Dayanamadım bende giriyorum konuya arkadaşım senin yürüttüğün mantık üzerinden gidersek otomobil dünyası karışır mesela renault un megan 2 kasası bursa üretimidir ama şimdi türk malıdır diyemiyoruz dimi fransız malı diyoruz.sonra hyundai nin bi çok modeli de burda üretiliyo ve biz bunlarada türk malı diyemiyoruz güney kore diyoruz asya diyoruz kimileride direk çin arabası diyo bütün markalarda bu böyle opel belçikada üretim yaptı chevrolet korede yaptı mercedes bile otobüslerini bursada ürettirmişti(bunu yanlış hatırlıyo olabilir.) günümüz koşullarında bu böyle.
Otobüsünü sürmediğimden bilmiyorum ama sana şöyle açıklayayım. Şuan 2012 model E class Mercedes'i ele alırsak 6 farklı yerde üretiliyor. Bunların içinde Çin ve Hindistan gibi ülkeler de var. Sebebine gelirsek Çin ve Hindistan en çok nüfusa sahip iki ülke, bu arabalar Almanya'da üretilip buraya yollansa tahmininden çok daha farklı açılardan sıkıntılar yaşar. Öncelikle transportasyon maliyeti, yolda başına gelebilecek kaza, gecikme gibi sıkıntıların riski, gümrüklerdeki anlaşmazlıklar vs gibi daha bir sürü nedenle Almanya'da üretip oraya yollamak yerine orada üretmeyi tercih ediyorlar.
Başka bir sebebe gelirsek, Almanya'da üretilen Mercedes'ler ile Çin'de veya Hindistan'da üretilen Mercedes'ler donanım ve motor seçenekleri olarak aynı değil. Oradaki kullanıcı kitlesinin araçlardan beklentisi Avrupa'dakinden çok daha farklı. O araçların orada üretilmesi satılacakları bölgeye uygun olması açısından da çok önemli. Kalite farkı var mıdır açıkçası o üretim araçlara hiç binmediğimden bilmiyorum ama illa ki vardır neticede vatanında olanla birebir olamaz.
Türkiye'de satılan Mercedes'lerin (bayi tarafından) tamamı Almanya Singelfingen üretimi yani Made in Germany. Bugüne kadar Alman malı hariç Mercedes otomobil bu memlekete getirilmedi bayi tarafından. Çünkü milletimizin Alman hayranlığını biliyorlar. Made in Germany burada güven teşkil eden bir cümle olmayı başarmıştır.
Ben de bu yüzden bu güveni kötüye kullanan diğer markaların yaptıklarını buraya yazıyorum. Adam Alman malı araba üretiyorum diyip 50 milyarlık bomboş arabayı milletimize kakalıyor hem de araba Meksika'dan geliyor. Bilmeyenler de kalkıp savunuyor hayır bu araçlar alman malı diye. Meksika Almanya'nın köyü de ben mi bilmiyorum acaba?