Kanun tasarısına göre, araçların plakasına çip, ön camlarına ise barkodlu etiketler yapıştırılacak. Sistemle karayollarında seyreden tüm araçların hareketleri adım adım izlenebilecek.
Emniyet Genel Müdürlüğü'nün hazırladığı projeye göre, araç plakaları çipli olanlarla değiştirilecek. Tescile kayıtlı tüm araçların iki plakasına "kriptolu" çip, ön camlarına ise "barkodlu" etiketler yapıştırılacak. "Elektronik Araç Kimliklendirme ve Araç Takip Sistemi" adlı projede sistem, radyo frekansı ile tanımlama teknolojisi temelinde çalışacak. MOBESE ile Karayolları Genel Müdürlüğü'nün otoyollardaki güvenlik kameraları sisteme entegre edilecek. Böylece karayollarında seyreden tüm araçların hareketleri adım adım izlenecek.
FAİLLER HEMEN YAKALANACAK Karayolları Trafik Kanunu'nda değişiklik öngören tasarının TBMM'de kabul edilmesinden sonra hayata geçirilmesi öngörülen proje ile 17 milyon 33 bin 413 araç plakası değiştirilecek. Çipli plaka sistemi; terör, kaçakçılık, asayiş gibi suçlara karışan faillerin kısa sürede yakalanması ile ölümlü yaralamalı kazalarla sonuçlanan trafik ihlallerinin en aza indirilmesini sağlayacak. Sistemin etkin hale getirilmesinin ardından devlet büyükleri gibi önemli kişiler ile emniyete tahsisli araçların durumları karayollarında daha rahat değerlendirilebilecek. Barkodlu etiketleri araçların camlarına sadece yetkili personel yapıştıracak.
Plakayı Emniyet basacak Cama yapıştırılacak etikette araçların şase numarası yer alacak. Güvenlik nedeniyle çipli plakaları Emniyet Genel Müdürlüğü üretecek. Proje ile birlikte "sabit" plaka uygulamasına geçilecek.
Yabancılar da takip edilecek Proje ile gümrükten geçiş yapan yabancı plakalı araçların camlarına takılacak etiket ile ülke içindeki güzergahlarının takip edilmesi de hedefleniyor. Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan görüş alınacak.
http://www.sentezhaber.com/otomobil/17-milyon-araca-cipli-plaka-takilacak-h126620.html