Bir iki yıl önce, Tem Samandıra gişelerinde, önümde bir bayan gidiyordu. Tam gişeye girecekken soldan hızlıca birisi geldi ve bayanın önüne direksiyon kırıp önce o geçmeye çalıştı. Tabii ikisi de geçemedi ve gişe ağzında kafa kafaya frene basıp durdular. Allah'tan vuran çarpan olmadı...
Esas komik tarafı ondan sonra yaşandı olayın. Adam araçtan indi, bayana söylenmeye, bağırıp çağırmaya başladı. Bayan da inip, haklı olarak "ne bağırıyorsun, haksızsın" gibilerinden o da söylenmeye başladı. Ben de arkalarında olup biteni seyrediyorum, yol açılsın da gidelim diye bekliyorum.
Neyse, bayan cevap verince adam acayip sinirlendi ve kadının üzerine yürümeye başladı. Dayanamadım, ben de indim arabadan, arkamdaki arabadan da aynı anda bir kişi daha indi olayı görerek...
Gidip müdahale ettik, ortalığı sakinleştirmeye çalıştık. Bayan bana dönüp "kusura bakmayın, sizi de yolunuzdan alıkoyduk, özür dilerim" dedi. Adam ise "nasıl araba kullanacağımı senden mi öğreneceğim" tarzında bir cevap verdi...
Bir an beynim döndü, adamı ogs tabelasına sokasım geldi, diğer arkadaş da sinirlendiğimi farketti, kolumu tuttu sakinleşeyim diye... Bayan da sakin olun tarzı birşeyler söyledi...
Bir iki saniyede sakinleştim ve şöyle cevap verdim adama :"Nasıl araba kullanacağını benden öğrenmeyeceksin tabi, gerçi ben de eğitmenim, ama şimdilik sadece insanları eğitebiliyorum" dedim...
Bayan ve diğer arkadaş gülümsedi, ama diğer vatandaş hemen anlayamadığı için bir süre öylece bakakaldı
Bu tür durumlarda sakin kalmak ve öfkeyi kontrol etmek üzerine bir kitap okumuştum çok uzun zaman önce... Sonradan yaşadığım buna benzer olaylarda farkettim ki, o kitap bile çok işe yaramış:)
Bu tür durumlarda önemli olan, öncelikle insanın kendisine karşı dürüst olması, durumunu kabullenmesi. Öfke ayıplanacak bir kusur da değil, insanın doğasında var. Zaten hiçbir şeye öfkelenmeyen birisiyseniz, esas o zaman büyük bir problem vardır sizde. Ülkemiz şartları nedeniyle zaten herkes öfkeli, dolmuş durumda. En ufak bir kıvılcım, bombayı patlatmaya yetiyor... Bu yüzden öfke kontrolü hepimiz için önemli, hepimiz için şart... Eğer kontrol altında tutamıyorsak, bunun yollarını aramak ta gayet doğal ve faydalı...