anlayana davul-zurna-saz, anlamayana sivri-sinek-saz...
Doğalgaz, elektrik, su, ulaşım, içki, sigara, motorlu taşıt, sağlık, vergi, harç ve cezalar... Hayatın her alanında ciddi zamlar açıklanmış durumda. İçki zammını 'içki de içmeyin' diye savunan mantığına göre örneğin ulaşım zammından zarar görmemek için işe ve okula gitmememiz gerekiyor.
Son dönemde hemen her gün yeni zam kararları açıklanıyor. Hemen her ürün ve hizmete zam kararı açıklanm...ış durumda. Yapılan zamlar sadece zenginleri ve 'içki ve sigara kullanan' kesimleri etkilemiş gibi açıklamalar yapan , 'zam' kelimesinin de literatürden kaldırarak yerine 'güncelleme' kelimesini getirdi.
Vergi, ceza ve harç zamları gözden kaçtı
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV zamlarını açıkladığı sırada 2012 yılı 'yeniden değerlenme' oranının da yüzde 10,2 olacağını duyurmuştu. Yani yeni yılda tüm vergi, harç ve cezalara yüzde 10,2 oranında zam yapılacak. Geçtiğimiz haftalarda yapılan elektrik, doğalgaz ve su zamlarının ardından açıklanan bu son zamlar, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından 'güncelleme' ve 'yeniden değerlenme' olarak adlandırıldı.
Bakanlar Kurulu'nun imzasının ardından Motorlu Taşıt Vergileri, Veraset ve İntikal Vergileri, Damga Vergisi, trafik cezaları, pasaport harçları başta olmak üzere tüm harçlar, özel usulsüzlük cezaları, idari ve adli para cezaları yüzde 10.2 oranında artacak.
2011 yılının vergi, harç ve cezalar için geçerli olan 'yeniden değerlenme' oranı yüzde 7,7 olarak açıklanmıştı. Üretici Fiyatları Genel Endeksi'ne (ÜFE) göre belirlenen bu oran, Bakanlar Kurulu tarafından yıl içinde değiştirilebiliyor.
İçki ve sigaranın da içinde olduğu ürünlere yapılan ÖTV zammını, sadece "belli bir kesimi" ilgilendiriyor diyerek savunan hükümetin, bu son zamları hangi gerekçe ile açıklayacağı merak ediliyor.
Zam değil 'güncelleme'!
Maliye Bakanı Şimşek, geçtiğimiz Perşembe sabahı vergi artışlarını açıklarken, 2012 yılı için belirlenen “yeniden değerleme oranını” da açıklamıştı. “Bunlar zam değil, güncelleme” diyen Şimşek şöyle konuşmuştu:
“Güncellemelerin hemen hemen tamamı üç aşağı beş yukarı yeniden değerleme oranı paralelinde veya altındadır. Yani bu basit bir şey, diyelim ki sigarayla ilgili hesaplarsanız yüzde 9 civarında bir artış. Halbuki yeniden değerleme oranı biliyorsunuz 2012 için yüzde 10.2. Yeniden değerleme oranının biraz altında artış söz konusu. Zamanlamasının yılbaşında değil de şimdi olmasının sebebi de, stok yapılması.”
Sağlıkta da zam değil 'tasarruf'
Sağlık Bakanı Recep Akdağ da, 'katkı payları' ve 'reçete ücretlerine' zam yapılacağını açıkladı. İlaç başına 1 TL ek ücret ödenmesi, 'katkı payı'nın 5 TL'den 6 TL'ye çıkması ve aile hekimi ücretinin 3 TL olması gibi zamların gerekçesi Bakan Akdağ tarafından "sağlık ekonomisinde israfı önlemek ve ekonomiyi doğru bir zemine oturtmak" olarak açıklandı.
Vergi de verilmesin, fatura da ödenmesin!
İçki ve sigara zammını 'içki ve sigara da içmeyin kardeşim' diye savunan, vergi, ceza, harç ücretlerine yapılan zamları nasıl savunacağı merak ediliyor. mantığı ile düşünürsek, zamlardan etkilenmemek için evde doğalgaz, su ve elektrik kullanmamamız, vergi ve harç ödenmesini gerektirecek hiçbir işlem yapmamız gerekiyor. Örneğin ulaşım zammından etkilenmemek için işe ve okula daha az gitmemiz gerekiyor.
"Kardeşim sigarayı içmezsin, olur biter. Alkolü daha az tüketirsin olur biter."