Yollarımızın durumunun ses sorunu konusunda ana etken olduğu yadsınamaz bir gerçek, bu noktada hemfikiriz..
Ancak, D sınıfında yer alan araçları aynı yola sokarsanız meydana gelen ses konusunda görece farklılıklar olduğu da bir gerçek.. Bu tarz yollarda -misal benim örneğini verdiğim Ankara çevre yolunda- Mercedes, BMW ve Audi'de bile yol sesi olacağını tahmin ediyorum; ancak önemli olan nokta oluşan sesin sizi ne kadar rahatsız edeceğidir..
Bahsettiğim güzergahta 120 km/sa hızla giderken yan koltukla oturan eşimle "bağırarak" konuşmak zorunda kalıyorsam bence bir sorun vardır.. Dediğim gibi "bence"; kimisi bunu önemsemez kimisi benim gibi bu durumu bir "sorun" olarak addeder ve çözüm arar...
Şahsi kanaatim bir aracın konforlu olup olmadığına karar verirken önemli olan kıstaslar sadece iç mekan genişliği, arka koltuk diz ve baş mesafesi, koltukların yanal desteği ve dolgusu, süspansiyon sertliği vs. değil, aynı zamanda "yol sesi yalıtımı"dır.. Açık konuşmak gerekirse Superb de D sınıfında ne yazık ki arka sıralarda yer almaktadır bu konuda..
Kaymak asfaltta ya da normal standarttaki asfaltlarda zaten araçların büyük kısmı -B sınıfı araçlar bile- yol sesi konusunda çok sıkıntılı değildir, fark benim bahsettiğim nitelikteki asfaltlarda ortaya çıkar...
Aynı güzergahlarda farklı zamanlarda hem Superb hem Passat hem de Mondeo ile seyehat etme fırsatım oldu.. Passat tartışmasız çok farklı yol sesi konusunda, kıyas bile edilmez; işin benim için hayal kırıklığı yaratan boyutu ise Mondeo'nun dahi aynı güzergahta Superb'den çok daha sessiz olması idi...
C sınıfında ise Golf, Jetta, Bravo vs. Octavia'dan çok daha sessiz...
Not: Lastiklerimi aracı teslim alırken kontrol etmiştim, kesin hatırlamıyorum ama şu an bile üretim tarihi olarak 1 yılı doldurmamıştır.