corsa dizel de 8 lt. civarında yakıyorsa benim octi karma olarak 33 krş yakıyor şu an itibariyle.her ay depoyu fullerim 6.7lt çıkıyor ortalamam ay sonunda.Dizellerin cazibesi kalmamış demek o zaman.Ama son kasa fiesta dizellerin karma olarak 5 lt yaktığını ders verdiğim okulun öğretmeni demişti.şu an bu 21 krş anlamına geliyor buda gayet makul demektir.
sevgili hocam ben meramımı anlatamadım.
şu marka bu kadar yakıyor, o marka bu kadar yakıyor bunlar hikaye.
yakıt; hava şartlarına, rakıma, kullanım şeklinize, trafik şartlarına, aracın ağırlığına,yüküne, yol durumuna, gittiğiniz mesafeye vb. bir çok etkene göre değişir.
bu nedenle ben hiç kimsenin yakıt değerini dikkate almam. herkesin şartları kendine özgüdür.
senin arabadan bizde 2 tane var benim kullanım şartlarımda 11-12 lt. nin altına düşmüyor.
dizel octavia, dizel süperb de var onlarda da durum farklı değil
neden mi? ben her gün soğuk motorla yola çıkıp her 100-150 mt.de bir kırmızı ışık veya kavşakta yavaşlayıp veya durup 2 km. yol gidiyor akşamda aynı şaretlarda 2 km. dönüyorum.
bu şartlarda 101 hp fabia 10-11 lt civarında
seat leon 13-14 lt. civarında
dizel corsa 7-8 lt. civarında scoteer 125-150 krş. civarında yakıyor dedim.
bu şartlarda ağırlığı 1160 kğ. olupta 7 lt.nin altına düşecek dizel araba varsa ben arabamı hediye edeceğim.
şehir dışında 80-90 km. sabit hızla 3,8-4 litreleri ben de görüyorum ama bu şartlarda ne kadar araba kullanılır bu da kişiye bağlı.
trafiği sakin, yolların müsait olduğu yerlerde şehir içerisinde 4-4,5 lt.leride görüyorum.
bu durumda benim arabanın ortalaması ne olacak?
diyeceğim şu ki' sen hiç kimsenin ortalamasını baz alma ama fikir sahibi olmak çasından değerlendir. çünki herkesin kullanım şartları çok farklıdır.
aynı il veya ilçede bile olsa çok farklıdır. benim burada ben şehrin göbeğinde oturuyorum yakıtım yüksek ama trafiğin sakin olduğu bir mahallede otursam 5-5,5 lt. ye kadar düşer.
dizel araba cazibesini yitirmedi daha kısa vadede yitirmez ancak dizel araba bilinçli kullanıcı ister.
1.900-2.200 devir arasında kullan ondaki yakıt ekonomisini ve torkun zevkini hiç bir şeye değişmezsin.