MÜSİAD Başkanı Olpakın gündeme getirdiği, Derindere Motorlu Araçların hayata geçirdiği elektrikli araç projesi nihayet gün yüzüne çıktı. Tüm yazılımı DMA tarafından geliştirilen Toyota Corolla temelli araç, tek şarjla 280 km gidebiliyor
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Nail Olpakın Bir üyemiz yerli oto çalışması yapıyor açıklamasıyla gündeme gelen, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da test ettiği belirtilen elektrikli araç, dün bir toplantıyla tanıtıldı. Derindere Motorlu Araçlar (DMA) kurucu ortağı Özkan Derindere, aranan babayiğitin kendisi olmadığını, ancak ileride özgün bir araç üretmeyi arzuladıklarını söyledi.
İlk etapta 100 elektrikli araç üreten ve bunları 120 bin TL fiyatla satışa sunan DMA, elektrik motoru gibi bazı parçaları ithal ederken, kritik elektronik beyin üniteleri ve buna ait yazılımları kendi bünyesinde geliştirmiş. Tip Onay Belgesine sahip araçlar, DMA tarafından elektrikli hale getirilirken, tek şarj ile 280 km gidebiliyor.
220 voltluk şehir cereyanında yaklaşık 8 saatte tam şarj edilebilen aracın aküleri, istenirse 2.5 saatte hızlı şarjla da doldurabilecek.
2006 yılından bu yana çalışma yaptıklarını, ilk etapta benzinli Toyota Corollayı elektrikli hale getirdiklerini söyleyen DMA kurucu ortağı Özkan Derindere, Tamamen kendi kaynaklarımızı kullandık, kimseden destek almadık dedi.
Yazılımı bize ait
Elektrikli araçların geleceğine inanarak bu işe girdiklerini vurgulayan Derindere, Kısa vadede binek ve hafif ticari araçları yüzde 100 elektrikli hale getirip pazara sunmayı hedefliyoruz. Orta vadede başka modellerin ve arazi araçlarının elektrikli hale getirilmesine yoğunlaşacağız. Uzun vadedeyse hedefimiz DMA markalı özel tasarımlı araçlar üretip, önemli bir oyuncu olmak diye konuştu. Elektrik motoru ve bazı aksamları dışarıdan ithal ettiklerini, ancak yazılımların tamamen kendilerine ait olduğunu belirten Derindere, şöyle devam etti:
Otomobilin en önemli parçası olan beyin ünitelerini biz geliştirdik. Parça aldığımız firmalarla ön anlaşmalar imzaladık. İleride adetlere bağlı olarak, bunları Türkiyede üretmek istiyoruz. İhracat olanaklarına da bakacağız.
Fason üretici olmayız
Geliştirdikleri aracı, bir fuar sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın da test ettiğini söyleyen Derindere, talep edilmesi halinde Başbakanlık için bir araç teslim edebileceklerini kaydetti.
Ortak arayışında olmadıklarını, ancak projenin verimliliği ve gelişimine katkısı olacak bir teklif gelirse bunu değerlendirebileceklerini ifade eden Derindere, Henüz bu projeyi Toyota ile paylaşmadık. Bazı büyük markalardan da, kendileri adına üretim için bize başvurdu. Fason değil, kendi modelini üreten olmak istiyoruz. Henüz aranan babayiğit değiliz. İleride neden olmasın? dedi. Yıllık 1200 adet kapasiteleri olduğunu söyleyen Derindere, Satamasak da işin devamını getireceğiz ifadesini kullandı.
Yolda 500 bin km test
Derinderenin çocukluk arkadaşı olan ve DMAnın yazılımların geliştirilmesinden de sorumlu ortağı Önder Yol ise, üretilen ilk araçlar, gerçek yol koşullarında 500 bin kmnin zerinde test edildiğini söyledi. Yol, Araçlar, 40 kWs Lityum bazlı bataryalar ve 84 kW maksimum güç üretebilen elektrik motoruyla donatıldı dedi. Yol, yazılım sayesinde aracın, bataryanın yüzde 90 kapasitesini kullanabildiğini, kendisinin tek şarjla 370 km yol yapmayı başardığını da söyledi. Araçta, Turkcell ile birlikte geliştirilen ve şarj durumundan menzile kadar pek çok bilgiyi akıllı telefonlardan izleme olanağı sağlayan sistem de kullanılmış.
Derindere Filo Kiralama CEOsu Aytekinhan Yıldırıcı da, ilk üretilen elektrikli otomobilleri kendilerinin aldığını, aylık 900 euroluk fiyatla kiralanacağını belirtti. Yıldırıcı Pazarlama çalışmalarımız sürüyor. Portföyümüzde bulunan ve çevreci filoları teşvik edilen küresel firmalardan talep alıyoruz dedi.
Yeni Corolla haziranda başlıyor
Toyota Türkiye A.Ş. CEOsu Orhan Özer, yeni Corolla modelinin üretimini 150 milyon euro yatırımla 2013ün ikinci yarısından itibaren yeni Corolla üretimine başlayacaklarını söyledi.
İşkur Sakarya İl Müdürlüğü ile 870 kişilik yeni eleman alımı konusunda işbirliği yaptıklarını, yeni alımlardan sonra çalışan sayısını 3 bine çıkaracaklarını kaydeden Özer, Corolla üretiminin başlamasıyla bu yılı tam kapasiteye yakın bir üretimle tamamlayacağız. 2014ten itibaren tam kapasite üretime geçerek daha fazla model üretebilen, üretimini arttırmış, önemli sayıda istihdam sağlayan ve daha geniş pazarlara ihracat yapabilen bir şirket durumuna gelmeyi hedefliyoruz dedi. Özer, yeni model için 150 milyon euro yatırım yapılacağını tekrarlarken, Kapasite kullanımı ve üretim hacmiyle yükselen ihracat geliri sayesinde Türkiyenin ihracat hedefine olumlu katkıda bulunacağız ifadesini kullandı.
http://ekonomi.milliyet.com.tr/elektrikli-icin-buyuk-babayigit-icin-kucuk-adim/ekonomi/ekonomidetay/06.02.2013/1665135/default.htm