamaları kaybolabiliyor.

11
Fabia I / Cevap: Arabayı kitleyince camlar kapanıyor mu?
« : 02 Aralık 2014, 22:08:31 »
Alıntı yapılan: axoactive;487689
Merhabalar,
2006 Fabia I 1.2 classic alarak aranıza katıldım, bir sorum olacak; arabayı kitlediğinizde camlar otomatik kapanıyor mu? Çok denedim ama olmadı

Kapama tuşuna uzunca basıyorsunuz değilmi

12
Fabia I / Cevap: Arabayı kitleyince camlar kapanıyor mu?
« : 02 Aralık 2014, 22:04:32 »
Alıntı yapılan: axoactive;487689
Merhabalar,
2006 Fabia I 1.2 classic alarak aranıza katıldım, bir sorum olacak; arabayı kitlediğinizde camlar otomatik kapanıyor mu? Çok denedim ama olmadı

Nasıl deniyorsunuz

13
Yeti / Cevap: Toplu fiyat alalım
« : 02 Aralık 2014, 22:01:26 »
Fiyatlar ne kadar düşse de çok gelecek bana yeti için.Bende niyetliydim bir stış temsilcisi ile temastayım bile ama skoda da malesef vw gibi tok satıcı olmuş.2012 de burada uye olan öğretmen bi abimiz bayağı indirim almıştı.Skoda tıp bayramı,öğretmenler günü vs bahanesiyle iyi indirimler yapıyordu eskiden.Gerçi mühendis indirimi yapmadığı sürece ondanda yararlanamayız biz.Artık belki rapid spaceback dizel manuel yada tsi dsg düşünebilirm.Yetide iyi fiyat yakalarsanız haberimiz olsun yinede :)

14
Octavia A4 / Cevap: airbag lambası sorunu
« : 02 Aralık 2014, 21:49:20 »
Alıntı yapılan: kamil1818;487676
tamam teşekkürler koltuk altındaki soketteki 3 kablonun biri kesilip kesilen yer ile takılı olan 2 kablodan birinin arasına direnç koyulmak sureti ile takılmış
Direnç illa airbag arızasında takılmaz,soketteki temassızlığın kesin çözümü içinde yapılır.Aynı tip direnç ile değişim yada direnci kaldırıp kabloyu tekrar eskisi gibi lehimlemek çözüm olabilir.Direnç takılı olan airbag açılmaz kaza anında yerinde olsam lehimlemeyi tercih ederdim.Dikkat edilecek konu kontakta anahtar takılı olmasın lehim  yaparken,sistem sürekli hata denetimi yapıyor çünkü .Her kontak açılışında tüm modüllerin kontrolü yapılıyor araç tarafından.En küçük direnç farkında ışık tekrar yanar.Kabloyu örseleyip sonra kontağı aç ışık yanık kalmıyorsa geçici çözmüş olursun

15
Alıntı yapılan: rocky62;487688
Rölanti deviri yeterli derken sanırım bir kaç manevra ile park yapmayı kastediyorsunuz çünkü park yaparken manevra esnasında turbo mili biraz yavaşlayacaktır. Fakat uzun bir yolda mola veya yakıt için durduğunuzda rölanti devirine düşmeden aracı durduğunda ve hemen stop etmeniz bence turbo sağlığı için zararlı olabilir.
Ben her iki durumda da dikkat ediyorum bir kaybım yok 10-15 saniye beklemek sadece yakıt tüketimine minumum bir etkisi olur öte yandan oluşabilecek çok daha büyük masrafların ve sorunların da önüne geçmiş olursunuz. Benim kullanma sitilim ilk çalıştırmada 10-15 saniye beklerim garajın çıkışı dik olduğundan aracım DSG ilk harekette ve garaj çıkışında manuel de kullanıyorum. Manuel viteste ilk 500 -600 metre motor devirini çok yükseltmeden devam ettikten sonra D sürüş pozisyonuna geçiyorum. Daha sonrası size kalmış vitesi istediğiniz mod'a alabilirsiniz.

Biraz daha açalım konuyu..Turbonun devri yanma odasından çıkan egsoz miktarına bağlıdır yani ne kadar gaza basarsak o kadar hızla döner turbo palleri.Rölanti devrine düştüğünde turbo x miktardaki egzoz gazına maruz kalıyor ve  atıyorum 20.000 devir ile dönüyordur.Yani biz ayağımızı gazdan çektiğimiz andan belki 2-3 sn sonra turbo rölantideki devri olan kabul ettiğimiz 20.000 devre düşmüştür.Kontağı çevirip stop ettiğimizde egsoz kesilir ve turbo kendi ataletiyle bir kaç sn döner ve durur.İlk sayfada  5 sn gibi bir sürede turbo pallerinin tamamen hareketsiz hale geldiğini ıspatlayan bir video eklemiştim.Yani kontak kapatıldığında turbo ne kadar düşük devirde ise o kadar iyi zira yağ pompası çalışmadığı için mil aşınmaya maruz kalır  hızla dönüyorsa.Bu sebeple diyorum ki uzun yol, otoban şu bu farketmez turbo egsozla döner araç rölantiye düşünce devri bellidir 1 saat beklesekte o devir altına düşmez .

Sayfa: 1 2 3 ... 6