Böyle bir felaket bu kadar can kaybından sonra işin ticari tarafının bir önemi kalmıyor. Ancak felaket sonrası ilk şok atlatıldıktan sonra görüldü ki; selde insanlar canını, işini, aşını kaybetti. Bir çok esnaf malını suların altında bıraktı. Sigorta şirketlerine hasar tespiti için başvurular öğle saatlerinden itibaren hızla arttı. Ancak, sel poliçelerinde standart değil yani isteğe göre ek ödemeyle yapılıyor.
Selin İstanbul'a faturası çok ağır oldu.
Ölü sayısı neredeyse her saat başı artarken, yüzlerce kişi araçlarında mahsur kaldı. İşyerlerinin Bodrum ve zemin katlarını hatta birinci katlarını su bastı.
İstanbul Ticaret Odası Başkanı Murat Yalçıntaş, "sadece mal kaybından dolayı oluşan zarar 80-90 milyon doları bulabilir" dedi ve ekledi "bu zarara ihracatı yapamama, malı teslim edememe, çalışamama gibi rakamlar dahil değil."
Sel, İkitelli Basın Ekspres yolunu da nehire çevirdi. Suları, yüzlerce aracı, otobüsü hatta TIR'ı sürükledi.
Olayın şokundan kurtulanlar telefona sarılıp sigorta şirketlerini aradı, hasarlarını bildirdi.
Ancak sel sigorta için de ek teminat gerektiriyor, yani selde alınacak hasarın karşılanması için ek bir ücret ödemiş olmanız gerekiyor. Yetkililer ise Türkiye'de sigorta yaptırma alışkanlığının yüksek olmadığına dikkat çekiyor, iş yerlerindeki sigortalı oranının yüzde 30'u aşmayacağını söylüyor.
AXA Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Ali Erlat, tahmin yapmak için erken olsa da selin, sigorta sektörüne faturasının 70-80 milyon dolar civarında olmasını bekliyor.
Malını suların altında bırakan esnafın zararı ise 30 milyon doları bulacak. Görünen o ki, İstanbul'daki sel felaketinin maddi faturası 100 milyon doları aşacak, bir şekilde telafi edilecek.
Sulara kapılıp yitip giden canların ise ne yazık ki telafisi olmayacak