škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

İnceleme: Olympus E-P1 Pen SLR

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mygokhan

  • ŠKODA
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 15591
    • Profili Görüntüle
İnceleme: Olympus E-P1 Pen

                                                                               
                 Efsane olmaya aday Olympus E-P1 fotoğraf makinesini deneyimli fotoğrafçı ve Şipşak TV yapımcısı ve sunucusu Julien Aksoy'a incelettik.
         24/07/2009
        Olympus'un 1950'lerde ses getiren Pen modeline atıfta bulunduğu yeni efsanesi E-P1 Pen fotoğraf makinesi, bir süredik ellerimizde sevgili Yahoyt'çular. Kendisini incelemek maksadıyla ele geçirmişken, o sırada herşeyden habersiz kapımızın önünden geçmekte olan Şipşak TV sunucusu, deneyimli fotoğrafçı Julien Aksoy'u farkettik. Yarı Fransız olması sayesinde sanattan anlar şekilde doğan Julien, sizler ve bizler için Olympus E-P1 Pen'i inceledi, değerlendirdi.
 İşte kendisinin fotoğraf makinesi hakkındaki profesyonel değerlendirmesi:
 Olympus, ilk 35mm OM SLR sisteminden, "half frame" olan son Pen modeline kadar, ürettiği fotoğraf makinelerinin fonksiyonları azaltmadan rakiplerine göre daha küçük hale getirmeye  çalışıyor. Örnek olarak Olympus E-450, dünyanın en küçük DSLR fotoğraf makinesidir.
 İlk olarak Pen serisiyle başlayan bu küçülme, Pen F modeliyle ve benzerleriyle ünlenmişti. 1959 da Yoshihisa Maitani tarafından icaat edilen Pen, 80 lerin ortasına kadar 17 milyon model satmayı başarıp, ancak (80'lerin ortasında) "half frame" ile birlikte kaybolmuştu.
 Olympus'un ilk "micro four thirds" makinesi Pen F'e teşekkürü bir borç bilen E-P1'in üzerinde "Olympus Pen since 1959", yani "Olympus Pen 1959'dan beri" yazılmış.
Ne bir kompakt ne de bir DSLR olan Pen, fotoğrafçıların uzun süredir beklediği lens değiştirebilen dijital bir makine. Eski Leica'lar ve Contax'ları hatırlatan Pen, Panasonic G1'den sonra nihayet geldi.
 
 "Micro Four Thirds" sistemi sayesinde aynayı yok eden (o yuzden bir SLR makinesi değil) ve böylece "Four Third" sistemine göre 2 kat yer kazanmış olan Olympus, lensleri de daha küçük hale getirmiş. Pen'de bu sayede hayli küçük ve şık olmuş.
 E-P1 Pen'in özellikleri
 
  • 12,3 Megapiksel sensör (1032 x 3024), standart film formatı 3:2, TV standardı 4:3, LCD TV 16:9 ve orta format 6:6 olma üzere 4 farklı formatta çekim.
  • High Speed Live Mos algılayıcı ve TruePic V görüntü işlemcisi.
  • M. Zuiko Digital ED 14-42mm f:3,5-5,6 (28-84mm) siyah veya gümüş renk lens.
  • M. Zuiko Pancake Lens 17mm f:2,8 (34mm) gümüş renk lens.

 Pen, eski OM lensleri ile de kullanılabilir ama bu durumda otomatik odaklama devre dışı kalır. Işık ölçümü ise çalışmaya devam eder.
 100 ISO'dan 6400 ISO'ya kadar çekim yapabilen Pen, 800-1600 arasında daha rahat kullanılabiliyor. Çok düşük ışıkta ise 800 ISO'ya kadar  başarılı, 1600 ISO'da gren oluşmaya başlıyor, ama rahatsız edici bir gren değil.
 Pen'in vizörü yok yani LCD ekran aracılığıyla çekim yapıyor. O yüzden de algılayıcı hep açıkta kalıyor. Fotoğraf çektiğinizde dikey bir perde devreye giriyor. Kamera kapalıyken de açık kalan bu perde toz kaçması durumuna engel olmuyor. LCD ekranın 230 bin piksel olması ise yetersiz. Bu tarz makinada daha yüksek çözünürlüğü beklerdim ama en azından oldukça büyük (7,6 cm) ve yeterince parlak. Pen için harici vizör de bulunuyor ama sadece 17mm lens ile uyumlu.
 
 Video
 1280 x 720 yüksek tanımlı avi formatında video çekebilen Pen bu yönden de oldukça kullanışlı. Renkleri ve ışığı oldukça kaliteli olan bu videoları çekerken manuel zoom da yapabiliyorsunuz ama tripod tavsiye edilir. Çünkü zoom yaparken makine doğal olarak salanıyor. Burada görüntü sabitleme sistemi devreye girmiyor ama elektronik sabitleme sistemi çalışıyor ve başarılı gibi görünüyor. Pen, stereo ses kaydı da yapabiliyor.
 Görüntü sabitleme sistemi
 Olympus Pen, optik görüntü sabitleme sistemi kullanmıyor. Sistem (Supersonic Wave Drive), algılayıcının üstünde duruyor . Oldukça başarılı olan bu sistem 3-4 stop kazandırıyor. Sistemin dikey + yatay, dikey ve yatay olmak üzere 3 modu var.
 Çekim modları
 
i-auto modu: Herşey otomatik ve makro, portre, manzara, vs gibi ortamları gayet güzel tanıyor. Çok düşünmeden çekim yapmak için ideal. Ayrıca SLR makinelerdeki gibi PSAM modları da var.
 Sanatsal modlar
 
  • Pop Art
  • Soft Focus
  • Pale & Light Color
  • Light Tone
  • Siyah Beyaz grenli film
  • Pin Hole (eski fotoğraf makinesi)

 Pen'de ayrıca enstantaneyi ve diyaframı kontrol etmek için iki ayrı teker, yüz tanıma sistemi ve gölge ayarı sistemi de var. RAW ve Jpg formatlarında çekim yapan makine, isterseniz aynı anda iki formatı da kullanabiliyor. Ayrıca makinede bir formattan diğerine dönüştürme de yapabilirsiniz.  49 ayrı noktadan ışık ölçümü ve 9 ayrı noktadan netlik ayarı yapan Pen, netlik noktasının seçimini de size bırakabiliyor.  

Değişik özellikleri arasında elektronik su terazisi ve aynı karede 4 fotoğraf çekme seçeneği de sunan makine, ışık ayarını otamatik olarak kompanse edebiliyor. Ancak gördüğüm kadarıyla menü ve tuşlar çok detaylı bir şekilde ayarlanmalıymış. Bu arada 121 x 70 x 36mm boyutlarında olan Pen, sadece 335 gram ağırlığında.
 Hafıza kartı

Olympus DSLR makinelerinde hem xD-Picture hem de Compact Flash kartlarını kullanırdı ama Pen de ikisi için de sığdıracak yer. Burada çok akıllıca hareket eden firma, SDHC kart sistemine geçti. Zaten bence çok fazla kişi xD-Picture formatını özlemeyecektir. Çünkü xD-Picture kartlar, daha düşük kaliteli, daha yavaş, daha pahalı, daha hassastır. Geçen sene Fujifilm de aynı kararla bu kartlardan vazgeçmişti.
 Fiyat

Türkiye de iki ayrı kit satılmaktadır:
Gövde + 14-42 lens : 2100 TL (KDV dahil)
Gövde + 14-42 lens - 17mm lens + flaş : 2599 TL (KDV dahil)

Pahalı mıdır? Bence bu tarz makine için normal bir fiyat. Çok para gibi gelebilir ama son teknoloji bir SLR'a sahip oluyorsunuz. Kendine ait lens sayısı çok az (2) tabii ama çok yakında "Micro Four Thirds" lenslerin sayısı da artacak. Ayrıca daha önce de söylediğim gibi Pen çok hafif ve çok şık bir makin, karar sizin.
                                                         Galeri

               





                                         
                                                  Bu haber Yahoyt.com sitesinden alınmıştır.
    (Haberin adresi: http://yahoyt.com/h/5062/)
 

2004 Skoda Fabia 1.2 HTP
2007 Skoda Roomster 1.2 HTP
2011 Skoda Fabia II 1.2 HTP  
2012 Fiat Doblo Cargo maxi 1.3 Mjet
2015 Ford Courier Van 1.5 TDCI



Çevrimdışı mygokhan

  • ŠKODA
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 15591
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: hakanerdogan;26803
Şipşak TV mi??

Aynen öyle :ok:
2004 Skoda Fabia 1.2 HTP
2007 Skoda Roomster 1.2 HTP
2011 Skoda Fabia II 1.2 HTP  
2012 Fiat Doblo Cargo maxi 1.3 Mjet
2015 Ford Courier Van 1.5 TDCI


Çevrimdışı demir_01

  • O şimdi asker
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 2082
    • Profili Görüntüle
mamiya ya sardım ben bu aralar.tozlu raflarda varmıs bulabılırsem guzel olur