škodaturkey.com
Biz bir aileyiz...

Genel Fotoğrafçılık Sohbet Başlığı

kadir_ · 147 · 31196

0 Üye ve 4 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı ahmedb

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 694
    • Profili Görüntüle
demek ki fuji bayanlar için üretilmiş...:cool:
tavsiyelere teşekkür ederim...
o zaman "you can, canan" diyoruz...


"Her ne ki elde yok ihtiyaçta vardır..
."


Çevrimdışı Hacı Köksal

  • Bosch + Karcher
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 1045
    • Profili Görüntüle
Bir de şarjlı pilli olanlardan değil de kendinden bataryalı olanlardan al abi, pili şarj etmesi bi yerden sonra sinir ediyor adamı. bu yüzden 4 tane gp recyko serisi pil aldım, 6 ay kullanmasan bile %80 şarjını koruyor diyor üreticisi.


Çevrimdışı kadir_

  • Kısa Bir Ara..
  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 9469
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı Colt54

  • MIVEC Owner!
  • Kıdemli Üye
  • ****
    • İleti: 389
    • Profili Görüntüle
    • http://www.mitsubishiclubtr.com
Alıntı yapılan: ahmedb;392052
Ayrıntılı cevap için çok teşekkür ederim.
bazı arkadaşlar nikon. D90 , Canon 550d filan gibi makineler tavsiye ettiler...
biraz zor gibi..çünki teferruatlı aletler.yani hem istediğim yerde anında çekim yapabilecegim hem de mesela gece çekim yapabileceğim bir makine olmalı ...

Gece çekimlerinde dslr-like makineler paralarının ve hatta kalıplarının hakkını veremiyorlar. Çoğu ccd sensörlü, çok enerji harcıyor, karanlıkta iyi değiller ve yavaş cihazlar. 1 foto cekersin ikinci tirt.. Hani az para olsa tamam alın dslr-like yani dslr benzeri makine diyeceğim ama ucuz değiller.

Bence dslr alın. Cmos sensörlü ve bütçe sınırlı ise video cekme özelliği olmayan. Yada temiz ikinci el olabilir.

Vimeo diye bir site var, orada d90, 550d falan diye aratirsaniz gece yapılan video çekimleri falan var. Hd modunu açıp, arkanıza yaslanip izleyin. Performans hakkında size fikir verir.

Zaten içinizde varsa ondan sonra durduramazsınız kendinizi, hayaller ateşler sizi, kredi kartı durtup durur sizi..

Biz mitsubishici arkadaşlarla buluşunca dslr-like kullanan arkadaşlar hep dslr olanlara ozeniyorlar, çünkü en kötü dslr ile bile çat çat durmadan cekebiliyorsun. Renk kalitesi de çoğu zaman 3-4 adım ileride oluyor.

Dslr-like modeller genelde geniş zoom aralığına sahip oluyor,görünüşleri de eh işte dslr gibi olunca milleti cezbediyor ancak 300 mm foto çeken bi cihazın keskinlik açıdan bakınca direk sınıfta kaldığını görüyorsun.

Uzun lafın kısası, mobilden diyebileceğim şey, içinizi dinleyin, bahsettigim siteden yapılan işlere bakın. Iciniz kıpır kıpır oluyorsa sizi dslr-like kesmez.

Son olarak bu işin aileye bakan yönü var. Ben evlilikte 4. Seneye giricem kismetse. 1. Dslryi eskitip, 2. Ye geçtim. 22bin civarında foto çektim şimdi dönüp bakınca o günlere geri dönmek mümkün değil, o anları cap canlı saklamak benim için çok önemliydi ve canon 1000d ve şimdi 550d bunu çok iyi yaptılar. Harcadığım para gözüme görünmez.

Daha dün 5 aylık oğlumun ilk defa şeftali yemesini foto ve video olarak cekmisim. Özellikle videoda renkler öyle canlı ki, arka fon flu olarak.. Bundan ötesi var mı?


Çevrimdışı ahmedb

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 694
    • Profili Görüntüle
her işte olduğu gibi burada da okuyup araştırdıkça yüzeysellikten uzaklaşıyoruz
şunlar basit fakat gayet doyurucu geldi:
"Kompakt Fotoğraf Makinesi Satın Alma Rehberi

İlk olarak kompakt fotoğraf makinesi nedir kısaca anlatalım. Kompakt  fotoğraf makineleri genellikle kısa zoom aralıklı sabit lenslere sahip  ve taşınması oldukça kolay olan küçük boyutlardaki fotoğraf  makineleridir. Çok geniş bir kullanıcı kitlesine hitap ettiği için  oldukça yaygınlaşmıştır. Bugün hangi teknoloji mağazasına giderseniz  gidin onlarca farklı fotoğraf makinesi bulmanız mümkün. Peki bunları  birbirinden ayıran, fiyatlar arasında uçurum yaratan farklar neler ? Siz  bir tüketici olarak kompakt fotoğraf makinesi almadan önce hangi  özelliklere dikkat etmelisiniz ? Maddeler halinde açıklamaya çalışalım.


Fotoğraf makinesi alırken yapılan en büyük hatalardan biri yüksek  megapiksel değerlerinin çekimine kapılıp vasat bir makineyi iyi bir  makine sanmak ve satın almaktır. İlk duyduğunuzda tuhaf gelebilir ancak  megapiksel değeri bir makine satın alırken bakacağınız en son  özelliklerden biri olmalıdır. Sebebini teknik detaylara inmeden  açıklayalım.  Öncelikle megapiksel değeri fotoğraf makinenizin kaç  milyon piksel barındırdığını belirtir ( 1 Megapiksel = 1 milyon piksel  ). En basit haliyle, fotoğraf çektiğinizde bu fotoğrafın makinenizdeki o  piksellerin üzerine işlendiğini düşünebilirsiniz. Böyle düşündüğünüzde  fotoğraf makinenizin megapiksel değerinin yüksek olması size ancak  alacağınız büyük boyutlu baskılarda bir avantaj olarak geri dönecektir.  Sıradan bir kullanıcı için bu büyük boyutlu baskılar bir anlam ifade  etmemektedir. Klasik bir fotoğraf kağıdına alacağınız bir baskı için  8-10 MP çözünürlüğe sahip bir cihaz size fazlasıyla yetecektir. Artık  fotoğrafların çoğunun bilgisayar ortamında saklandığını düşünürsek  sıradan bir kullanıcı için megapiksel kavramının değerinin gitgide  azaldığını da söyleyebiliriz.


Megapiksel konusunda dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta bunun bir  pazarlama stratejisine dönüşmüş olmasıdır. Her makinenin üzerinde  fotoğrafı çekmenizi sağlayan bir algılayıcı bulunur. Kompakt fotoğraf  makinelerinde, cihaz gövdesinin küçük olması sebebiyle bu algılayıcılar  da ufak boyuttadır. Birçok firma sadece megapiksel değerini yüksek  göstermek adına algılayıcının tabiri caizse ‘boyunu aşacak’ kadar çok MP  değeri vermektedir. Bu durum çektiğiniz fotoğraflardan beklediğiniz  sonuçları alamamanıza sebep olacaktır. Kısaca özetlemek gerekirse,  çoğunlukla sadece müşterilerin gözünü boyamak amaçlı kullanılan  megapiksel olgusu eğer sıradan bir kullanıcı iseniz sizin için büyük bir  önem teşkil etmemektedir.


Peki makinelerin üzerinde yazan 3x,5x optik zoom gibi kavramlar ne  anlama gelmektedir, nasıl hesaplanır ? Bunları hesaplamanın yolu oldukça  basittir. Her fotoğraf makinesinin lensinin üzerinde mm cinsinden  değerler yazar ( örneğin 10-50 mm ). Buradaki son değeri ilk değere  bölerseniz cihazınızın kaç x zoom yaptığını öğrenebilirsiniz. Ancak  burada önemli olan nokta makinenizin kaç x zoom yaptığı değil en fazla  en az mm değerlerinin kaç olduğudur. Düşük olan mm değeri sizin fotoğraf  çekerken ne kadar geniş bir alanı fotoğrafınıza sığdırabileceğinizi  belirler. Eğer genellikle manzara ya da çok üyeye sahip aile  fotoğrafları çekiyorsanız bu değerin düşük olmasına dikkat etmeniz  gerekir.
 Kısaca somutlaştırmak gerekirse düşük değeri 10mm olan bir makine ile  6mm olan bir makineyi yan yana getirip aynı fotoğrafı çektiğinizde 6mm  değerine sahip olan makinenin daha geniş bir alanı fotoğrafa aldığını  görürsünüz. Manzara fotoğraflarında asıl amaç daha geniş bir alanı  fotoğraflamak olduğu için bu değerin düşük olması sizin avantajınıza  olacaktır. Yüksek olan değer ise uzaktaki cisme ne kadar  yakınlaşacağınızı belirler. Eğer uzakta bulunan cisimleri fotoğraflamayı  seviyorsanız bu rakamın yüksek olmasına dikkat etmelisiniz. Bunu da  kısaca somutlaştırırsak 10-100 mm değerlerine sahip bir makine ile  20-200 mm değerlerine sahip bir makine özellik listesinde aynı optik  zoom miktarına sahip görünür. Teknik olarak iki makine de 10x optik zoom  yapmaktadır. Ancak bu uzağı aynı miktarda yakınlaştırdıkları anlamına  gelmez. 20-200 mm değerlerine sahip olan bir makine 10-100 değerlerine  sahip makineye göre uzağı daha fazla yakınlaştırmaktadır. Ancak 10mm  değeri 20mm değerinden daha geniş bir açıyı fotoğraflayabilmektedir.  Burada karar kullanıcıya kalmaktadır. Eğer amaç manzara fotoğrafı çekmek  ise alt değeri daha düşük olan 10-100mm değerlerine sahip model  alınmalı, amaç uzaktaki cisimleri yakınınızdaymış gibi fotoğraflamak ise  20-200mm değerlerine sahip olan model alınmalıdır.


Fiyatlarının DSLR- Like ve DSLR sınıfı cihazlara göre daha uygun olması  ve kullanımlarının neredeyse hiçbir bilgi gerektirmemesi de kompakt  makineleri ön plana çıkartıyor. Üzerlerinde bulunan otomatik mod  sayesinde kullanıcının fotoğraf çekerken yapması gereken tek şey  deklanşöre basmak oluyor. Makine ortam şartlarına uygun olarak tüm  ayarlarını yapıyor ve fotoğrafı çekiyor. İşte kompakt fotoğraf  makineleri ile diğer sınıflara ait modeller tam olarak bu noktada  ayrılıyor. Kompakt fotoğraf makinelerinde tüm inisiyatif makineye ait.  Cihaz, sizin ayarlara dokunmanıza izin vermiyor. Siz en fazla sahne  modunu seçebiliyorsunuz ( manzara, gece çekimi, makro vs. ). Oysa  DSLR-Like ve DSLR sınıfı cihazlarda kullanıcı fotoğrafın ayarlarına  karışabiliyor. Bu da çekeceğiniz fotoğrafın tam olarak sizin istediğiniz  kıvamda olmasını sağlayabiliyor. Tabi ki fotoğraf makinesi kullanımına  yeterince hakimseniz. Eğer fotoğraf çekimine dair yeterli bilginiz yoksa  üst seviye makinelerin size sağlayacağı çok bir şey olmayacak. DSLR  alıp otomatik mod seçeneğinde kullanırsanız makinenin size sunacağı  sonuçlar kompakt bir makineden çok da farklı olmayacak.


DSLR – Like

 
Günümüzde oldukça yaygın hale gelen bir diğer fotoğraf makinesi türü  de DSLR-Like. Kompakt makinelerden daha büyük ve daha yüksek  yakınlaştırma oranları sunan bu makinelerin en büyük özelliği  kullanıcıya fotoğraf çekimi sırasında ayar yapma izni vermesi. DSLR-Like  ismini almasının sebeplerinden biri de bu. Hem görünüş olarak DSLR  sınıfı cihazlara benzemeleri hem de manuel mod dediğimiz modda  kullanıcıya fotoğrafla ilgili enstantane, diyafram, ISO gibi ayarları  yapma izni vermeleri sebebiyle bu isimle anılırlar. Boyut olarak kompakt  makineler gibi cebe sığacak cihazlar değiller. Taşınmaları için genelde  özel bir çantaya ihtiyaç duyacak boyuttadırlar. Üzerlerinde bulunan  lens değiştirilemez. Bu noktada DSLR cihazlardan ayrılırlar. DSLR sınıfı  cihazların en önemli özelliklerinden biri lenslerinin değişebiliyor  oluşudur. İsterseniz daha fazla yakınlaştıran bir lens kullanarak  uzaktaki bir nesneyi rahatlıkla fotoğraflarsınız ya da daha geniş bir  alanı fotoğraflamak için geniş açı bir lens kullanırsınız. Bu da size  çekeceğiniz fotoğrafa uygun ekipmanı kullanma şansı verir. Uygun ekipman  kullanmak size daha kaliteli ve istediğiniz formda bir fotoğraf olarak  geri dönecektir. İşte DSLR-Like modellerin bir süre sonra kullanıcılara  yetmemeye başlama sebebi de budur. Amatör ve fotoğraf çekmeye meraklı  bir kullanıcı için bu sınıf cihazlar oldukça önemlidir.
 Fotoğraf üzerinde ayar yapabilmenizi sağlayan ‘manuel mod’ bulunduğu  için DSLR-Like sınıfı cihazlarda amatör kullanıcılar kendilerini  geliştirebilir ve bu ayarların fotoğrafa nasıl etki ettiğini  gözlemleyebilir. Ayrıca DSLR-Like sınıfı cihazların lensleri geniş zoom  aralığına sahiptir. Yani bu cihazlar ile hem uzaktaki cisimleri  fotoğraflamak mümkündür hem de manzara fotoğrafı çekmek. Bu da tek bir  makine ile birçok fotoğraf türünü çekebilmek anlamına gelir. Amatör bir  kullanıcı için bu çok önemlidir çünkü her fotoğraf türünün kendine özgü  ayarları mevcuttur. Manzara fotoğrafı çekerken kullanacağınız ayarlar  ile portre çekerken kullanılan ayarlar oldukça farklıdır. DSLR-Like ile  fotoğraf çekmeye başlayan bir kullanıcı tüm fotoğraf türleri ile  alıştırmalar yaparak kendini geliştirme fırsatı bulabilir.


DSLR-Like modeller üzerinde de otomatik mod bulunur ancak önceki sayfada  da söylediğimiz gibi otomatik mod kullanacaksanız kompakt makine tercih  etmeniz hem bütçeniz hem de taşınabilirlik açısından daha iyi  olacaktır. DSLR-Like modellerinin size sunacağı artı daha fazla optik  zoom yapma şansı vermeleri olacaktır ancak artık birçok kompakt makinede  de tatmin edici zoom oranları sunuluyor. Bu noktada tercih tamamen size  kalmış durumda. Ancak yeni başlayanlar için tavsiyemiz DSLR öncesi bir  DSLR-Like makine ile zaman geçirmeleri olacaktır. DSLR’ın karmaşık  ayarları içinde kaybolup, sıkılıp ,istediğiniz fotoğrafı çekemediğiniz  zaman otomatik moda yönelmek durumda kalabilirsiniz. Bu da sizi fotoğraf  çekme fikrinden soğutacaktır. DSLR-Like makinelerde ayarlar daha temel  ve daha yüzeyseldir. Onunla geçirdiğiniz zaman içinde ayarlara olan  hakimiyetinizi arttırıp daha sonra DSLR makineye geçerseniz alışmanız  çok daha kolay olacaktır.


DSLR

Son olarak birçok fotoğraf severin hayali olan ve birçok  fotoğrafçının da can yoldaşı olan DSLR sınıfı cihazlara değineceğiz.  DSLR, Digital Single Lens Reflex ifadesinin kısaltılmışıdır. Bu sınıfa  ait cihazların en önemli özelliği bir önceki sayfada da belirttiğimiz  gibi lenslerinin değişebilir olmasıdır. Kullanıcı, çekeceği fotoğrafın  türüne uygun olan lensi kullanarak daha kaliteli fotoğraflar elde  edebilir. Boyut olarak diğer cihazlara göre oldukça büyükler ve  taşınmaları için çanta kullanımı şart. Aynı şekilde fiyatlandırma da  diğer sınıflara göre pahalı. Ancak kullanıcıya sunduğu imkanlar da bu  fiyatı karşılıyor.
 DSLR cihazlar fotoğrafa dair tüm ayarları yapmanıza imkan tanıyor.  Böylece nasıl bir fotoğraf düşlüyorsanız ona ulaşabiliyorsunuz. Elbette  bunu başarabilmeniz için makinenizin ayarlarını ve fotoğrafa etkilerini  bilmeniz şart. Yoksa, DSLR kullanmanız çok iyi fotoğraf çekeceğiniz  anlamına gelmiyor. Günümüzde bu yanılgıya düşen ve binlerce lira vererek  DSLR bir makine alan birçok kullanıcı büyük hayal kırıklığı yaşıyor.  İyi bir fotoğraf için iyi bir ekipman şart olduğu gibi sağlam bir  fotoğraf bilgisi de gerekiyor. Cihazın diyaframında yapacağınız bir  değişikliğin size nasıl geri döneceğini bilmezseniz manzara fotoğrafı  çekmek isterken bembeyaz bir fotoğraf ile karşılaşabilirsiniz. Ayrıca  DSLR cihazlarda temel ayarlar dışında birçok karışık ve önemli ayarlar  da bulunmaktadır. Eğer bunları bilmiyorsanız elinizdeki binlerce liralık  makine ile otomatik modda kompakt fotoğraf makinesinden çok da farklı  olmayan kareler çekmek zorunda kalabilirsiniz."


kaynak:Tekno Haberim







"Her ne ki elde yok ihtiyaçta vardır..
."


Çevrimdışı kadir_

  • Kısa Bir Ara..
  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 9469
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı kadir_

  • Kısa Bir Ara..
  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 9469
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı sleep_r

  • Tam Üye
  • ***
    • İleti: 113
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı kadir_

  • Kısa Bir Ara..
  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 9469
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı Argyll

  • Acemi Üye
  • **
    • İleti: 60
    • Profili Görüntüle

Çevrimdışı ahmedb

  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 694
    • Profili Görüntüle


bunlar tripodsuz çekim mi?


"Her ne ki elde yok ihtiyaçta vardır..
."


Çevrimdışı Feridun

  • Tam Üye
  • ***
    • İleti: 181
    • Profili Görüntüle
Arkadaki isiklara bakilirsa tripodsuz uzun pozlama cok zor. Tripodlu cekim.


Çevrimdışı kadir_

  • Kısa Bir Ara..
  • Yönetici
  • Kahraman Üye
  • *****
    • İleti: 9469
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: Argyll;400223
Biz göremedik fotografı yahu.. ne çabuk kaldırdın.. :)


Fotoğrafın klasörünü değiştirince uçmuş hemen :)

Buyrun :)



Alıntı yapılan: ahmedb;400249


bunlar tripodsuz çekim mi?


Tripod ile çekim yaptım uzun pozlama :)


Çevrimdışı abidincek

  • Tam Üye
  • ***
    • İleti: 138
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: Hacı Köksal;392075
fuji kırmızıyı pembe çekiyor :kork2:  makineyi değiştirdim s1500 den s1700 e geçtim baktım hala aynı, arabayı değiştirdim :++::++:



isabetli bi karar olmuş:D
[SIGPIC][/SIGPIC]


Çevrimdışı Argyll

  • Acemi Üye
  • **
    • İleti: 60
    • Profili Görüntüle
Alıntı yapılan: kadir_;400726
Fotoğrafın klasörünü değiştirince uçmuş hemen :)
 
Buyrun :)
 

 
 
 
Tripod ile çekim yaptım uzun pozlama :)

 
Muhteşem..