....1.4 araba 2500 3000 devrde kullanlırsa yakıt 3.0 gösterio.... ....yeri geliye 4. viteste 1.4 göstyeriyo yol bilgisayarı bazn 1.8 oluyor....
Senin bu okuduğun değerler anlık değerler olmasın sakın? Zira 1,4lt/100km veya 1,8lt/100km gibi değerleri anlık tüketim ekranında görebiliyorsun. Rampa aşağı kalkışlarda araç biraz ilerleyince 2. vitese takarak kalkarsan 0,0lt/100km bile görünür. Bir de "motor 1400cm³ az yakmalı" düşüncesi çok havada bir düşüncedir. Bir kere o motor Favorit' in 1289cm³ motorunun 1400cm³' e dönüştürülmüş ve elektronik sistemlerle modernize edilmiş halidir. Gücü de sadece 68HP. Araç yüklüyken veya gazlayarak gidilen durumlarda ister istemez tüketim değerleri artacaktır.
Ben Favorit' e ışık sürekli olarak yanmaya başladığında 50TL' lik benzin aldım. 10,73 litre etti. %75-80' i sıkışık trafikte olmak üzere 108km yol gidebildim. Ki bu da 9,9lt/100km ortalamaya tekabül ediyor.
Işık tekrar sürekli yandığında yine 50TL' lik (10,73lt) benzin aldım ve bu sefer %70-80' i açık trafikte ve sabit hızlarda 145 km kadar bir yol kat edebildim. :wnk: Ki bu da 7,4lt/100km bir ortalamaya tekabül ediyor. Kaldı ki ışığın tekrar yanmasına fırsat kalmadan tekrar benzin aldım. Tahminim . köprüyü kullanarak 6,7lt/100km bir ortalama tutturabilirdim. Ancak dün gece İstanbul' da trafik berbat ötesiydi ve o şartlarda kalan benzin kesinlikle yetmezdi.:wnk:
Eğer maddi imkanların el veriyorsa, depoyu pompa atana kadar doldur; sonrasında her zaman kullandığın gibi şehiriçinde 100 km kadar kullan aracını ve 100 km sonunda tekrar depoyu pompa atana kadar doldur. En kesin tüketim bu şekilde tespit edilebilir.