Herkese merhaba,
Aracımı aldıktan, neredeyse bir yıl sonra, ilk uzun yol sürüşünü yapmak nasip oldu.
21 Haziran tarihinde, iki yetişkin, yüklü bagaj, yarı yol klima açık olarak, İstanbul-İzmir arasında, 6.4 lt/100km ortalama tüketim değeri ile, 493 km menzilli bir seyahat yaptık.
Genelde, 110 km/sa ortalama hız ile gitmeye çalıştım. Molalar hariç, 6 saat 10 dakikalık sürüş süresinden çıkan ortalama hız değeri, 79 km/sa oldu.
25 Haziran’ da da aynı yolcu ve yük ile, tüm yol klima açık, Çeşme-İstanbul arasında, 7.7lt/100km ortalama tüketim değeri ile, 550 km menzilli bir seyahat yaptık.
Yolun yaklaşık yarısını, 110 km/sa ortalama hız ile gitmeye çalıştım. Kalan yarısını da, hız sabitleyici 130 km/sa hıza ayarlı olarak geldik. Molalar hariç, 5 saat 56 dakikalık sürüş süresinden çıkan ortalama hız değeri, 93 km/sa oldu.
Yeri gelmişken, hız sabitleyicinin, uzun yol seyahatlerinde, dinlendirici bir katkısı olduğunu da belirteyim. Yol eğiminin sürekli değiştiği yollarda, sistemin kendi kendine çalışmasını izlemek, sizi hem eğlendiriyor, hem dinlendiriyor
Ancak, böyle güzergahlarda, manuel kullanıma nazaran, tüketimin daha fazla olması da kaçınılmaz oluyor.
Sonuç olarak, 1.4 TSI motorlu aracımın, 90 km/sa civarı sabit hızlardaki tüketimi, takdirimi kazandı.
Dikkatimi çeken bir diğer konu ise, motorun düşük devir tüketimi oldu. Aracı, sabit hızla kullanmanın mümkün olduğu güzergahlarda, motor devrini 1200-1400 aralığında tuttuğunuzda, tüketim 6lt/100km değerinin altına iniveriyor. Bu devir aralığında yakalanan hız değeri ise, 60-70 km/sa civarında oluyor.