Bir Depo Benzinle Edirne’ den Hatay’ a Peugeot olarak ekonomik yakıt tüketimiyle çevreye duyarlı araçlar üretmekteyiz. Yakıt tüketimini azaltmak konusunda yaptığımız çalışmaları da sık sık test ediyoruz. Benzinli motorlarımızın verimliliğini test etmek için bu kez Türkiye yollarına çıktık. Amacımız Edirne’den Hatay’a tam 1531 kilometreyi, sadece bir depo benzinle gitmekti. Volkan Işık Akademi ile Total Excellium benzin kullanarak yaptığımız bu denemede başarıya ulaştık.
Bu yolculukta Peugeot’nun D segmentindeki yepyeni modeli 508’i kullandık. Peugeot 508 1.6 lt VTi 120 hp Auto6R, bir depo yakıt ve 100 kilometrede ortalama 4,7 litrelik tüketim değeri ile bu testin başarıyla sonuçlanmasındaki en büyük etken oldu.
18 Ağustos Perşembe günü saat 13.00’da start verilen yolculukta 19 Ağustos Cuma günü saat 19.00’da Hatay il sınırına ulaşıldı. Yolculuğun ilk günü olan 18 Ağustos gecesi Afyon’da konaklandı. 30 saat süren yolculuk sırasında konaklama da dahil olmak üzere genel ihtiyaçlarla birlikte yaklaşık olarak 12 saat mola verildi.
Bu yolculuk sırasında izlenen rota ise Edirne, Çanakkale, İzmir, Uşak, Afyon, Konya, Adana ve en sonunda Hatay olacak şekilde belirlendi. Bu sayede bir depo ile 1500 kilometrenin üzerinde bir yolun geride bırakılması sağlandı.
Test, değişken hava ve yol şartlarında gerçekleştirildi. Gündüz 35 – 36 dereceyi bulan hava sıcaklığı, gece 11 – 12 dereceye kadar düştü. Yol üzerinde Kazdağları (Çanakkale), Spil Dağı (Manisa) ve Toroslar geride bırakıldı. Dağ yollarında otomobille dik rampa çıkışları ve inişleri ile karşılaşıldı. Yolun sadece %15’lik bir bölümü otoyollarda geçti. Yolun büyük bir bölümünde şehir içi yollar tercih edildi.
Testin sonucunda ise muhteşem bir başarı yakalandı. Belki de dizel motorların bile ulaşmakta sıkıntı çekeceği 100 kilometrede sadece 4,7 litrelik bir tüketim sonucu elde edildi. Bu tüketim değeri ortaya çıkarken aracın yol boyunca ortalama hızının 72 kilometre/saat olduğu gözlemlendi. 72 litrelik yakıt deposu bulunan 508’in bir depo yakıt ve 100 kilometrede 4,7 litrelik tüketim değeri ile 1531 kilometreyi geride bıraktığı ispatlandı.
Avrupa’nın Orta Doğu’ya sadece bir depo benzinle bağlandığı bu başarılı test ile 508, Türkiye’nin yol koşullarında bile performans ve yakıt tüketimi başarısını kanıtlamış oldu.
Alıntı :
http://www.peugeotemag.com/2011/09/peugeot-508-1-6-lt-vti/