škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Ayarsız farda ağır kusur durumu değişti...

lrfan · 34 · 11943

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı lrfan

• Yönetici
  • Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
    • http://www.skodaturkey.com
http://www.hurriyet.com.tr/gundem/12193844.asp 'den alıntı :

Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü, motorlu araçlarda kısa farlardan sonra ayarsız uzun farları da “ağır kusur” olmaktan çıkardı. Bu kararla yollarda yapılan denetimlerde ayarsız uzun far nedeniyle ceza kesilemeyecek, araç muayenesinde engel çıkarılmayacak.

Ulaştırma Bakanlığı Kara Ulaştırması Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nesip Kemaloğlu, araç muayenesindeki kusurların derecelendirilmesi ile ilgili tekrar bir çalışma yaptıklarını ve uzun farlardaki kusurların ağır kusur olmaktan çıkartılarak hafif kusur kapsamına alındığını söyledi.

Araç muayenelerindeki kusurları her hafta istatistiksel olarak değerlendirdiklerini anlatan Kemaloğlu, konuyla ilgili şunları kaydetti:

“Araçlardaki ağır kusurların yüzde 55-60'ını uzun farlarla ilgili kusurlar oluşturuyordu. Bu konuyu tekrar gözden geçirdik ve trafik güvenliği açısından uzun farlardaki kusurların çok olumsuz bir etki yarattığını düşünmediğimiz için hafif kusur kapsamına aldık.

Uygulamadaki kusur niteliklerini gelecek yıl tekrar değerlendirerek kusur gruplarında yeni bir düzenleme yapmayı düşünüyoruz. Eskiden araç muayeneleri ruhsat üzerinden sadece gözle yapılıyordu. Şu anda sistemde her noktanın kontrol edildiği bir araç muayenesi söz konusu.”

“AB MEVZUATI İLE FARKLILIK YARATTI” İDDİASI

Araç Muayenesi ve Fren Testleri konusunda Alman akreditasyon kurumu DAP ve TÜRKAK'tan akredite FRENTEKNİK Şirket Müdürü Alpay Lök ise “kararı doğru bulmadıklarını” söyledi. Lök, “Bu durum, farların servislerde kontrolü gereğini ortadan kaldırmıştır. Farı ayarlanmamış araçlar trafikte eskiden olduğu gibi tehlikeli olmaya devam edecek” iddiasında bulundu.

Yeni düzenlemenin, “Ulusal Araç Mevzuatı”ndaki “ayarsız uzun farların ağır kusur grubunda yer alması şeklindeki bir yanlışı düzelttiğini, ancak kısa farlarla ilgili mevcut bir yanlışı düzeltmediğini” savundu. Lök, “Son düzenleme daha hatalı bir sonuç doğurmuştur. Çünkü 'ayarsız kısa far' ve 'ayarsız uzun far'ın hafif kusur olmasıyla far kontrol ve ayar cihazı kullanılarak araçların farlarının servislerde kontrolü gereği ortadan kalkmıştır” dedi.

Lök, söz konusu düzenlemenin ardından “Far kontrol ve ayar cihazının da kullanımına da gerek kalmayacağını” öne sürerek, “bu cihazların da atıl duruma geleceği” görüşünü dile getirdi.

“Ayarsız kısa farların ağır kusur kapsamına alınmamasıyla Ulusal Araç Muayene Mevzuatı'nın AB Muayene Mevzuatı ile farklılık yarattığını” savunan Lök, muayeneden “ayarsız farla geçen araçların, trafikte de eskiden olduğu gibi tehlikeli olmaya devam edeceğini” iddia etti. Lök, uygulamanın araç muayenesinin güvenli bir şekilde yapılması beklentilerini de boşa çıkaracağını öne sürdü.

Çevrimdışı lrfan

• Yönetici
  • Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
    • http://www.skodaturkey.com
Bence far ayarı, muayenede çok önemli bir husustu, yazık oldu şimdi...

Çevrimdışı 06navy

• Black Eagle
  • Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
Bence de, geçenlerde bir arkadaş geçememiş far ayarından dolayı ama olay sadece ayar olmuyor işte, arkadaşın farlardan birisi değişmiş ve dandik bir far takılmış, o nedenle ayarlansa da standart olmuyormuş, mecburen gitti değiştirdi farı. Şimdi ne olacak bozuk farlı araçlar gözümüzü kör ede ede gezecekler mi piyasada. Kimsenin zoruna gitmesin ama ben mercek olmayan fara takılan xenon'lara da engel olunmasını istiyorum. 175 liraya xenon var önüne gelen taktırıyo.

Çevrimdışı mygokhan

• ŠKODA
  • Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
Olmadı şimdi bu....En dikkat ettiğim bir husustu..Yine bize hüsran yine içimizden saymak var :D
2004 Skoda Fabia 1.2 HTP
2007 Skoda Roomster 1.2 HTP
2011 Skoda Fabia II 1.2 HTP  
2012 Fiat Doblo Cargo maxi 1.3 Mjet
2015 Ford Courier Van 1.5 TDCI

hakanerdogan

• Ziyaretçi
haydaa... beni de o yüzden bırakmışlardı, ayarlatıp girmiştim, binefte kaldırdık :D daha indirmeme gerek kalmadı, sağdakinide kaldırayım bi kaç tur :D

Çevrimdışı sarp

• Tam Üye
    • Profili Görüntüle
Böyle olması gerçekten çok üzücü, denetim olduğu halde farı ayarsız bunca araç yollarda tehlike yaratmaya devam ediyor. birde serbest bırakmışlar. artık herşey vicdana kalmış. ayarsız farlarla hem karşıdan gelen hemde takip edilen araç sürücüleri zor durumda kalıyor, tecrübe ile sabittir:(
[SIGPIC][/SIGPIC]

Çevrimdışı ero__

• Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
Asıl saçmalık şu. Patates tarlası yollarda 2 günde o farın şirazesi kayıyor. Far kütle gibi yekpare olmadıkça da bu olur. Sadece bundan takılması bence çok saçma. Yusufunda dediği gibi merceksiz fara xenon takanları öpmek geliyor içimden ama neyse :D

Rot-balansçılara ekmek kapısı oldu bitti. Muayene istasyonu karşısına eşşek kadar yazmışlar far ayarlanır diye :D Gelen fardan kalıyor giden fardan kalıyor. Bunu da bi tarafımıza bulaştırdık... Aferim güzelim ülkeme...

Ugur A.

• Ziyaretçi
Alıntı yapılan: lrfan;27552
...“Araçlardaki ağır kusurların yüzde 55-60'ını uzun farlarla ilgili kusurlar oluşturuyordu. Bu konuyu tekrar gözden geçirdik ve trafik güvenliği açısından uzun farlardaki kusurların çok olumsuz bir etki yarattığını düşünmediğimiz için hafif kusur kapsamına aldık...
Mealen:
AB ülkeleri gibi gelir seviyemiz yoktur. O nedenle muayene edilen araçların %55-60' ının kalması çok kötü bir şeydir. Muayeneden bıraksak da denetleyemediğimiz için gene ortalıkta gezineceklerdir. O nedenle bunu muayene etmeyi bıraktık.
Özetle; Türk kaşığı ile AB gaitası yemek istedik ama yüzümüz gözümüz gaita içinde kaldı. Herkesten özür dileriz.
Not : Yakında eski düzen muayeneye dönmeyi de düşünmekteyiz.

hakanerdogan

• Ziyaretçi
hay kılavyene sağlık Uğur Abi...

yap adam gibi üstünde damla su birikmeyen alttan ısıtmalı yolunu...
ver sen baççavuşa 10.000€ maaş, öğrenciye ayda 500€ kredi, aileyede çocuk başına 200€, zaten istesende damla kusur bulamazdın arabamda....

Çevrimdışı ero__

• Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle

hakanerdogan

• Ziyaretçi

Çevrimdışı 06navy

• Black Eagle
  • Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
Arkadaşlar çarşamba günü muayene'ye girecek benim araç da. Gittim far ayarını yaptırdım, 5 TL, çok para değil yani, gelir düzeyini felan karıştırmayın :D Adam çakma xenon'a para vermeyi biliyor da ayarını yaptırmaya mı gücü yetmiyo ?

hakanerdogan

• Ziyaretçi
bizim yetkili servis benim bi stop ampulumu bi park ampulumu değişti, birde her iki fara ayar yaptı makine ile ve para almadı kaldığım vakit :D  

yani para vermeden çakma xenon, yada çakma xenon ama ayara para vermeden, hem mercek yoksa xenon niye çakma xenon? xenon xenondur, mercek mercek diye nicesine sarıldım, alamanyadan 2000 lerin başında bi passat gelmiş 0 km, üzerinde mercek yok, far yıkama şeyside yok, zaten mercek yoksa ona gerekde yok, ama ampulu orijinal xenon :lol:

Çevrimdışı 06navy

• Black Eagle
  • Kahraman Üye
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: hakanerdogan;27658
bizim yetkili servis benim bi stop ampulumu bi park ampulumu değişti, birde her iki fara ayar yaptı makine ile ve para almadı kaldığım vakit :D  

yani para vermeden çakma xenon, yada çakma xenon ama ayara para vermeden, hem mercek yoksa xenon niye çakma xenon? xenon xenondur, mercek mercek diye nicesine sarıldım, alamanyadan 2000 lerin başında bi passat gelmiş 0 km, üzerinde mercek yok, far yıkama şeyside yok, zaten mercek yoksa ona gerekde yok, ama ampulu orijinal xenon :lol:

Kalan parçalardan toplayıp yapmışlar heralde o passatı :D