bana göre alman arabaları birbirine benziyor. aynı japonlarda olduğu gibi. kaportadan tutun da motoruna, kronik sorununa kadar... sadece aralarında küçük nüans farkları var. skoda mı vw mi derseniz seçim sizin. insanımızın büyük çoğunluğu vw skodadan daha iyidir diyor önyargılı olarak. japoncular da toyota honda der. bunun altında yatan en büyük sebep toplum baskısıdır. bu arabayı alırsam satarken sorun yaşarmıyım korkusudur. ben 2011 model 2. el fabia aldım. aldığım paraya 2008 sağı solu kazalı poloyu zor alıyordum. tercihimi fabiadan yana yaptım ve memnunum iyiki fabia almışım diyorum. bu fikrimde bir skoda mühendisi çok etkili oldu. kendisine fabialar hakkında sorular sordum. motoru, üretimi vs hakkında. motorun skoda fabrikalarında üretildiğini vw, seat, skoda ve audiye satıldığını, bilindiği gibi fabiaların vw motorlu değil, ortak markaların skoda motorlu olduğunu ve motorların skoda fabrikalarında üretildiğini söyledi.
başka bir örnek, 3 yıl 2006 model toyota corolla hb kullandım. ev alırken aracımı satıp yüksek model düşük fiyat kriterleri ile araç aramaya başladım. ve daihatsu ile karşılaştım. 2004 model daihatsu yrv turbo aldım. ve daihatsu markasının safkan bir japon olduğunu, toyota, mazda, honda, nissan gibi birçok japon otomobil üreticisine motor sattığını sonradan öğrendim. aracı almadan önce ve kullanırken yakın çevrem hep '' bu aracı nereden buldun, son sahibi olacaksın vs'' gibi sinir bozucu şeyler söyleyip durdular. aracı 2 sene kullandım. şase numarası bile ''JDAM'' (japanese domestic marketing=japonya iç pazarı)ile başlar daihatsuların. hayatımda kullandığım en keyifli ve donanımlı araçtı. satmaya karar verdim ve toyotayı sattığım sürenin 1/4 ünde sattım.
o yüzden önyargılardan kurtulmak lazım. passat şöyle octi böyle değil. parçaların neredeyse çoğu aynı, ufak tefek farklar da olsun artık...