škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Yaya hava yastıklı otomobil üretildi.

0 Üye ve 2 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı mustang

  • Tam Üye
  • ***
    • İleti: 181
    • Profili Görüntüle

İsveçli otomotiv devi, otomotiv dünyasında ilk defa yayaları trafik kazalarında koruyacak bir hava yastığı geliştirdi.

Çin’de trafik kazalarında ölenlerin yüzde 25’ini yayaların oluşturduğuna, bu oranın Avrupa’da yüzde 14, ABD’de ise yüzde 12 olduğuna dikkat çeken Volvo, ölen insan sayısından çok daha fazla insanın da trafik kazalarında yaralandığı, yayalara otomobil çarpması sonucu oluşan en ciddi kafa yaralanmalarının, gövde panelinin alt kısmının, ön camın alt köşesinin ve A-sütunlarının sert yapısından kaynaklandığı yönündeki istatistikleri açıkldı.

Bunların, şirketin ‘yaya hava yastığı’ teknolojisini geliştirmeye yönelik çalışmalara başlamasından önemli istatistikler olduğunu belirten Volvo Car Corporation’ın Kıdemli Güvenlik Teknik Danışmanı Thomas Broberg: "Yayaları koruyan bir hava yastığına sahip bir otomobili satışa sunuyor olmaktan gurur duyuyoruz. Bu hava yastığının amacı yayaların en ciddi kafa yaralanmalarının olabileceği bölgeler olan gövdeye, ön camda sileceklerin bulunduğu girintili bölgeye ve A-sütununa çarpmaları durumunda onları korumak" dedi.

Broberg, aracın ön kısmına yerleştirilmiş yedi adet sensörün sinyalleri kontrol ünitesine ilettiğini, otomobil bir nesneyle temas ettiğinde, sinyallerin değiştiğini, kontrol ünitesinin sinyalleri değerlendirerek kaydettiğini ve sinyalleri insan bacağı olarak algılarsa yaya hava yastığı açtığını belirtti.

MOTOR KAPAĞINI 10 SANTİMETRE YUKARI KALDIRIYOR
Peki sistem otomobilde nasıl çalışıyor?
Motor kapağı menteşelerinin hepsi piroteknik serbest bırakma mekanizmalarına sahip. Bu mekanizmalar, sistem aktif hale geldiğinde bir pimin çekilmesini sağlıyor ve motor kapağı panelinin arka kısmını serbest bırakıyor. Aynı anda hava yastığı aktif hale gelerek gazla dolmaya başlıyor. Hava yastığı şişerken motor kapağını yukarı kaldırıyor. Kapak on santimetre yukarı kalkarak bu pozisyonda kalıyor.

Motor kapağı ile motor bölümündeki sert malzemeler arasındaki ekstra boşluk motor kapağının deforme olabilmesi için mesafe kazandırıyor ve yayanın kaportaya çarpması halinde çarpma etkisini azaltıyor.
Thomas Broberg bu durumu şu şekilde açıklıyor: "Hava yastığı iki fonksiyona sahip. İlk olarak mesafe yaratmak amacıyla kaportayı yukarı kaldırıyor. İkinci olarak ise ön camın etrafındaki sert kısımlardaki çarpışma etkisini azaltıyor.”

Tam olarak şiştiğinde, hava yastığı ön cam silecek girinti kısmının tamamını, ön camın yaklaşık üçte birini ve A-sütunlarının alt kısmını kaplıyor. Sistemin aktivasyonundan hava yastığının şişmesinin tamamlanmasına kadar olan tüm işlem, saniyenin yüzde birinin birkaç katı kadar bir sürede gerçekleşiyor.
KAYNAK