Merhaba sevgili arkadaşlar. Araçlarımızın yol bilgisayarındaki "ortlama tüketim" göstergesi, lpg'li araçlarda, benzine göre ayarlanmış değerleri veriyor. Ki zaten biliyorsunuz ( Örneğin: lpg takılmadan önce uzun yol ortalama tüketim değeri 5.5 - 5.6 iken, lpg takıldıktan sonra da tamamen aynı rakamları veriyor bilgisayar. Şehir içi tüketim değeri için de aynısı geçerli. (kimi arkadaşlar lpg ve benzinin arasındaki bir değeri gösterdiğini söylese de, kesinlikle benzin değerlerini gösteriyor) lpg tüketimini hesaplamak için de, bu benzin değerini 1.2 ile çarpmak gerektiği söyleniyor. Ama kendi tüketim değerlerimden yola çıkarak yaptığım hesaplarım ne yazık ki 1.2 çarpımının iyimser bir rakam olduğunu, gerçek değerin, 1.4 çarpımı ile elde edildiğini gösteriyor.
Bu durumda;
1) aracım gereğinden fazla mı lpg tüketiyor? (aldığım lpg'nin düşük kalorili olması da bunun içinde. Çünkü 2.13'ten alıyorum lpg'yi düşük kalorili, yani daha az kullanabileceğimiz gazı, ucuz olduğu için alarak kar ettiğimi mi sanıyorum :S )
2) 1.2 çarpımı gerçeği yansıtmıyor mu? Çünkü, 1.2 çarpımı ile 1.4 çarpımının değerleri çok azımsanacak gibi değil...
Kendi deneyimlerini paylaşmak isteyen arkadaşlar lütfen düşüncelerini yazabilir mi. Düşünceleriniz doğrultusunda, ucuz lpg aramaktan vazgeçip, daha pahalı olsa da, bilinen markalara yönelmeyi düşünüyorum. Teşekkürler...