Bu tabelayı görüyorsanız sakın...Konya'da "koridor radar sistemi" hayata geçirildi. Uygulama, Trafik Elektronik Denetleme Sistemi'nin etkin bir biçimde kullanılmasını sağlıyor. 7 gün 24 saat hız kontrolü sağlayan sistemle sürücülerin hız sınırını aşmalarını engellenmesi hedefleniyor.
"Trafik Elektronik Denetleme Sistemi TEDES". Eğer bu tabelayı görüyorsanız sakın hız ihlali yapmayın.
Türkiye'de bir ilkTürkiye'de, Kara Yolları Trafik Kanunu'na göre yapılmış ilk "koridor radar sistemi" Konya'da faaliyete geçti.
Sistemle ilgili açıklama yapan Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, "Bu uygulama Türkiye'deki ilk uygulamadır. Konya hız sistemleri bakımından yeni bir uygulamayı Türkiye ile tanıştırmış oluyor" diye konuştu.
Kamerayı görüp yavaşlamak cezadan kurtarmıyorSistem diğer elektronik denetleme sistemlerinden farklı. Sürücülerin kameraları görünce yavaşlaması onları ceza yemekten kurtarmıyor. Çünkü sistem, kameralar arasında geçiş süresine göre hız tespiti yapıyor.
"Tespitleri yüzde 100 doğruluk oranınıdadır"Sistemle ilgili bilgi veren Konya Emniyet Müdürlüğü Bilgi İşlem Şube Müdürü İbrahim Çelik, "Uzun mesafede ortalama hız kontrolü yapabilmektedir. Yaptığı tespitler yüzde 100 doğruluk oranındadır. Sistem 5 megapiksel gibi yüksek bir oranda çözünürlükte fotoğraf çekebilmektedir ve plakaları yüksek bir oranda okuyabilmektedir. Bu sistemimiz aynı zamanda diğer trafik ve asayiş projeleri ile entegre olabilecek bir yapıdadır" diye konuştu.
Konya'da İstanbul yolu üzerinde 20 noktaya kamera konuldu. Kameralar 12 kilometrelik koridorda, araçların hızını kontrol edecek ve uyaracak. Limiti aşanlara ise otomatik olarak ceza kesecek.
Konya Emniyet Müdürü Hüseyin Namal ise sistemin hedefiyle ilgili olarak, "Bu sistemle ilimizdeki ölümlü ve yaralamalı kazaları azaltmayı amaçlıyoruz. Ayrıca insansız kontrol sistemleri ile trafik denetimini daha iyi yapabilmek ve belli bir trafik kontrolü oluşturmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Sürücüler de denetlemenin iyi sonuçlar vereceği kanaatinde.
Bir sürücü, "Bence çok iyi bir uygulama. En azından şehir içinde keyfi hız uygulaması sürücüler tarafından bitmiş oluyor" derken bir diğeri, "Yaygınlaştırılırsa daha iyi. Biz halk olarak buna tepki gösteriyoruz ama aslında kendi can güvenliğimiz açısından önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.
Sistemin Türkiye'de yaygınlaştırılması hedefleniyor.
:krk:
http://haber.gazetevatan.com/turkiyede-bir-ilk/513099/1/G%C3%BCndem