Bu hafta Şeker Beyazı Rapid Elegance 1.4 TSI DSG Otomatik almayı planlıyorum.
Yılda 15.000 km'den fazla yapan biri değilim. Sakin bir sürüş tarzım vardır. Yılda 1-2 uzun yol hariç genelde şehir içinde ayda en fazla 1.000-1.200km yaparım. Eşim de kullansın diye DSG ve yokuş kalkış desteği(Hill Holder) hedefim var. Rapid pek çok incelediğim araçtan sonra en çok hoşuma giden oldu. Özellikle Seat Toledo 2013 ile Rapid arasında çok gidip geldim. Ancak Youtube'da pek çok videoyu izledikten sonra Rapid almaya karar verdim.
Ancak bir arkadaşım DSG ile ilgili uzun vadede bazı problemler çıktığını, ses yaptığını, bazen vuruntu yaptığını ve özellikle 30.000+ km'lerde bazı problemler çıkarttığını söyledi. VW ile bu tarz problemler yaşandığı için genelde insanların 2 yıl garantiye ek olarak 2 yıl da ek İYİ NİYET garantisi aldığını belirtti. Bu sayede 4 yılda 60.000-100.000km arasında olası bir DSG şanzıman arızasında aracın zaten garantide olacağını söyledi.
Yılda 15.000 km ile benim de en az 2+1 garantiye ihtiyaç duyacağımı söyledi. Bayiye sordum. 2 yılın üstüne 1 yıl ek İYİ NİYET garantisi alırsam 1.100TL gibi bir fiyattan bahsetti. İYİ NİYET GARANTİSİ olası bir problemde şanzıman ve yedek parça maliyetinin SKODA tarafından işçiliğin ise bizim tarafımızdan karşılanması oluyor sanırım.
VW tasarımı 7 ileri kuru DSG şanzıman ile ilgili 2010/2011 ve 2012'nin ilk yarısında bazı arızalar olduğuna dair VW forumlarında yorumlar okudum. Kaynak:
http://www.passatturkiye.com/38-sanziman-aktarma http://forum.donanimhaber.com/m_43534513/tm.htm2013 için böyle bir bilgi göremedim. Belki henüz fazla kilometre oluşmadığı içindir, belki de DSG şanzıman için anlatılanlar abartılıdır ya da 2013 üretimi gerçekten iyidir.
VW, Seat ve Skoda'nın her yıl pek çok DSG şanzımanlı araç sattığı düşünülürse forumlara yansıyan araçların belki de %1'inde bu tarz bir problem yaşamaktadır. Kimbilir belki de kullanıcıların araçları fazla zorlamasından kaynaklanıyordur. Sürekli dik yokuşta park etmek gibi ve şanzımanı zorlamak gibi.
Kısaca Skoda DSG sahibi olanların model, yıl, km ve tecrübelerini paylaşmalarını rica ediyorum. İlk aldıkları zamandan bugüne kadar DSG şanzıman ile ilgili iyi/kötü yaşadıklarını anlatmalarını rica ediyorum.
Yeni araç alacak ve Rapid'e hayranlıkla yaklaşan biri olarak(test sürüşü de bunda etkendir) olası küçük konular ile canımı sıkmamak için siz tecrübeli SKODA DSG sahiplerinden destek talep ediyorum.
Siz de tecrübelerinizi paylaşırsanız. Bu hafta aracı satın alacağım.
Teşekkürler.