škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Amaan Petrol

Ziyaretçi · 2 · 1516

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ugur A.

  • Ziyaretçi
Amaan Petrol

Özellikle Sanayi Devrimi’ ni izleyen 150 yılı aşkın  zamanda tüm dünyayı etrafında döndüren bir ekonomik ve siyasi güç  kaynağı olageldi. Petrol uzun jeolojik süreçlerde karmaşık fiziksel ve  kimyasal işlevler sonucunda oluşmuştur. Eski Ortadoğu’ da petrol,  Amerikalılar’ ın ve Avrupalılar’ ın onu fark etmeleri ve  ticarileştirmelerinden çok önce kullanılmaya başlanmıştı. Petrol henüz  küresel gücün arzuladığı bir nesne değilken bile, Babilliler ve  Asurlular arasında bir savaş sebebi oldu. Sümer, Asur ve Babil  uygarlıkları, petrolü stratejik bir hammadde olarak kullandı. Daha o  dönemde bile ticari değeri olan petrolle ilgili düzenlemeler yapıldı.  Hammurabi Kanunları’ nda, gemi kalafatlamasında kullanılan petrol ve  türevi maddelerle ve bu alanda çalışanların ücretlerine ilişkin  hükümlere yer verildi. Dünyanın 7 harikasından biri olarak kabul edilen  Babil’ in Asma Bahçeleri’ nin yapımında zift yani petrol türevi  kullanıldığı tespit edildi. Petrolü ilk keşfeden ve kullananlar M.Ö. 3  binli yıllarda Mezopotamyalılar olmuş. İlk sızıntıların olduğu daha  doğrusu fark edildiği yer ise Fırat üzerindeki Hit bölgesi, yani bugünkü  Bağdat.


 

Ateşe mi petrole mi taptılar?
 Toprak yüzeyine sızan petrol, bir yol şeklinde uzun  süreli yandığı için Ortadoğu’daki ateşe tapma geleneği de buna  dayandırılıyor. Ayrıca bir petrol yatağı olan Bakü, Zerdüşt dininden  olanların taptıkları “ebedi ateş sütunu” topraklarıdır. Bu ise petrol  sızıntılarının olduğu yarıklardaki alev alan gazın neden olduğu şeydir.  Bitumen adı verilen petrol inşaat malzemesi olarak da kullanılıyordu.  Babil’ in Asma Bahçeleri’ nin yapımında petrolden istifade edildi. Gemi  kalafatında kullanıldığı bilinen petrolün Nuh’ un Gemisi’ nin ve Musa’ nın  sepetinin su geçirmez hale getirilmesinde de kullanılmış olabileceği  tahmin ediliyor.
 Daha yakın tarihte petrolle ilgili ilk kayıtlara  Heredot döneminde rastlanıyor. Eski Yunan’ da Heredot, M.Ö. 450’de Tunus  ve Yunan Adaları’ nda petrol sızıntılarından bahseder. Bu ilk dönemlerde  petrol hastalıklarda ilaç olarak, su yalıtım malzemesi olarak ya da  savaşlarda yakıcı madde olarak kullanılmış. Hatta ünlü Rum Ateşi  (Grejuva Ateşi) adı verilen silah da petrolün yanıcılığının savaşlarda  ilk kullanıldığı uygulama olarak tarihte yerini almıştır. İlkel yapıda  olsa da o dönemin savaşlarında çok etkili olabilmiştir. Kömür, kükürt ve zift karışımından oluşan ilk kimyasal silah olan Rum Ateşi M.Ö. 423’ de Peloponez Savaşları sırasında kullanılmıştır. Daha sonra M.S. 660’ larda zift, reçine, kükürt, nafta, kireç ve güherçile ile Yunan Ateşi zenginleştirilmiştir.
 
 İlk petrol kuyusu Fransa’ da
 İlk petrol kuyusu 1745’ de Fransa’ da  Pechelbronn’ daki petrollü kumlarda açılmış. Kral XV. Louis tarafından de  la Sorbonniere isimli şahsa lisans verilmiş, bu şahıs dünyanın ilk  petrol rafinerisini de kurmuş. 19. yüzyıl ortalarına kadar petrol  üretimi ilkel yöntemlerle sürdürülmüş, asfalt, ham petrol ve yağ olarak  üretilip kullanılmış. Ama Sanayi Devrimi ile birlikte petrolün önemi her  zamankinden daha yükselmiş. 1857’ de ABD’ de Albay Drake tarafından  Pennsylvania’ da ilk petrol üretim kuyusu açılmış.
 
“Bir damla petrol bir damla kandan değerlidir”

 19. yüzyılın sonlarında başlayan tekelleşmeler 20.  yüzyıla da damgasını vurdu. 1. Dünya Savaşı öncesinde “Bir damla petrol  bir damla kandan değerlidir” diyen Churchill, Osmanlı’ ya bağlı  topraklarda petrol arama faaliyetine girdi, petrol ticaretini kontrol  etmeye çalıştı. Almanya da Bağdat-Berlin demiryolu ile civardaki petrol  yataklarını kontrolü altına almak istiyordu. Ortadoğu petrollerine ilk  yönelimler bu dönemde başladı ve bundan sonra da petrol, Ortadoğu  halkının acı çekmesine sebep olan savaşların itici gücü oldu. 1. Dünya  Savaşı’ yla birlikte bu topraklar ve petrol, Osmanlı hakimiyetinden  koparılarak emperyalist ülkelerin himayesine sokuldu. 2. Dünya  Savaşı’ nın çıkışında da petrol önemli rol oynadı. Japonlar, Pearl  Harbour’ a Doğu Hint Adaları’ ndaki petrol kaynaklarını elde tutmak için  saldırdı. Hitler’ in Sovyetler Birliği’ ni işgal etmesindeki en önemli  etken gene Kafkasya’ daki petrol yataklarını ele geçirmekti. Saddam’ ın 1.  Körfez Savaşı’ nın bahanesi olan Kuveyt’ i işgalinde sebep gene petroldü.  Amerika’ nın Avrupalı müttefiklerini yanına alarak Körfez Savaşı’ nı  başlatmasının sebebi, Kuveyt halkını Saddam’ ın işgalinden kurtarmak  değil, Kuveyt petrollerini Saddam’ a kaptırmamaktı. Keza 11 Eylül’ ü  bahane ederek başlattığı Ortadoğu’ ya kan dökerek demokrasi götürme  girişimi tüm bölgeyi ve bölge zenginliklerini kontrolü altına alma  hevesinden başka bir şey değil.
 [FONT=&]
[/FONT]
İşte  petrol, insanlık tarihinde bu kadar değerli. Ama yine de bütün bunlar,  benzin ve motorini en pahalı kullanan ülke olmamızın nedeni değil!..



[FONT=&]Alıntı : http://i-motoring.com/amaan-petrol
[/FONT]


Çevrimdışı fenomen

  • OCTAVİA 1.6 FSİ 115 PS
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 10534
    • Profili Görüntüle
ilginç vede enterasan haşmetlüm
2005 OCTAVİA A5 ELEGANS 1.6 FSİ