Herkese iyi akşamlar.
Geçen yıl 71 bin km'de jetta (102 bg 8v tiptronik) aldım, aldıktan hemen sonra brc marka kit taktırdım, yaklaşık 18 bin km gazla sorunsuz kullandım, birkaç hafta önce egzos lambasına eşlik eden "emission workshop" uyarısı almaya başladım. Arabanın 90 bin ağır bakımının gelmesini de fırsat bilip soluğu yetkili serviste aldım, periyodik bakım yapıldı ve uyarı lambasının 1 nolu lambda sensöründen kaynaklandığını, değiştirmem gerektiğini ve fiyatının ellerinde olmamakla birlikte 470 tl olduğunu söylediler, hata mesajını sildiler fakat eve dönerken tekrar yandı, iki gün sonra brc yetkili servisinde lpg filtreleri değişti, hata mesajı silindi onlar da lambda sensörünün arızalı olduğunu ve değiştirmem gerektiğini söylediler 40-50 km sonra tekrar yandı...
İnternette uzun araştırmalar neticesinde lpg takıldıktan sonra bu sorunla karşılaşanların oldukça fazla olduğunu gördüm, sensörün işlevini vs. öğrendim. Bosch Car Service parça nosuna göre uygun olan sensörü takabileceklerini (bosch marka 200 tl, benim araçta bulunan ngk marka 280 tl) ancak kesinlikle parça garantisi veremeyeceklerini çünkü lpg'nin bu sensörleri kısa zamanda bozacağını gayet emin bir şekilde ifade etti. Öte yandan brc servisi ve web sitesinin forumundakiler kesinlikle bozmayacağını lpg ile ilgisinin olmadığını söylemekteler... Ayrıca görüştüğüm kişi rölantideki zaman zaman dalgalanmanın boğaz kelebeğinden kaynaklandığını sensörle ilgisi olmadığını ve 50 tl ye temizleyebileceklerini söyledi.
Sorum bu sensörü değiştirip hala sorunsuz kullanan ya da sorun yaşayanların tecrübeleri ve kaç km kullandıkları... Ciddi anlamda kararsız kaldım 50-100 liralık bişey olsa düşünmezdim ama 300 üzeri bi fiyat ve taktırdıktan kısa süre sonra paranla rezil olma riski...