Yıllarca demiryollarına memleketim yatırım yapmadı..yapmadı karayolu taşımacılığı resmen zıvanadan çıktı ..yollar kamyon ve tırlarla ..yol üstleri lokantalarla doldu..deli gibi dizel yiyen bütün kara ve deniz araçları dizel motorla çalıştığını biliyoruz neye yol açtı ..
son zamlardan sonra
malatyada
benzin>4.20
Dizel>3.70....fark 50 kuruş..
evet 50 kuruşluk fark kaldı ve bu fark her geçen gün kapanıyor..korkarım belkide 5 seneye kalmaz dizel fiyatları benzini geçer ...
niyemi..
internetten;
"Trafiğe kayıtlı motorlu araç sayısı, 2000 yılında 8,3 milyon iken 2010 yılında 15 milyona ulaştı. Türkiye'de tüketilen benzin miktarı da aynı dönemde 2 milyon 800 bin 731 tondan 2 milyon 105 bin 87 tona geriledi.
Artan fiyatların etkisiyle son 11 yılda benzin tüketimini azaltan vatandaş bunun yerine, fiyatı nispeten daha ucuz motorin ve otogaza yöneldi. 2000 yılında 8 milyon 189 bin 294 tonluk motorin tüketimi 2010 yılında yüzde 68,2 oranında artışla 13 milyon 775 bin 694 tona çıktı.
Otogaza talep ise neredeyse ikiye katladı. Buna göre 2000 yılında 1 milyon 280 bin 331 ton olan LPG otogaz tüketimi, 2010 yılında yüzde 95,2 oranında artarak 2 milyon 500 bin tona yükseldi.
-BİR ÖNCEKİ YILA GÖRE DEĞİŞİM-
2010 yılında bir önceki yıla göre toplam akaryakıt tüketimi yüzde 3,9, benzin tüketimi yüzde 7,6 oranında azaldı.
Motorin tüketimi bir önceki yıla göre yüzde 2,35 oranda, otogaz tüketimi de yüzde 8,4 oranında arttı.
"
10 senelik süreçte dizel tüketimi %68 artış yaşamış,benzn ise yılda 700 bin ton gerilemiş..LPG yi saymıyorum çünkü lpg ile çalışan kamyon tır,gemi yok allahtan..
Bu artış devam edecekmi cevabını bulmamız gereken soru bu?
Evet devam edecek..korkarım devam edecek bu kadar karayolu taşımacılığından geçinen aileler ,lokantalar,tesisler,ve o tesislerde çalışanlar var ..ve Aslında yollar işsizlik oranını düşüren gizli fabrikalar..İşsizlik oranı düştü diyenler için görünmeyen zemin...
Evet devam edecek çünkü devletim için değişen bir şey yok litre bazında vergisini alıyor.ha dizel ha benzin..aynı yükü 50 kamyon taşıyacakken O yük Edirneden Karsa niye trenle taşınsınki..
-- LPG istasyonunda Mercedes ,passat gibi bir araba gördülermi bi iğrenme halleri gelirdi insanlara.. .Allah parayı kime veriyor diyenleri duyardık.Ama bugün öyle değil sebebi ise benzinin/Dizelin ihtiyaçtan ziyade Lüks tüketim haline gelmiş olması..
LPG eskiden Benzinin tam yarısıydı çok ucuzdu..1 lira benzinse 0.5 kuruş LPG idi..evet gene yarısı olmaya doğru koşuyor(şu an malatyada AYGAZ 2.3) ama LPG ucuz olduğu için değil benzin haddinden fazla pahalı olduğu için..Bu benzin denen hadsizi çekmek zorunda olanlara Allah sabır versin ..