Sanayi işi üretim yapıldığında içine katkılar katılmak zorundadır.
Mikrobiyolojik olarak korumak için ısı işlem yapılıyor. Renk kaybı oluyor.
Biçiyorsunuz, doğruyorsunuz, kaynatıyorsunuz.
Rafa verdiğiniz ürünün rengi cazip olmuyor. Katkı lazım.
İşte katkıların doğallığı sağlığa zarar vermemesi kalite ile alakalı.
Aromalar için etikette doğal aromalar ve doğala özdeş aromalar görebilirsiniz.
Doğala özdeş olan, aldığımız tat şeftalinin aroması ama elde edilen kaynak daha ucuz olan elma mesela.
Bir de doğal aromaların raf ömrü daha kısa. Ticari olarak da uzun ömrü olan ürünler tercih ediliyor. Maliyeti fazla olan doğal yerine özdeşi tercih ediliyor.
Tüketiciler sadece fiyat etiketine değil bilgi etiketine bakmalı tercihlerini belirlemek için.
Böylece kaliteli ürün satmak isteyen üreticiler rekabet ederken rahatlarlar.
Devlet de burada devreye girerek benim malım kaliteli diyerek yanlış yapanları kontrol, tespit etmeli.
Meyve suyunda meyve oranını şeftali ile de olması gereken düzeye getirebilirsiniz yanına elma suyu katarak da. (sağlıksız değil ama sadece şeftali de değil)
Etikette şeftali-elma yazarsa tamam ama yazmazsa "a-aa şu paket 3 para, bak bu 5 para kazıkçı bunlar, aynı şeyi pahalı satıyorlar, 2 parası marka için"
önermesi direk cuk oturmaz. (bazen marka için fazla ödeyebiliyoruz tabii ki)
Kalitenin sağlanması da maliyet. L.Burgazda çalışırken fabrikada yoğurdun takibinde ayrılan numuneler L.Burgaz'a satılan yoğurttan fazla idi mesela.
İşte firmalar zor olan doğruyu seçip yanlış yola sapmadıkça ve müşteriler bunu kıymetlendirdikçe öne çıkıp tercih edilir olup bize doğru, güzel ürünler verecektir.
Ucuz neden ucuz, pahalı bunu hak ediyor mu değerlendirerek almak gerek.
Hanım benim aldığım salçaların daha iyi olduğunu bozulmadığını söyler. Sebebini açıkladığımda hadi canım, hiç öyle bakmamıştım dedi.
Sütteki gibi salçada da KM (kuru madde, Briks) önemli.
Ucuz olmasına değil satılanın KM'sine bakarak değerlendirme yaparım.
Genelde de fiyatı yüksek görünen yüksek KM'li salça hesap ile diğerinden ucuzdur esasta daha çok salça içerdiği için.
İçeriğinde de daha az su olduğundan da daha dayanıklıdır, çabuk bozulmaz.
(Tabii ki üretici etikette belirtmeden koruyucu katmadıysa)
Yazdıkça yazdım gene.
Kazanç için hile yapmayı göze alana sınır yok.
Bizim elimizdeki ilk koz da etiket bilgilerini okumak.
Doğruyu seçen firmaları seçerek doğruyu yapmayı seçmelerini desteklemek ve bunu yapmalarını sürdürmelerini sağlamamız gerek.
Buna rağmen tongaya düşebiliriz yine de, orada da devletin bizi korumasının devreye girmesi gerekiyor devamlı kontrol ve hilecilerin yakalanması, engellenmesi lazım.