Merhaba, ben de yenilerde Roomster 1.2 htp active alarak aranıza katıldım. Araç seçim arifesindeki arkadaşlara birkaç şey de ben söyleyeyim. Öncelikle araç marka/model fanatiği olmayın, hangi araç forumuna gitseniz gerçekçi yorumların yanısıra fazlasıyla gerçekçilikten uzak yorumlarla da karşılaşabiliyorsunuz. Ben bu bağlamda teknik verileri kendinize rehber eyleyin derim. Yanısıra whatcar, carbuyer, carsurvey.org gibi yurtdışından objektif sayılabilecek sitelerdeki editör ve kullanıcı yorumlarına bakın. Ben alım öncesi kendi adıma yaptığım teferruatlı araştırmanın ve gözlemlerimin sonuçlarını (1.2 htp active için) paylaşayım (kısmen objektif kısmen de subjektif):
Araç nihayetinde 1.2, 3 silindir motorlu. Performans odaklı bakmamanız lazım. Şehir içi kullanım için çoğu zaman yeterli ama. Düşük hızlarda kullanım için optimize edilmiş. Şehir içi kullanımda 70hp'lik motor iyi tork vermesi sayesinde sanki az biraz daha güçlü (ben diyeyim 80 siz deyin 85 hp'lik) araç gibi çekişe sahip. Zincirli olması (triger kayışının olmaması) da iyi. Motorun belki de bunun da etkisiyle güvenilir, uzun ömürlü olabileceği söyleniyor. Öte yandan 3 slindirli olmasından dolayı bu beklentiyi az biraz geri çekmek gerektiğini de öngörmekte fayda var. Yakıt İstanbul için (köprü trafiği + karma kullanım gibisinden) 7.5lt/100 km. Bu gerçekçi elde edeceğiniz tüketim tablosu gibi sanki. Henüz şehirlerarası seyahat etmedim ama çok sık seyahat edecekseniz araç çok uygun olmayabilir, 100 km/h hızdan sonra gürültü seviyesi ve de yakıt tüketimi mutlaka artacaktır.
Fonksiyonellik, stil vs unsurları değerlendirmek zaten kişiye kalmış. Ben de dahil birçokları tarafından standartların bu bağlamda üstünde olduğu düşüncesi hakim.
Yol tutuş, kullanım konusunda ortalama bir sedan araca (astra mesela) 100 puan verirsem buna 90 verirdim, abimin VW Caddy'sine ise 85. Gerçekçi olmak lazım biraz yüksek bir araç, virajlarda çok çok az da olsa yatıyor. Lakin aracın kullanım tarzının zaten sert olmaması gerektiği (nihayetinde 1.2 motor) düşünüldüğünde bu kendi çapında oldukça iyi bir performans.
Malzeme kalitesine gelince koltuklar ortalamdan iyi gibi, lakin kullanılan plastikler ortalamanın biraz altında sanki. Özellikle kapı kolları tutanın elinde kalacak gibi.
Donanım seviyesinden ben memnunum (baz donanımdan). Full donanım meraklısı birçoklarının aksine ben "sadece" istediğim şeylerin araçta bulunması taraftarıyım. Ufak tefek aradığım ilave şeyler var tabi: kolçak, koltuk arkası cepler, arka orta koltuk sırtı bardaklık+kol dayama gibi. Bunlara da ucuz birşeyler uydurmak mümkün. Ben üretici bunları çok kasıtlı koymuyor diye düşünüyorum. Baz donanımı en temel ihtiyaçların bile az altına kurguluyor ki millet illa üst donanım paketleri satın alsın.
Nihayetinde ne kadar ekmek o kadar köfte... Araç bana göre verilen parayı kesinlikle hak ediyor. Bu bağlamda tek mi, hayır, başka araçlar da var parasından daha çok etmesi gereken (onlar buranın konusu olmadığından girmeyelim)... Hemen hemen hepsinin ortak kaderi yalnız az bilinir/bulunur ve sözümona piyasada tutulmaz, ikinci ellerinin az olması. Ben ilk sebepten ikincisinin doğruluğuna pek ihtimal vermiyorum. Az olan birşeyin mutlaka taliplisi olur, bu ekonominin temel prensiplerinden birisidir değil mi