Ben aracımda 2 takım lastik kullanıyorum yazlık ve kışlık olarak.Kışlıkları gecen sene kışa girerken alırken lastikçi nitrojen bastı ( briston lm30 - blazzak) , normal lastiklerim çıkınca aynı yerde onlarıda ücretsiz nitrojene cevirdim kullanmadan bodruma koydum.Uzatmayayım yaz başında yazlıkları taktım baktım havalar eksilmiş gibime geldi lastikçiye gittim hepsi 20-23 havaya inmiş , lastikçiye dedim hani nitrojen eksilmiyordu , abi dedi eksilmez diyenler yalan söylüyor dedi nitrojende hava düşürüyor dedi ben onun yalançısıyım.Özetle havanız nitrojen yada normal olsun eksilme olayı sizin jantınızın düzgünlüğü + yanak temizliği ve lastiğin yeniliği ile doğru orantılıdır , ben önceki aracımda 1 yıl normal hava basmadığımı bilirim , yeterki lastikleriniz iyi olsun .Eğer lastikleriniz sıksık hava eksiltiyorsa lastikçiye gidip söktürüp yanak temizliği yaptırıp ilaçla kapattırın hava eksilme derdiniz bitecektir.
Sonuç olarak nitrojen kesinlikle faydalı ola bilir ama hiçde o kadar gerekli değil....
Artılar ve eksiler size kalmış.....
Lastiğin hava kaçırıp kaçırmmamasının ana sebeplerinden biri dediğiniz gibi jantın düzgün olması, lastiğin iyi durumda olması, lastiğin janta düzgün oturması ve sübabın hava kaçırmamasından geçiyor.
Benim nitrojende ısrar etme hikayem şöyle;
Nitrojenden önce bende hava kullanıyordum ama eski aracımda araç 1 hafta beton zeminde kalınca bir güzel hava kaybediyordu. Hiçbirşeyi değiştirmeden sadece nitrojene geçtiğimde 1 hafta sonra lastikçide basınçları kontrol ettirdiğimde hiç eksilme olmadığını gördüm. Sonrada hep nitrojen bastım. Gerçi bende nitrojene para vermiyorum neden çünkü 11 senedir aynı lastikçiye gidiyorum aile gibi olduk
Birde benim ne kadar hasta olduğumu bilirler, herşeyi kitapçıkta yazana göre yaparlar
İrfan hocamın da dediği doğrudur, lakin ben bugüne kadar nitrojenin zararınıda görmedim. Faydasını gördüm
Ama şöyle bir sıkıntı olabilir, nitrojen kaybında, özellikle uzun yolda ya lastikçi bulacaksınız ya da gidip benzincide hava bastıracaksınız. Benzincide hava bastırırsanız bu durumda da lastik içinde %100 nitrojen olmayacak herşey sil baştan olacak ve lastikçide tüm havayı boşalttırıp yeniden nitrojen bastıracaksınız.
Özetle tercih ve keyif sizin, ister nitrojen ister hava istediğinizi lastiğinize bastırın