škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Araç Sigortası

Burak35 · 68 · 27502

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Zorunlu Trafik Sigortası Nedir? Kasko Sigorta'dan Farkları Nedir?

 Zorunlu Trafik Sigortası, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununda düzenlenen ve trafiğe çıkan her aracın yaptırmak zorunda olduğu bir sigorta çeşididir. Trafiğe çıkan araçlar değişik kazalara yol açarak, can kaybına veya maddi hasara yol açabilirler. Zorunlu Trafik Sigortası araçların karıştıkları kazalarda karşı tarafa verdikleri zararı aracın kusuru nisbetinde ve belirli bir orana kadar karşılamaktadır. Zorunlu trafik sigortası yapıldığı aracın zararını karşılamaz, sadece zarar verdiği diğer aracın zararını karşılar.

Zorunlu trafik sigortası olmayan (veya süresi sona ermi
ş) araçlar görüldükleri yerde bağlanır (trafiğe çıkması engellenir). Her araç sahibi, zorunlu trafik sigortasını yaptırmak ve sigorta süresi sona ermeden uzatmakla yükümlüdür.

Zorunlu trafik sigortalarında ödenilen primle orantılı olarak üst limitler mevcuttur. Zorunlu trafik sigortası kar
şı tarafın zararını bu üst limitler kadarıyla karşılar, eğer zarar bu limitleri aşıyorsa, aşan miktar için araç sahibinin hukuki sorumluluğu devam eder.

Zorunlu trafik sigortasındaki bu limitler zararın çe
şidine göre değişir. Örneğin can kaybı olması durumunda ölenin yakınlarına verilecek miktar, yaralanma olması durumunda hastahane giderlerine ödenecek miktardan ve bunlar da sadece maddi hasar olması durumunda bu hasarın giderilmesi için ödenecek miktardan farklıdır. Bu rakamlar her sene değişmekte ve primler de buna göre tekrar belirlenmektedir.

Kasko sigortası ise, araç sahibinin kendi aracını ve kendi aracı içindekilerin zararlarını teminat altına aldı
ğı bir sigorta çeşididir. Pekçok kasko sigortası bunlara ek olarak sizin aracınızın karşı araca ve onların içindekilere verdiği hasarları da karşılıyor olabilir ancak prensip olarak kasko sigortasında amaç karşıdakinin zararını karşılamak değil, kendi zararınızı karşılamaktır. Kasko sigortasının şartları, teminatları, primleri ve koruduğu menfaatler sigorta poliçesi ile belirlenir ve her sigorta şirketinde değişik olabilir. Örneğin bir sigorta şirketi kasko ile sizi sadece aracın karışğı trafik kazalarına karşı korurken, başka bir şirket hırsızlığa karşı da koruyabilir. Aracınızın hangi durumlarda korunduğunu bilmek için kasko poliçesi dikkatle okunmalıdır.

Kasko sigortası yaptırmak zorunlu de
ğildir, dileyen araç sahibi yaptırabilir. Kasko ile korunan menfaatler ve üst limitler daha yüksek olduğundan, kasko sigortasının primleri de zorunlu trafik sigortasından daha yüksektir.

Pekçok sigorta
şirketinin kasko poliçesi, zorunlu trafik sigortasında korunulan zararları da karşılayacak şekilde düzenlenmesine rağmen, kasko yaptıran bir araç sahibinin yine de zorunlu trafik sigortası yaptırma zorunluluğu vardır. Bir diğer deyişle, kaskonuz olduğu için zorunlu trafik sigortası yaptırmaktan kaçınamazsınız. Bunun sebebi kaskonun zorunlu olmaması, şartlarının sigorta şirketi ve sigortalayan arasında serbestçe kararlaştırılması, kaskonun her zaman karşıdaki aracın zararını teminat alma yükümlülüğü olmaması ve kasko yaptıran bir kişinin dilediği zaman bunu iptal edebilecek olmasıdır.

Bu nedenlerle zorunlu trafik sigortası yaptırmak mecburidir ve devlet tarafından denetlenir. Ancak kasko yaptırmak iste
ğe bağlıdır ve dileyen araç sahibi zorunlu trafik sigortasına ek olarak, dilediği şartlarla, dilediği teminat oranlarında ve dilediği sigorta şirketinden kasko yaptırabilir.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Kasko ne zaman başlar?

Kasko, sigorta priminin tamamının veya taksitle ödenmesi kararla
ştırılmışsa, peşinatın ilk taksitinin teslim edildiği andan itibaren, sigortacının, sigortalıya, poliçesini teslim etmesi ile birlikte başlar. Prim borcu sigortalı tarafından sigorta şirketine belirlenen tarihten sonraki 30 gün içinde ödemezse sigorta şirketi sözleşmeyi tek taraflı olarak fesih etme hakkına sahiptir. Kasko sigortası, poliçede başlama ve sona erme tarihleri olarak yazılan günlerde, aksi kararlaştırılmadıkça, Türkiye saati ile öğleyin saat 12:00'de başlar ve 365 gün sonra öğleyin saat 12:00'de sona erer.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Zorunlu Trafik Sigortası ve Kasko Sigortası'nda para iade durumu hangi durumda gerçekleşir?

Trafik Sigortası, zorunlu bir sigorta şekli olduğu için, aracınızı satmadan sözleşmenizi iptal edemezsiniz. Aracanızı sattığınızda, satış sözleşmenizi sigortacınıza götürürsünüz. Sigortacınız kalan gün sayınıza göre hesaplama yapıp size ödeme yapar (bir kez aldım. ondan önce bilgisizliğimden dolayı bir araba satışımda bir şey almamıştım)

Kasko Sigortası ise isteğe bağlı bir sigorta türüdür. Aracınızı satıp satmamanızdan bağımsız olarak istediğiniz zaman iptal edebilir ve kalan süre hesaplama yapılarak paranızı geri alabilirsiniz. (bu durumu yaşamadım.Ama alan arkaşlar var)



Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Kasko hasarlarında öncelikle yapmanız gerekenler [FONT="]
 [/FONT]
  [FONT="]İş[/FONT]lemlerin başlaması için öncelikle yapmanız gerekenler şunlardır:
Öncelikle hasarınızı 5 i
ş günü içinde sigorta şirketine ihbar edin. İhbarda ihtiyacınız olacak poliçe no, hasar tarihi, aracın çekildiği tamirhane adresi ve telefonunu önceden hazırlayın. Sigorta şirketinin eksper tayini için randevu alın. Eksper raporunun hazırlanması için istekte bulunun. Çalınma durumunda ise öncelikle Trafik Şube Müdürlüğü'ndeki ilgili merciye başvurun.
İ[FONT="]hbar Anında

* Poliçe ve acente numarası
* Poliçenin ba
[/FONT]şlangıç ve bitiş tarihi
* Sigortalının adı, soyadı, ticari unvanı
* Hasar tarihi
* Tahmini hasar miktarı
* Hasarın mahiyeti
* Ekspertiz yapılacak tamirhane
adresi ve telefonu
 
  Hasar Dosyası İçin Gereken Evraklar* Poliçe fotokopisi
* Trafik kazası bilirki
şi tutanağı, aslı veya sureti
* Alkol raporu, aslı veya sureti
* Kaza zabtının tutturulmadı
ğı hallerde sürücünün yazılı beyanı
* Sigortalı araca ait tescil belgesi sureti, gerektiğinde asılları
* Sigortalı araç sürücüsüne ait sürücü belgesi sureti
* Yanma olaylarında itfaiye gelmi
ş ise, itfaiye raporu kendi imkanları ile söndürülmüş ise, yazılı beyan ve imkan dahilinde olay yerinde fotoğraf çekilmesi
* Hasara ili
şkin Faturalar
* Hasara ili
şkin Fotoğraflar
* Vergi Levhası (
İşyerleri İçin )
 
  Çalınma Olaylarında
* Aracın çalındı
ğı mahal karakoluna müracaat edilerek aracın çalındığına dair tutanak
* Çalınma tarihinden itibaren 30 gün
sonunda araç hala bulunamamış ise Şirketimizden alınacak bir yazı ile Emniyet Müdürlüğü 2. Kısım Oto Hırsızlık Amirliğine ve müracaat tutanağını tanzim eden karakola da müracaatla aracın bulunamadığına dair yazı
* Aracın ba
ğlı bulunduğu trafik şubesinden aracın çalınmadan ötürü kaydının silindiğine dair belge
* Ruhsatnamede haciz kararı var ise haciz koyduranın onayı
* Hasarlı yerleri gösterir foto
ğraflar
* Vergi Kimlik Numaras
ı
  (alıntıdır)


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Hangi durumlarda kasko ödeme yapmaz?
  Aşağıdaki haller dolayısıyla taşıtta meydana gelen zararlar sigorta teminatının dışındadır.

1- Sava
ş, her türlü savaş olayları, istila, yabancı düşman hareketleri, çarpışma (savaş ilan edilmiş olsun, olmasın), iç savaş, ihtilal, isyan, ayaklanma ve bunların gerektirdiği inzibati ve askeri hareketler nedeniyle meydana gelen zararlar.

2- Herhangi bir nükleer yakıttan veya nükleer yakıtın yanması sonucu nükleer atıklardan veya bunlara atfedilen nedenlerden meydana gelen iyonlayıcı radyasyonların veya radyo-aktivite bula
şmaların ve bunların gerektirdiği askeri ve inzibati tedbirlerin neden olduğu bütün zararlar. (Bu bentte geçen yanma deyimi kendi kendini idame ettiren herhangi bir nükleer ayrışım olayını da kapsayacaktır.)

3- Kamu otoritesi tarafından çekilme hali hariç, ta
şıtta yapılacak tasarruflar nedeniyle meydana gelen zararlar.

4-
Poliçede gösterilen taşıtın, Karayolları Trafik Kanunu hükümlerine göre, gerekli sürücü belgesine sahip olmayan kimseler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararlar.

5- Ta
şıtın, uyuşturucu maddeler veya Karayolları Trafik Kanunu uyarınca yasaklanan miktardan fazla içki almış kişiler tarafından kullanılması sırasında meydana gelen zararlar.

6- Ta
şıta, sigortalı veya fiillerinden sorumlu bulunduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından kasten verilen zararlar ile sigortalının fiillerinden sorumlu olduğu kimseler veya birlikte yaşadığı kişiler tarafından sigortalı taşıtın kaçırılması veya çalınması nedeniyle meydana gelen zararlar.

7- Ya
ğsızlık, susuzluk, donma, bozukluk, eskime, çürüme, paslanma veya bakımsızlık nedeni ile meydana gelen zararlar.

8- Sigorta kapsamına giren bir olaydan do
ğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça taşıtın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arızalar, kırılmalar ile lastiklerde meydana gelen zararlar.

9- Ta
şıtın bir hasar veya arıza nedeniyle zorunlu olarak taşınması veya çekilmesi nedeniyle meydana gelen teminat kapsamındaki zararlar hariç olmak üzere, taşıtın kendi gücü ile girip çıkacağı düzenli (tarifeli) ve ruhsatlı sefer yapan gemiler ve trenler dışında kara, deniz, nehir ve havada taşınması sırasında uğrayacağı zararlar.

10- Ta
şıtın ruhsatında belirtilen taşıma haddinden fazla yük ve yolcu taşıması sırasında meydana gelen zararlar.
(alıntıdır)


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Kaza yaptığımda aracımda olan hasarı trafik poliçem karşılar mı?
Trafik  poliçeniz aracınızda olan hasarları karşılamaz. Aracınızda olan  hasarları ancak kasko poliçeniz karşılar. Trafik poliçeniz bir kaza  nedeniyle diğer bir araç ve kişilere verdiğiniz bedeni ve maddi zararları poliçe genel şartları dahilinde karşılar.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Kaza nedeniyle diğer araca ve sürücüsüne verdiğim zararları trafik poliçem ne oranda karşılar?
Bir  kaza halinde diğer bir araç ve sürücüsüne verdiğiniz zararlar  aracınızın türüne, kullanım şekline göre ve limitlerinize göre  poliçenizin genel şartları dahilinde karşılanır.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Aracımı sattım ve yeni bir araç satın aldım. Yeni satın aldığım  aracım için yeni bir trafik poliçesi mi yaptırmalıyım, yoksa sattığım  aracımın poliçesini yeni aracım için kullanabilir miyim?
Sattığınız  aracın trafik poliçesi yeni aracınız için geçerli olmaz. Yeni aldığınız  araç için ayrı bir poliçe yaptırmalısınız. Ayrıca eski aracınızı  sattığınız tarihten itibaren on gün içinde trafik poliçenizin aslı ve  noter satış senediyle ilgili sigorta şirketine başvurarak satışını  yapmış olduğunuz aracınıza ait trafik poliçesinin prim iadesini  alabilirsiniz.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Kısa Vadeli Trafik Sigortası Yaptırmak İstiyorum. Mümkün mü?
Kısa  vadeli sigortalar sadece geçici plakalar ile uluslararası yolcu ve eşya  taşımacılığı yapan yabancı plakalı araçlar için yapılabilmektedir. Bu  araç türleri dışındaki araçlar için ise kısa vadeli poliçe  düzenlenememektedir.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Kaza neticesinde ortaya çıkan tedavi masraflarımı trafik poliçem karşılar mı?
Hayır,  bir kaza neticesinde ortaya çıkan tedavi masraflarınızı trafik  poliçeniz karşılamaz. Trafik poliçeniz ile sadece karşı tarafa  verdiğiniz bedeni ve maddi zararlar karşılanır.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Trafik poliçelerinde ikamet ettiğimiz ilin plaka kodu neden soruluyor?
Çünkü  yaşadığınız şehrin trafik yoğunluğunu belirleyebilmek için o ile ait  plaka kodu sorulur ve ikamet ettiğiniz şehire göre belirli oranlarda  trafik yoğunluğu indirimi yapılır


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Soru: Aracımı sattım. 3 ay önce kasko ve trafik sigortasını yaptırmıştım. Kasko ve trafik sigortasının geriye kalan kısmını geri öderlermi? öderlerse ne yapmam gerekir?

Cevap: Aracınızın satış sözleşmesi ve sigorta poliçeleriniz ile sigorta yaptığınız acenteye giderseniz gerekli hesaplama yapılarak bulunan ücret size ödenir


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Sigortalı öldüğünde kasko sigorta poliçesinin durumu ne olur?
Tüm hak ve menfaatler ile borçlar, kanuni varislere devreder. Devir için veraset ilamının ibrazı gereklidir.


Çevrimdışı Burak35

  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 427
    • Profili Görüntüle
Araç, noter satışı olmaksızın, el senedi ile satılmış ve alan  kişi kazaya karışmış ise, satan açısından sorumluluk sözkonusu olur mu?

Mevzuata  göre, araçlara ilişkin mülkiyet değişikliği noter satışı ile mümkündür.  Noter satışı olmayan araç için işleten sıfatı değişmez. Her iki tarafın  kendi aralarında yapmış olduğu el sözleşmesi satan kişinin  sorumluluğunu kaldırmaz.