Akaryakıtta taban fiyat şoku!
Bayiler EPDK’ya gidip aynı caddede farklı dağıtım şirketleri markasıyla satış yapan bayilere dikkat çekip “A dağıtım şirketi opsiyon tanıyor. B şirketi tanımıyor. İndirim yapamayan bayi zor durumda kalıyor” dediler. TABGİS Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıtta “taban fiyat” talebinin yol kenarında rafineri çıkışının bile altında satılan ürünlerle ilgili olduğunu söyledi. Zülfikar “Bu nasıl oluyor, bakılmalı” dedi.
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ham petrole bağlı olarak bir türlü dizginlenemeyen akaryakıtta ‘tavan fiyat’ uygulamasını gündemde tutarken, akaryakıt bayileri, ‘taban fiyat’ uygulamasına geçilmesini istedi...
D evlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ham petrole bağlı olarak bir türlü dizginlenemeyen akaryakıta “tavan fiyat” uygulamasını gündemde tutarken, sektörden tam ters köşeden bir talep geldi. Akaryakıt bayileri, benzin ve motorinde “taban fiyat” uygulamasına geçilmesini istedi. Ham petrol fiyatları rekora koşarken, benzinin litresi 4.5 TL’yi zorlamaya başladı. Hükümet kanadı, artan fiyatlar karşısında dağıtım şirketi ve bayi paylarını eleştirirek (toplam ürün tutarının yüzde 9-10 dolayında), zaman zaman yaptıkları açıklamada bir kez daha “tavan fiyat” uygulamasına geçilebileceği yönünde uyarıda bulunuyor. 13-14 bin dolayındaki akaryakıt bayii son derece farklı bir taleple Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kapısını çaldı.
“TABAN UYGULAYIN” TALEBİ
HABERTÜRK’ün EPDK’dan güvenilir kaynaklardan aldığı bilgiye göre bayiler, akaryakıta “taban fiyat” uygulanmasını istiyor. Bayiler, aynı cadde üzerinde farklı dağıtım şirketlerinin logo ve markasıyla satış yapan bayi bulunduğuna işaret ederek, “Örneğin A dağıtım şirketi, bayilerine daha ucuz akaryakıt satma olanağı tanıyor. Bu bayi, gerek motorinde gerekse de benzinde fiyatları kuruş düzeyinde bile olsa kırıyor. B dağıtım şirketine bağlı bayi, opsiyonu olmadığı için indirim yapamıyor. Haksız rekabet oluşuyor. Aynı cadde üzerinde faaliyet gösteren bir bayi, indirim olanağı sayesinde büyük satış miktarlarına ulaşırken, diğer bayiler zor durumda kalıyor” dedi.
TABAN FİYAT KAYNAĞI BELİRSİZ UCUZ ÜRÜNE KARŞI BİR ÖNLEM
Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Yönetim Kurulu Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, akaryakıtta “taban fiyat” taleplerinin ana gerekçesinin yol kenarlarında rafineri çıkışının bile altında satışı yapılan ürünlerle ilgili olduğunu vurgulayarak, “Yol kenarında faaliyet gösteren bazı bayiler, çok düşük fiyatlarla akaryakıt satıyor. Bir ürün fiyatı nasıl oluşuyor? Rrafineri çıkış fiyatı, vergiler ve diğer maliyetler ekleniyor. Zorunlu bir piyasa satış fiyatı ortaya çıkıyor. Oysa, yol kenarındaki bazı bayiler, rafineri çıkışının altında bir fiyatla ürün satıyor. Bu nasıl oluyor, gerçekten bakılması gereken bir konu. Biz, bu nedenle böyle bir talebi gündeme getirdik” dedi.
FİYAT KIRIYOR OLABİLİRLER
Ulaştırma Bakanlığı'nın şehirlerarası biletlerde, taban fiyat uygulamasını devreye koyduğunu anımsatan Zülfikar, “Ulaştırma Bakanlığı, hızla bu konuda bir karar alıp, uygulamaya koydu. Petrol sektörü için de böyle bir uygulamaya ihtiyaç var” dedi. Zülfikar, uygulanacak bir taban fiyatın aynı cadde üzerindeki bayilerin rekabet çekişmesine etkisini de değerlendirerek, “Büyük dağıtım şirketlerinin, bayilerine uyguladıkları satış fiyatı aşağı yukarı aynıdır. Bu kapsamdaki bayiler, belki kendi paylarından özveride bulunarak fiyatı kırıyor olabilirler” dedi.
DÜŞÜK FİYATTAN SATIŞA ENGEL GELECEK
Bayiler, EPDK’nın akaryakıta ‘taban fiyat’ uygulaması halinde tüm dağıtım şirketlerinin buna uymak zorunda kalacağını belirterek, “Taban fiyat belirlenir ve açıklanırsa dağıtım şirketleri ve bayiler, bu fiyatın altında ürün satamayacak” dedi. EPDK kaynakları, bayilerden bu yönde bir talebin geldiğini vurguladı. EPDK, petrol fiyatlarının öngörüleri altüst ederek, rekor üstüne rekor kırdığı bir dönemde akaryakıtta “tavan fiyata” da “taban fiyata” da mesafeli duruyor.(GAZETE HABERTURK)