sevgili hocam ben 18 yıl kepez elektrikte çalıştım, kepez elektik'e devlet el koyup tedaşa devredince 10 yıldırda tedaşta çalışıyorum.
bu tür kalemler değişik adlar altında ben bildim bileli vardı. birkaç kalem girdi çıktı veya isim değişti başka değişen bir şey yok.
daha önce az alınıyordu 8-10 yıldır çok alınıyor.
daha önce faturalarda görünmüyordu 5-6 aydır faturalarda görünmeye başladı ortalık karıştı.
orada tepki çeken zaten KAÇAK kelimesi. sadece kayıp bedeli yazsaydı yine bu kadar tepki almazdı.
gelelim meseleye; kesinlikle bunu savunuyor değilim, bence de adaletsiz ama bu tür kalemler, su faturalarında, doğalgaz vs. faturalarında her şeyde var.
burada problem olan kesintiler değil kesintilerin isimleri bence, aynı kesintileri vergi adı altında alsalar kim itiraz edecekti.
iade konusuna gelince; itiraz eden, mahkemeye veren, karar çıkartan vs. bunları geç. parasını geri alan 1 kişi varsa onu bilelim.
tüketici hakem heyeti, mahkeme kararı falan hikaye. yargıtay onamadan, bakanlık ödeme kararı çıkarmadan devletten kimse bir kuruş alamaz. bir de hiç birimizin bilmediği devleti koruma kanunu diye bir kanun varmış
adı üstünde DEVLET BABA, ne diyor devlet baba BEN SİZİN BABANIZIM BEN NE DERSEM O OLUR.
böyle bir karar çıkarmı dersen ahir ömrümde ben görmem herhalde ama gerisini bilemem.
diyelimki çıktı; herkes hemen gidip parasını alacak falan zannetmeyin.
milyonlarca abonenin 8-10 yıl geriye dönük her faturasının kalem kalem bedelleri hesaplanacak, tabi vatandaş yakalamışken yasal faizini de isteyeceği için devletin her yıla ait farklı yasal faiz oranlarıyla 8-10 yıl geriye dönerek her faturanın faizleri de hesaplanacak.
ötv, kdv devlete, belediye payları belediyelere ödendiği için bu bedeller hesaplanıp bu kurumlardan geri istenecek veya mahsuplaşılacak.
tabi bu süre içerisinde bu bedelleri önce devlet, daha sonra tedaş özelleşip şirketlere dönüştürüldüğü için dönüştürülen şirketler, daha sonra da bu şirketler satıldığı için bunları satın alan şirketler tarafından tahsil edildiğinden bu bedellerin kim ne kadarını tahsil etmiş hesaplanacak .
bu arada 3 üç kurum farklı olduğu için belki de bu üç kuruma ayrı ayrı dava açmak gerekecek vs. daha aklıma gelmeyen bir sürü teferruat.
bu iş için pratik bir formül bulunmazsa veya otomatik hesap yapan bir proğram yapılamazsa ki bence mümkün değil bu hesapları yapmak bile yıllar sürer.
ya da devlet baba kızar % 50 bir vergi daha geçirir olur elektriğin kwh.ti 500 kuruş.
bu kurum benim gibi 50-60 çalışanının hakkını gaspettiği için biz bile yıllardır mahkemelerde sürünüyoruz.
en son açtığımız davada; hakim önce bilirkişi raporu istedi, bilirkişi bir raporu bir yılda anca yazdı.
bilirkişinin lehimize rapor yazmasına rağmen karşımızdaki devlet olunca hakim davayı reddetti, dava şimdi yargıtayda.
kendi çalışanın 3-5 kuruş haklı talebini bile ödemeyen kurum böyle tirilyonluk parayımı ödeyecek.