škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Gıda Terorü

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Ugur A.

  • Ziyaretçi
Alıntı yapılan: lrfan;366051
Yoğurt, süt, süt ürünleri (peynir vs.) Gökçeada'da üretim yapan, organik sertifikalı ELTA ürünleri alıyoruz (büyük mağazalarda mevcut, Carrefour, Real, Migros), keza organik et, yumurta (Cityfarm), sebze-meyve için de organik pazarları (Göztepe Selamiçeşme Özgürlük Parkı - Çarşamba günleri) aşındırıyoruz uzun süredir. Fiyatları normal olarak daha yüksek ama sağlık sigortası gözüyle bakıyoruz. Eşim organik ürün-test raporlarını-sertifikalarını neredeyse yurtdışında yapıldığı yere kadar soruşturuyor, kendini bu işe adadı :)
 
Bulaşık, çamaşır deterjanı, kremler, sıvı sabunlara kadar ekolojik, doğa dostu ürünlerin peşindeyiz, kafayı yedik :D
 
Eşim sanırım araba kullanmaya bu işleri kovalamak için başladı.
 
Bazı firmalar organik yoğurt yapıyor ama yoğurdu koyduğu plastik polimer gıdaya uygun değil (6 veya 7 nolu polimerler mesela), onunla bile uğraşıyor, firmaları arıyor, şikayet ediyor, respect :)
God may help you my son.:D
Alıntı yapılan: immortal;366062
millete kazık fiyata ürün satıyorsa,gidecek yeni bir makina alacak tavuk etini ayrı dana etini ayrı çekecek.bu çözüm olmazmı yani?
Gıda işi yapmayan bir firmayız. Basit, alelade giyotin tarzı bir bıçak aldık. Fiyatı 5.000TL+KDV. Gıda işinde kullanılacak materyallerin daha da özel şeyler olacağı düşünüldüğünde, maliyetler gerçekten çok fazla. En basiti; firmamıza 1 adet plotter da denen printer (amiyâne tabirle:)) alındı. İnanın o printeri 100 liraya aldıysak, en az 100 lira da işletmek için gerekli tesisat, ekipman, ...vs.' ye para harcadık. Kaldı ki an itibariyle malî getirisi sıfır. Yani öyle "o zaman git bir makine daha al" şeklinde değil bu işler. Keşke öyle olsaydı ama değil maalesef.


Çevrimdışı FF

  • Y A R D I R K I N G
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 7364
    • Profili Görüntüle
Saksıda domates, fasulye ekecen, yoğurdu kendin mayalayacan, 2 tane tavuk alıp yumurtasını alacan kartlaşınca kesip yiyecen :D
Güveçte yoğurt mayalayın, tavsiye ederim inanılmaz lezzetli ve sağlıklı oluyor :D


Ugur A.

  • Ziyaretçi
Saksıda domates rantable değil. Aldım bir saksı bir tek benim kız yedi. Kimseye vermedi.:D Finansörü de bulmuş "baba bu bitti yenisini alsana" diyor bir de bana.:D


Çevrimdışı FF

  • Y A R D I R K I N G
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 7364
    • Profili Görüntüle
Saksıyı büyüt :D uzunlamasına olanlar var ya onlardan alacan 5-6 tane tarla gibi :D


Çevrimdışı skoda_tudor06

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 656
    • Profili Görüntüle
ışıl işlem görmüş ibaresi olanlardan uzak durmak gerekiyor


Çevrimdışı McOğuz

  • Tam Üye
  • ***
    • İleti: 203
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: ahmedb;365959
teşekkür ederiz...bilenlerden birşeyler öğrendik...
arkadaşımın aktardığı yoğurt tüketmesi zorunlu olan tekstil fabrikaları gibi yerlere veren firmaların taktikleri idi, ben onu biraz umumileştirdim ondan hata oldu...
ben o zaman şöyle anlamıştım yağı alınmış yoğurt kendini koyuvermesin diye katılaştırıcı olarak CMC koyuyorlar
bu bağlantı doğru mudur? hazır bilenler varken sorayım??
bir de bu hadise 15-16 sene evveldi...

Küçük işletmeler, "merdiven altı" olarak tanımlanan işletmeler riskli durumda. Şüphe ile yaklaşıyorum.Yoğurdun kıvamı yağından gelmiyor. Aroması (tadı) yağ ile alakalı besinlerde genelde, tadı yavan deriz ya yağsızlar genelde öyledir.

Sütün yağı kremadır. Ticari değeri yüksektir. Bunu alıp krema, tereyağ olarak değerlendirip süte bitkisel (ederi düşük) yağlar katılabilir.

İşletmeye gelen sütü direk yoğurt yaparsanız beğenilen bir ürün çıkmaz.
Koyulmanız gerekir. Süt tozu da bir yöntemdir. Ama kaliteli yoğurt olabilecek kalitede sütlerden yapılmış süttozlarının kullanılması gerekir. Bu kurutulmuş sütün tekrar sulandırılması olmalıdır. (yoğurdun yapısına bir olumsuz etkisi de orjinal olmayan suyun yoğurdun yapısında tutulması sorunlu olabilecektir.

Yanlız yoğurt olacak süt ne kadar az ısı işlem görürse yapısı o kadar iyi olur.
Süt tozu kurutulması için ısı işlem görecek sonra yoğurt yapmak için bir daha ısı işlem görecek.
Yoğurdu esas yapan içindeki proteinlerdir. Ben işletme sahibi olsam evaporasyon ile koyultmayı tercih ederim.
Tek ısı işlem ile yapıları sağlam proteinler ile yapılan yoğurdun su tutma kapasitesi de güzel olacaktır. Ayrıca stabilizer (CMC gibi) katmaya gerek olmayacaktır.


Çevrimdışı mdindas

  • hürgeneral
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 4181
    • Profili Görüntüle
bi gün sucuk almıştım içindekileri okurken MKS diye bi madde yazıyor. açtım etiketteki telefona dedimki nedir bu mks. abi bi gıda maddesi sağlık bakanlığı böyle yazılsın diyor dedi. sonra arştırdım nedir bu mks  internette sadece mks makinesi ilanları var ama mks diye gıda maddesi yok . anladımki mks dedikleri tavuğu etiyle kemiğiyle püsürüyle öğüten makinadan çıkan ürün.  kısaca sağlıklı olması şüpheli. sizde marketlerde bu mks ibaresine dikkat edin ve almayın.


Çevrimdışı baduruk

  • etobur
  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 258
    • Profili Görüntüle
Mks mekanik kemik siyirma. Mdm diye de decer. Mechanical debonned meat. Et kemikten siyirildiktan sonra kemikte kalan eti almak icin kemikler kiyma makinesi tarzi bir mkinede ogutulur. Bu sirada kemikteki et ayrilir. Bir taraftan mks kiyma bir taraftan kemik cikar. Yasalarin izin verdigi olcude mks kullanilabilir. Kullanilirsa etikette belirtilmek zorundadir. Mks kiymanin icine az da olsa kemik girdiginden mks kullanilan urundeki mks orani kalsiyum testi ile cok kolay tespit edilebilir. Kikirdakli ve cok sert kemikler (kelle ve kaval kemigi gibi) kullanilmaz. Mks öcü degildir yani.


Çevrimdışı ahmedb

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 694
    • Profili Görüntüle
memleketimizin bir problemi: bilenlerin konuş(a)maması ....
bilenleri bulmuşken; gerçi biraz farklı olacak ama...
bir sorum: sularda "ozon(O3) ile zenginleştirimiş hava kullanılmıştır"  ne demektir?
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2012, 07:20:41 Gönderen: ahmedb »


"Her ne ki elde yok ihtiyaçta vardır..
."


Çevrimdışı lrfan

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 30185
    • Profili Görüntüle
    • http://www.skodaturkey.com
Alıntı yapılan: ahmedb;366556
memleketimizin bir problemi: bilenlerin konuş(a)maması ....
bilenleri bulmuşken; gerçi biraz farklı olacak ama...
bir sorum: sularda "ozon(O3) ile zenginleştirimiş hava kullanılmıştır" ne demektir?

 
Ozonlama, çoğunlukla içme suyu dezenfeksiyonunda kullanılan modern bir metot, etkin ve iyi bir işlem.


Çevrimdışı ahmedb

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 694
    • Profili Görüntüle
peki suyun tadına katkısı var mıdır?


"Her ne ki elde yok ihtiyaçta vardır..
."


Çevrimdışı lrfan

  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 30185
    • Profili Görüntüle
    • http://www.skodaturkey.com
Alıntı yapılan: ahmedb;366617
peki suyun tadına katkısı var mıdır?

Ozonlama yeni yapıldıysa tadı farkedilebilir. Taze metalik bir oksijen tadı alınabilir, ama zamanla hızla yok olur. Özellikle fırtına ve şimşek sonrası havanın kokusuna benzer, kötü değil benim için  :)
 
Alıntı
If you want to know what ozone smells like, just close your eyes and imagine you're smelling the fresh, clean, scent of spring rain that occurs right after a rainstorm.


Çevrimdışı McOğuz

  • Tam Üye
  • ***
    • İleti: 203
    • Profili Görüntüle
Sanayi işi üretim yapıldığında içine katkılar katılmak zorundadır.
Mikrobiyolojik olarak korumak için ısı işlem yapılıyor. Renk kaybı oluyor.
Biçiyorsunuz, doğruyorsunuz, kaynatıyorsunuz.
Rafa verdiğiniz ürünün rengi cazip olmuyor. Katkı lazım.
İşte katkıların doğallığı sağlığa zarar vermemesi kalite ile alakalı.

Aromalar için etikette doğal aromalar ve doğala özdeş aromalar görebilirsiniz.

Doğala özdeş olan, aldığımız tat şeftalinin aroması ama elde edilen kaynak daha ucuz olan elma mesela.
Bir de doğal aromaların raf ömrü daha kısa. Ticari olarak da uzun ömrü olan ürünler tercih ediliyor. Maliyeti fazla olan doğal yerine özdeşi tercih ediliyor.
Tüketiciler sadece fiyat etiketine değil bilgi etiketine bakmalı tercihlerini belirlemek için.

Böylece kaliteli ürün satmak isteyen üreticiler rekabet ederken rahatlarlar.
Devlet de burada devreye girerek benim malım kaliteli diyerek yanlış yapanları kontrol, tespit etmeli.

Meyve suyunda meyve oranını şeftali ile de olması gereken düzeye getirebilirsiniz yanına elma suyu katarak da. (sağlıksız değil ama sadece şeftali de değil)

Etikette şeftali-elma yazarsa tamam ama yazmazsa "a-aa şu paket 3 para, bak bu 5 para kazıkçı bunlar, aynı şeyi pahalı satıyorlar, 2 parası marka için"
önermesi direk cuk oturmaz. (bazen marka için fazla ödeyebiliyoruz tabii ki)

Kalitenin sağlanması da maliyet. L.Burgazda çalışırken fabrikada yoğurdun takibinde ayrılan numuneler L.Burgaz'a satılan yoğurttan fazla idi mesela.

İşte firmalar zor olan doğruyu seçip yanlış yola sapmadıkça ve müşteriler bunu kıymetlendirdikçe öne çıkıp tercih edilir olup bize doğru, güzel ürünler verecektir.

Ucuz neden ucuz, pahalı bunu hak ediyor mu değerlendirerek almak gerek.



Hanım benim aldığım salçaların daha iyi olduğunu bozulmadığını söyler. Sebebini açıkladığımda hadi canım, hiç öyle bakmamıştım dedi.

Sütteki gibi salçada da KM (kuru madde, Briks) önemli.
Ucuz olmasına değil satılanın KM'sine bakarak değerlendirme yaparım.
Genelde de fiyatı yüksek görünen yüksek KM'li salça hesap ile diğerinden ucuzdur esasta daha çok salça içerdiği için.
İçeriğinde de daha az su olduğundan da daha dayanıklıdır, çabuk bozulmaz.
(Tabii ki üretici etikette belirtmeden koruyucu katmadıysa)

Yazdıkça yazdım gene.

Kazanç için hile yapmayı göze alana sınır yok.
Bizim elimizdeki ilk koz da etiket bilgilerini okumak.
Doğruyu seçen firmaları seçerek doğruyu yapmayı seçmelerini desteklemek ve bunu yapmalarını sürdürmelerini sağlamamız gerek.
Buna rağmen tongaya düşebiliriz yine de, orada da devletin bizi korumasının devreye girmesi gerekiyor devamlı kontrol ve hilecilerin yakalanması, engellenmesi lazım.


Çevrimdışı mygokhan

  • ŠKODA
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 15591
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: lrfan;366051

 
Bulaşık, çamaşır deterjanı, kremler, sıvı sabunlara kadar ekolojik, doğa dostu ürünlerin peşindeyiz, kafayı yedik :D
 


Bu tip ürünleri üreten amerikan bir firma vardı.Bir ara kafayı takmıştım ama uğraşamadım.Tamamen doğal ürünlerden üretiyorlar kir çözücüleri vs..:) Araştırılabilir..

Kalitesinden emin olduğunuz, araştırdığınız ürünlerini ve markalarını herkes paylaşsa bizde ona göre alıp tüketsek..

İrfan abi özellikle belirttiğin ürünleri bende takip edeyim bakalım :)
2004 Skoda Fabia 1.2 HTP
2007 Skoda Roomster 1.2 HTP
2011 Skoda Fabia II 1.2 HTP  
2012 Fiat Doblo Cargo maxi 1.3 Mjet
2015 Ford Courier Van 1.5 TDCI


Çevrimdışı Hacı Köksal

  • Bosch + Karcher
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 1045
    • Profili Görüntüle
konunun takipçisiyim, işin içinde olmayınca yazacak pek bişeyim yok :)