Evet şimdi bir kitap yapmaya çalışıyoruz ve içeriği hakkında ben şöyle bir şey düşündüm bunu sizlere sunuyorum. Bunu herkesin yorumlarına gçre değiştirip ortaya karışık bir şey çıkarıp içeriği hakkındaki kısmı bitirip kaynakları toparlayıp yavaş yavaş aşamaları bitirmeye başlarız gibime geliyor. Öncelikle kitap içeriğinin çok kapsamlı bir uygulama örneği gibi olması benim aklıma yattı ve o yüzden böyle bir sıralama yaptım. Değiştirip düzenleyelim, ekleme/çıkarma yapalım lütfen
1-Öncelikle herşeyden önce bu detailing işine yıkama ile başlıyoruz. Kitap da bence yıkama işi ile başlamalı. Yıkama çeşitleri nelerdir işte çift kova, basınçlı yıkama makinesi+ foam lance. Bunlar nedir nasıl yapılır teknikleri nelerdir. Nelere dikkat edilmelidir. Basınçlı makine+foam lance kullanacak olanların sahip olması gereken başka ekipmanlar nelerdir. Çift kova ile yıkama yapacakların elinde olması gereken mecburi ekipmanlar nelerdir ve her iki yıkama çeşidinde de aşamalar neler olmalıdır, neyi nerde kullanmalıar.
2-Yıkamadan sonra yapmamız gerekenler nelerdir? İron-x, İron-cut, Trix vb ile kaportaya yapışmış metal kalıntılarını temizlemek. Bunu hangi aşamada kullanmalıyız. Kil yapmamız gerekiyor. Killerin de yumuşağı, serti, orta hallisi bulunuyor. Hangi sertlik derecesini kullanacağımızı neye göre belirleyeceğiz bunu belirtmemiz gekekiyor bence.
3-Motor temizliğinin sırası nerede olmalı bilemedim buna da karar vermemiz gerekiyor. Yıkamadan önce olmalı bence ben Murat abiden öyle gördüm, öğrendim ama sizlerin de düşüncelerini almalıyız. Daha sonra motor temizlemee hangi ürünleri kullanacağız ve hangi ürünler ne sıralamada olacak bunları fotoğraflarıyla aşama aşama göstermeliyiz.
4-Artık bana göre temizlik ile ilgili son bir iş kaldı o da jantlar. Bunu da yıkamadan önce halledip aradan çıkarmamız gerekiyor.. Hangi ürünleri kullanmamız gerekiyor. Bu ürünleri de belirtmemiz gerekiyor. Ben daha önce jant fırçası kullanmadım. Herkes hangi markanın hangi model fırçasını kullanıyorsa belirleyip örnek bir jant fırçası listesi oluşturabiliriz hatta bununla ilgili bir anket açıp 1 ya da 2 şıkka düşürüp daha mantıklı seçenekler sunabiliriz.
5-Yıkamai polisaja hazırlık kısmımız bitti. Şimdi artık gönül rahatlığıyla polisaja geçebiliriz. Fakat polisaj yapmadan önce Virtüs gibi yağlı bir ürünle çalışmıyorsak tüm plastik, lastik parçaları maskelememiz gerekiyor çünkü beyaz beyaz polish kalıntıları kalıyor ve temizlemek de oldukça güç. Bunun için maskeleme bantı ile bu gölgeleri bantlayıp önlem almamız gerekmekte. Bu aşama için de bir anket düzenleyebiliriz. Kim hangi bant markasını kullanıyor ya da kullandı. Hangisinden memnun kaldı herkes o bantı alsın ya da çeşit belirtelim 1 kaç tane o bant dışında bant kullanmayalım. Benim bir kere başıma geldi fakat markasını hatırlamıyorum aracımın bagajında geziyor hala. Koparmaya çalışmayı geçtim daha bantı açarken cart curt yırtılmaya başladı. Eve gidince markasını belirteceğim :ok: Neyse maskeleme işlemini de bitirdikten sonra polisaja hazır bir duruma geldik. Öncelikle boyanın durumuna göre polish, pad seçmemiz gerekiyor. Spot test nedir önce bunu belirtmemizin lazım geldiğini düşünüyorum. Daha sonra spot test aşaması geçilince hangi pad-polish uygunda onunla polisaja başlamamız gerekiyor. Fakat bunu nasıl yapmalıyız. Taktikleri, kuralları nedir? Bunları açıklamalıyız. Hangi panelde hangi tutuş şekli daha rahattır bunu da tartışıp pozisyonları ekleyebiliriz.
6-Polisajdan önce rötuş, zımpara yapmak isteyenler, ihtiyacı olanlar olabilir. Zımpara yaparken neye dikkat etmemiz lazım. Hangi zımparayı kullanacağımıza neye göre karar vermeliyiz. Rötuş nasıl yapılmalı. Yapıldıktan sonra zımpara için ne kadar beklenilmeli bunları da belirtmeliyiz.
7-Boyalı paneller için polisaj işlemimiz bitti. Fakat camlarında, farlarında, stoplarında çizikler olanlar olabilir. Bu bölgelerde nasıl kombinasyonlar kullanılmalı? Camlarda çizik almak gerçekten zordur. Öncelikle seryum oksit kullanılmalı. Rayon pad eşliğinde. Cama zımpara yapabilir miyiz mesela? Çizikleri aldıktan sonra camlarda nasıl bir uygulamaya gitmemiz gerekmekte. Far-stop grubunda hangi zımparayı kullanacağımızı neye göre belirlemeliyiz bunu da açıklığa kavuşturmalıyız. Burada da hangi polish-pad kambinasyonlarını kulanmalıyız onu da belirtmeliyiz.
8-Polisaj işlemi tamamen bitti. Şimdi polisaj işleminden sonra yüzeydeki polish tozlarından kurtulmak için önce yıkamalıyız. Daha sonra polish yağ kalıntılarından kurtulmak için İPA ile silmeliyiz. Başka alternatifler nelerdir bunları da belirtmeliyiz.
9-Sıra geldi dolgu yapmaya. Neden koyu renk araçlarda Glaze kullanılmalı da açık renk araçlarda Glaze kullanılmamalı? Daha sonra glazeyi hangi pad ve devir aralığında nasıl yaymalıyız? SRP gibi temizleme ve dolgu özelliğine sahip ürünlerin üstüne Glaze atılır mı? Glaze de temizleme özelliğine sahip midir? Bunları da açıklığa kavuşturmalıyız.
10-Parlaklık ve çizik giderme adına her türlü işlemi yaptık. Sıra geldi şimdi koruma yapmaya. Carnauba wax mı kullanmalıyız, sealant mı yoksa nano ürünler mi? Her birinin + ları - leri nelerdir? Ne zaman hangisini atmalıyız. Koruma ürünlerinin parlaklığa katkıları nedir ya da var mıdır? Çünkü güzel bir polisaj işleminin sonucudur boyanın parlaması, bence. Ürünleri tanıdık peki uygulamayı nasıl yapacağız. Parmaklarımızla okşayarak mı atacağız, el padleri ile mi yoksa makine ile mi atmalıyız? Hangisini yaparsak sonuç ne olur? Nano uygulama şartları nelerdir? Nasıl uygulanır? Sonucu nedir? Bütün koruma ürünlerinde koruma ne kadar sürer? Jantları ne ile korumaya almalıyız hangi tarz koruma ne gibi sonu verir? gibi gibi soruları çoğaltarak çözüm önerileri getirebiliriz.
11-Dış kısımda boyalı yüzeyler ile ilgili yapacaklarımız bitti sanırsam. Dış trimlerde hangi ürünleri kullanmalıyız. Burda herkesin istediği görüntü farklıdır. Farklı farklı ürünler nasıl görüntü verir mümkünse 50/50 resimleriyle birlikte sunmalıyız. Keza lastikler, davlumbazlar için de aynı şekil. Cam fitillerini nasıl temizlemeliyiz ne ile parlatmalıyız hep merak etmişimdir mesela buna da değinebiliriz
12-Şimdi dışarısı ile ilgili bir işimiz kalmadı tamamen bitirdik. Gelelim iç kısımlara. Kumaş bölgelerde hangi temizlik ürünleri kullanılmalı? Deri bölgelerde hangi temizlik ürünleri kullanılmalı? Aynı şekil bu iki bölgeyi de nasıl korumalıyız? Deriler için yapılması gereken işlemler nelerdir? Farbic guard ürünleri nelerdir nerelerde kullanabiliriz? Yine sorular çoğaltılabilir artık başka bir şey gelmedi aklıma
13-İç trim parçaları ne ile temizlemeliyiz? Hangi ürünler iç trimleri parlatmada ya da korumada kullanılmalı yine 50/50 resimler ile ürünleri belirtebiliriz. Trimlerdeki temizlik, koruma aralığı ne olmalı ne zamanda bir nasıl bir yol izlemeliyiz?
14-Herhalde bir tek tavan kaldı. Ne tarz tavanlarda nasıl bir uygulama yapılmalı. Mesela benim lada samaranın tavanı taş gibi havuza sok çıkar bir şey olmaz. Tavanda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Tavana da herhangi bir parlatma, koruma işlemleri yapılabilir mi yapılabilirse neler yapılabilir?
15-Aracın içini de dışını da tam anlamıyla bitirdik herhalde. Yine eksiklerim varsa yazın ki tartışarak en doğruya ulaşalım. Şimdi de bu kadar yaptık ettik, koruduk, çizik giderdik, parlattık falan ama bunları nasıl korumalıyız? Hangi mevsimleride yıkama sıklığımız ne olmalı? Boya korumayı ne zamanda bir yenilemeliyiz? Trimlerdeki ürünler ne kadar da bir yenilenmeli ya da yenilenmesi gerektiğini nasıl anlarız? Korumayı korumak için yapmamız gerekenler neler. Quick detailer, quick wax lar ne işe yararlar? Hangisini nerde, ne zaman, nasıl kullanmalıyız? Birbirleri içerisinde markalara ait alternatifler nelerdir?
16-aracı polisaja hazırladık, araca polisaj yaptık, içini temizledik, iç dış her yeri korumaya aldık, korumayı nasıl koruyacağımızı öğrendik. Geriye bence tek kalan şey kitabın sonuna ürün anahtarı kısmının eklenmesi olur. A'dan Z'ye kadar bütün markaların en azından ulaşabileceğimiz markaların isimlerini yazmalıyız. Polishlerin aşındırıcılık dereceleri, waxlar ve özellikleri, glazeler, selalantlar, SRP muadili ürünler, genel temizlik ürünleri, iç trim ve dış trimleri parlatmada ve korumada kullanılacak ürünler, tüm nano ürünleri, özellikleri nerede nasıl kullanılacakları, nasıl uygulanacakları ve aklıma gelmeyen diğer ürünler.
Umarım işe yarayacak bir şeyler yazmışımdır. Biraz uzun oldu kusura bakmayın. Artık yavaş yavaş adımlarımızı atmalıyız diye düşünmekteyim. Herkese saygılarımı sunarım. İyi forumlar :ok: