101 HP'lerde ki sorun değil, kitapçığında bile belirtilen bir durum. Bu tamamen motorun karakteristiği ile ilgili bir durumdur. Genel anlamda söylüyorum, motorlar zaten yağ eksiltir, yani içten patlamalı motorların çalışma prensibi bu zaten, yakıtla beraber aynı zamanda yağıda yakarsınız silindir içinde aynen. Silindir içerisindeki o yağı hem tamamen silemezsiniz segmanlar ile hemde zaten olmaz, kuru bir ortam hiçte istenmeyen bir durumdur motorda. O pistonlar dakikada kaç bin devir çeviriyor, 2 sn sürmez kitlenip kalır motor ve birde bunun üstüne o inanılmaz sıcaklık. Motoru soğutan sadece hava, su değildir, motor yağlarınında motor soğutmasının üzerinde inanılmaz etkisi hatta hava ve sudan çok daha fazla etkisi vardır, aynı zamanda ısı transferi yaparlar. Böylesi şartlara dünya üzerinde hangi sıvı dayanabilir zaten
kısaca gördüğünüz bildiğiniz en basit arabadan en lüks arabaya her arabanın motoru yağ eksiltir, eksiltmeyen yoktur, imkansız. Bu eksiltme bazı motorların karakteristiğinden biraz daha fazla olur, olay bu sadece.
101'e gelirsek, Magnatec zaten komple tırt bir yağdır fakat 101'de en az eksiltme yapanda yağdır, tüm yağları sırasıyla denedim/deniyorum ekleme ihtiyacı tek olmayan yağdır, nerdeyse koyduğum gibi aldım
101'de bu derece eksiltme yapması ilginç açıkcası, -ki ben inanılmaz devirli araç süren biriyimdir, o motoru dibine kadar kullanırımda. 101'de en büyük eksiltme sorununu Castrol GTX tam sentetik performans yağında yaşadım, su gibi bir yağdır zaten, ömrünün ortasına doğru birgün çok yoğun bir trafikte çok yoğun dur kalk yaptım ve yağ depozito yapıp motor uyarı verdi direk
çektim 5-10 dk durup sonra tekrar marş basıp devam ettim düzeldi. Tam sentetik yağları bu motorda kullanırken çok sıkı takip etmek gerekiyor, şu anda 0-30 tam sentetik maxima'yı denedim, 2 kere 1 litre yağ ekledim
fakat yağdan memnun kaldım, en azından 0-30 olmasına rağmen GTX'den daha dayanıklı çıktı. Bu yakınlarda bakıma sokacağım ve yağı tekrar değiştireceğim, bu kadar yağ denediğim yeter sanırım
gene Mobil 1'i koyup yoluma devam edeceğim. Castrol ve Shell'in yağlarından uzak durun zaten (en azından 101 için söylüyorum) PO Maxima ikisinden de daha başarılı yağ ama yağ dendimi Mobil 1'dir :ok: