Avrupa Kupası maçları için geçen hafta Kievdeydim. Kısaca bilgilerimi paylaşayım.
Kiev İstanbul arası yaklaşık 2 saat sürüyor. Biz THY ile gittik, rötar vs olsada sonuçta sağsağlim indik
Kiev yemyeşil pırıl pırıl bir şehir. Sovyet dönemden kalan faydalı işler mevcut, alt yapıları çok iyi, tren,mtero, doğalgaz hatları, elektrik-telefon hatları zamanında yapılmış. Yollar köprüler de yine o dönemde inşaa edilmiş. Evler inanılmaz pahalı, yeni inşaatları sağda solda görmek mümkün. Yine sovyet döneminden kalan blok şeklinde 50-60m2 lik daireleri hemen farkedebiliyorsunuz.
Şehir insanı oldukça sıcak, güleryüzlü, kuzeye doğru insanlar asık yüzlü olur derler ama konuşmaya başlayınca hemen ısınıyorlar. Tek kötü yanları ingilzice bilmiyorlar, genç yaşlı farketmiyor , gençlerin ingilizceleri ancak 3-5 kelime, haliyle anlaşmak çok zor oldu. Ukraynaca konuşuyorlarmış ama halkın tamamı rusça biliyor. Kendi paraları grivni ( okunuşu ) , türk lirasının 4 te birideğere sahip, 10 lira = 40 grivni gibi.
Gelelim maça, ev sahibi ülke maçı gerçekten eğlenceliydi. Ukrayna-İsveç maçındaydık. Ukrayna maçı 2-1 kazandı, gerçekten izlemeye değer bir maç oldu.
Adamlar ikinci dünya savaşında almanlardan çok darbe görmüş, kemiklerinden sabun yapmışlar, derilerinden eldiven. ( aşağıya fotolarını koyuyorum ). 5-6 yaşındaki çocukları toplamışlar, alman askerlerinin taze kan ihtiyaçlarını bu çocuklardan karşılamışlar. Resmen vahşet.
Şehirde tarihi bir masatır ve klise bulunuyor. Sondaki bir kaç foto buna ait.
2 günlük güzel bir tur sabah 8 de iş başı yapmayla son buldu
Yolculuk öncesi rötar- uçağı beklerken.
kiev'e ilk adım
Otelimiz
Şehri kuran 4 kardeş, bir tanesi kiev, şehir adını bu elemandan alıyor.
Dilek ağacı bunlarda da var, evlenen çiftler buraya geliyorlarmış
Bu zımbırtıyı platinyumdan yapmışlar. paha biçilmez bir yapıt. O dönem bütçelerini oldukça zorlamış.
Lada baltic gördüm samaranın baltic versiyonu
Burası ikinci dünya savaşı müzesi
kafaları kopardıkları aparat
kanlarını aldıkları çocuklar
insan derisinden yapılan eldivenler
yine kemiklerden yapılan sabun
kemiklerin gittiği değirmen
Ve maça doğru
hakem bizden, cübeyt çakır