Şu anki mazot fiyatları ve yol şartlarını düşündüğümüzde hiçbir zaman homojen bir yakıt sarfiyatı ile karşılaşamayız.
Yetinin yol bilgisayarı bir acayip, 1. viteste 3000 devirlere biraz sert çıktığınızda 40LT/100km gibi değerler gösteriyorki anlamış değilim.
Her araç hızlanma sürecinde en fazla yakıtı yakar. Bu fizik kurallarının ta kendisi. Ama Yetinin yol bilgisayarında gördüğüm değerleri başka bir arabada görmedim diye düşünüyorum. bazen kendimi o kadar kasıyorumki az yakayım diye. yüksek devirlere çıkmamak için gayret gösteriyorum ama vites büyüttüğünüzde bu sefer araba çok bayılıyor. bir üst vitese geçtiğinizde araç 2000d/d kalmıyorsa boğuluyor. tabi rampa aşağı durum farklı. 16 valfli bir araç olması hasebiyle düşük devirlerde tork malesef yok ve bu sebeple biraz devirli olmak zorunda kalıyor. tabi tonajında bunda etkisi büyük. 1.5 dci kullanan hiç sevmediğim markada motor düşük devirlerde daha stabil duruyor. Vites oranlarımızın yüksek tutulması bunuda etkiliyor. Allah aşkına 90km/s hızda 5 e attığımda devir 1800d/d civarında seyrediyor. sollamak için gaza yüklendiğimde araba sanki sorlanıyormuş gibi ses çıkarıyor. Ya ben araba kullanmasını bilmiyorum yada bu tonaj ve bu motor hacmine vites oranları iyi ayarlanmamış. yakıttan biraz şikayetçi olmak istiyorum aslında ama tam olarak olamıyorum.
aracımdaki 2. yakıt ortalaması 7,7 civarında ve tamamen şehiriçi kullanımı. yüksek devir yok. ama vites göstergesine uymak da yok : )))
Anlık yakıt tüketimleri doğru değerleri veriyor olsa da o an için , genel tüketimi gözlemlemek için bir ışık tutmaz benim kanaatimce.Benim eski aracımda 1,6 atmosferik twin spark alfa idi ve onun da anlık tüketimleri bu rakamları görebiliyordu dolayısıyla bir acaiplik olduğunu düşünmüyorum. Önemli olan average dır. O da sürüş tarzına göre değişir. Sonuçta her insanın bir sürüş karakteristiği var , buna göre de özellikle 1000 km gibi mesafelerde görünen average bence en doğruya yakın değerlerdir. Tabi sıfır aldığınız bir araçta optimal tüketimi yakalayacak sürüş tarzı için de zaman gerekiyor bence. Yol bilgisayarındaki vites değişikliği tavsiyeleri çok anlamlı olmuyor her zaman , dediğiniz gibi aracı bayıltıyor.
O nedenler 50 TL üzerinden bir bilgi paylaştım
mazot fiyatı 4,24 ten BP den aldım , 215-220 km arası bir değerde yol katettim. 50 TL 11,79 litre mazot ediyor , bu da 100 km de 5,89 luk bir yakıt tüketimine tekabül ediyor. Yol bilgisayarım da zaten 5.8 gösteriyor. Dolayısıyla her zaman average consumption dur benim pusulam
Ki ben arabamın 10.000 km civarına geldiğinde bu averajın 5-5,5 aralığında sabitleneceğini tahmin ediyorum en fazla. Bu da benim gibi benzinli araç geçmişi olan birisi için çoook çok güzel bir değer.