škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

İşte Navara ve Amarok'un büyük kapışması!

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı kerem61

  • Twincharged Stratified in
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 1638
    • Profili Görüntüle

 
 
 
 
Türk tüketicisinin pickup sınıfındaki modellere yönelik ilgisi her geçen gün artıyor. Pickup modelleri geçmişti sadece yük taşımada kullanılan ticari araçlardı. Son birkaç yılda çıkan modeller ise bu algıyı tamamen değiştirdi. Yeni pickuplar, otomobillerin konfor donanımlarına sahip, çok başarılı yükleme kapasiteleri var ve pek çok SUV’den daha iyi arazi kabiliyetleri ile donatıldılar. Genelde Uzak doğulu üreticilerin hakimiyetindeki bu pazar geçtiğimiz aylarda rekabete dahil olan VW Amarok ile yeniden rekabetin arttığı bir görüntüye büründü. Bu ayki, yollara çıktığı 2005 yılından beri tüketiciler tarafından segmentinin en konforlu aracı olduğu iddia edilen Nissan Navara ile bu segmentin son üyesi VW Amarok’u karşılaştırdık…
 
 

Tasarım
 
Tasarım açısından bakıldığında her iki modelinde birbirine çok fazla üstünlük kuramadığını görüyoruz. Nissan Navara 2005 yılında üretilmeye başlandı ancak test aracımız 2010 yılından sonra üretilen makyajlı versiyonlardan. VW Amarok’un 2010 yılında tanıtılan bir model olduğu düşünülürse, Nissan tasarımcılarının yıllara meydan okuyan iyi bir tasarım ortaya çıkarttıklarını söyleyebiliriz. VW Amarok boyutları itibariyle Nissan Navara’nın yanında daha iri görünüyor. Navara 5396 mm’lik uzunluğuyla Amarok’tan 14.2 cm daha uzun ancak, Amarok rakibinden 10.6 cm daha geniş yapısıyla daha kaslı bir duruşa sahip. Yükseklik disiplininde de Amarok’un 3.9 cm’lik üstünlüğü var. Volkswagen Amarok sırasıyla 28/17,6/23 derece yaklaşma, uzaklaşma ve tepe açısına sahip. Nissan Navara ise yine aynı sırada 32/18,5/20 derecelik arazi açılarıyla daha dik engellere yaklaşabiliyor. Aracın Amarok’tan düşük olan tepe açısı ise uzun şasi yapısının sebep olduğu bir dezavantaj. Bu iki pickuptan Amarok ile 50 cm derinliğindeki sulardan gözünüz kapalı bir şekilde geçebilirsiniz. Nissan Navara ise 45 cm derinliğe kadar korkusuzca ilerlemenizi sağlıyor.
 
Yorum-Selim ERKEK
VW, Japon markalarının egemenliğindeki pickup segmentine daha iyi bir tasarımla girmeliydi. VW Amarok önden Dacia Duster’ı andırıyor. Kesinlikle kötü değil ama bu aracın biraz daha süslü olmasını bekliyordum. Araç şimdiki haliyle çok güçlü görünüyor ancak şehir hayatına ayak uyduracak çizgilere sahip değil. Arka tasarımı da tıpkı diğer pickup modelleri gibi sıradan. Nissan Navara ise eski bir model olmasına rağmen hala çok şık görünüyor. Üzerindeki yan basamaklar arazi kabiliyetini sınırlıyor olsa bile iyi görünüyorlar. Tasarım anlamında bence iki modelin çok bir farkı yok ancak eğer aracınızın büyüklüğü ile övünmek istiyorsanız Amarok’u tercih etmelisiniz.
Amarok 8 – Navara 8
 
Yorum-Tulu DARICAN
Bence bir pickup sert, kaslı ve asi görünmeli. Karşılaştırmamızın her iki modeli de bunları sağlamakta zorlanmıyor. Amarok yerden yüksek yapısıyla rakibine göre biraz daha heybetli görünüyor. Ancak Navara’nın ön bölümünü daha çekici göründüğü bir gerçek. 2005 yılında pazara sunulmasına karşın Navara yaşlanmayan bir otomobil. Amarok’un ön bölümü kötü görünmüyor fakat özgün olmadığı bir gerçek. Test aracımıza eklenen arka takla barlarıysa pickupta mutlaka bulunması gereken bir tasarım ayrıntısı.
Amarok 8 – Navara 8
 
 
 
İç mekan
 
Öncelikle VW Amarok test aracımızın standart Highline versiyondan farklı donanımlara sahip olduğunu söyleyelim. Test için aldığımız aracın üzerindeki roll bar standart versiyonlarda olmadığı gibi, orta konsoldaki büyük ekran da opsiyon listesinde önümüzdeki günlerde yer alacak. Aracın kokpitine büyük bir artı katan navigasyon özellikli ses sistemi diğer VW modellerindeki benzer sistemden farklı bir marka. Nissan test aracımız ise tamamen orijinal. Dik yapılı şık bir kokpite sahip. En alt kısımda aracın çekiş sistemini 4x2 moddan sürekli dört çekere getiren 4x4, daha zor şartlarda ise 4x4 LOCK moduna geçmemizi sağlayan kontrol butonunu görüyoruz. Bu işlemler Amarok’ta vitesin hemen solunda bulunan düz bir düğme ile gerçekleştiriliyor. Amarok’ta 4x4 LOCK seçeneğinin yanında arka diferansiyel kilidi bulunuyor. Ayrıca VW gelişmiş bir Off Road ABS fren sistemine sahip. Tutunmanın zayıf olduğu durumlarda ABS’nin davranış yapısını değiştiren sistem safkan arazi araçlarına özel gibi görünüyor.
 
İç mekanda her iki modelin malzeme kalitesi de birbirine üstünlük kuramıyor. Kullanılan plastik malzemeler sert yapılı. Navara’nın deri koltukları ve sunroofu iç mekanı daha zengin gösteriyor. Amarok’un gösterge yapısının, kontrol elemanlarının ve oturma pozisyonun ise otomobile daha fazla benzediğini söylemek yanlış olmaz. Tabi Navara’nın çok fonksiyonlu direksiyonu Amarok’un hiçbir işlev düğmesi bulunmayan direksiyonundan çok daha kullanışlı.
 
Yorum-Selim ERKEK
Amarok test aracı üzerindeki büyük navigasyon ekranı eğer Highline donanımda sunuluyor olsaydı hiç düşünmeden Amarok’u tercih ederdim. İlk defa bir test aracında bu şekilde farklı bir donanım görüyorum. VW sitesinde böyle bir donanım görülmüyor ki zaten ürün de VW modellerinden bildiğimiz sistemden farklı. Bu durumu biraz araştırdığımızda bu ürünün satışa yakın zamanda çıkarılacağını ve deneme amaçlı test aracımızda yer aldığını öğrendik. Orijinal olmamasına rağmen ürünün hakkını yemeyelim, navigasyon özelliği ve araç klima sistemi ile uyumu başarılı.
Navara’nın içi ise standart bir Amarok’tan daha derli toplu duruyor. En azından direksiyonunda kontrol butonları bulunuyor! Ayrıca bence Navara’nın içerisindeki hissiyat Amarok’tan daha iyi. Standart Amarok’ta özenle hazırlanmış kısımlar göremiyorsunuz. Hele orta konsolda bir bardaklık var ki hiç sormayın!
Amarok 5 – Navara 6
 
Yorum-Tulu DARICAN
İç mekan kalitesi konusunda iki modelin birbirine üstünlük sağlaması çok güç. Navara çok az farkla öne çıksa da, Amarok bu disiplinde yabana atılır bir model değil. Opsiyon olarak önümüzdeki günlerde satın alınabilecek ve test aracımızda bulunan navigasyon sistemi önemli bir donanım. Bu sistemin en büyük özelliği aracın diğer tüm elektronik ekipmanları ile uyumlu olması ve bu ekipmanla ilgili bilgileri kullanıcıya sunabilmesi. Amarok’un iç mekan ergonomisi ortalama seviyede. Buna karşın Navara daha kullanışlı bir iç mekana sahip. Özellikle direksiyon sisteminde butonlar hayatı kolaylaştırıyor. İki modelin de arka kapıları dar bir açıyla açılıyor. Fakat Navara arkada oturanlara rakibinden daha fazla diz mesafesi sunuyor.
Amarok 6 – Navara 7
 
 
 
 
Motor
Bu kriterde iki aracı birbiriyle karşılaştırmak çok doğru olmaz. VW Amarok test aracımızda 2.0 litrelik 163 hp gücünde ve 400 Nm tork üretebilen çift turbolu dizel ünite görev yaparken, Nissan Navara’da 3.0 litre 231 hp gücünde ve 550 Nm tork üreten bir V6 motor bulunuyordu. İki aracın gücü aktarma yöntemleri de birbirinden farklıydı. Navara konfora öncelik veren 7 kademeli tam otomatik şanzımanla gücü aktarırken, VW Amarok 6 kademeli ve kullanımı pek de rahat olmayan manuel şanzımana sahipti. Testimiz süresince Amarok 9.8 lt/100 km ortalama yakıt tüketirken, aynı parkurda Navara 11,5 lt/100 km yakıt tüketti. Test araçlarımızın farklı motor hacimlerine ve şanzımana sahip olmaları sebebiyle bu disiplinde puanlama yapılmadı.
 
 
 
 
Konfor ve yol tutuş
 
Pickup sınıfında konfor denildiği zaman ilk akla gelen modellerden biri olan Navara bu ünvanını eskisi gibi rahat taşımayacak. Her iki modelde önde bağımsız süspansiyonlar bulunurken arka kısımda makas yaylar tercih edilmiş.Yük taşıyanlar açısından avantaj olan makas yaylar, bozuk zeminlerde fazla zıplamaya neden oldukları için puan kaybediyorlar. İki araçta pek çok rakibinden daha sessiz ancak Amarok’un bir miktar daha üstünlüğü hissediliyor. Amarok daha iyi oturma pozisyonuyla da beğenimizi kazandı. Her iki araçta da arka koltuklardaki diz mesafesi çok cömert değil fakat Navara’da biraz daha rahat yolculuklar yapıldığını söyleyelim.
 
Araçları arazi koşullarında biraz zorladığımızda ise Amarok’un bizi şaşırttığını söylemeliyiz. Daha önce teste aldığımız Amarok’un üzerinde Good Year Wrangler lastikler varken karşılaştırma için aldığımız araçta Pirelli Scorpion lastikler vardı. Arazi performansı konusunda ilk aldığımız araçtan çok farklı bir performans sergileyen Amarok, Navara’nın geçtiği her yerden rahatlıkla geçti. Tabi arazi açıları konusunda Navara bir miktar daha rahat. Amarok’un arka diferansiyel kilidi ise bazı durumlarda çok işe yarıyor. Çapraz iki lastiğin boşta kaldığı anlarda Nissan yolunda devam edemezken Amarok kurtulmayı başarıyor. Araziden çıkıp asfalt üzerinde yol almaya başlayınca bu iki dev hiç yabancılık çekmeden şartlara uyum sağlıyorlar. Yan rüzgarlardan etkilenmeleri ve hızlı girilen virajlarda gövde yükseklikleri yüzünden fazla salınmaları normal karşılanmalı. Her iki araçta da ESP sistemi vardı ancak Amarok bu sistemi baz versiyonda bile standart sunmasıyla rakibinin bir adım önüne geçiyor.
 
Yorum-Selim ERKEK
Konfor olarak bu iki aracın da birbirine üstünlük sağladığını söylemek çok zor. Fakat Navara’nın otomatik vitese sahip olması çok büyük bir avantaj. Amarok otomatik şanzımana kavuşana kadar konfor anlamında hep bir adım geride kalacak. Üstelik Amarok’un garip debriyajı aradaki farkın otomatik vites-manuel vites konfor farkından daha fazla olmasına neden oluyor. Eğer ki aracı 4x4 moduna getirip diferansiyel kilidini de devreye alırsanız Amarok’u kullanmanın işkence haline geldiğini göreceksiniz. Hafif gaz vererek hareket etmek istediğiniz zamanlarda debriyajı kontrol etmek zor.
Yüksek hızlarda her iki aracında yapısı güven veriyor. Amarok’un direksiyon hissi ve fren dozlaması ise Navara’ya oranla daha başarılı. Ayrıca Amarok’un oturma pozisyonu ve iç mekan genişliği benim daha çok hoşuma gitti.
Amarok 7 – Navara 7
 
Yorum-Tulu DARICAN
Bu disiplinde Navara öne çıkıyor. Otomatik vites onun en büyük avantajı. Özellikle Amarok’un sert debriyaj pedalından sonra Navara ilaç gibi geliyor. İç mekanda Amarok’un genişlik avantajını hissettirdiği bir gerçek. Oturma pozisyonu rakibinden daha yüksek ve rahat. Süspansiyon konforundaysa her iki modelin birbirine çok yakın olduğunu söyleyebilir. Arkada kullanılan makas yay her iki modelin de zıplamasına yol açıyor. Yerden yüksekliğini nedeniyle Amarok virajlarda rakibinden biraz daha fazla yana yatma eğiliminde. Yine de ESP sistemi sayesinde güvenlik anlamında sıkıntı yaşanmıyor.
Amarok 7 – Navara 8
 

Güvenlik
 
VW Amarok, EuroNcap çarpışma testinden 4 yıldız aldı. Amarok teste 2.0 litrelik dizel versiyonu ile girdi. 1985 kg ağırlığındaki Amarok’un kabini önden çarpışma testinden sonra sağlam kaldı. Mankenlerin diz ve uyluk bölgesinde iyi koruma sağlandı. Sürücünün göğüs kafesinde ortalama koruma sağlandığı görüldü. Yandan çarpışma testinde mankenlerin vücutlarının tamamı mükemmel şekilde korundu. Yan direk çarpışma testinde ise test mankenlerinin göğüs kafesinde yüksek basınç oluştuğu görüldü ve Amarok kötü puanlar aldı. Yandan çarpışma testinde Amarok’un, çarpışmanın şiddetini mankenlerin vücutlarına aktardığı ve hasar oluşturduğu görüldü. Arkadan çarpışmalarda oluşan kamçı etkisini de çok iyi engelleyemeyen Amarok, mankenlerin boyun bölgesinde orta koruma sağladı.
 
Nissan Navara’nın güvenlik notları ise daha zayıf. Navara 2008’de ilk kez girdiği EuroNcap çarpışma testinden bir yıldız almıştı. Daha sonra üzerinde geliştirmeler yapılan araç ikinci kez teste girdi ve 3 yıldız alabildi. Navara sürücüsünün göğüs ve kaval bölgesi zayıf korunurken, ayakları zarar gördü. Baş bölgesi ise iyi korundu. Yolcunun durumu ise sürücüye oranla çok daha iyiydi. Yandan çarpışma testinde ise Navara sürücüsünü çok iyi korudu. Navara, o yıllarda yan direk çarpışma testi ve kamçı etkisini ölçen test yapılmadığı için bu testlere girmeden puanlandı.
 
Yorum-Selim ERKEK
Güvenlik disiplininin galibi hiç şüphesiz Volkswagen Amarok. EuroNcap çarpışma testi sonuçlarının dışında ESP sistemini standart olarak sunması bile Amarok’u rakibinin üzerine çıkarıyor.
Amarok 9 – Navara 7
 
Yorum-Tulu DARICAN
Navara’nın EuroNCAP geçmişi çok parlak değil. Amarok ise daha yeni bir model ve güvenlik standartları daha yüksek. Bu nedenle bu disiplinde galip kesinlikle Amarok.
Amarok 9 – Navara 7
Fiyat
 
Her iki modelin baz versiyonuna bakıldığında Volkswagen Amarok’un 4x4 versiyonunu 60 bin 610 TL’ye alabilirken, Nissan Navara için 66 bin 272 lira ayırmanız gerekiyor. Navara’ın daha eski bir model olmasına rağmen 5 bin 662 lira daha pahalı olması ise Amarok için çok büyük bir avantaj.
 
Yorum-Selim ERKEK
Pickup müşterisinin araç tercihinde en belirleyici rol fiyat kriteri. Ben bu iki araç arasında kalmış olsam Amarok’a hiç düşünmeden 1500 liraya kilitli arka diferansiyel satın alırım. Üste kalan parayla da iyi bir takım arazi lastiği ve donanım satın alırsanız aklınız kesinlikle Navara’da kalmaz. Bir de yukarıda bahsedilen fiyatlardaki Amarok’ta ESP sisteminin yanında Off Road ABS özelliğinin olmadığını da unutmayın.
Amarok 8 – Navara 5
 
Yorum-Tulu DARICAN
Navara’nın fiyatı pickup pazarı için yüksek kalıyor. Pek çok kişide aracın motor hacminin rakiplerinden büyük olması bu fiyat farkını verginin yarattığı düşüncesini oluşturuyor. Ancak ticari araçlarda verginin motor hacmiyle bir ilgisi yok. Nissan’ın Türkiye’de belirlediği fiyat stratejisi sebebiyle Navara pahalı satılıyor. Amarok ise şu anki fiyatlarıyla tam anlamıyla kelepir. Navara ile arasındaki fark ile Amarok üzerine alınabilecek aksesuarlarla etkileyici bir araç yaratmak mümkün.
Amarok 8 – Navara 6
 
 
 
 
 
Sonuç
 
Otomotiv dünyasında belirli kriterlerde iyi olmak her zaman başarılı olacağınız anlamına gelmiyor. Puanlamamızı incelerseniz bu karşılaştırma sadece iç mekan, konfor kriterlerinden yapılsaydı Nissan Navara’nın birinci olması kaçınılmazdı. Ancak bu alanlarda güçlü olan Navara diğer disiplinlerde genç rakibi Amarok’a yenilmekten kurtulamadı. Toplam puanlarda da Amarok, Navara’ya üstünlük sağladı. Açıkça söylemek gerekirse bütünüyle iki aracı incelersek fiyatıyla VW Amarok çok daha iyi bir paket. Nissan Navara’nın ise 6 yaşında bir model olduğu düşünüldüğünde karşılaştırmamızda iyi mücadele ettiğini söylememiz gerekiyor.
 
,
 
 
 

 
 
 
 
ALINTIDIR...
[/FONT]


Çevrimdışı HakanAltunay

  • ®
  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 474
    • Profili Görüntüle
    • http://www.kizilay.org.tr
Pick up ta nissan yıllardır lider...
Volkswagen de en iyi firmalardan bir tanesi ama pick up ta nissana kafa tutabilecegini hiç düşünmüyorum şahsi fikrim:)

Güzel paylaşım olmuş elinize saglık...

Saygılar


Çevrimdışı takara34

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 652
    • Profili Görüntüle
@ hakanaltunay sana katılıyorum. segmentte nissan lider.
ve de zevk-renk meselesi haricinde navaranın heybetli duruşu yeter diyorum.