Otogaz istasyonunda 20 yıl çalışmış ve çalışmaya devam eden pompa görevlisi ile yaptığımız söyleşi sayesinde yaklaşık dört milyon LPG'li araç sahibinin merak ettiği depoya gaz yerine hava basılırmı?, aracımın deposu 40 litre 43 litre gaz aldı, akaryakıt pompalarda hile yapılırmı? Otogaz alırken nelere dikkat edilmeliyiz gibi sorulara
Lpgyedekparca.com olarak, konunun uzmanından edindiğimiz bilgiler ile soru cevap şeklinde açıklık getireceğiz.
İstasyondan istasyona Alınan Yakıtta Kalite ve Km Farkı Olurmu? Bir çok araç sahibi şu istasyondan yakıt aldım fazla km yaptı, diğer istasyondan aldım az gitti hava bastı gibi soruların cevabını merak etmekte bu sorulara ne tür yanıt verirsiniz.
Cevap: Hiç bir araç sahibinin ve çoğu pompacının bilmediği saklı tutulan bir gerçeği itiraf etmeliyimki sadece Türkiye'de değil tüm dünyadaki gaz pompalarında büyük bir üretim hatası var. Bu sebepten dolayı her LPG'li on araç sahibinden üçü hangi istasyondan yakıt alırsa alsın ortalama 2 -3 litre yakıt eksik aldıkları halde fazla para ödemekteler. Sonrada şu istasyondan gaz aldım az km yaptı, hava basıyolar gibi şikayette bulunmaktalar. Bu sorunun sebebi gaz basılan tabancanın ucuna gaz kesici valf monte edilemediğindendir. Şunu herkes bilmeliki iyi gaz kötü gaz diye birşey yok hepsi aynı gemiden tankerlere yüklenen sonrada iç piyasada satışa sunulan Otogaz olup bazı otogaz markalarında yağ katkısı olduğu dışında fark yok desek daha doğru olur.
Neden 3 Litre Eksik Yakıt Alındığı Halde Müşteri Fazla Para Ödüyor?
Cevap: Otogaz basınçlı bir yakıt olduğundan pompayı kapalıyken bile, bitik depoya gaz dolum tabancasını takar takmaz hortum içerisinde bulunan 2 - 3 litre yakıt aracın yakıt tankına boşalır. Herkesin anlayacağı dilde söyleyecek olursak, diyelimki aracınızın 40 litrelik gaz deposu var ve yakıtınız sonuna kadar bitti 20 tl lik yakıt almaya her hangi bir istasyona gittiniz pompacı 20 tl lik yakıt dolmasına rağmen, çeşitli nedenlerden dolayı istemeyerek pompayı geç çıkartı, tankı bitirip geldiğiniz için araçtaki tankta basınç kalmadığından pompa hortumundaki 2-3 litre basınçlı gaz aniden deponuza bedavadan dolacaktır.
Böylelikle sizin arkanızdan gelen müşteriye pompa açılır açılmaz, pompanın hortumundan boşalan, 2- 3 litre yakıt tekrar hortum dolduktan sonra müşterinin aracına yakıt yakıt vermeye başlayacaktır. Böylelikle araç sahibi sizin aracınıza giden 2-3 litre yakıtın parasını boş yere ödemiş olur. Daha sonra sorunun sebebini bilmediği için istasyon ve çalışan hakkında depoya hava bastılar, aracın ayarı bozuk, gazı fazla alıyor şamandra bozuk gibi şikayetlerle yakınıp hatta Otogaz servisine
LPG yedek parça değişimi veya gaz ayarı gibi gereksiz yere para harcamış olurlar.
Bazı uyanık müşteriler daha doğrusu Allah korkusu olmayan kişiler bu işi alışkanlık haline getirerek gazı tam bitirip istasyona giderek 20 tllik gaz deyip tam yakıt dolacağı sırada 200 tl gibi tüm para verip muhabbet ederek pompa görevlisini oyalama taktikleri ile depoya 3 litre gazın gitmesini için elinden geleni yapmaktalar.
Soru: Araca Otogaz Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? 1: Eğer münkünse istasyonda fazla araç yok veya boş ise aracı bir kenara park edip pompaları gezerek ekranda daha önce en az 50 tl ve üzeri yakıt verilmiş gaz pompasından alınız. Böylelikle yakıtı eksiksiz almış oluruz.
2: En dikkat edeceğiniz konu Otogaz yakıt istasyonu görevlisine araca gaz dolum tabancasını takmadan önce pompayı açmasını ekranda sıfır yazızını gördükten sonra takmasını söylediğiniz zaman aracınıza eksiksiz gaz almış olursunuz. Aksi halde almadığınız iki üç litre yakıtın parasını boşa ödeyen her on kişiden 3 üçünden biri siz olabilirsiniz.
3: Yakıt alacağımız otogaz istasyonunun yakıt tankı yerin altında olduğuna dikkat etmeliyiz. Özellikle yaz aylarında LPG'nin sıcaklık farkından oluşan miktar değişimlerinden dolayı otogazın genleşerek hava karışımı ile eksik yakıt vermesi söz konusudur.
4: Yakıt alacağımız istasyonun fiyat panosunda belirtilen fiyatla pompadan çıkan fişteki litre fiyatını karşılaştırmalıyız. En çok yaşanan Otogaz İstasyonu hileleri arasında ilk sırada gelen yöntemdir.
Otogaz Pompalarında Müşteriye Hile Yapılırmı?
Cevap: Tabiki her işin hilesi olduğu gibi otogaz'ında çeşitli hileleri var. Bu soruya geçmişten günümüze değişerek gelen hile yöntemleri başlayalım. 2005 yılı öncesi otogaz pompaları mekanik endeksliyani sayaçlı ATC ölçüm cihazı olmayan basit parçalardan oluşuyordu kısacası günümüzde olduğu gibi EPDK yeterli elman olmadığı için litrede 1000 de beş hatayı fazla denetlenmiyordu, kötü niyetli akaryakıt istasyonları bu fırsattan yararlanarak sayaç ve index ayarları ile oynayarak litrede 1000 de 50 varan hileler yaparak haksız kazanç elde edebiliyordu. Hatta pompa üzerinde bulunan litre fiyatlarını çeşitli yöntemlerle değişerek o günün litre fiyatında gösterip sayaçıcın daha pahalı litre fiyatından dönmesini sağlayanlar vardı.
Günümüzde ise yeni nesil akaryakıt pompaları atc cihazı alınan yakıtın sıcaklık değerlerini kısacası araca eksik yakıt vermesini engelleyen yanısıra litre ve pompa fiyatlarını elektronik sayaçlar mecburi hale gelmiştir. Tabi bu demek olmuyorki artık aldığım otogazda artık hile olmaz günümüzde yeni otogaz hileleri mevcuttur. Örneğin istasyon totemindeki fiyatı ucuz gösterip pompadaki litre fiyatını fazla gösteren ve atc ölçüm cihazına uzaktan kumanda vasıtası ile devre dışı bırakan istasyonları duymaktayız.
Otogaz dolum tankı yer altında olmayan istasyon sahipleri yaz aylarında atc cihazını devre dışı bırakarak gelen müşterinin aracına eksik yakıt verdiklerini sıkça rastlanan hile durumlardır. Nadirende görünse Otogaz istasyonundaki yakıt deposuna hava kompiresörü vasıtası ise gizli bağlantı yapılarak pomyaya giden yakıtın basıncı yükseltilerek pompa indexsinin hava ve gaz karışımı ile atmasını sağlayıp hile yapıp aracın tankına Otogaz yerine hava basıp haksız kazanç elde eden istasyonlar mevcuttur.
Kaynak: lpgyedekparca.com