LPGnizde sorun oluşmuş olabilir. Normalde Benzin ECU'su oksijen sensörünü sürekli olarak kontrol ederek STFT ve LTFT (Short Term Fuel Trim ve Long Term Fuel Trim) değerlerini ayarlar. STFT ve LTFT'yi açıklamak gerekirse , ecu o2 sensöründen aracın fakir olduğunu görürse , yakıtı arttırmak için STFT yani kısa dönem yakıt arttırımı kozunu oynar. Tüm yakıt tablosunu %30'a varan oranda zenginleştirir. LTFTyi de zenginleştirdiğinde toplamda %50 ye kadar enjekte edilen yakıt miktarını arttırır. Aracınız geç çalışıyor ise , sebebi büyük ihtimal budur. LPG yi kullanmayın, sadece benzinde 200km kullanın aracınızın düzeldiğini görürsünüz.
Şimdi bu fakirlik zenginlik mevzusu nereden geliyor diyeceksiniz... Çok basit şekilde açıklamaya çalışayım. Her yakıt'ın bir AFR yani AIR FUEL RATIO yani Hava yakıt karışımı oranı vardır.
Benzin 14.7 , LPG 15.6 gibi.
Normalde yolda sakin giden bir arabanın AFR oranı , yani tıp dilindeki adı ile stoichometric oranı 14.7 dir. Yani 14.7 birim hava, bir birim benzindir. Aracınız hızlandığı zaman ise AFR 13-12 seviyesine kadar iner , yani zenginleşir , içindeki hava azalır. Turbo arabalarda AFR 10.5-11 seviyesine kadar bile iner.
Şimdi LPG'nin nominal AFR sinin 15.6 olduğunu söylemiştim. Yani LPG yakıtı daha fakir yürür. Eğer LPG'nizi takan yer , yolda STFT ve LTFT değerlerine bakmadan ayar yaptı ise , benzin ecusu sürekli olarak aracı fakirde görecek ve değerleri arttıracaktır. %30 a kadar arttırır, sonrasında ise Check Engine Lambası yanar zaten.
yolda ayar yapılırken Ecu'nun STFT düzeltmesine bakılarak yapılan bir LPG ayarı sorun çıkarmaz. Genellikle LPG'yi 15.6 değil ,14.9 civarı ayarlarsanız Benzin ecu'su düzeltme bile yapmaz.
Piyasadaki çoğu lpg'ci yolda bile ayar yapmaz, Atiker'in programını açar, 3000 devire aracı sabitler, AHA oldu bitti der, sonra lamba da yanar , araba da çalışmaz, araba fazla da yakar.
Adam gibi yapılmış hiçbir lpg dönüşümünde bu sorunları yaşamazsınız.
Kusura bakmayın biraz uzun oldu
