Arkadaşım , aylarca bu mesele ile uğraştım , forumda da uzun uzun yazdık çizdik.
Fabia'nın kronik bir arızası olan direksiyon arızası ile karşı karşıyasınız malesef. Bu arızada araç bilgisayara bağlandığı zaman bazen pompa , bazen açı sensörü arızası veriyor , ben açıkcası bu verilere pek güvenmiyorum. Elektrik destekli hidrolik direksiyona sahip aracınızda , açı sensörünün görevi , direksiyon pompasının çalışma hızını düzenlemektir diyebiliriz. Böylece araç yavaş hızlarda daha yumuşak bir direksiyona , hız arttıkça da ağırlaşan bir direksiyona sahip olur.
Peki açı sensörü düzgün bir şekilde çalışmazsa ne olur ? Bu durumda direksiyon olur olmaz sertleşir. Bu pompa çalışmıyor anlamına gelmez. Farlardaki dalgalanmanın sebebi araçtaki elektriğin büyük bir kısmını kullanan bu sistemin düzgün çalışmaması sebebi ile oluyor , Sadece farlar değil gösterge , teyp ışıkları , tavan lambası ışığın da bile dalgalanma olur.
Çözümü nedir derseniz , bu arızanın çözümü öncelikle bu arızayı daha önceden görmüş bir usta tarafından daha kolay olur .
Bakın pompanın üzerindeki yazıların silindiği için markasını tespit edemediklerini söylüyorsunuz , halbuki aracınızda olması muhtemel KOYO ve TRW marka pompoların şekilleri değişik ayrıca aracınızın modeline göre de hangi marka pompa olduğu tahmin edilebilir. Aracınız 2000-2003 arası ise pompa markanız büyük ihtimal ile TRW dir. Ayrıca TRW marka pompanın üzerinde bir kelepçe var , Buraya bakarak diğer markadan ayırabilirsiniz.
Size tavsiyem , öncelikle açı sensörünü değiştirin , sensör değiştiğinde pompa rahatlayıp sıkışmadan çalışmaya başlayıp sorun çözülebilir, ayrıca ışıklardaki dalgalanmada düzelir . Eğer düzelmez ise pompa değişimi gerekebilir , bu pompayı artık tamir ettiklerini de duyuyorum , tabi ne kadar sağlıklı olur bilemem.
Şimdiden geçmiş olsun.