Benim sorudan anladığım, dayınız çıkan yasa biriken borcu taksitlendirerek ödeme imkanı getirecek ise aracı satmak istemiyor. Bu durumda bence en uygunu yasanın çıkmasını beklesin, borcunu taksitlendirip ödeme kolaylığından yararlanarak aracını kullanmaya devam etsin.
Bence vergi sistemimizde dar gelirliler açısından sorun yaratan bir yapı var. Bizde hem gelirler üzerinden hem giderler üzerinden vergi alınıyor. Yani parayı kazanırken de harcarken de vergi ödüyoruz ki asıl adaletsizliği getiren bu. KDV ÖTV gibi gider üzerinden alınan vergiler sayesinde; asgari ücretli de, en zengin kişi de elektriği, suyu, eti, ekmeği aklınıza ne gelirse her şeyi satın alırken aynı vergiyi veriyor. Halbuki bunları satın alırken kullandığı parayı kazanırken de gelir vergisi ödemişti
İşin doğrusu çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alınması. Bu da her türlü gelirin kayıt altına alınarak vergilendirilmesi, lüks tüketim dışındaki giderlerin ise vergilendirilmemesi ile olur.
Bir taraftan böylesine adaletsiz bir vergi sistemini uygulamakta ısrar etmek yanlış,
Diğer taraftan, devletin vatandaşların oluşturduğu bir tüzel kişilik, verginin de bu tüzel kişiliğin gelirlerinden biri olduğunu dikkate alırsak, tüm vatandaşların ortak geliri anlamına gelen vergi borçlarına af anlamına gelen bir uygulama getirmek yanlış, (ödeme kolaylığı veya taksitlendirmeden sözetmiyorum)
Bu durum vergisini ödemeyi vatandaşlık borcu olarak gördüğü için başka ihtiyaçlarından kısıp ödemelerini zamanında yapan vatandaşlara karşı haksızlık olmuyor mu ?
Hocamın verdiği linkte de konuyla ilgili çok güzel bölümler var.