Cerato ile ilk şehirlerarası yakıt denemem geçtiğimiz haftasonu Karabük-Bursa (400+ km) hattında gerçekleşti. Bilmeyenler için kısaca özet geçeyim, aracım 2007 model 1.6 CRDI. İnternette bu araca ait sağlıklı uzun yol ve şehir içi kullanım verileri yok. Hiç yok değil fakat okuyan birinin kendi kullanımında ne yakacağını kestireceği kadar ayrıntılı veri yok denecek kadar az. O yüzden yeni bir başlıkta paylaşmak istedim. Önce makinamızı hatırlayalım
Gidiş yolunda sakin kullanım, dönüşte de daha yüksek hız denemesi yapmayı hedefledim. Bunun dışında gidiş ve dönüş yol güzergahlarında ufak farklar var, bunları da yeri geldikçe yazacağım.
GidişYük : Kardeşim ve ben 2 kişi (140 kg), az bagaj...
Gidişte kullandığım yol ve hız tercihlerim şu şekilde idi:İlk 55 km bölünmüş yol ve sürekli artan rakım
[100-110 kmh]85. kilometrede Gerede'de otobana giriş,
250. km'de Sakarya'da otobandan çıkış arasında
[110-120 kmh]250-300. km'ler arası Mekece yolu kaymak asfalt,
[110 kmh]300 ile 360. km'ler arası dağlık, bağlık, dar karayolu,
[sıkıntılı bölüm, düşük vites, sollamalar...]360-440. km'ler arası kaymak asfalt bölünmüş yol ve çevreyolu
[110 kmh]
Gidişe ait istatistikler:
Değerlendirme:Tabi parkurumuz düz ve ideal bir şehirlerarası yol değil. Fakat aşağı yukarı fikir verir kanaatindeyim.
Bölünmüş yollarda 100'ün altına inmedim, genelde 110 ile seyrettim. Otobanda ise genel olarak 110-120 aralığında, ama çoğunlukla 110 ile seyrettim. Bu şartlarda aşağı yukarı Karabük ile aynı rakımda olan Mekece'de elde ettiğim değer (yol bilgisayarında)
4.7 oldu. Bu değeri 110 ile seyredeceğiniz bölünmüş yollarda rahatlıkla elde edebilirsiniz. Hele yol genelde düz ise YB ortalaması
4.5 gibi olur tahminim.
Mekece'den sonraki dağlık kısım sıkıntılı olduğundan ortalamamız 4.9'u buldu malesef. İzmit-Orhangazi istikametini kullansa idim 4.7 YB ortalaması ile Bursa'ya varabilirdim zannediyorum.
Varışta ortalamamız 4.9 iken biraz da şehir içi yaptıktan sonra 5.0 YB ile benzinliğe girdim. Full'den Eurodiesel aldım - 3.74 tl (Karabük'ten çıkarken de düz eurodiesel almıştım, katkılı ile bi farkını görmediğim gibi ilk çalıştırmada hissettiğim yarım dakikalık vuruntulu çalışma da kesildi zannımca).
Dikkat ettiyseniz Bursa'ya vardığımda depo ancak Full çizgisine
inmişti Mübarek, tabanca attıktan sonra 10 litre aldığı için bu sonuç normal tabi
Hem Karabük'ten çıkarken, hem de Bursa'da depoyu gırtlak doldurdum. Yani neredeyse kapaktan taşana kadar... Kesin ölçüm yani... Bu ölçümün sonucu ise ortalama yakıt tüketimi : 4.7 olmuş... Yani YB'den 0.3 eksik çıktı
Şu smiley gibi sırıttım tabi
Bi de bonus gelsin bu arada, Ford'un yeni sedanı, FOCU
Sıra geldi dönüşe...
Ertesi gün DönüşDönüşte ise YARDIRKING cemaatinin beklentilerini karşılamak üzere ekonomik değil, canımın istediği gibi kullanayım dedim. E biraz da makinanın hakkını vermek lazım dimi? Zaten 110'la giderken kardeşim "ne bu hız hiç gitmiyor gibiyiz" diye başımı ütülemişti. Cerato gerçekten hızı göstermiyor. Sanırım kabin gürültüsünün düşük olması ve ağırlıktan dolayı arabanın fazla sarsılmamasının bunda payı büyük. Bir de aerodinamiden olabilir...
Dönüşte Yenişehir-İznik-Mekece-Sakarya istikameti yerine Orhangazi-Yalova-İzmit üzerinden döndük ve araç bu sefer validenin de eklenmesi ile 3 kişi, doluya yakın bagaj vardı...
İzmit-Gerede arası otobanda sabit 150 kmh ile seyrettim. Nadiren 160-140 da oldu... 160Onun haricinde yolun elverdiği kadar 120-130 gibi seyrettim. İzmit'te otobana girene kadar kalabalıktan, Yalova civarı trafik ışıklarından ve yağıştan dolayı hız ortalaması düşük çıktıysa da yavaş gitmedim. Bu aralarda da gaza cömertçe bastım, yoğun yağış da vardı, sollamalarda spreyden kurtulmak için ani ivmelenmeler yaptım bolca...
İstatistikleri şu şekilde oldu:
Yol bilgisayarı 6,1 gösterdi. Gerçeği ise ölçemedim, 3. defa depoyu fullemek için forumda bi fon oluştursaydık tam olarak öğrenebilirdik
Bu arada cam suyu seviyesi ikaz lambasının varlığını da öğrenmiş oldum.
Bi hatırlatma daha yapayım, Arabayı ilk aldığımda Ankara-Karabük arasında 110 km otobanda 160 kmh ile, onun haricinde 90 km kadar bölünmüş yolda 120-130 ile seyrederek 6,2 ile Karabük'e varmıştım. Demek ki yardırınca böyle yakıyor diyebiliriz. Tabi Ankara (900m) ile Karabük (250m) arasında bi rakım farkı var. Bursa (100m) ile pek yok diyebiliriz...
Sırada ne var? Sabır taşı modunda 90 kmh sabit hızda uzun yol yapmak lazım. O da artık nasip ne zaman olur bilemem...
Şehir içi ne yakıyor? ve Tahminler...
Ankara'da olsam 6-6,5 bandında kullanırdım. Burada kısa mesafeler, engebeli arazi, 7 gibi oluyor. Biraz da mahalle içi kullanımlarım var, işim ve evim aynı mahallede 1 km mesafede olduğu için. Ev biraz tepede kaldığı için hele soğuk motorda hele de 2-3 defa uğrarsam ortalamayı baya artırıyor. 7,5 - 7,8 oluyor. PSA dizelleri herhalde 0,3 litre gibi daha az yakar diye düşünüyorum. Makyajlı Pejo 407'si olan hocamız şehir içinde 7-7,5 bandında kullanıyor. 2011 1,3 multijet Astra olan arkadaşımız ise 6,9 gibi bi ortalama ile kullanıyor. Tabi bizimkinde biraz daha tork-güç var. Aslan besleyen ne yediğine bakmamalıymış, o kadar olacak...
90 kmh ile ne yakar sorusuna tahminen 4,3 diyorum. Bakalım bi ara deneyeceğiz nasipse...
Artık "cerato 1.6 CRDI yakıt" Google aramalarında ilk sırada insanları karşılayabilecek bir Topic'imiz var
Hayırlı olsun...
Bi bonus daha gelsin: