arkadaşlar biliyorsunuz araçlarımızda vites değişim göstergesi var. duruma göre vitesi düşürmemiz ya da yükseltmemiz konusunda bizi uyarıyor.
bir şey dikkatimi çekti bu gösterge her zaman aynı tepkiyi vermiyor ; eğer yumuşak bir kullanım tercih ederseniz vitesi erken (düşük devirde) yükseltmenizi, agresif bir kullanımı tercih ederseniz geç (yüksek devirde) yükseltmenizi öneriyor. bunu birkaç kez denedim her defasında aynı sonucu gördüm.
2. olarak ben hergün aynı yolu kullanıp aynı km yi yapıyorum (git-gel 45 km) ve bu yolculuklarımda yakıt tasarrufu denemelerim oldu.
paylaşayım; birincisi herkesin bildiği yüksek vites düşük devir altın kuralını ben de teyit ettim. ikincisi hız sabitleyicisiyle kullanmak da ciddi tasarruf sağlıyor, ayrıca sakin ve güvenli araç kullanmış oluyorsunuz. üçüncüsü vites değişim göstergesini dikkate alarak yaptığınız vites değişimleri de yakıt tasarrufuna artı yönde katkı sağlıyor.
ancak kafama takılan bir şey var; sabit hızla 90'la gidersen en ideal yakıt oranını tutturursun genel geçer kuralını benim motor yalanlıyor. ben ideal yakıt tasarrufunu (3.7) 5. viteste 75 km sabit hızla gittiğimde yakaladım. (bu 23 km nin içinde 3 ışık var. 1km si 3. vites, 2 km si 2. viteste kullanılan şehir içi kullanım var)
ancak bu hızda giderken bazı noktalarda motorun hafiten titrediğini hissediyorum ama vites göstergesine baktığımda bana vitesi düşürmemi istemiyor. ben de ha demek motor çok da zorlanmıyorki vitesi düşürmemi istemiyor diyorum.