Bu seçenekleri değerlendirmez, başka alternatiflere yönelirseniz o zaman arkadaşlara tavsiyem şu hususlara çok dikkat etmeleri gerektiğidir ;
1.Aracı YETKİLİ SERVİSTE KONTROL ETTİRİN, imkan olursa bildiğiniz bir ustaya da aracınızı kontrol ettirin.
2.Makinede her türlü arızayı göremezsiniz, bazı hayati parçalar siz aracı kontrol ettirdiğinizde de sağlam olabilir, bu yüzden parça makinede arıza vermez, ancak parça ömrünün sonuna yaklaşmıştır, ya da tamir görmüştür, siz aracı aldığınızda bu parçanın arızası siz de patlak verir ve bunun maliyeti size çok pahalıya patlayabilir.
Bu yüzden parçası tamir görmüş arabayı almayın, parçanın orjinaliyle değişmesi gerek, adı üzerinde tamir, kimse uzun süre garanti veremez, en güzeli parçanın değişmesidir.
3.Ruhsat sahibine aracı ne zaman aldığını, aracın kaçıncı sahibi olduğunu sorunuz.
Ruhsat tarihi çok eski değilse bu araç muhtemelen AL- SAT yapan biri tarafından satılıyordur, size tavsiyem bu kimselerden araç almamanız yönünde
4.Aracı satan şahıs ruhsat sahibi değilse, araç AMCAMIN, DAYIMIN, ENİŞTEMİN gibi şeyler söylüyorsa sizi de ruhsatta ismi yazan araç sahibiyle görüştürmüyorsa bu aracı da almayın.
Bu araçta muhtemelen AL- SAT yapan biri tarafından satılıyordur.
Yalnız aracı satan ruhsat sahibi değil diye hemen vazgeçmeyin, sadece böyle olduğuna emin olun.
Çünkü bu kimse gerçekten arkadaşının ya da bir yakınının aracını satıyor olabilir ki, ben işlerimin yoğun olduğu bir dönemde aracımın satışıyla arkadaşımın ilgilenmesini istemiştim, ama alıcı kimse dilerse bana ulaşabiliyor, kendisiyle görüşme yapıyor ve gerekli bilgileri veriyordum.
5.Aracın YETKİLİ SERVİS OLSUN, ÖZEL SERVİS olsun bakım faturalarını göstermesini isteyin satıcıdan.
Böyle bir be
lge yoksa ve satıcı aracın bakımlarını nerede yaptırdığını size belgeyle kanıtlayamıyorsa bu aracı da almayın.
Satıcı aracını temiz ve özenli kullanan bir kimse ise aracın bakımlarını düzenli olarak bir SERVİSTE yaptırır ve belgelerini saklar.
6.Aracı kontrol ettirdiğinizde aracın UFACIK BİR YERİNDE satıcının size söylemediği bir kusur tespit ederseniz ve satıcı da size BİLMİYORDUM, HABERİM YOKTU gibi şeyler söylüyorsa da bu aracı KESİNLİKLE almayın.
Unutmayın satılan tek araç bu değil, dışarıda çok fazla araç var, bu alternatifleri değerlendirin.
7.Aracın içi ve dışı temiz kullanılmamışsa, aracın içinde koltuk deformeleri varsa, koltuklar kirden görünmüyorsa, aracın dış kaportası taş izi ve çizik doluysa bu aracı da almayın.
Böyle kullanılan araç gelişigüzel kullanılmış demektir, bu aracı da almayın.
8.Telefonda satıcıya her şeyi sorabilmelisiniz.
Satıcı sizi azarlıyor ve tersliyorsa bu ARACI DA ALMAYIN.
Telefonda satıcıya aracın MOTOR NO’ sunu, ŞASE NO’ sunu hiç çekinmeden sorabilmelisiniz.
Satıcı size yardımcı olmuyorsa BU ARACI DA almayın.
9.Araçta kaza var mı yok mu sorgulama yaparken ARACIN MOTOR NO’ suyla da aracı sorgulattırmayı unutmayın, sadece PLAKA ile yapılan sorgu yeterli değildir ki PERT bir aracı bile alabilirsiniz.
Bu yüzden araca MOTOR NO, suyla sorgulama yaptırınız.
10. Aracın km’ sinin orjinalliğinden emin olduktan sonra aracın bulunduğu km aralığında hangi ağır bakımları ihtiva ettiğini de öğrenmelisiniz.
Çoğu kişinin hesaba katmadığı bu konu sonra size yüklü bir ek maliyet getirebilir.
11. Alacağınız aracı iyice araştırın, bazı araçların kronik arızaları oluyor, bunları iyi tespit edin, ne zaman bu arızaları yapıyor diye.
12. Alacağınız aracın lastiklerinin yeni olup olmadığına da dikkat edin, bu da ek bir maliyettir.
13. Aracın anahtar teslim masrafsız olması en güzeli, Lastikler değişmiş olmalı, aracın bakımları yapılmış olmalı, kullandıkça yıpranan parçalar değişmiş olmalı vs.